Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άλλα περιμέναμε, και άλλα είδαμε. Και μάλιστα πολύ περισσότερα και πολύ πιο σαρωτικά. Οι τροποποιήσεις αλλάζουν τελείως τον τρόπο δικηγορίας, και χρειάζονται εμπεριστατωμένοι και ενδελεχή μελέτη. Δηλαδή το αντίθετο από εκείνο που έκαναν οι συντάκτες και αυτού του νομοσχεδίου, οι οποίοι το μόνο που φρόντισαν είναι να αυξήσουν υπερβολικά το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη μέσω απαράδεκτα υψηλών παραβόλων (όχι βέβαια με την αύξηση των δικών μας αμοιβών: αυτό έλειπε), και να μοιράσουν δουλειά προς άλλες κατευθύνσεις παίρνοντάς την από τους δικηγόρους.
Το κείμενο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και λοιπών συναφών θεμάτων (αλήθεια ποιος θυμάται την ακριβή νέα ονομασία που έδωσε ο αναμορφωτής;), και έχει τεθεί σε διαβούλευση. Δέστε το, κάντε τις παρατηρήσεις σας, και κυρίως υποβάλλετέ τις στο Δ.Σ.Η. για να προωθηθούν στη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων. Ο Πρόεδρός μας είναι μέλος της Επιτροπής Επεξεργασίας και οποιαδήποτε σοβαρή και κυρίως έγγραφη πρόταση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη. Με την πρόφαση της επίσπευσης απονομής της δικαιοσύνης δεν θα καταστρατηγηθεί το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη και της δίκαιης δίκης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο, το οποίο θα μπορούσε να το επεξεργαστεί η Επιτροπή του Συλλόγου για τα τέλη. Η επιτυχημένη πορεία της εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς χρόνου από τα μέλη της. Γι'αυτό μην το αφήνετε στην Επιτροπή μόνο.
Παλέψτε το μόνοι σας και όλοι σας, μόνες σας και όλες σας. Μην το αφήνετε στους άλλους, μην το παρατάτε, είναι ατομικό θέμα του καθενός και είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας. Είμαστε εξωφρενικά περισσότεροι, πιο αγωνιστικοί και πιο έξυπνοι.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που επιδεικνύει το ΤΥΔΕ στην εκκαθάριση των λογαριασμών των φαρμακείων, οδηγεί στην καταγγελία της σύμβασης συνεργασίας. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο εξωφρενικό φαινόμενο να μην λειτουργεί τίποτε και οι ασφαλιστικές εισφορές που αφειδώς πληρώνουμε να χάνονται στις διάφορες τρύπες που δημιουργεί με ανεξάντλητη μανία ο κρατικός και παρακρατικός τρυποκάρυδος. Αυτή η δραματική εξέλιξη οδήγησε το Δ.Σ. Καλαμάτας στην απόφαση να μην διαθέτει πλέον ένσημα του ΤΥΔΕ στα μέλη του, και να τα καλέσει να μην εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο φορέα. Πρόκειται, κατά την προσωπική μου άποψη, για μια τελείως ανεδαφική απόφαση, εφόσον το ΤΥΔΕ θα ζητήσει και θα πάρει τις εισφορές που δεν θα καταβάλλουν οι καλαματιανοί συνάδελφοι, οι οποίοι παράλληλα θα βρεθούν ανασφάλιστοι. Πιστεύω ότι ο Δ.Σ.Κ. βιάστηκε. Θα έπρεπε να θέσει το θέμα στους λοιπούς επαρχιακούς συλλόγους και να κινηθούμε όλοι μαζί για την επίλυση αυτού του ζωτικού προβλήματος. Να απαιτήσουμε την άμεση επαρκή στελέχωση του ΤΥΔΕ, τη διεκδίκηση από το κράτος των οφειλομένων προς το ταμείο μας, και την αστική και ποινική δίωξη όσων έχουν αμελήσει να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ταμείου και των ασφαλισμένων του.
Αν δεν παίρνουμε σύνταξη και εφάπαξ, δεν έχουμε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε τι τα θέλουμε τα "ποδαράκια";

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ./Δ.Σ.Η.

Το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας αποφάσισε ομόφωνα:
(α) να ισχύσει άμεσα η απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου για μείωση των κρατήσεων επί των διπλοτύπων των συμβολαίων σε ποσοστό 50%, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Την απόφαση επέβαλε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου να ολοκληρώσει την τυπική διαδικασία. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η απόφαση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο του Υπουργού για υπογραφή.
(β) η ακύρωση εκδοθέντος γραμματίου προείσπραξης θα γίνεται μόνον μετά από έγγραφη δήλωση του δικηγόρου πάνω στο γραμμάτιο σχετικά με το λόγο της ακύρωσης (π.χ. η υπόθεση αναβλήθηκε, ματαιώθηκε, δεν πήγα εκτός έδρας να δικάσω, δεν υπογράφηκε το συμβόλαιο κ.λ.π.).
(γ) το μέρισμα θα διανεμηθεί την Παρασκευή, και θα είναι ιδιαίτερα πενιχρό. Η τρομερή πτώση του ύψους του μερίσματος (περιορισμός στο 10 - 20% του μερίσματος που παίρναμε πριν ένα ή δύο χρόνια) ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα του διανεμητικού λογαριασμού ως ενίσχυση προς τους νέους κυρίως και τους υποαπασχολούμενους συναδέλφους. Η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά θέτει σοβαρό θέμα σημαντικής αναμόρφωσης του θεσμού, ενώ απαγορεύει την κατάργησή του.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Cesaria Evora

Αφιερωμενο στις μειοψηφιες που ειναι "ταγματα ξυπολητα",
ξυπολητη παντα τραγουδουσε και η ντιβα Σεζαρια Εβορα απο το Πρασινο ακρωτηρι που εφυγε σε ηλικια εβδομηντα ετων , διαμαρτυρομενη με τον τροπο αυτο για την πεινα και τη φτωχεια στην πατριδα της

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ



Κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο ο Μανόλης Γλέζος πρότεινε να κάνουμε μπουκοτάζ στα γερμανικά προιόντα μετά τις 23.12.2011, εάν μέχρι τότε η γερμανική κυβέρνηση δεν μας έχει καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλει, και ανέρχονται σε 1 τρις ευρώ περίπου. Η προθεσμία δεν έχει παρέλθει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να περιμένουμε. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα και να τιμωρήσουμε το αναρριχώμενο 4ο ράιχ, που τσαλαπατά κάθε λαική κατάκτηση και έννοια δικαίου προκειμένου να στηρίξει το δικό της οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, και να καταλύσει στο διάβα του κάθε άλλη ιδέα και αξία, αλλά και την ίδια την ευρωπαική ένωση. Και όλα αυτά τα δέχονται αμίλητοι οι δικοί μας απεσταλμένοι (αλλιώς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω: πάνε εκεί και ξενυχτούν διαβουλευόμενοι δήθεν με τους άλλους), οι οποίοι δεν κωλώνουν πουθενά προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές που τους δίνουν. Και αν δεν έχουν προλάβει δεν θα κάουν εκλογές ούτε μετά το πέρας της τετραετίας. Θα έχουμε ξανά το φαινόμενο της Βουλής των Λαζάρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, μόνο που τότε γινόταν πόλεμος. Ρε, μπας και βάζουμε ιδέες στον δήθεν συνώνυμό του;

Ο Γλέζος πρότεινε και κάτι άλλο: να στέλνουμε κάθε μέρα επιστολές ή ηλεκτρονικά μηνύματα προς τη γερμανική πρεσβεία απαιτώντας την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων. Και επειδή οι γερμανοί δήθεν δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα παρά μόνο τα γερμανικά, ιδού το ακριβές κείμενο γερμανιστί:

Wir fordern Deutschland auf, alle Schulden in Griechenland zu zahlen!

Προσοχή στα κεφαλαία, έχουν και αυτά σημασία στη γερμανική γλώσσα, αφού με κεφαλαία γράφονται, πέρα από τα κύρια ονόματα, και όλα τα ουσιαστικά. Θα επανέλθουμε με Γλέζο!

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Η Πελαγία η Μαρκετάκη πρότεινε να μαζέψουμε στοιχεία για τη στάση των δικαστών την κατοχή και τη χούντα, με σκοπό να διοργανώσουμε μια σχετική εκδήλωση. Η πρόταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα από όλες τις πλευρές, και αιχμηρά επίκαιρη. Παρακαλούμε όσους φίλους έχουν στοιχεία σχετικά, ή γνωρίζουν πρόσωπα που έχουν πληροφορίες για το θέμα να επικοινωνήσουν μαζί μας.

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Η "ΝΟΜΟΣ" δημοσίευσε την παρακάτω προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνοδεύεται από σκεπτικό, το οποίο είναι συνοπτικό και χτυπά στον πυρήνα του θέματος από όλες τις πλευρές (δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων, δικαίωμα της Δ.Ε.Η. να αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή για είσπραξη του φόρου και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αντισυνταγματικότητα του νόμου, υποχρέωση των Δικαστών να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων κ.α.). Μπράβο στην Πρόεδρο, κυρία Ντελή ! Δείχνει το δρόμο της συνταγματικότητας, που επιβάλλεται να ακολουθήσουν όλοι οι διακαστές, και εμείς θα αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο, ούτε ιδέες και ιδεολογίες τις οποίες μπορεί ο καθένας να αλλάζει σύμφωνα με τα συμφέροντά του.

Υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή: εκείνοι που τροποποιούν το Σύνταγμα σύμφωνα με την ιδεολογία τους που αλλάζει


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ:
TO MONOΜEΛEΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αποτελούμενο από τη Δικαστή Αικατερίνη Ντελή, Πρόεδρο Πρωτοδικών.
Αφού άκουσε τους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων χωρίς τη σύμπραξη γραμματέα.

