Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας αιώντας συμμετοχής της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές (1915 - 2015) Β' Μέρος (του Γιώργου Αλεξάτου)

(αναδημοσίευση από το "Βαθύ Κόκκινο")


333
Του Γιώργου Αλεξάτου
Συνέχεια από το πρώτο μέρος
Οι εκλογές του Μαΐου 1958 διεξάγονται σε μια περίοδο ευνοϊκή για την Αριστερά. Η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης της ΕΡΕ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας, ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον επικίνδυνο αντεθνικό προσανατολισμό της, τόσο λόγω της συμφωνίας για εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά εδάφη όσο και εξαιτίας της ατολμίας της να στηρίξει τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, που έχει απέναντί του δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ: τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Επιπλέον, οι δυνάμεις του Κέντρου κατεβαίνουν στις εκλογές διασπασμένες.
Η ΕΔΑ συμμετέχει στις εκλογές με ψηφοδέλτια στα οποία εντάσσεται μεγάλος αριθμός συνεργαζόμενων, όπως ο σοσιαλιστής Ηλίας Τσιριμώκος, ο πρώην υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κομνηνός Πυρομάγλου, ο προερχόμενος από τη Δεξιά Σταμάτης Μερκούρης κ.ά. Το εκλογικό αποτέλεσμα (940.000 ψήφοι, 24,42%) αναδεικνύει την ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, με 79 έδρες. Πολύ σύντομα 12 από τους συνεργαζόμενους βουλευτές, με επικεφαλής τον Τσιριμώκο, θα συγκροτήσουν –σε συμφωνία με την ΕΔΑ- το κεντροαριστερό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, ενώ αργότερα άλλοι 3 θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Νέας Αγροτικής Κίνησης, η οποία το 1961 θα μετασχηματιστεί στο Εθνικό Αγροτικό Κόμμα (ΕΑΚ).
Η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση θορύβησε τους αντιδραστικούς κύκλους (Δεξιά, Παλάτι, στρατό, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), με συνέπεια την ένταση των αντικομμουνιστικών διώξεων και της αστυνομοκρατίας, που συνεπικουρούνταν από αντικομμουνιστικές τρομοκρατικές παρακρατικές οργανώσεις. Παράλληλα, θα δρομολογηθούν διαδικασίες ενοποίησης των κεντρώων δυνάμεων, που θα καταλήξουν το 1961 στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 κυριαρχεί κλίμα τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι και στη δολοφονία των νεαρών αγωνιστών της Αριστεράς Στέφανου Βελδεμίρη και Διονύση Κερπινιώτη. Μετά από εκτεταμένη νοθεία, η

Ένας αιώντας συμμετοχής της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές (1915 - 2015) Α' Μέρος (του Γιώργου Αλεξάτου)

(αναδημοσίευση από το "Βαθύ Κόκκινο")


aristera11
Του Γιώργου Αλεξάτου
1. Από τις πρώτες καθόδους μέχρι το 1936
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή της ελληνικής Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι αναγκαίο να θυμίσουμε ότι ήδη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα υπήρξαν περιπτώσεις εκλογικής καθόδου προσωπικοτήτων που εντάσσονταν είτε στον χώρο του αριστερού ριζοσπαστισμού της εποχής τους, όπως ο Ρόκκος Χοϊδάς, που εκλέχτηκε βουλευτής στην Κεφαλονιά το 1875 και στην Αττική το 1883, ο Ιθακήσιος Πλάτων Δρακούλης, που απέτυχε να εκλεγεί στην Αχαΐα το 1885, και ο επίσης Κεφαλονίτης Μαρίνος Αντύπας, που έχασε, το 1906, την εκλογή του στην επαρχία Κραναίας, αν και πήρε το εκπληκτικό 40% των ψήφων. Στην Αναθεωρητική Βουλή του 1910 οι σοσιαλιστές της εποχής εκπροσωπήθηκαν από τρεις βουλευτές (τον Δρακούλη, τον Κωνσταντίνο Δεστούνη και τον Νικόλαο Μαζαράκη) που εκλέχτηκαν και αυτοί στην Κεφαλονιά.
Η πρώτη συγκροτημένη και με υποστήριξη σχετικά υπολογίσιμων σοσιαλιστικών οργανώσεων (της βορειοελλαδικής Φεντερασιόν και της νοτιοελλαδικής Σοσιαλιστικής Ένωσης του Παναγή Δημητράτου) έγινε στις εκλογές του Μαΐου 1915. Καθώς κύριο επίδικο της εκλογικής μάχης ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (θέση την οποία υποστήριζε η βενιζελική παράταξη) είτε η ουδετερότητα, οι μικρές δυνάμεις των ελλήνων σοσιαλιστών διχάστηκαν. Οι παλιότεροι σοσιαλιστές (Δρακούλης, Καλλέργης, Σκληρός, Γιαννιός κ.ά.) υποστήριξαν τη θέση των βενιζελικών, θεωρώντας πως η εδαφική επέκταση και εθνική ολοκλήρωση θα διαμόρφωναν όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα –κατά την τυπικά οικονομίστικη αντίληψή τους- θα ευνοούνταν η ανάπτυξη του προλεταριάτου και η προοπτική του σοσιαλιστικού κινήματος.
Υποστηρίζοντας σαφείς αντιπολεμικές θέσεις, η Φεντερασιόν και η Σοσιαλιστική Ένωση στήριξαν την υποψηφιότητα των σοσιαλιστών Αλμπέρτο Κουριέλ και Αριστοτέλη Σίδερη, που εκλέχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συνεργαστεί με τους αντιβενιζελικούς. Οι Κουριέλ και Σίδερης αποτέλεσαν την κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετά την ίδρυσή του το 1918.

Σφίγγει ο κλοιός για το Γεωργίου (του Λεωνίδα Βατικιώτη)

(αναδημοσίευση από τα "Επίκαιρα" και το "Βαθύ Κόκκινο")


Σφίγγει ο κλοιός για τον Γεωργίου

S6XwQ
Του Λεωνίδα Βατικιώτη – «Επίκαιρα»
Αποφεύχθηκε η προσπάθεια να πέσει στα μαλακά
Καταπέλτης είναι η έκθεση αναίρεσης της αντιεισαγγελέα του Μ Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στις σελίδες της ξετυλίγονται με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο όλες οι αλχημείες που οδήγησαν στο φούσκωμα των στοιχείων των δημόσιων οικονομικών για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο κρεματόριο του Μνημονίου.
Συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με την υπ” αριθμ. 37/2015 έκθεση ενώπιον του γραμματέα του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι ασκεί αναίρεση κατά του υπ” αριθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών «ως προς το ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία κατά των κατηγορουμένων», δηλαδή του Ανδρέα Γεωργίου, που ήταν πρόεδρος τότε της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και δύο υπαλλήλων της υπηρεσίας, του Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Αθανασίας Ξενάκη.
Για να γίνει αντιληπτή η πολιτική σημασία της έκθεσης αναίρεσης απαιτείται μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος πριν διοριστεί στην υπηρεσία εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατηγορήθηκε με το πόρισμα Πεπόνη για δύο εγκλήματα. Πρώτον, για ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία με τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ Α. Ξενάκη και Κ. Μολφέτα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου «υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος» σε βαθμό κακουργήματος, που τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Δεύτερον, «για παράβαση καθήκοντος κατ” εξακολούθηση» σε βαθμό πλημμελήματος, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνων. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν δικαιολογεί ενθουσιασμούς, καθώς η Δικαιοσύνη κατέληξε μεν στο βούλευμα υπ” αριθμ. 1149/2015, με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παρέπεμψε τον Γεωργίου στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος με πρόθεση και με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον παράνομο υλικό και ηθικό όφελος, όμως δεν παρέπεμψε τον Γεωργίου και τους δύο συνεργάτες του για το κακούργημα της «ψευδούς βεβαίωσης»! Δηλαδή της αλλοίωσης των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος του 2009.
Στη συνέχεια, τα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νίκος Λογοθέτης υπέβαλαν αίτηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ασκήσει αυτός την προβλεπόμενη από τον νόμο αναίρεση κατά του αθωωτικού σκέλους του βουλεύματος 1149/2015 και με τον τρόπο αυτό προέκυψε η έκθεση αναίρεσης, η οποία πήγε στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να αποφασίσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Με βάση καλά πληροφορημένες πηγές των «Επικαίρων», η απόφαση μπορεί να είναι είτε απευθείας παραπομπή στο Κακουργιοδικείο είτε παραπομπή πίσω στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με άλλη σύνθεση δικαστών. Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, προς το παρόν η προσπάθεια που έγινε να πέσουν στα μαλακά ο Γεωργίου και οι συν αυτώ αποφεύχθηκε…
Παραποίηση μεθοδολογιών και στοιχείων
Στη σελ. 36 της έκθεσης αναίρεσης γίνεται αναφορά στις συμπληρωματικές καταθέσεις της Ζωής Γεωργαντά και ιδιαίτερα του Νίκου Στρόμπλου, «ο οποίος είναι ιδιαίτερα σαφής στην κατάθεσή του για τις συγκεκριμένες παραποιήσεις μεθοδολογιών, ακόμη και πρωτογενών στοιχείων που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι». Και συνεχίζει μετά εξής: «Ειδικότερα, το προσβαλλόμενο βούλευμα άλλοτε αγνοεί τις ως άνω καταθέσεις και άλλοτε κάνει επιλεκτική εκτίμησή τους, ενώ η υπ” αριθμ. 865/2015 εισαγγελική πρόταση, στην οποία το Συμβούλιο εξ ολοκλήρου αναφέρεται, αγνοεί τελείως τις συμπληρωματικές καταθέσεις. Συγκεκριμένα: Α) Σε σχέση με την ταξινόμηση των 17ΔΕΚΟ στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιος τομέας) στην κατάθεσή του ο Νικόλαος Στρόμπλος αναφέρει συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιήθηκαν εν γνώσει των κατηγορουμένων λανθασμένα στοιχεία για την αναταξινόμηση (λογιστική μεταφορά) των 17 ΔΕΚΟ από τον τομέα των μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης. Δηλαδή καταθέτει ότι πραγματοποιήθηκε παραποίηση στοιχείων εκτός από την παραποίηση των στατιστικών μεθοδολογιών με την παραβίαση του κανονισμού ΕΚ 2223/1996 που περιλαμβάνει το ESA95».
