Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ

Βαλεντίνη Παπάλα

Η ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

Μεταξύ πολλών συναδέλφων καταρτίσθηκαν στην Αθήνα ,  σύμφωνα με το υπαριθ. άρθρο 43 παρ. 2 του Ν. 2721/1999 και την κατεξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα υπαριθ. πρωτ. 914/09.03.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 43 παρ. 2 του Ν. 2721/1999,  ανάμεσα μας και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Νομικών» όπως αυτό εκπροσωπούνταν νόμιμα από τον τότε Πρόεδρο του Θεόδωρο Ξιφαρά, ο οποίος εν προκειμένω ενεργούσε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5παρ. 6 του Ν.Δ. 4114/1960, του οποίου το  «ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ» (Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν.)) είναι καθολικός διάδοχος του, συμβάσεις δανείου πρώτης επαγγελματικής εγκατάστασης ποσού  (4.402 ευρώπροκειμένου για την κάλυψη του εξοπλισμού της πρώτης επαγγελματικής στέγης ως νέοι  δικηγόροι, σύμφωνα με την υπαρ.4122/26.05.2004 σχετική εγκριτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Νομικών , καθώς και συμβάσεις δανείων που αφορούσαν τις πληγέντες από σεισμούς περιοχέςτου Αιγίου και της Καλαμάτας.
Η σύναψη των  συγκεκριμένων δανείων έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1995 -2005. Σύμφωνα με όρο της σύμβασης η  εξόφληση των δανείων θα γίνονταν  σε  δέκα (10) ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις . Επίσης οι δανειολήπτες εκχώρησαν στο Ταμείο Νομικών το ποσό που δικαιούται να εισπράττει από το Ταμείο Συνεργασίας του, εκ του αναδιανεμητικού λογαριασμού και μέχρι του ύψους της οφειλόμενης ή των οφειλομένων δόσεων, σε περίπτωση μη εμπροθέσμου εξοφλήσεως μιας ή περισσοτέρων δόσεων του δανείου μετά των νόμιμων τόκων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δικηγόρων δεν κατέβαλε  τις δόσεις, λόγω της επικρατούμενης πεποιθήσεως ότι το ποσό του δανείου θα συμψηφιστεί με το καταβαλλόμενο εφάπαξ συνταξιοδότησης  και όχι από πρόθεση ζημιώσεως του ασφαλιστικού μας φορέα.



