Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός !

(αναδημοσίευση από το iskra : τελικά αυτή η iskra, η σπίθα δηλαδή, φωτιές θέλει -και καλά το κάνει- ν'ανάψει)

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ!

-----11aaam(Πεμ. 26/02/15 - 21:25)
Των Γ. ΜΗΛΙΟΥ, ΣΠ. ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ & Δ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»). Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής. Πρώτον, η ίδια η «μεταβατική» συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι «εχθροπραξίες» θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων.
2. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΕ ΟΛΙΣΘΗΡΟ ΕΔΑΦΟΣ …
2α. Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης
Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης, με αίτημα μια συμφωνία σε ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλώνοντας ρητά ότι είναι αδύνατη η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό:
1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα περιελάμβανε όρους, αξιολογήσεις κλπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και χωρίς οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.
2. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παραιτείτο από τις εναπομείνασες δόσεις του προηγούμενου προγράμματος – πέραν των 1, 9 δις ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και θα της δινόταν η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
3. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, (α) η Ελλάδα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, που σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικήςγια τα επόμενα 3-4 χρόνια και ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παράλληλα (β) θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η "θεσμική" έγκριση της αναφοράς στους "θεσμούς"

(αναδημοσίευση από το iskra)

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

(Τετ. 25/02/15 - 22:35)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ, Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Έληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (25/2) η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (K.O) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζήτησε τη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» που έστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς»(!)
Κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε περίπου 12 ώρες , έγινε έντονη συζήτηση τόσο για την απόφαση του Eurogroup όσο και για τη «λίστα - πρόγραμμα», που έστειλε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», κατά την οποία εκφράστηκαν διαφορετικές και αντιτιθέμενες απόψεις.
Στο τέλος της συζήτησης έγινε ψηφοφορία, μετά από αίτημα της ηγεσίας της κυβέρνησης, όπου με πλειοψηφία ενεκρίθη η κυβερνητική λίστα.
Στην ψηφοφορία, που έγινε δια ανατάσεως της χειρός και η οποία εξαρχής ελέχθη ότι ήταν ενδεικτική και δε έγινε καταμέτρηση, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, όχι μόνο προσκείμενων στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και αρκετών άλλων, ψήφισε , κατά πληροφορίες, λευκό και κατά, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις αποστάσεις του, τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του με τη λίστα της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς».
Nα σημειώσουμε, επίσης, ότι για το ίδιο θέμα θα συγκληθεί την Πέμπτη (26/2) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παράλληλα με τη συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων, θα εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία και Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΕΖΗΣ
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Δόξα τω Θεώ, οι "θεσμοί" "αποκαταστάθηκαν"

(αναδημοσίευση από το iskra)

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΘΕΣΜΟΥΣ» (!)

(Τρ. 24/2/15 - 17:10)
Το επτασέλιδο κείμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο οποίο περιγράφονται οι προτάσεις της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.  
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:  
«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υποβάλει στα θεσμικά όργανα, μέχρι τη Δευτέρα 23η Φεβρουαρίου 2015, ένα πρώτο περιεκτικό κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που σχεδιάζει, ώστε να προσδιοριστεί και να συμφωνηθεί περαιτέρω έως το τέλος Απριλίου 2015.
Εκτός από την κωδικοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης να εργασθεί σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα εξασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
 
Ο πρώτος περιεκτικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων ακολουθεί παρακάτω,όπως προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι πρόθεσή μας να τον εφαρμόσουμε αντλώντας παράλληλα τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Ειλικρινώς,
Γιάννης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία»    
1. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Στις φορολογικές  πολιτικές – Η Ελλάδα δεσμεύεται να:  

Ελεγκτικό Συνέδριο για το "Ελληνικό": Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος

(αναδημοσίευση από το isrka)

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ!

(Τρ. 24/2/15 - 23:15)    
Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ
Με μια απόφαση που αλληθωρίζει μονόπλευρα υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματία Λάτση, η διευρυμένη σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε ως "απαράδεκτους" όλους τους ισχυρισμούς της σχετικής αίτησης αναθεώρησης της  Περιφέρειας Αττικής και όσων άλλων είχαν ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ αυτής (της Περιφέρειας) και άναψε το «πράσινο φως» συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού για το Ελληνικό, με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή της, την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων».
Οι αιτούντες ζητούσαν την αναίρεση της απόφασης του 6ου Τμήματος του Ε.Σ  που έκρινε νόμιμο τον διαγωνισμό για την "αξιοποίηση"  (βλέπε: ξεπούλημα) του Ελληνικού με πλειοδότη τη Lamda Development. Το Τμήμα αυτό είχε κάνει, προηγουμένως, δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ για ανάκληση της προγενέστερης απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του Ε.Σ. που είχε αναστείλει τη σχετική διαδικασία για το Ελληνικό.

Όπως κρίθηκε  από τους ανώτατους δικαστές, η  Περιφέρεια Αττικής δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ζητά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης που επέτρεψε να προχωρήσει ο επίμαχος διαγωνισμός.


Μεταξύ άλλων, στην απόφαση 1183/2015 της μείζονος σύνθεσής του Ε.Σ. τονίζεται ότι «ενόψει της υφιστάμενης κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου 4062/2012 η  παραδοχή της παρέμβασης της Περιφέρειας Αττικής, προς το σκοπό της μη υπογραφής της σύμβασης  αγοραπωλησίας μετοχών του Ελληνικού,  δεν θα έχει οιαδήποτε έννομη συνέπεια» για την Περιφέρεια.
Και τούτο, διότι «η τυχόν ζημία» που θα υποστεί – όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια  Αττικής -  από την μεταβίβαση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΟ Ελληνικού που έχει στην κατοχή της  και λειτουργεί υπό την επίβλεψή της, «δεν θα είναι αποτέλεσμα της υπογραφής της  επίμαχης σύμβασης».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ε.Σ., η ζημιά που επικαλείται η Περιφέρεια Αττικής προέρχεται από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 του νόμου 4062/2012, που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.λπ.!
Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, λοιπόν, υπάρχει απόλυτη υπεράσπιση του έννομου δημόσιου συμφέροντος:
-      Όταν η έκταση των 6.200 περίπου στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά ξεπουλιέται στο 1/3 τουλάχιστον της αξίας του, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας!
-      Όταν το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της μετεγκατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγ. Κοσμά, καθώς και των απαραίτητων συμπληρωματικών υποδομών, που είναι πολλαπλάσιο από το τίμημα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ!
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Αμετακίνητη γελοιογραφίας υπεράσπιση

Ταυτίζομαι πλήρως με το Θανάση Καρτερό, και θεωρώ τελείως άστοχη και απαράδεκτη την παρέμβαση Τσίπρα. Την έχω άλλωστε υποστεί και εγώ πολλές φορές στο παρελθόν και σε άλλες εποχές πριν το 2011. Η ελευθερία της σάτιρας δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί πολιτικό επιχείρημα κατά του αντιπάλου. Στο κάτω - κάτω, ας είχαν και οι αντίπαλοι εξ ίσου καλούς και εύστοχους γελοιογράφους για να απαντήσουν με τον δέοντα όμοιο τρόπο. Ουδέποτε διέθεταν ή θα διαθέτουν παρόμοια δυνατότητα όμως.

(αναδημοσίευση από το iskra)

 ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ...

(Σάββ. 21/02/15 – 10:39)
Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Ας υποθέσουμε ότι τη γνωστή γελοιογραφία του Αναστασίου στην Αυγή τη μετέτρεψαν σε όπλο τους εκείνοι που θέλουν να υπονομεύσουν τις ελληνικές θέσεις σε μια τόσο λεπτή στιγμή. Ας υποθέσουμε επίσης ότι προκάλεσε όχι μόνο τις δημόσιες εκδηλώσεις γερμανικής -περιέργως και εβραϊκής- οργής, αλλά και παρασκηνιακές εκδηλώσεις δυσφορίας. Ας υποθέσουμε δηλαδή ότι φυτεύτηκε από τους καλοθελητές ως άλλη μια νάρκη στο ναρκοπέδιο των δύσκολων διαπραγματεύσεων: Προσβάλλετε τον Σόιμπλε!
Προσβάλλετε! Ποιοι; Μα η ελληνική κυβέρνηση. Ο γελοιογράφος είναι της Αυγής, η Αυγή είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της κυβέρνησης. Όπερ έδει δείξαι. Υπόθεση παρακινδυνευμένη αλλά καθόλου απίθανη, αφού σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, κάθε πλευρά προσπαθεί να φέρει την άλλη σε θέση άμυνας. Να την υποχρεώσει να απολογείται. Για την τάδε λέξη, το τάδε νομοσχέδιο, την τάδε δήλωση. Δεν είναι τόσο απίθανο, να μπήκε στο κατηγορητήριο και η δείνα γελοιογραφία!!
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας να την αποδοκιμάσει. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα: "Δεν μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό", είπε μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Κι άνοιξε έτσι η συζήτηση μεταξύ ανθρώπων του Τύπου και της ουσίας, αν έπραξε σωστά.
Φυσικά και δεν έπραξε σωστά. Όχι γιατί δεν έχει το δικαίωμα ένας πολιτικός να επικρίνει οποιαδήποτε δημοσιογραφική δουλειά, ακόμα και μια γελοιογραφία. Αλλά μια γελοιογραφία δεν μπορεί να κρίνεται ως πολιτικό ντοκουμέντο. Δεν έχει καμιά υποχρέωση να εκφράζει την κυβέρνηση, το κόμμα, ή το λαό. Η γελοιογραφία -οφείλει να- είναι μια δηκτική, σατιρική, σαρκαστική, εκ φύσεως προκλητική, ματιά στην κυβέρνηση, στο κόμμα, στο λαό. Στα πάντα και στους πάντες. Ακόμα και στον Σόιμπλε, ή στον Γιαχβέ.
Κι όταν λέμε ότι ο πρωθυπουργός είναι όλων των Ελλήνων, εννοούμε ότι είναι και των γελοιογράφων. Εγγυάται το δικαίωμά τους να έχουν ατυχέστατες στιγμές. Όσο κι αν αυτές -πιστεύει ότι- δεν βοηθούν σε κάποια λεπτή στιγμή. Κι αν εν τέλει θεώρησε απαραίτητο να αποδοκιμάσει κατηγορηματικά ένα προκλητικό πολιτικό μήνυμα, ήταν επίσης απαραίτητο να επιδοκιμάσει εξίσου κατηγορηματικά το δικαίωμα του γελοιογράφου να το εκπέμψει...
*Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015


Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Απόψε στις 18.00 στην Πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση


Επιστολή της Ε.Δ.Ε. στον Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ


Σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε. υποστηρίζει τον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης:
Η επιστολή αυτή είναι όντως σημαντική, και γιατί προέρχεται από βασικό θεσμικό όργανο της χώρας μας, και απευθύνεται σε παρόμοιο όργανο της Ε.Ε. Παρ΄όλα αυτά όμως υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εδώ: Και το ζήτημα αυτό είναι ότι οι δικαστές μας αναγκάζονται να απευθύνονται και να συνομιλούν στο κοράκι που δεχόταν να κρύβει τα κέρδη των μονοπωλίων και να τους παρέχει φορολογική ασυλία, συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια, αλλά και στην ελληνική κρίση (θυμηθείτε ότι υπάρχουν και ελληνικές επιχειρήσεις μέσα σε αυτές που προστάτευε ο Γιούνκερ). Για να αποδίδεται λοιπόν το δίκαιο εκεί όπου ανήκει, θα πρέπει οι έλληνες δικαστές να συμπορευτούν και στο μέλλον με το λαό μας και να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε όλους εκείνους που έχουν στήσει, εκθρέψει και γιγαντώσει την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, όπου οι κυβερνήσεις και οι χώρες υποχρεώνονται να συμπεριφέρονται ως επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για την κατάσταση του λαού τους.

Ende.grΕΝΩΣΗ 
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
Αθήνα, 13-01-2015
Αρ. Πρωτ. 12

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  
Θέμα: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Συναδέλφους ότι απεστάλη σήμερα από την Ένωσή μας η κάτωθι επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

 Association des Magistrats Grecs                                              ΕΝΩΣΗ
Association of Greek Judges and Prosecutors                      ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ     
            Tribunal de Première Instance                                     ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
              10171 Athènes Grèce                                               (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)                  email: endikeis@otenet.gr                                                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
Tel.0032108827380- Fax 0032108841529    
                             
Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2015
Αρ. Πρωτ. 11
Αξιότιμε κ Πρόεδρε,
Ο Ελληνικός Λαός στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας. Τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες (μείωση των μισθών και των συντάξεων, μέχρι 50%, αύξηση της φορολόγησης, απολύσεις εργαζομένων κλπ), είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού Λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του Μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της Τρόικα. Τα ανωτέρω μέτρα αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης, συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Ελληνικός λαός ζητούν να εξευρεθεί λύση, η οποία, μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μια λύση η οποία μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση και τη δυστυχία.
Η  Ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας (οι αρχαιότεροι στην Ευρώπη) αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός λαός είναι λαός αξιοπρεπής, υπερήφανος, δραστήριος και δημιουργικός.
Εκτιμούμε πολύ κ. Πρόεδρε τις θετικές προσπάθειες σας για την εξεύρεση λύσης.
Εμείς οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί, ως τμήμα του Ελληνικού Λαού σας παρακαλούμε να παρέμβετε προς τα άλλα Θεσμικά Ευρωπαϊκά Όργανα και προς τις Κυβερνήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, υπέρ των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για να εξευρεθεί λύση, η οποία, θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μια λύση η οποία θα επιτρέψει στον Ελληνικό λαό  να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.
Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση στο Ελληνικό ζήτημα θα ωφελήσει όχι μόνο τον Ελληνικό Λαό, θα ωφελήσει επίσης και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου
Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου
========================================================================
Στην ιστοσελίδα της Ε.Δ.Ε. υπάρχει το έγγραφο και στη γαλλική γλώσσα.   

Τσικνοπέμπτη με το Λ.Ε.Α.Δ.Η.

Την Τσικνοπέμπτη το μεσημέρι το Δ.Σ. του Λ.Ε.Α.Δ.Η. προσέφερε στους συναδέλφους στο εντευκτήριο του Συλλόγου σουβλάκια και άλλα συναφή για να τιμήσει το έθιμο. Ενθουσιασμένοι συνάδελφοι τραγούδησαν πάνω στη μελωδία του ύμνου του ΕΛ.Α.Σ., τον παρακάτω αυτοσχέδιο ύμνο του Λ.Ε.Α.Δ.Η., εμπνεύσεως του Μιχάλη Σαρχιανάκη: "το Λ.Ε.Α.Δ. μας έσωσ'απ'την πείνα, θα μας σώσει κι'απ'τις εισφορές ....."

Η κοπή πίττας του Δ.Σ.Η.

Την περασμένη Παρασκευή, 6.2.2015, ο Δ.Σ.Η. έκοψε την πίττα του στην αίθουσα Σακλαμπάνη, και ανακήρυξε επίτιμους Προέδρους τους συναδέλφους Τίτο Ταγαράκη και Μιχάλη Ασκορδαλάκη, που συνταξιοδοτήθηκαν στα τέλη του 2014. Οι δύο βραβευθέντες, πραγματικά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν το Δ.Σ. του Συλλόγου για την απόφασή του, καθώς και τους συναδέλφους για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. Περαιτέρω ο Τίτος Ταγαράκης, μεταξύ άλλων, μας θύμισε ότι πολλές φορές εξέφραζε διαφορετικές και αιρετικές απόψεις, αλλά πάντα συντασσόταν με την πλειοψηφία (αυτό, ως μειοψηφία, το είχαμε πολλές φορές επισημάνει), ενώ ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης είπε ότι έχει αγωνιστεί για την αριστερά όλα αυτά τα χρόνια, και ότι η τιμή αυτή θα έπρεπε να δίνεται σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο Σύλλογο περισσότερα από ό,τι εκείνος
 
 

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η δίκη των κούρδων αγωνιστών στη Μυτιλήνη. Αθώοι οι πολιτικοί πρόσφυγες Ερκάν και Τεκίν

Μπορεί να είναι τυχαίο. Ίσως πάλι και να μην είναι. 
Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε στις 15.1.2015, και επιχειρήθηκε από την έδρα να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες (π.χ. επιτράπηκε η εξέταση ενός μόνο μάρτυρα υπεράσπισης για κάθε κατηγορούμενο, πιέστηκαν οι δικηγόροι υπεράσπισης να δικάσουν και Σάββατο και παραμονές εκλογών !!!!), προκειμένου η απόφαση να εκδοθεί πριν τις εκλογές. Η σθεναρή αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης ανέτρεψε τον σχεδιασμό της έδρας, και έτσι η δίκη διακόπηκε την Τετάρτη, 22.1.2015, με την εισαγγελική πρόταση, η οποία ήταν καταπέλτης για όλους τους κατηγορούμενους. Στις 28.1.2015, μετά τις εκλογές, επαναλήφθηκε η δίκη με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, που έγιναν μέσα σε ένα σαφώς διαφορετικό κλίμα. Τελικά η απόφαση ήταν τελείως διαφορετική από την εισαγγελική πρόταση, αλλά και τις προεκλογικές διαθέσεις της έδρας. Οι πεποίθηση των συνηγόρων υπεράσπισης είναι ότι οι ποινές αυτές θα καταπέσουν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου. Το πιο σημαντικό σκέλος της απόφασης είναι η αθώωση των γνωστών κούρδων αγωνιστών και πολιτικών προσφύγων, Ερκάν και Τεκίν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση στον αγώνα των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Η αθώωσή τους αποτελεί μια νίκη του κινήματος, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης, και ένα κόλαφο κατά της "αντιτρομοκρατικής" νομοθεσίας, η οποία, επαναφέροντας το μεσαιωνικό σκοταδισμό καθιστά ποινικά κολάσιμες τις προθέσεις και τις ιδέες. Αν η απόφαση θα ήταν διαφορετική, τότε θα κινδύνευαν όλοι οι πολίτες και οι φορείς του Ηρακλείου που συμπαραστάθηκαν στο γνωστό συμπατριώτη μας, κούρδο αγωνιστή, που συμπεριλαμβανόταν στους κατηγορουμένους, και συνελήφθη στις 9.4.2014, κατά "διαβολική σύμπτωση" την ίδια ημέρα της απόρριψης της αίτησης του τουρκικού κράτους για την έκδοση της Ρόζντα. Τους κατηγορούμενους στη Μυτιλήνη υπεράσπισαν, μεταξύ άλλων, οι γνωστοί αγωνιστές δικηγόροι Γιάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Σαραφιανός και Αλέκα Ζορμπαλά.
Περισσότερα στο ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών" που ακολουθεί.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Βροχή οι πρώτες αντιμνημονιακές παρεμβάσεις από τη νέα κυβέρνηση

(αναδημοσίευση από το iskra)

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

(Πεμ., Παρ. 29/1/15 - 20:53)
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΖΗΤΗΣΕ Η Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεών της κατά του ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων της οικονομίας, εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας το πρωί της Τετάρτης.
Η ακύρωση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Παν. Λαφαζάνη, μία προεκλογική δέσμευση η οποία θα συνοδευτεί, όπως είπε, από την άμεση δρομολόγηση μέτρων ανακούφισης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω της χορήγησης δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά. Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, «θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας,  δήλωσε την Τρίτη (27/1) λίγο πριν την ορκωμοσία του: «Το πρώτο πράγμα που είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού διασώζεται, παραμένει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ». Όπως τόνισε θα ανασταλούν οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού του Πειραιά. Επίσης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν επανέλαβε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28/1) στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις και αυτές των οποίων δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση, όπως επίσης και οι διαθεσιμότητες. Παράδειγμα οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ
Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών προανήγγειλε σε πρωινές δηλώσεις του την Τετάρτη (28/1) ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας. Ο Δ. Στρατούλης ανέφερε επίσης ότι στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων.

Επιτέλους, απαλλαγήκαμε

(αναδημοσίευση από το iskra)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΗΚΑΜΕ!


(Σάββ. 31/01/15 - 21:03)
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κλοτσηδόν έδιωξε ο ελληνικός λαός τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευάγγ. Βενιζέλο από την κυβέρνηση! Η ΝΔ υπέστη συντριπτική ήττα, χάνοντας με οκτώμισι (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – πήρε 27,81% έναντι 36,34%. Έχασε έτσι 53 από τις 129 έδρες που είχε βγάλει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, παίρνοντας μόνο 76 έδρες τώρα. Μετά την εκλογική πανωλεθρία τέτοιας έκτασης, είναι βέβαιη η πολιτική καρατόμηση του Αντώνη Σαμαρά, όσο κι αν ο τέως πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι τα πήγε… μια χαρά επειδή η ΝΔ έχασε μόνο δύο μονάδες από το προηγούμενο ποσοστό της! Ό,τι και να λέει ο Σαμαράς, οι πολιτικές ημέρες του είναι μετρημένες.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, αυτό ενταφιάστηκε πολιτικά την περασμένη Κυριακή. Από το 43,92% των βουλευτικών εκλογών του 2009 είχε ήδη καταβαραθρωθεί στο 12,28% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012 και τώρα έπεσε στην άβυσσο του 4,68%! Από το 44% στο 4%! Παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος εις… βάθος! Ο Βενιζέλος θέλει να κάνει τον Μάιο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα τον καθαιρέσει και θα βγάλει άλλον αρχηγό, αλλά αμφιβάλλουμε αν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί τέσσερεις μήνες. Επιτέλους, τον ξεφορτωνόμαστε κι αυτόν. Όχι φυσικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ίδιους και χειρότερους από τον Βενιζέλο για να συνεχίσουν το επαίσχυντο έργο του! Γεμάτος από πολιτικά γαϊδουράγκαθα θα είναι ο κήπος του ΠΑΣΟΚ! Πάντως το μεγαλύτερο «κάζο» το έπαθε ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ που έφτιαξε για να αποκτήσει βουλευτική ασυλία. Τέτοια… πολιτική χλαπάτσα που έφαγε από τον κόσμο την πανηγύρισε όλη η ελληνική κοινωνία! Πήρε μόνο 2,46% και έτσι ο πρώην πρωθυπουργός του 44% καταποντίστηκε στο εξωκοινοβούλιο! Από εκεί που είχε αντίπαλο τον Καραμανλή ή τον Σαμαρά, βρέθηκε στην ίδια κατηγορία με τον… Βασίλη Λεβέντη! Ε, ρε γλέντια! Τιτανομαχία Γιωργάλη-Λεβέντη! Νίκησε ο πρώτος.
Ξεγραμμένους έχουν ακόμη και οι Γερμανοί τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ του, όπως και τον Γιωργάκη και το ΚΙΔΗΣΟ του, που άλλωστε ήταν των Αμερικανών κι όχι δικός τους. Μόνο στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ποντάρουν, αναδεικνύοντας το σε πρώτο κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό φάνηκε και από τη στάση του ιταμού Γερμαναρά, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος ναι μεν συναντήθηκε και με τον Σαμαρά και με τον Βενιζέλο, αλλά δηλώσεις έκανε μόνο μετά τη συνάντησή του με τον Σταύρο Θεδωράκη. Τι είπε; Ιδού: «Δεν θα σας το κρύψω ότι είπα στον Αλέξη Τσίπρα που θα ήταν προτιμότερη μια συμμαχία με το Ποτάμι παρά με τους ΑΝΕΛ»! Ο γερμανός γκαουλάιτερ Σουλτς δηλώνει δημοσίως ποια κυβέρνηση προτιμάει για την υπό κατοχική διοίκηση Ελλάδα! «Άλλωστε η αντιπολίτευση του σήμερα πιστεύω πως είναι η κυβέρνηση του μέλλοντος!» πρόσθεσε ο κατοχικός διοικητής Σουλτς. Κυβέρνηση το… Ποτάμι με 6,05%! Η νέα ελπίδα των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων» του Μνημονίου! Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις Σουλτς ια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και όχι με τους ΑΝΕΛ εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από την Αυγή! Δεν υπήρχαν πουθενά! Προφανώς επειδή νωρίτερα, προτού κάνει αυτές τις δηλώσεις ο Σουλτς, μετά τη συνάντηση του γερμανού κατοχικού διοικητή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος είχε πει: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο»!
Ο Σαμαράς προσπαθεί να σώσει το πολιτικό τομάρι του προωθώντας και τη θεωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «αριστερής παρένθεσης». Επιχειρεί έτσι να πείσει τους απογοητευμένους της Δεξιάς ότι σύντομα, σε δύο-τρείς μήνες, θα ξαναγυρίσουν στην εξουσία με αυτόν αρχηγό! Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην, που έλεγαν παλιότερα. Ο Σαμαράς εξουσία δεν πρόκειται να ξαναδεί. Όχι μόνο επειδή απέτυχε παταγωδώς ο ίδιος. Το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκλείεται να ακολουθήσει αριστερή πολιτική. Στο αστικό πλαίσιο θα κινηθεί. Αφού αποδέχεται το πλαίσιο «ευρώ,ΕΕ,ΝΑΤΟ», είναι εξ ορισμού βέβαιο ότι αριστερή πολιτική σε αυτό είναι αδύνατον να ασκηθεί. Μέσα στο αστικό πλαίσιο όμως δεν υφίσταται μόνο η πολιτική της λιτότητας, την οποία προωθούν οι Γερμανοί. Αυτό αποδεικνύεται πρακτικά και από τις πρώτες δηλώσεις και κινήσεις τόσο του Τσίπρα όσο και υπουργών την νέας κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προκαλέσει ένα γενικό κλίμα ευφορίας στον ελληνικό λαό. Να δούμε, βέβαια, τι ακριβώς θα νομοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όταν συγκροτηθεί η Βουλή σε σώμα στις 6 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή, και ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το όνομα του ατόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί επίσημα, παρά τη συζήτηση περί Αβραμόπουλου. Έτσι και αλλιώς το όνομα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη περί των προθέσεών του αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθήσει.
Για την ώρα πάντως οι Γερμανοί έχουν σκυλιάσει εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Το ότι ο πρωθυπουργός είπε κατάμουτρα στον Σούλτς ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ο Βαρουφάκης είπε στον Γερούν Ντέισενμπλουμ ότι δεν αποδέχεται την ύπαρξη της τρόικας και δεν θα ζητήσει παράταση του Μνημονίου έχουν κάνει την κυβέρνηση Μέρκελ έξω φρενών. Ξύδι!
*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου 2015

PODEMOS: ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

PODEMOS: ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

E-mail Εκτύπωση PDF
(Σάββ. 31/01/15 – 22:02)
SI, SE PUEDE! (ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ)
ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ PODEMOS
Πρωτοφανής λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών κατέκλυσε τη Μαδρίτη στην «Πορεία Αλλαγής» που καλέστηκε από το “Podemos” και είχε ως αφετηρία την εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ.
Στην Ισπανία, που έχει βιώσει και αυτή τη θανατηφόρο θηλιά της λιτότητας, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν κυριολεκτικά τους δρόμους για να φωνάξουν «Si, se puede», δηλαδή «Ναι, μπορεί να γίνει». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 300.000 χιλίαδες!
«Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
H Ισπανία έχει ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά και το πρώτο σοβαρό τεστ για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι είναι οι τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία στις 21 Μαρτίου. Η Ανδαλουσία αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των σοσιαλιστών του PSOE.
Στη συγκέντρωση, υπήρχαν και ελληνικές σημαίες, ενώ το σύνθημα που επικράτησε είναι  το "Μπορεί να γίνει" (Si, se puede).
Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, το κόμμα (τότε δεν είχε ακόμα πάρει τη μορφή του πολιτικού σχηματισμού) κατάφερε να εκλέξει 5 ευρωβουλευτές, επί συνόλου 54.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Podemos προηγείται στην πρόθεση ψήφου, καταφέρνοντας να διεισδύσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Βάσει της τελευταίας έρευνας της Metroscopia (7-8 Ιανουαρίου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συγκεντρώνει το 28,2%, ακολουθεί το σοσιαλιστικό PSOE με 23,5%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,2%.