Λίγες σελίδες παρακάτω η έκθεση αναίρεσης αναδεικνύει κι άλλες πλευρές της βρώμικης ιστορίας της ΕΛΣΤΑΤ. Αναφέρει συγκεκριμένα στη σελ. 38: «Άλλη περίπτωση παραποίησης των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ένα ουσιαστικά ψευδώς διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα για το έτος 2009 είναι η στατιστική αντιμετώπιση των εισφορών του Δημοσίου προς τον ΟΣΕ. Δεν εξετάστηκε από τους κατηγορούμενους αν το εισόδημα που μεταβιβάζεται από το Δημόσιο στον ΟΣΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντίτιμο πωλήσεων του ΟΣΕ, τροποποιώντας ανάλογα το κριτήριο του 50% για την ένταξη στη Γενική Κυβέρνηση. Η εξέταση αυτή επιβάλλεται από την παρ. 3.33 του ESA95, αλλά δεν έγινε. Αυτό που έγινε στο πλαίσιο της ΔΥΕ [σ.σ.: Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος] του Νοεμβρίου 2010 ήταν ότι αυτές οι εισφορές δεν θεωρήθηκαν ως στοιχείο πωλήσεων (βλ. κατάθεση Νικολάου Στρόμπλου στον 8ο ειδικό ανακριτή, σελ. 6).
Επίσης, ο ως άνω μάρτυρας αναφέρει στην παραπάνω κατάθεσή του πρόσθετες επιπτώσεις αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους του 2009. Συγκεκριμένα, καταθέτει ότι δεν υπολογίστηκαν οι λεγάμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές (μεθοδολογικές προσαρμογές των ιδιωτικοοικονομικών στα εθνικολογιστικά στοιχεία) για την εξέταση του 50% (βλ. σελ. 8 της κατάθεσης Νικολάου Στρόμπλου), οι αντισταθμιστικές εισφορές του κράτους προς τις 17 ΔΕΚΟ δεν θεωρήθηκαν ως στοιχείο πωλήσεων, ως έδει, παρά τα οριζόμενα στις παραγράφους 4.33 και 4.35 γ” του ESA95, αντί του μεγέθους ανάλωσης παγίου κεφαλαίου χρησιμοποιήθηκαν οι εμπορικές αποσβέσεις από τους ισολογισμούς των 17ΔΕΚΟ παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 6.04 του ESA95 κ.λπ. 0 μάρτυρας Νικόλαος Στρόμπλος έχει ακόμη καταθέσει και νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τον τρόπο (μεθοδολογία) που αντιμετωπίζονται σε άλλα κράτη-μέλη οι αντισταθμιστικές εισφορές, τρόπος (μεθοδολογία) που παραβιάστηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τους κατηγορούμενους». Δηλαδή τους Γεωργίου, Μολφέτα και Ξενάκη.
Κατέθεταν στη Βουλή άσχετους φακέλους
Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναίρεσης, στη σελ. 40, γίνεται αναφορά στον ισχυρισμό του Γεωργίου ότι δεν χρειάζεται σύνταξη μελέτης για την αναταξινόμηση των ΔΕΚΟ. Αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση: «Σχετικά με τους παραπάνω ισχυρισμούς του πρώτου κατηγορούμενου, οι μάρτυρες Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης στο επικαιροποιημένο συμπληρωματικό υπόμνημά τους στον 8ο ειδικό ανακριτή αναφέρουν: «Η δήλωση αυτή είναι τουλάχιστον αστεία... Είναι τουλάχιστον αφελές να υποστηρίζεται ότι δεν χρειάζεται εκπόνηση μελέτης για την αναταξινόμηση 17 επιχειρήσεων από τον τομέα των μη χρηματοοικονομικών οργανισμών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, μια ενέργεια που ήταν γνωστό το πόσο πολύ θα επηρέαζε την ευημερία της χώρας λόγω της ένταξης των χρεών τους στο δημόσιο χρέος και έλλειμμα. Είναι εντυπωσιακή η αντίφαση μεταξύ της παραπάνω δήλωσης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και της σπουδής του να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων 74 φακέλους με την υποτιθέμενη τεκμηρίωση, ήτοι μελετών που είχε εκπονήσει. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι φάκελοι δεν περιείχαν μελέτες, αλλά διάφορα, ως επί το πλείστον, άσχετα ερωτηματολόγια, ισολογισμούς κι άλλο πρωτογενές υλικό, χωρίς ουδεμία επεξεργασία αυτών»…
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην περίπτωση της αναταξινόμησης των 17 ΔΕΚΟ στην γενική κυβέρνηση, υπάρχει παραβίαση της μεθοδολογίας του ESA95, αλλά ακόμη και παραποίηση των πρωτογενών στοιχείων… Β) Σε σχέση με την καταγραφή των ισοζυγίων των ΝΠΔΔ (περίπου 500, στα οποία περιλαμβάνονται και ΝΠΙΔ και άλλες εταιρικές μορφές, που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στη Γενική Κυβέρνηση το 2010 για το έτος2009) υπάρχει, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ως άνω μαρτύρων, καταφανής παραποίηση στοιχείων»!
Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο απ” όσα γράφει η έκθεση αναίρεσης…

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων του Δ.Σ.Η.

Αποτέλεσμα εικόνας για δικηγορικός σύλλογος ηρακλείουΈγιναν σήμερα οι επαναληπτικές αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Ασκουμένων Δικηγόρων του Δ.Σ.Η. από τις οποίες προέκυψε το παρακάτω συμβούλιο για το έτος 2015-2016:

Πρόεδρος: Αβτζή Ρένα
Αντιπρόεδρος: Λιανάκης Νίκος
Γραμματέας: Δρανδάκη Μαρία
Ταμίας: Δαριβιανάκη Δήμητρα
Μέλη: Σπανάκη Ιωάννα, Μπαμπαλεσάκη Ειρήνη

Συγχαίρουμε τα μέλη του Δ.Σ. και ευχόμαστε σε αυτούς, αλλά και σε όλους τους ασκούμενους και ασκούμενες, τις δικηγορίνες και τους δικηγόρους, καλό αγώνα. Θα μας χρειαστεί.

Habemus Τσίπρα (του Δημήτρη Μηλάκα)

(από το Ποντίκι και τον Άνεμο Αντίστασης)

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Habemus Τσίπρα…

Η εκλογική αναμέτρηση επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.  Ωστόσο υπάρχουν δύο δεδομένα επάνω στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί ο εκλογικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, αν επιθυμεί κάποιος να τον  «μετρήσει» με ακρίβεια. Πρώτο δεδομένο είναι η αποχή. Το δεύτερο «δεδομένο» έχει ονοματεπώνυμο: Maarten Verwey, ο νέος ανθύπατος στη χώρα.

Η απομάκρυνση από την κάλπη  (αποχή) περισσότερων από 600.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Γενάρη μας υποχρεώνει να υπογραμμίσουμε ότι το 45%  -- δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός με δικαίωμα ψήφου- δεν τρέφει ψευδαισθήσεις  από την εκλογική διαδικασία. Ίσως γιατί, ολοένα και περισσότεροι γνωρίζουν και κατανοούν  ποιος και πως θα κυβερνήσει  τη χώρα ανεξάρτητα  του ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές.

Αυτή η αποστράτευση, θα πρέπει να σημειώσουμε διαμορφώνει επί των ψηφισάντων ένα ποσοστό της τάξης του 80% το οποίο υποστηρίζει κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ -ΑΝΕΛ) τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και ότι αυτό ορίζει.

Τί ορίζει το τρίτο μνημόνιο είναι σαφές και ξεκάθαρο για όποιον έχει μπει στον κόπο να το διαβάσει. Σταχυολογούμε:
  •  οι ελληνικές αρχές «οφείλουν»,  «να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα,  ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος». (Η κυβέρνηση ) «οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».
  • για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προ γράμματος μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές (…) Επομένως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ενδέχεται να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτόν, καθώς οι περιστάσεις μεταβάλλονται».
  •  «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις ενέργειες που αφορούν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου Συνεννόησης, πριν από την οριστικοποίηση και τη νομική έγκρισή τους».
Και το Μαξίμου θέλει τον …Ολλανδό του

Είναι ήδη γνωστό (δημοσίευμα του Guardian ) ποιος  προορίζεται για επικεφαλής του μόνιμου επιτόπιου κλιμακίου εποπτείας της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για τον  Ολλανδό οικονομολόγο, Maarten Verwey με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.

Όπως συνάγεται από την ανάγνωση του τρίτου μνημονίου ο Maarten Verwey και η ομάδα του θα πρέπει να εργαστούν σκληρά καθώς πάνω από 100 (εφαρμοστικοί) νόμοι θα πρέπει να προωθηθούν προς ψήφιση από την ελληνική βουλή. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το μνημόνιο  οι ελληνικές αρχές «οφείλουν»,  να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα» και επίσης  (η κυβέρνηση ) «οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα  επιβεβαίωσε την κυριαρχία  σε μια εκλογική αναμέτρηση που ψήφισε το 55% των εγγεγραμμένων. Ωστόσο, με το μισό εκλογικό σώμα να απέχει από την διαδικασία και τον Ολλανδό ανθύπατο να υπαγορεύει για λογαριασμό των δανειστών τις κινήσεις στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, το βάθρο του θριάμβου μοιάζει μικρό και ίσως σύντομα να αποδειχτεί ασταθές…

Το Ποντίκι

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα (του Κώστα Λαπαβίτσα)

(αναδημοσίευση από το http://costaslapavitsas.blogspot.gr)

Αποτέλεσμα εικόνας για λαπαβίτσαςΕπίκαιρο, αναλυτικό και πολύ σημαντικό για τη σημερινή κρίσιμη απόφαση. 

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα

Περίληψη

Η αναγκαιότητα του εθνικού νομίσματος

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής, ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, οικονομικής προόδου και ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως αδύνατον να εφαρμοστεί εντός του πλαισίου της ΟΝΕ. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για την εισαγωγή εθνικού νομίσματος.

Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι ένας δρόμος που εμπεριέχει συγκρούσεις με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για μια επιτυχημένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που θα αντλεί δύναμη από τη λαϊκή στήριξη και συμμετοχή.

Οι θετικές πλευρές της εξόδου από  την ΟΝΕ

• Ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας, άρα δυνατότητα αυτόνομης παροχής ρευστότητας στην οικονομία.

• Υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης που βασίζεται σε δημόσιες  επενδύσεις και ευνοεί παράλληλα τις ιδιωτικές επενδύσεις.

• Ανάκτηση της εγχώριας αγοράς από τα εισαγόμενα προϊόντα και τόνωση των εξαγωγών.

• Αποδέσμευση της δημοσιονομικής πολιτικής από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ επιτρέποντας την πραγματική άρση της λιτότητας και την αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος.

• Δυνατότητα ταχύρρυθμης ανάπτυξης μετά τους πρώτους μήνες προσαρμογής.

• Δυνατότητα παραμονής στην ΕΕ, αν ο ελληνικός λαός το επιλέξει. Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί, αλλά θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις χώρες του πυρήνα της ΕΕ.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αναζητούνται τα "ισοδύναμα" της Πολιτικής Δικονομίας - Προωθείται η δημοσίευση του π.δ. για την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών

Το Δεκέμβρη του 2014 οι δικηγόροι της χώρας με ποσοστό 93,85% απέρριψαν το νέο Κ.Πολ.Δ. που προωθούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λόγω κυρίως της έκπτωσης της ακροαματικής διαδικασίας και της αλλαγής στο καθεστώς των πλειστηριασμών. Στον αγώνα εκείνο είχαμε συμπαραστάτες τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικαστικούς επιμελητές.Το σχέδιο αυτό ποτέ δεν ήρθε προς ψήφιση στην προηγούμενη Βουλή.
Λίγους μήνες μετά, στις 22.7.2015, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά έφερε προς ψήφιση το ίδιο σχέδιο, και το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τα μνημονιακά κόμματα της Βουλής (222 ψήφους ή 74% ποσοστό πάντως πολύ κατώτερο του 93,85% των δικηγόρων)γιατί ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για το πρώτο "αριστερό" και τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Καταψήφισαν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και ήδη Λαικής Ενότητας, της ΚΟΕ, του ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Ο εξέχων νομικός και τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ψήφισε το νέο σχέδιο (που το Νοέμβρη ως δικηγόρος είχε προφανώς καταψηφίσει) επικαλούμενος λόγους "ανωτέρας βίας" (!!!). Τι λες, κύριε συνάδελφε και κύριε καθηγητά; Αυτό διδάσκεις στους φοιτητές σου ότι είναι "ανωτέρα βία"; Δεν είναι δυνατόν !!! Και που την ανακάλυψες την "ανωτέρα βία" σε ένα κυρίαρχο κράτος; "Ωραίος" τρόπος διαφυγής και τόσο παλιός, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τον χρησιμοποίησαν με πολύ πιο πειστικούς τρόπους. Αντίθετα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος το έκανε με τρόπο που να θυμίζει ότι πιέζεται. Αλλιώς τι ανωτέρα βία θα ήταν; Θαυμάστε τον στις τότε δηλώσεις του

Δηλώσεις Ν. Παρασκευόπουλου

Λίγο αργότερα (θα βρείτε το σχετικό απόσπασμα στο youtube) υποσχόταν ότι η κυβέρνηση ψήφιζε τότε το νέο Κ.Πολ.Δ. για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά θα τον άλλαζε μετά γιατί οι "θεσμοί" δεν απέρριψαν τις προτάσεις του για την εμμάρτυρη απόδειξη (προσοχή : όχι για τους πλειστηριασμούς), και είπαν ότι δεν έχουν χρόνο να τις αξιολογήσουν, άρα (κατά τη γνωστή ρητορική ΣΥΡΙΖΑ) παραμένει ζωντανή η "διαπραγμάτευση". Κούφιες υποσχέσεις: Στο ενδιάμεσο ο Νικόλας Παρασκευόπουλος δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει τον κώδικα. Ούτε καν μια παρόμοια με την παραπάνω εμφάνιση δεν έκανε για να μας πει ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη δική του πρόταση της Επιτροπής Κράνη, αλλά οι "τετραθεσμοί" δεν τον αφήνουν. Ανωτέρα βία είναι αυτή. Έρχεται εύκολα, δεν φεύγει όμως το ίδιο εύκολα.
Θυμίζω ότι η αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων υπήρξε "σφοδρή" και εξαντλήθηκε στην δεκάλεπτη ομιλία Αλεξανδρή στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία επετράπη παρανόμως (δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής) ελέω Κριτσωτάκη



Μετά ήρθαν οι απρόβλεπτες και αχρείαστες εκλογές (που όρισε ο Τσίπρας για τις 20.9.15, δηλαδή την ίδια μέρα που είχε αποφασίσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το συνέδριο του κόμματος - τι απίθανη σύμπτωση !!!), διορίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η ξαφνική υπουργοποίηση του οποίου από τον Τσίπρα είχε προκαλέσει τόσες εντάσεις λόγω του παρελθόντος του. Τι να πεις όμως; Όπως έλεγε και ο Τσίπρας για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου "η αριστερά δεν είναι αλαζονική" !!!!
Και τι έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος; Αυτό που είχε αναλάβει προς τους "τετραθεσμούς" η κυβέρνηση Τσίπρα: να προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή του αντιδραστικού νέου Κ.Πολ.Δ., που απορρίψαμε με ποσοστό 93,85%. Έτσι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και σε άμεση συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, προώθησαν στο ΣτΕ το σχέδιο του π.δ. για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Και το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στις 13.9.2015 έκρινε συνταγματικό το π.δ. η δημοσίευση του οποίου αναμένεται άμεσα, αφού δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή. Άρα είναι δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τον τρόπο που όλοι εμείς απορρίψαμε. Είναι όμως ο τρόπος που οι "τετραθεσμοί" επιβάλλουν. Και τον τρόπο αυτό δεν έλαβαν καν την προσπάθεια να τον ανατρέψουν, ούτε ισοδύναμο να βρουν (π.χ. διενέργεια πλειστηριασμών με αλληλογραφία ή με κλήρωση - λέω τώρα), ούτε ο εν ανωτέρα βία τελών, Νικόλας Παρασκευόπουλος, ούτε οι λοιποί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι κομματικές οργανώσεις, ούτε τα στελέχη, ούτε κανείς τους, ούτε βεβαίως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αυτός αλλίμονο, πάντα αριστερός και προοδευτικών απόψεων, κάτι σαν τη Σαββαίδου, το Σαγιά, τον Ταγματάρχη και τους άλλους συνεργάτες της κυβέρνησης Τσίπρα)
Και έτσι οι αγώνες κατά των πλειστηριασμών, το κίνημα "δεν πληρώνω" και οι αγανακτισμένοι θα πάψουν να συναντιούνται στην πόρτα του Ειρηνοδικείου, και θα γίνουν αναγκαστούν να γίνουν χάκερς, ή θα βγουν στους δρόμους να συναντήσουν όλους εκείνους που θα πετάνε στο δρόμο οι τράπεζες, τα funds, και όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί με τους οποίους επέλεξε συνειδητά (και όχι λόγω ανωτέρας βίας) να συνεργαστεί η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας πέρα τα "βαρίδια". Και εκεί θα συναντηθούμε όλοι όσοι πιστεύουμε ότι μας ενώνει ένας κοινός αγώνας.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής (26.8.2015) τότε που όλα τα κόμματα, πλην ΛΑ.Ε. και Β.Χατζηλάμπρου, αποφάσισαν να μην πάνε στη συνεδρίαση για να μην επικυρώσουν το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. Για το ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την απόφαση δημοκρατικά το συλλογικό όργανο Τσίπρας


Παρακολουθήστε την εμπεριστατωμένη αρχική τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κλείνει με τη δήλωση ότι θα ασκεί τα καθήκοντά της έως ότου κάποιοι επιχειρήσουν να καταργήσουν τη Βουλή, την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (από το 13.40 και μετά), ο οποίος έκανε πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών (έμπνευση του σημερινού ΠτΔ) αλλά δεν εισακούσθηκε από τα άλλα κόμματα, την εξαιρετικά εύστοχη, όσο και συγκινητική τοποθέτηση του Βασίλης Χατζηλάμπρου (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενου από την ΚΟΕ, ο οποίος δεν εντάχθηκε στη ΛΑ.Ε. - από το 33.40), και το κλείσιμο της Κωνσταντοπούλου με τη φράση "Ως Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκα να παραδώσω την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές και θα είμαι περήφανη γι' αυτό. Ως βουλευτές αρνηθήκατε να παραδώσετε την κοινοβουλευτική λειτουργία στους εκβιαστές και να είστε περήφανοι γι' αυτό". Τώρα πάμε σε εκλογές χωρίς εγκεκριμένο το πόρισμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη διαγραφή του χρέους, ακόμη και σε αποζημίωση. Η ευθύνες του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Παράταση της απαγόρευσης πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Με την 57384/3.8.2015 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 1867/31.8.2015) παρατάθηκε έως 30.9.2015 η ισχύς της 49214/21.7.2015 υπουργικής απόφασης (απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατάθεσης παραβόλων κλπ)