Μετά την πάροδο 10 ετίας για τους περισσότερους συναδέλφους, το Ταμείο Νομικών, άρχισε να αποστέλλει ειδοποιήσεις για  ΕΝΤΟΚΗ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ καταβολή του οφειλόμενου ποσού.
Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία λόγω της οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων συναδέλφων αφού το επάγγελμα του δικηγόρου έχει πληγεί από  τις αλλεπάλληλες δυσμενείς αποφάσεις της μνημονιακής κυβέρνησης,και  έγινε ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ρύθμισης της πραγματικής, άνευ τόκωνοφειλής με το αντίδικο Ταμείο Νομικών.
Πράγματι το Ταμείο, στην από 27.09.2012 συνεδρίαση του, πρότεινε την ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τις 10  και το ελάχιστο ποσό της δόσης θα  είναι 500 ευρώ.
Ωστόσο ουδέν ποσό  ρυθμίστηκε , και το Ταμείο Νομικών προχώρησε στην ΒΕΒΑΙΩΣΗ της οφειλής στις αρμόδιες ΕΦΟΡΙΕΣ.
Λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της αδυναμίας πληρωμής των περισσοτέρων συναδέλφων, ξεκίνησε μία αντιδικία με κατάθεση ΑΓΩΓΩΝ ενώπιον του ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ κατά της ταμειακής βεβαίωσης ενώπιον των αρμοδίων Πρωτοδικείων και ΑΝΑΚΑΠΩΝ ενώπιον του ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
Σε όλη αυτή την αντιδικία , η οποία ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ  έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις και απασχόλησε δικηγόρους από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους,  Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, προώθησε την νομική έρευνα των δικηγόρων επί του θέματοςκαι  δια του  υποψήφιου προέδρου της παράταξης Γιάννη Λεβέντη ως εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου αλλά ουσιαστικά ενεργώντας περισσότερο ως μέλος της παράταξης καθόσον το υφιστάμενο συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου, τυπικά ανέθεσε στον παραπάνω την υπόθεση, ουσιαστικά όμως είχε αντίθετη άποψη για την προσφυγή στην δικαιοσύνη ,  ο οποίος ως μέλος του ΔΣΗ,  έκανε πρόσθετη παρέμβαση στις αιτήσεις Ασφαλιστικών Μέτρων ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και στις αιτήσεις αναστολής κατά της ταμειακής βεβαίωσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.Επίσης ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Πάτρας, Αχαίας, Αιγίου και Καλαμάτας   ( σεισμόπληκτα δάνεια) στους οποίους απεστάλησαν  όλες οι δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει, ΑΝΑΡΤΟΥΣΕ στο διαδικτυακό τόπο της παράταξης όλες τις εξελίξεις και μέσω αυτού του τρόπου ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.
Ολες αυτές οι ενέργειες υποκινήθηκανμε γνώμονα την δύσκολη οικονομική  φάση που έχουν περιέλθει πολλοί συνάδελφοι  καθώς και από την αδιαλλαξία  του δικού ΜΑΣ ταμείου να ρυθμίσει τις ομολογούμενες οφειλές με έναν ΕΦΙΚΤΟ τρόπο καταβολής, ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ χωρίς δικαστική αντιδικία.
Η αντιδικία είναι σε εξέλιξηέχει ήδη εκδοθεί η πρώτη θετική απόφαση υπαριθ. 1336/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, και αναμένονται εξελίξεις.
ΑΞΙΖΕΙ ωστόσο να σημειωθεί ότι μεγάλοι δικηγορικοί σύλλογοι όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αδιαφόρησαν πλήρως για αυτό το πρόβλημα των μελών τους, ενώ αντίθετα τα μέλη αυτών των συλλόγων ενημερώθηκαν κατατοπίστηκαν και βοηθήθηκαν από τις αναρτήσεις της ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…………

Βαλεντίνη Α. Παπάλα
Δικηγόρος
________________________________
Ανθέων 59, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810-243021, κιν.:6978892538

2 σχόλια:

  1. Να σημειώσω ότι όλοι οι παλιοί δικηγόροι αυτό έλεγαν στους νεώτερους: μην το πληρώνετε και θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ. Και αυτό γινόταν, τουλάχιστον από τους περισσότερους, γιατί και εγώ και η Στέλλα (η σύζυγός μου για όσους δεν γνωρίζουν) αποπληρώσαμε κανονικά τα δάνεια που πήραμε τότε που απεργούσαμε επί 3 χρόνια συνέχεια στις αρχές τις δεκαετίας του '90.
    Όσοι ακολούθησαν τη συμβουλή των παλιών συναδέλφων πάντως, δεν πρόκειται να ζημιώσουν το ταμείο, όπως εσφαλμένα λέγεται, γιατί η απαίτηση του ταμείου, ακόμη και παραγεγραμμένη, μπορεί να προταθεί, και σίγουρα θα προταθεί προς συμψηφισμό. Ας γίνει λοιπόν αντιληπτό, ότι ο αγώνας των συναδέλφων δανειοληπτών δεν γίνεται για να ρίξουν έξω το ταμείο, αλλά για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν τη δικηγορία με την ελάχιστη αξιοπρέπεια του μη διωκόμενου υπερασπιστή. Το ταμείο μας άλλοι, και μάλιστα πολλοί, έχουν ρίξει έξω, και εξακολουθούν να απεργάζονται σχέδια πλήρους διάλυσής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ταμεια τα διελυσε τα αποδυναμωσε και τα αποψιλωσε οικονομικα η πολιτικη των μνημονιων και της υποτελειας των εθνοσωτηριων κυβερνησεων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή