Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οι αλλαγές του Κώδικα Δικηγόρων σχετικά με τις εκλογές

Τις τελευταίες ημέρες γυρίσαμε πόρτα πόρτα τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία της πόλης, και συζητήσαμε με αρκετούς συναδέλφους για τις ερχόμενες εκλογές. Στις συζητήσεις αυτές με έκπληξη διαπίστωσα ότι αρκετοί συνάδελφοι δεν έχουν καν ενημερωθεί για τις αλλαγές που επέφερε στην εκλογική διαδικασία ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων. Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
1. καταργήθηκε η δυνατότητα παραταξιακών ψηφοδελτίων στους συλλόγους με λιγότερους από 1.000 μέλη, όπως είναι ο Δ.Σ.Η. Παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι εξακολουθούν να χωρίζονται σε δύο παρατάξεις, με σαφώς πολιτικά κριτήρια, θα κατέβουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν οποιονδήποτε υποψήφιοι θεωρούν ικανό και από τις δύο παρατάξεις.Θα εκλεγούν  οι 14 σύμβουλοι που θα συγκεντρώσουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανεξαρτήτως παρατάξεων. Εκτιμάται ότι ο τελευταίος σύμβουλος θα χρειαστεί τουλάχιστον 180 σταυρούς προτίμησης για να εκλεγεί.
2. πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μένουν εκτός Δ.Σ. Λόγω της κατάργησης των παραταξιακών ψηφοδελτίων δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα που υπήρχε έως το 2011 να εκλεγεί στο Δ.Σ. ο υποψήφιος  της Δικηγορικής Συσπείρωσης ή της Ενωτικής Κίνησης ως επικεφαλής του παραταξιακού ψηφοδελτίου. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος την πρώτη Κυριακή, επαναλαμβάνεται η εκλογή την επόμενη, με υποψήφιους τους δύο πλειοψηφίσαντες υποψηφίους προέδρους της πρώτης Κυριακής. Στην περίπτωση αυτή εκλέγονται στο συμβούλιο και οι δύο πρόεδροι. Άρα, παρά τα περί του αντιθέτου εντέχνως διαδιδόμενα, στις εκλογές αυτές η τύχη του υποψηφίου προέδρου είναι τελείως ανεξάρτητη από την τύχη της παράταξης που τον στηρίζει. Από τους Λεβέντη, Ροζάκη και Σφακιανάκη ένας θα είναι στο συμβούλιο, αυτός που θα εκλεγεί την πρώτη Κυριακή, ή οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου