Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η συνιστώσα Σόιμπλε στο ποτάμι του Σταύρου (του Στάθη) !!!!


(Τετ. 27/5/15 - 08:03)
Του ΣΤΑΘΗ*
  Παρ’ ότι στον ελληνικό Τύπο δεν αρθρογραφούν ο Μαρκ Τουαίην κι ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, ούτε ο Αρθουρ Κόναν Ντόυλ ή ο Στίβεν Κινγκ, αφθονεί το παράδοξο. Επί παραδείγματι, ο ΔΟΛ καλεί καθημερινώς τον κ. Τσίπρα να ξεριζώσει από μέσα του τον κ. Λαφαζάνη και να γίνει άνθρωπος - δηλαδή κεντροαριστερός.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, νομίζω ότι ένας εξορκισμός θα ήταν πιο αποδοτικός. Εξελθε πνεύμα μιαρόν και σοσιαλιστικόν, έξελθε πνεύμα ακάθαρτον και λαϊκίστικον, έξελθε - για να βρει την υγειά του και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
τον οποίον η σκληρότης του κόσμου τούτου καταδίκασε στην ανάγκη να κάνει ο έρμος κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο αναδόμηση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εχετε ξαναδεί ποτέ αρχηγό κόμματος να υπαγορεύει (με τη συνέπεια και την επιμονή που ένας καντηλανάφτης ανάβει τα καντήλια μιας εκκλησίας) σε άλλον πρόεδρο κόμματος με ποιους να πάει (απ’ το κόμμα του) και ποιους ν’ αφήσει; Ισως να πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης να υπαγορεύει κάθε μέρα στον κ. Πρετεντέρη τι να γράφει, στη θεία μου τη Φωτούλα τι να μου μαγειρεύει, και στον κ. Σαμαρά τι να κάνει με την κυρία Μπακογιάννη.
Φοβάμαι ότι το ταλέντο του Σταύρου να λέει στους άλλους τι θα έκανε αν ήταν στη θέση τους πάει χαμένο, όσον το περιορίζει στην ενασχόλησή του με τον κ. Τσίπρα, καταντάει μονότονο. Σαν το κοριτσάκι με τα λουλούδια που επαναλαμβάνει έτσι στο ξεκούδουνο στις περιπέτειες του Λούκυ Λουκ «αυτά τα ωραία λουλούδια» ή σαν τον Ραν Ταν Πλαν που όποιον κι αν βλέπει μονολογεί (αν και με κάποια χρονοκαθυστέρηση) «κάπου τον ξέρω αυτόν τον κύριο».

Για την ΕΡΤ


(Τετ. 27/5/15 - 09:03)
Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*    
Ο αγώνας που δόθηκε μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ μέσα και έξω από το προαύλιο της Αγίας Παρασκευής μάλλον δεν δόθηκε ούτε για να (ξανα)γίνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ο κ.Ταγματάρχης, ούτε ο αγώνας εκείνος «δικαιώθηκε» επειδή ο κ.Ταγματάρχης «ανακρίθηκε» επί 10ωρο από την κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτε δόθηκε για να πληροφορηθούμε ποιός βάφτισε τον κ.Ταγματάρχη ή ποιάν βάφτισε ο κ.Ταγματάρχης (σύμφωνα με τις ερωτήσεις που τέθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής)…
Όταν ο ελληνικός λαός, η πλειοψηφία του, στάθηκε απέναντι στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των Σαμαρά – Βενιζέλου δεν το έκανε γιατί σε σύγκριση με την «μαύρη» ΕΡΤ είχε επιλέξει και λατρέψει την «φαιά» ΕΡΤ όλου του προηγούμενου διαστήματος.
Δεν υπερασπίστηκε την κρατική και κομματοκρατούμενη ΕΡΤ. Την κυβερνητική ΕΡΤ. Την ΕΡΤ των ημετέρων, των καρεκλοκένταυρων και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Δεν υπερασπίστηκε ούτε την «ΥΕΝΕΔ» του δικομματισμού της παλαιάς κοπής, ούτε την «ΥΕΝΕΔ» της όποιας διπολικής αρχιτεκτονικής μπορεί να εξυφαίνεται.
Η διαμαρτυρία μέσα και έξω από το προαύλιο της ΕΡΤ ήταν ένα μήνυμα υπεράσπισης εκείνου που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι η ΕΡΤ: Δηλαδή μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεοπτική συχνότητα.
Μια συχνότητα που η αντικειμενικότητά της, ο πλουραλισμός της, η δημοκρατικότητά της, το ήθος που θα εκπέμπει το πολιτιστικό και ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, δεν θα μετριέται με τις μεζούρες της κομματικής χειραγώγησης, δεν θα κόβεται και δεν θα ράβεται στα μέτρα των πολιτικών της προϊσταμένων - πολιτικών υπηρετών του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (της δικηγόρου Ηρακλείου, Μαρίας Δαριβιανάκη)

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΔΑΡΙΒΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ


                                                       

    Περί τις 70.000 δανειολήπτες έχουν λάβει με δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

    Οι περιουσίες χιλιάδων δανειοληπτών στην Ελλάδα απειλούνται με κατασχέσεις από τις τράπεζες. Το 10% του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών δηλ. δάνεια ύψους πλέον των 10 δις Ευρώ δόθηκαν σε Ελβετικόφράγκο.

   Πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης χρέους στην χώρα μας (τέλος του 2006 έως το 2009-περίοδος υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας Ευρώ/Ελβετικού Φράγκου) οι τράπεζες προώθησαν δάνεια σε Ελβετικό φράγκο. Το δανειακό αυτό αυτό προϊόν επιλέχθηκε με δελεαστικό τρόπο ήτοι με την χαμηλότερη δόση (λόγω libor εν αντιθέσει με το υψηλότερο Euribor και τη διαβεβαίωση από τις Τράπεζες ότι η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για το ευρώ και τα Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο καθώς και ότι θα παρέμενε σταθερή βάσει προγενέστερων ιστορικών στοιχείων και στατιστικών μελετών).

   Ετσι, πάρα πολλοί δανειολήπτες προσέφυγαν σωρηδόν σε λήψη τέτοιων δανείων ή μετέτρεψαν τα στεγαστικά τους δάνεια από ευρώ σε ελβετικό φράγκο άμεσα και παρ’ αυτα.

   Κυρίαρχο δελεαστικό μήνυμα αποτέλεσε το: "Ευέλικτο Στεγαστικό Swiss..πραγματικά χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο, πραγματικά χαμηλή δόση με τη σιγουριά του ελβετικού νομίσματος..".


ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ο χρυσός και το ελβετικό νόμισμα αποτέλεσε καταφύγιο των μεγάλων ευρωπαίων καταθετών, μεταγενεστέρως της κατάρρευσης της εταιρείας-κωλοσού Lehman Brothers το 2008 και την οικονομική κρίση που επακολούθησε στην Ευρώπη και έπληξε ιδιαιτέρως τις χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και βέβαια η Ελλάδα, Τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα να ανατιμηθεί το ελβετικό νόμισμα έναντι του ευρώ και συνακόλουθα η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου, που ήταν το 2006 περίπου στο 1,60 να μειωθεί κάτω από το 1,20. Συνεπώς, αναγκάστηκε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να παρέμβει και να τη διατηρήσει στα ανωτέρω επίπεδα έως και σήμερα. Ως αποτέλεσμα οι δανειολήπτες τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού (βλ. Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία) επιβαρύνθηκαν καθώς οι μηνιαίες δόσεις των δανείων τους έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κώστας Λαπαβίτσας : "ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων"

(αναδημοσίευση από το iskra και το theredproject)

«ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

(Τρ. 19/05/15 - 12:05) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΣΤΟ ThePressProject (video)
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη του ThePressProject για την σημερινή συγκυρία, την διαπραγμάτευση, την Ευρώπη και το ευρώ.
Στην διάρκειας δυόμιση ωρών συνέντευξή του ο Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε για το ΣΥΡΙΖΑ ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης .

Για τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ο Κώστας Λαπαβίτσας εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι ακόμα και αν η διαρροή με το κείμενο του Γιούνκερ δεν εξασφαλίζει παρά ακόμα λίγο χρόνο. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και προέτρεψε την κυβέρνηση να μην αποκλείσει την προοπτική της ρήξης.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και αναρωτήθηκε «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ο Κώστας Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν π.χ. για τους ενεργειακούς πόρους, όπως το Ιράν ή η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται εξαιτίας των θέσεων του αναφέροντας ότι έχει παραιτηθεί από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Σημείωσε ότι έχει χρέη στην Μεγάλη Βρετανία και ότι προσωπικά θα τον έφερνε σε δύσκολη οικονομική θέση μια έξοδος από το ευρώ.

Την συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα παρακολούθησαν περισσότεροι από 127.000 χρήστες του διαδικτύου ενώ το hashtag #asklapavitsas έφτασε στην 1η θέση στα trends του twitter κάνοντας τις δυόμιση ώρες να φαίνονται λίγες προκειμένου να απαντηθούν οι πάνω από 300 ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Για το νόημα της ψήφου της 25ης Ιανουαρίου:
"Έχουμε πλημμυρίσει από ερμηνείες το τελευταίο διάστημα της λαϊκής εντολής. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει αυτός. Η δική μου άποψη είναι  ότι ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή. Για μεγάλη αλλαγή. Ψήφισε για το πρόγραμμά μας. 'Άκουσε το πρόγραμμά μας, το δέχθηκε και ψήφισε γι αυτό. Βέβαια άκουσε όλα αυτά να λέμε πώς θα γίνουν μέσα στο ευρώ. Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά δεν ψήφισε για να μείνουμε στο ευρώ πάση θυσία".

Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
"Δεν έχουμε πάρει μέτρα, δεν έχουμε κάνει πράγματα που καταφανώς ή σε μεγάλο βαθμό αντιβαίνουν στο πρόγραμμά μας. Δεν το έχουμε κάνει και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια και το βλέπουμε όλοι πως στο πλαίσιο το σημερινό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με τους ρυθμούς και με τον τρόπο που θα θέλαμε. Είναι προς συζήτηση την στιγμή αυτή - δεδομένου του πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις- εάν θα μπορέσουμε και να το υλοποιήσουμε."

"Θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την βάση. Εάν προκύψουν άλλα πράγματα, το πρόβλημα δεν θα το έχω εγώ θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Για το ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
"Η συμφωνία αυτή εμένα δεν μου αρέσει καθόλου γιατί εγείρει μια σειρά θεμάτων. Για να τα συνοψίσω θα πω ότι περιέχει την "δημιουργική ασάφεια" που είναι συνήθως υπέρ του ισχυρού και όχι του αδύναμου όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Επίσης ότι ο χρόνος όταν συμβεί αυτό, δεν είναι υπέρ αυτού που θέλει την λύση γρήγορα και πιέζεται αλλά είναι υπέρ του άλλου".

Για το ενδεχόμενο μη πληρωμής δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
"Η Ελλάδα νομίζω ότι θα πρωτοπορήσει και σε αυτό. Έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα στην πορεία αυτής της κρίσης. Φέραμε το ΔΝΤ μέσα στην ΟΝΕ, επιβάλλαμε πολιτικές τρομακτικής λιτότητας στην Ευρώπη, γίναμε πειραματόζωα. Θα πρωτοπορήσουμε και σε αυτό γιατί αυτά που χρωστάμε στο ΔΝΤ την στιγμή αυτή είναι τεράστια τα ποσά αυτά και δεύτερον είναι ποσά που τα αποπληρώνουμε τώρα. Αυτά που χρωστάμε στην Ε.Ε έχουν μια περίοδο χάριτος. Επομένως αν είναι να σταματήσουμε τις πληρωμές - που πρέπει- δυστυχώς οι πληρωμές που θα σταματήσουμε θα είναι προς το ταμείο και την ΕΚΤ γιατί αυτές είναι που πιέζουν. Εκεί το πράγμα έχει μία εξέλιξη η οποία είναι και εν μέρει απρόβλεπτη είναι και εν μέρει πολύ δύσκολη. Όμως ποιός είναι ο άλλος δρόμος;"

Για τους προβληματισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
"Πολύ φυσιολογικά έχουμε μία συζήτηση και μέσα στον κόσμο, που ειλικρινά κουβεντιάζει και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για μία ακόμη φορά ο μόνος πολιτικός χώρος όπου η συζήτηση που γίνεται στην κοινωνία αντανακλάται και μέσα του".

Για το ενδεχόμενο προσφυγής σε λαϊκή εντολή.
"Η δική μου θέση, είτε μιλάμε για δημοψήφισμα είτε για εκλογές είναι παρά πολύ ξεκάθαρη.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να πάρει την λαϊκή εντολή που θα χρειαστεί προκειμένου να κάνει  μεγάλα βήματα αν δει ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση (κι αυτό ακόμα παίζεται) θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική θέση ο ίδιος. Δεν είναι θέμα ...πες μου τι θέλεις κι εγώ θα το κάνω. Δεν είναι έτσι η Δημοκρατία, δεν είναι έτσι η πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ό ίδιος  να τοποθετηθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό ήδη γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ."
Ακολουθεί το video της συνέντευξης:
  



Πηγή: www.thepressproject.gr
Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας ετοιμάζουν οι δανειστές

(αναδημοσίευση από το iskra)

Σχόλιο:
Τώρα που πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νόημα της ψήφου του ελληνικού λαού, τα όριά του νοήματος αυτού, και παράλληλα να ορίσουν αόριστες και ασαφείς έννοιες, όπως "έντιμος συμβιβασμός" θέλω να επισημάνω ότι ο όρος "έντιμος συμβιβασμός" προυποθέτει τις παρακάτω παραδοχές:
(α) ότι έχει ερμηνευθεί το νόημα της ψήφου: ο λαός ψήφισε για συμβιβασμό (κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλω - ρήξη δεν ψήφισε, αλλά ούτε συμβιβασμό, ψήφισε για μια υπερήφανη πολιτική εις ώφελος του ελληνικού λαού)
(β) ότι ο συμβιβασμός θα είναι έντιμος, δηλαδή δεν θα προσβάλλει την τιμή μας. Ποια τιμή όμως; Την τωρινή, που την έχουν κάνει σκουπίδι οι μνημονιακές πολιτικές ή την προηγούμενη; Και την τιμή ποιου τμήματος του λαού; Εκείνου που κράτησε την περιφάνεια του πριν και μετά το 2009 (ανεκτίμητη αξία), ή εκείνου που την έχασε μέσα στην καταιγίδα των μνημονίων (δύσκολη αποτίμηση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό), ή εκείνου που ξέρει μόνο μια τιμή, εκείνη που μετριέται με ευρώ, ή οποιοδήποτε άλλο νόημα (αδιάφορη για μας πλην ακλόνητη προς το παρόν αξία).
Επειδή τα σχέδια των δανειστών, τους οποίους άκριτα σπεύσαμε να μετονομάσουμε σε "θεσμούς" για να δεσμευόμαστε ακόμη περισσότερο από τις εντολές τους, είναι εναντίον του ελληνικού λαού, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις παραπάνω ασάφειες και όσες άλλες αφήνει να αιωρούνται τόσες μέρες, γιατί διαφορετικά θα καταλήξουμε εκεί όπου όλοι εξ αρχής μας οδηγούσαν: σε ένα επώδυνο τρίτο μνημόνιο. Θα πρόκειται για μια τραγική κατάληξη.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

(Τρ. 19/5/15 - 00:30)
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «’Η ΑΥΤΟ ’Η ΤΙΠΟΤΑ»!  
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  
Σε πλήρη χρηματοδοτική ασφυξία θέλουν να εξωθήσουν την ελληνική οικονομία οι δανειστές, αξιώνοντας την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.
Μέσα σ’ αυτό κλίμα διεξάγεται το βράδυ της Δευτέρας (18/5) στις  22.30 (21.30 ώρα Βρυξελλών) άλλη μία τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.
 Ακόμη πιο κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη (20/5), κατά την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί νέος στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας το «κούρεμα» στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). «Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μια συμφωνία», αναφέρει το Bloomberg, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των δανειστών να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία με αθέμιτους και επώδυνους για τον ελληνικό λαό συμβιβασμούς.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, ως μοχλός πίεσης αλλά και αποπροσανατολισμού λειτουργούν τα διάφορα σενάρια που «διαρρέουν» ο διεθνής και εγχώριος Τύπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζουν τόσο οι «μανδαρίνοι» των Βρυξελλώνκαι του Βερολίνου όσο και τα επιτελεία των πιο κερδοσκοπικών μερίδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν το κώνειο (του Γιώργου Δελαστίκ)

(αναδημοσίευση από το iskra και το πριν)

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΩΝΕΙΟ

(Κυρ. 17/5/15 - 10:47)
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Καταπέλτης ήταν εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς Γιάννη Στουρνάρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. «Θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άλφα. Βαθιά είναι νυχτωμένος! Να παραιτηθεί –και μάλιστα για λόγους «ευθιξίας»– ο Στουρνάρας! Μα ο μνημονιακός πρώην υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά τοποθετήθηκε στη θέση που έχει λίγο προτού απομακρυνθεί από την εξουσία η κατάπτυστη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακριβώς για να υπονομεύει συστηματικά την επερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα δρώντας ως τυφλό όργανο της γερμανικής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Είναι δυνατόν, λοιπόν, να παραιτηθεί ο Στουρνάρας;
Αποστολή του από την καγκελαρία του Βερολίνου, από την ελληνική ολιγαρχία και από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι να συμβάλει με τη δράση του στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα και όχι να παραιτηθεί ο ίδιος προτού ολοκληρώσει το καθήκον που του ανέθεσαν. «Υπάρχει πρόβλημα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος» δήλωσε και ο άλλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Κόκκινο. «Δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας, στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων, να υπονομεύει ουσιαστικά την κυβέρνηση λειτουργώντας ως αντιπολίτευση» πρόσθεσε. Εκείνος όμως που ήταν «τούρμπο» εναντίον του Στουρνάρα –και μάλιστα από το βήμα της Βουλής– ήταν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Όλα τα εγκλήματα που έγιναν θα εξιχνιαστούν και θα αποδοθούν ευθύνες […] Θα αποδοθούν ευθύνες και πολιτικές και ποινικές» διακήρυξε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε απευθυνόμενος ρητορικά προς τον Στουρνάρα: «Το έγκλημα που κάνατε δεν το έχει ξεχάσει κανείς […] Το έγκλημα της πώλησης της ΑΤΕ […] Ο μέγας Γιάννης Στουρνάρας, ο ανεξάρτητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως υπουργός συμμετείχε στο σκάνδαλο της ΑΤΕ […] Εμείς καταγγείλαμε τότε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το έγκλημα αυτό».
Ο Γ. Στουρνάρας έβγαλε επίσης ως υπουργός Οικονομικών και δήθεν μη βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Μέσα σε ένα βράδυ το Δημόσιο έχασε 13 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης. Δίκιο έχουν σε όλες τις κατηγορίες κατά του Στουρνάρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όμως υπήρξε ξαφνικά αυτή η ανάφλεξη στις σχέσεις κυβέρνησης-Στουρνάρα; Μέχρι πρότινος ήταν πρόδηλη η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεταιριστεί το διοικητή της ΤτΕ, με τον οποίο είχε άλλωστε και επίσημη συνάντηση. Τι συνέβη στο μεταξύ; Οφείλεται άραγε μόνο στην υπονομευτική ηλεκτρονική επιστολή που εστάλη από το Γραφείο Τύπου της ΤτΕ σε δημοσιογράφους υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου; Φυσικά οφείλεται και σε αυτό αλλά όχι μόνο, ούτε κυρίως. Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον όλοι έξαλλοι εναντίον του Στουρνάρα από τη στιγμή που έμαθαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αποκάλυψε στην κυβέρνηση Τσίπρα την ύπαρξη στην Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμού του ΔΝΤ, με τα λεφτά του οποίου θα μπορούσε η Αθήνα να πληρώσει στις 12 Μαΐου τη δόση προς το ΔΝΤ! Την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού ο Στουρνάρας την είχε αποκρύψει από την κυβέρνηση! Το «μαρτύρησε» μόλις πριν από μία εβδομάδα, όταν πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μάθει για την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού και μάλιστα από την ίδια τη Λαγκάρντ!
«Πρέπει να πω ότι την πρώτη ενημέρωση δεν την είχαμε από την Ελλάδα, [η ύπαρξη του λογαριασμού] αναφέρθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο από την κυρία Λαγκάρντ» αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ο πρώην γραμματέας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος υπάρχει εδώ και… σαράντα (!) χρόνια και το ποσό των χρημάτων που περιέχει καθορίζεται από το ίδιο το ΔΝΤ, στην περίπτωση της Ελλάδας σήμερα είχε περίπου… 700 εκατομμύρια ευρώ! Είναι λογαριασμός έκτακτης ανάγκης και, για να αποσυρθούν χρήματα από αυτόν, απαιτείται η έγκριση του ΔΝΤ. Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα αξιοποίησης αυτού του «εγγυητικού λογαριασμού» του ΔΝΤ για να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Αφού η ίδια η Λαγκάρντ είχε ενημερώσει την κυβέρνηση Τσίπρα για την ύπαρξη του λογαριασμού αυτού, η έγκριση από το ΔΝΤ δόθηκε ακαριαία, μέσα στην Κυριακή, οπότε τη Δευτέρα ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε στην Ευρωομάδα ότι η ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση των 756 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Πραγματικά, πήρε η κυβέρνηση 650 εκατομμύρια από το λογαριασμό αυτό, «τσόνταρε» και 100 εκατομμύρια δικά της λεφτά κι έτσι πλήρωσε τη δόση. Γλίτωσε με τον τρόπο αυτό τη χρεοκοπία τον Μάιο. Έχει δίκιο φυσικά να είναι έξω φρενών εναντίον του Στουρνάρα. Πολύ αμφιβάλλουμε πάντως αν θα κατορθώσει ο Τσίπρας να τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Όλα αυτά όμως, αν και έχουν φυσικά την πολιτική σημασία τους και δικαιολογούν την οργή του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Στουρνάρα, τελικά είναι πολιτικές λεπτομέρειες.
Η ουσία είναι πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ, αν δεν διαγραφεί το μέγιστο μέρος του χρέους. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως, αν η Αθήνα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις, ο Τσίπρας ο ίδιος, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις διακηρύξεις του, θα δώσει στον ελληνικό λαό το κώνειο ενός νέου Μνημονίου που θα του υπαγορεύσουν οι Γερμανοί.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''ΠΡΙΝ'' την Κυριακή 17 Μαίου 2015

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Το βίντεο για την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, το "Ποτάμι", η διαπραγμάτευση και η επικείμενη είσοδος των γερμανών παραθεριστών


Στο βίντεο ακούγεται η τελευταία ανακοίνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών πριν την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα. Ακούγεται η εμβληματική φωνή του πρώτου εκφωνητή της εποχής εκείνης, του Κώστα Σταυρόπουλου. (το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο έχει χρησιμοποιηθεί και στην ανάρτησή μας της 12.6.2013). Το βίντεο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών παραχωρήθηκαν δωρεάν οι οθόνες των σταθμών του μετρό (γραμμές 1, 2 και 3) για την προβολή του, καθώς και άλλα 100 σημεία (62 διαφημιστικά πλαίσια και ενδεδειγμένοι χώροι) για την τοποθέτηση αυτοκόλλητων αφισών. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως και κάθε άλλη σχετική, προκάλεσε την οργή εκείνων που θεωρούν την αποπληρωμή του χρέους ως πρώτιστο εθνικό και ηθικό καθήκον, και έχουν συγκεντρωθεί στον υπέροχο κόσμο στο "Ποτάμι". Θαυμάστε την ερώτηση των υπερήφανων βουλευτών του "Ποτάμι", μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης (στην τέταρτη πολιτική του στάση), και τα κριτήρια με τα οποία αντιπαρατίθενται στο βίντεο (πρόσκληση των Ελλήνων σε αγώνα μέχρι την τελική νίκη, δυσαρέσκεια του Der Spiegel, μεγάλος αριθμός γερμανών τουριστών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛΣΤΑΤ, δημιουργία απαράδεκτης και απουκρουστικής εικόνας για τη χώρα μας την παρούσα περίοδο κ.α.). Προφανώς οι βουλευτές από το "Ποτάμι" θα ήθελαν ένα βίντεο όπου ο Σταυρόπουλος θα καλοσώριζε το γερμανό κατακτητή (άλλωστε όσοι το έκαναν αυτό τότε πλούτισαν και είναι διαχρονικά φίλοι των γερμανών χωρίς ποτέ να τιμωρηθούν από κανέναν), ή κάποιο σύγχρονο, όπου οι γερμανοί με "βραχιολάκια" στο χέρι θα επισκεπτόταν τους τόπους θυσίας και μαρτυρίου της γερμανικής αντίστασης, και οι ντόπιοι θα τους φιλούσαν τα πόδια παρακαλώντας τους να κάνουν δεήσεις στη Μέρκελ και το Σόιμπλε, μόλις επιστρέψουν στην ηρωική κοιτίδα τους. Η ιστορία και το δίκιο δεν διαγράφονται, ούτε τα παίρνει το "Ποτάμι". Έστω και αργά, το θέμα τίθεται ξανά και ξανά, και αποτελεί δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού, και του Μανόλη Γλέζου και των συναγωνιστών του προσωπικά. Και ας μας πει το "Ποτάμι" ποια είναι η θέση του για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, και πως προτείνει, αν υφίσταται, να το διεκδικήσουμε. Και ας μας πουν και ποια νομίζουν ότι πρέπει να είναι η ισοδύναμη ελληνική αντίδραση στη βάρβαρη σκληρότητα που επιδεικνύουν στη χώρα μας οι "σύμμαχοι" και "εταίροι" μας γερμανοί. Εκτός αν θεωρούν ότι η στάση που κρατά η Γερμανία προς την Ελλάδα δεν είναι σκληρή και βάρβαρη, αλλά δίκαιη και ανάλογη σε σχέση με εκείνη επιφύλαξε η διεθνής κοινότητα (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) στη χώρα αυτή μετά τους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους που η Γερμανία προξένησε, ή αν μας πουν ότι δεν μας οφείλει τίποτε η Γερμανία, ή ότι είναι σφάλμα να διεκδικούμε ό,τι μας οφείλουν, ή ότι, εν πάσει περιπτώσει, "περασμένα ξεχασμένα", λες και οι οφειλές που μας φορτώνουν είναι χθεσινές.

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ανάμεσα στο διάβολο και τη βαθιά γαλάζια θάλασσα (του Δημήτρη Μπελαντή)

(αναδημοσίευση από το iskra και το thereproject)

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

(Παρ. 8/5/15 - 17:30)
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΑΝΤΗ * 
Θα ξεκινήσω από  το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής  και πληροφοριακής σύγχυσης. Αυτό που βιώνουν οι πολίτες της Ελλάδας από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά, οπότε και επήλθε η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτό που οι ψυχίατροι και ιδιαίτερα το ρεύμα της Αντιψυχιατρικής έχουν προσδιορίσει ως «σύνδρομο του διπλού δεσμού» («double bind»). Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μέσα σε μια οικογένεια λαμβάνει απολύτως αντιφατικά μηνύματα από τους γονείς του, πραγματικά ή συναισθηματικά, τα οποία καταλήγουν σε απολύτως αντίθετα συναισθηματικά ή και λογικά συμπεράσματα. Το παιδί εισπράττει ταυτόχρονα αγάπη και εχθρότητα, τρυφερότητα και απομόνωση. Όπως επισημαίνουν οι φορείς του ρεύματος της Αντιψυχιατρικής, αυτή η κατάσταση, εφόσον παρατείνεται, μπορεί να οδηγήσει στο αποτέλεσμα της βαριάς ψυχικής νόσου του παιδιού στην επόμενη ζωή του και ειδικότερα στη σχιζοφρένεια, τη βασίλισσα των ψυχικών παθήσεων (dementia).
Όπως γράφω αυτές τις γραμμές, αισθάνομαι έκπληκτος που η ελληνική κοινωνία δεν έχει παραφρονήσει ήδη εντελώς. Γιατί, θα με ρωτήσετε: μα είναι απλό. Τη μια μέρα πάμε σε κάθετη ρήξη. Οι σημαίες υψωμένες.  Οι κόκκινες γραμμές σε διάταξη. Η Διεθνής να απαγγέλλεται από το «Κόκκινο». Την επόμενη μέρα, ο σ. Πρόεδρος ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος ανοίγει μυστηριωδώς το δρόμο για την επίτευξη μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», ίσως μάλιστα και «έντιμης». Χαρά στο Πανελλήνιο. Την τρίτη μέρα, η συμφωνία σκαλώνει και έχουμε ανάγκη ξανά από το ζωογόνο αεράκι της «ρήξης». Η κυρίαρχη τάση ξαναμιλά για τη «ρήξη» και η κομματική αντιπολίτευση πλειοδοτεί. Το εσωκομματικό μέτωπο φαίνεται να κλείνει. Την επόμενη μέρα, νέες προοπτικές για συμφωνία κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.