Δέχεται το υποβαλλόμενο από τον αιτούντα αίτημα προσωρινής διαταγής. Ειδικότερα, εν προκειμένω υφίσταται δικαιοδοσία του παρόντος Δικαστηρίου για την εκδίκασης της αιτήσεως λήψης του ασφαλιστικού μέτρου που ζητεί ο αιτών και το οποίο δεν συνιστά εξαναγκασμό σε δήλωση βούλησης της καθ' ής εταιρείας, αλλά προσωρινή ρύθμιση της μεταξύ των διαδίκων εριζόμενης σχέσης που πηγάζει από τη σύμβαση που αυτοί έχουν καταρτίσει, με αντικείμενο τη διάθεση (από την καθ' ής) προς χρήση (από τον αιτούντα) οικιακού ρεύματος. Συγκεκριμένα πρόκειται για διαφορά που αφορά την, κατά τους ισχυρισμούς του αιτούντος, μονομερή και άνευ προειδοποιήσεως, εκ μέρους της καθ' ής, διατάραξη των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των συμβαλλομένων μερών, με αλλοίωση του περιεχομένου τους όπως αυτό είχε διαμορφωθεί εξ αρχής κατά την κατάρτιση της εν λόγω σύμβασης. Η έννομη αυτή σχέση είναι ιδιωτικού δικαίου, καθόσον έχει καταρτιστεί μεταξύ ιδιωτών (η καθ'ής Δ.Ε.Η Α.Ε είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγκεκριμένα ανώνυμη εταιρεία, στην οποία μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, που λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας : ΑΠ 1573/2008 και ΑΠ 75/2003 δημοσιευμένες στην Η.Τ.Ν.Π «ΝΟΜΟΣ»), η εξ αυτής αναφυόμενη διαφορά αφορά την έριδα των διαδίκων σχετικά με το δικαίωμα της καθ' ής να διακόψει την ηλεκτροδότηση του περιγραφόμενου στην κύρια αίτηση ακινήτου του αιτούντος, μονομερώς, άνευ διαπραγματεύσεως, υπό όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο της σύμβασης παροχής οικιακού ρεύματος, βάσει του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011 (ΦΕΚ 28/Α'/3-10-2011), κατά τις διατάξεις του οποίου η Δ.Ε.Η Α.Ε θα διακόπτει την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών εφόσον αυτοί δεν καταβάλλουν το, με τον παραπάνω νόμο επιβαλλόμενο, ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών ακινήτων. Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, εν προκειμένω εφόσον πρόκειται για διαφορά ιδιωτικού δικαίου (κατ’ ορθή εκτίμηση του περιεχομένου της κύριας αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων), υφίσταται και η δικαιοδοσία για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής. Περαιτέρω, όσον αφορά την κατ' ουσίαν έρευνα του σχετικού αιτήματος, πιθανολογείται ότι, εν προκειμένω, η επικείμενη από την καθ' ής διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του αιτούντα, στο οποίο αυτός διαμένει με την οικογένεια του, με όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία, που ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που αυτή έχει καταρτίσει με τον καταναλωτή αιτούντα και περιγράφονται στο άρθρο 53 του ν. 4021/2011, συνιστά κατάχρηση της πλεονεκτικής θέσης της έναντι του τελευταίου αφού αιφνιδιάζει αυτόν προβλέποντας κύρωση για παράβαση που δεν συνάπτεται, κατ’ αντικείμενο και σκοπό, με τη σύμβαση παροχής οικιακού ρεύματος που οι διάδικοι έχουν καταρτίσει. Το γεγονός ότι η επικείμενη αυτή ενέργεια της καθ' ής εδράζεται στην ανωτέρω διάταξη, εκ του περιεχομένου της οποίας θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η καθ' ής ενεργεί ως κατ’ εξουσιοδότηση, ή κατά παραχώρηση εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου, ενέργεια που είναι νόμιμη καθόσον προβλέπεται από το άρθρο 2 του ν.δ 356/1974 περί ΚΕΔΕ, δεν σημαίνει ότι ιδρύεται από την εν λόγω διάταξη υποχρέωση της καθ' ής να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου, αφ' ής στιγμής η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιχυμένο της σύμβασης ηλεκτροδότησης μεταξύ καθ' ής και αιτούντα, στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (η σύμβαση δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια). Σημειώνεται ότι η ανωτέρω διάταξη είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας, τα δε δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενο του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα, να σέβονται αυτό και να πράτουν με σκοπό τη μη κατάυση του (άρθρα 93 παρ. 4 και 120 του Συντάγματος της Ελλάδος).
Απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης του περιγραφομένου στην αίτηση ακινήτου του αιτούντος εκ μέρους της καθ' ής, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης κατά τη
διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και υπό τον όρο συζήτησης αυτή κατά τη δικάσιμο που ορίζεται στην μπροστινή σελίδα της αιτήσεως
Αθήνα, 7-12-2011
Η Πρόεδρος Υπηρεσίας
Αικατερίνη Ντελή Πρόεδρος Πρωτοδικών

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ

Κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης ο Δ.Σ.Α. παραστάθηκε και δια του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποστήριξε τη θέση ότι το τέλος είναι αντισυνταγματικό. Αυτό πάλι τι είναι; Επιστημονική ή πολιτική θέση; Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εκείνους τους νομικούς που μετέρχονται της πολιτικής, και πείθονται ότι επιβάλλεται να ξεχάσουν ό,τι έμαθαν και ό,τι δίδασκαν στα θρανία και στα αμφιθέατρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική. Πολλοί εκτέθηκαν, και ακόμη περισσότεροι είδαν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται σε νομικό επίπεδο από το ΣτΕ. Τί γίνεται όμως σήμερα;
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος, δήλωσε ότι το ΣτΕ επωμίζεται τον τελευταίο καιρό την επίλυση προβλημάτων που ανάγονται στη σφαίρα της πολιτικής. Η επισήμανση του κ. Προέδρου προκαλεί απογοήτευση, γιατί ο ρόλος του ΣτΕ, ελλείψει μάλιστα Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι ακριβώς αυτός: να διορθώνει ό,τι παράνομο και αντισυνταγματικό συνέλαβαν οι ιθύνοντες της εκτελεστικής εξουσίας και το επέβαλαν δια της αρχής της πλειοψηφίας στη νομοθετική. Γιατί στη χώρα μας, όπου "δεν έχουμε κουλτούρα συμμαχικών κυβερνήσεων" και κυβερνά το κόμμα, που είναι μειοψηφία στο λαό, έλαβε όμως την απόλτυη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου λόγω αμφιλεγόμενων, αντισυνταγματικών και ληστρικών εκλογικών νόμων, η κυβέρνηση, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία, ταυτίζεται απόλυτα με τη νομοθετική. Έχουμε δηλαδή δύο εξουσίες σε ένα. 'Αρα, σε νομικό πάντα επίπεδο, μόνο η τρίτη εξουσία, η δικαστική, έχει τη δυνατότητα και την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγξει και να αποκαταστήσει την παρανομία και την αυθαιρεσία της εκτελεστικής και της πλειοψηφίας της νομοθετικής εξουσίας. Προς τι λοιπόν το σχόλιο του κ. Προέδρου; Ήταν σαν να παραπονιόταν ο ίδιος για την εξουσία που δέχθηκε να έχει, και την παραχωρεί το Σύνταγμα, και η θεμελιώδης αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ας ασκήσει, λοιπόν το ΣτΕ την εξουσία που διαθέτει, ας εφαρμόσει άμεσα και γρήγορα το Σύνταγμα της χώρας, και ας αφήσει μετά τις άλλες δύο εξουσίες να βρουν τις λύσεις που έχουν ανάγκη. Περιμένουμε το ΣτΕ να δικαιώσει τις απαιτήσεις και τις ελπίδες μας. Αν και το πρώτο δείγμα δεν είναι ενθαρρυντικό: ο κ. Πρόεδρος, παρά την πίεση που δέχθηκε από την πλευρά των αιτούντων, χορήγησε προθεσμία για την υποβολή υπομνήματος μέχρι 19.1.2012 !!!! Εξωφρενικά μακρύ διάστημα για ένα θέμα επί της ουσίας λυμένο, και, εν πάσει περιπτώςει, εξαιρετικά επείγον. Βέβαια, η έννοια του επείγοντος δεν είναι η ίδια για όλους: εμείς επειγόμαστε εδώ και μήνες να εκδοθεί η απόφαση για τη δίκη του Μνημονίου, αλλά το ΣτΕ ακόμη δεν έχει λάβει την απόφασή του. ΄Ισως αυτή τη φορά η κρίση να εξαχθεί ταχύτερα. Αν όμως είναι θετική, και γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως, ποια θα πρέπει να είναι η απόφαση για το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση. Και μήπως το σχήμα αυτό θα ονομάζεται πρωθύστερο;

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομική Υπηρεσία του Δ.Σ.Α. συζητήθηκε σήμερα στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του Δ.Σ.Α., του Συλλόγου Ελλήνων Φορολογουμένων και λοιπών αιτούντων κατά του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Επιφανειών. Λεπτομέρειες δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε ούτε από τη Γραμματεία της Νομικής Υπηρεσίας, ούτε από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί στενά τους τελευταίους μήνες για τα θέματα των τελών (κ.κ. Μπακάλη και Λεοντόπουλο - Βαμβέτσο).
Εν τω μεταξύ σήμερα εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κινείται, όπως το περιμέναμε άλλωστε, στην ίδια λογική με το νόμο και την υπουργική απόφαση: είναι εξίσου αντισυνταγματική και παράνομη, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και ανοίγει ένα νέο κύκλο ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Και μια ερώτηση για συνταγματολόγους, επιτυχημένους ή όχι υπουργούς οικονομικών: εγκύκλιος καταργεί ή τροποποιεί νόμο ή υπουργική απόφαση, ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι είναι ευνοικώτερη; Αχ, πόσα λίγα μας έμαθαν στο Πανεπιστήμιο για το Συνταγματικό Δίκαιο !!!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η απάντηση του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, έκανε ιδιαίτερα επίκαιρη τη δική μας αίτηση ακύρωσης, εφόσον είναι η μόνη, από όσο γνωρίζουμε, που περιέχει ως λόγο ακύρωση την παραβίαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/72/ΕΕ για την ενέργεια. Για το λόγο αυτό υπήρξε μια σκέψη από τους συναδέλφους του Δ.Σ.Α. να γίνει προσπάθεια να εισαχθεί και η δική μας αίτηση ακύρωσης προς συζήτηση στις 2.12.2011. Η σκέψη τελικά εγκαταλείφθηκε προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αναβολής. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει τις απόψεις του για την υπόθεση, η οποία στο σχετικό πινάκιο της Ολομέλειας αναγράφεται με την ένδειξη "Συζητείται". Ο κ. Μπακάλης του Δ.Σ.Α., που έχει τον πρώτο λόγο στη συζήτηση της υπόθεσης, μας είπε ότι φοβάται την υποβολή αιτήματος αναβολής λόγω της φημολογούμενης τροποποίησης του νόμου και της υπουργικής απόφασης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, και θα σας ενημερώνουμε σχετικά

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑ

Χθες κατέθεσε η Παράταξή μας γραπτή αίτηση προς το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. για τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Το θέμα κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε με μειοψηφία των μελών της Παράταξης. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις: ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε κάθε απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (λες και η συγκεκριμένη αφορά κλαδικά αιτήματα των Ομοσπονδιών αυτών, και όχι στη συνολική εκτρωματική κατάσταση της χώρας), ότι κρατάμε δυνάμεις γιατί θα απεργήσουμε στο άμεσο μέλλον για τα νέα ισοπεδωτικά μέτρα που εισάγονται και αφορούν στον κλάδο μας (τότε θα ζητήσουμε μήπως τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και των Δημοσίων Υπαλλήλων;), ότι κάποτε πρέπει και εμείς να δουλέψουμε εφόσον έχουμε "ματώσει" πολύ, ότι ουδείς άλλος Δικηγορικός Σύλλογος πλην Θεσσαλονίκης και Πειραιά απέχει κ.λ.π. Προφανώς δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία ούτε η πλήρης απαξίωση και αποδυνάμωση της Δικαιοσύνης, των Δικαστηρίων, και όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, ούτε η περαιτέρω δραματική απογύμνωσή τους με την εφεδρεία, που μας έφθασε ήδη, ούτε η εξαθλίωση του εισοδήματος του ελληνικού λαού και το κουρέλιασμα του Συντάγματος. Αυτά δεν συμβαίνουν στην πόρτα μας, συμβαίνουν πλέον μέσα στο σπίτι μας, και πρέπει να το καταλάβει αμέσως η πλειοψηφία του Δ.Σ. και όχι να βλέπει τους αγώνες των άλλων ως ξένο προς τους δικηγόρους σώμα. Κανείς δεν ευτύχισε μόνος του. Πολλοί όμως που έμειναν μόνοι τους δυστύχησαν.