Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τζήμερε, απλά είσαι ανόητος* (του Δημήτρη Μηλάκα)

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)

(Σαβ. 27/2/16 - 12:50)
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ*
''Είμαι Αυστριακοτσολιάς'' ξεκαθαρίζει στον τίτλο άρθρου του για το προσφυγικό πρόβλημα ο Θάνος Τζήμερος. Εμείς, έχουμε την εντύπωση ότι ο κύριος Τζήμερος είναι απλά μαλάκας αν πιστεύει – σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος γράφει– ότι η Αυστρία και γενικότερα οι Ευρωπαίοι Εταίροι έχουν απόλυτο δίκιο να στρέφονται κατά της Ελλάδας και να θέλουν να την μετατρέψουν σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών.
Είναι, προφανώς, δικαίωμα του κάθε Τζήμερου να ανήκει όπου και να είναι ότι επιθυμεί, (ακόμη και γερμανοτσολιάς) καθ’ ότι το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού είναι κατοχυρωμένο τουλάχιστον από το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες τις οποίες έχουμε την εντύπωση ότι δεν αμφισβητεί. Απλώς τις αγνοεί…
Σύμφωνα λοιπόν με τις Συνθήκες, τα ευρωπαικά σύνορα είναι τα ελληνικά σύνορα. Όχι τα Αυστριακά.

Και για τον έλεγχο αυτών των συνόρων από την πρωτόγνωρη ροή εκατομμυρίων ανθρώπων, ίσως να διαφεύγει του κ Τζήμερου, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλλει αίτημα συνδρομής στους Ευρωπαίους Εταίρους, οι οποίοι με δυνάμεις τους (FRONTEX) επιχειρούν (και) στο Αιγαίο, άνευ αποτελέσματος. Αυτό έχουμε την εντύπωση ότι μπορεί να το αντιληφθεί ακόμη και ένας ανόητος…
Πράγματι, όπως γράφει ο Τζήμερος «Ελεύθερη διακίνηση εντός της Σένγκεν προϋποθέτει έλεγχο στα σύνορα της Σένγκεν» και συνεχίζει: «Τον κάνει τον έλεγχο η Ελλάδα; Μόνο από το 7% όσων “λιάζονταν και εξαφανίζονταν” είχαν παρθεί δακτυλικά αποτυπώματα. 5000 πλαστά τζιχαντιστικά διαβατήρια ανακάλυψαν οι κουτόφραγκοι. Από σας πέρασαν όλοι αυτοί. Χαμπάρι δεν πήρατε! Ή μήπως πήρατε και κάνατε τα στραβά μάτια; Αυτοί που αιματοκύλησαν το Παρίσι την Ελλάδα είχαν ορμητήριο. Να γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές απειλούσε ο στρατάρχης Κούγκης. Εσείς τι θα κάνατε, σύντροφοι, στη θέση της Αυστρίας και της κάθε Αυστρίας αν ένα κράτος – σύμμαχος φέρονταν σαν failed state, σαν κράτος – τρομοκράτης, σαν κράτος – αλήτης
Εδώ ο γερμανοντυμένος Τζήμερος από τον ενθουσιασμό του χάνει το μέτρο και θέλουμε να πιστεύουμε από απλή ανοησία αρχίζει να διασπείρει χοντρά ψέματα.
Πρώτον, γνωρίζει ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις ταυτοποίησης καταγραφής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.
Δεύτερον, αυτή η διαδικασία βρίσκεται πια υπό την εποπτεία των Εταίρων

Πέντε προτάσεις για το προσφυγικό (του Αλέκου Αλαβάνου)

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)


(Πεμ. 25/2/16 - 11:00)
ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΤΑΙΡΟΙ" ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟ ERT-OPEN
Ο Α. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην ert-open και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το προσφυγικό, μεταξύ άλλων ανάφερε και τα εξής:  
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα ακόμα τομέα εκτός της οικονομίας αποδεικνύει, με πολύ πικρό τρόπο και έντονα αισθητό στην Ελλάδα, τον επικίνδυνο προσανατολισμό, την πλήρη ανικανότητά και την ανικανότητά της να συγκροτήσει μια υπεύθυνη, δίκαιη και δημοκρατική κοινή πολιτική: στο προσφυγικό. Όσες και όσοι έχουν την άποψη ότι «με την παρουσία μας στους θεσμούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να υποφέρουμε από τις εξοντωτικές συνθήκες των μνημονιακών προγραμμάτων, τουλάχιστον όμως έχουμε εξασφαλισμένη την γεωστρατηγική μας ασφάλεια», ας το ξανασκεφτούν. Ας δουν ότι ακριβώς η ανερμάτιστη πολιτική των Βρυξελλών βαθμιαία ρίχνει και την Ελλάδα μέσα στη δίνη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Συρία, το Ιράκ μέχρι και το απόμακρο Αφγανιστάν. Οι αρνητικές συνέπειες των διάφορων επικίνδυνων και αποδιοργανωμένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας μάλιστα αρχίζουν να συμπλέκονται και να αλληλοτροφοδοτούντια, όπως δείχνουν η εμπλοκή της πορείας των προσφύγων με τα μπλόκα από τον δίκαιο αγώνα των αγροτών στις εθνικές οδούς ή οι πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών λόγω των σκηνών που προβάλλουν όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως σε μια χώρα που η τουριστική προσέλευση προσφέρει μια ανάσα στην διαλυμένη από τα ευρωπαϊκά μνημόνια οικονομία της.  
Ασφαλώς η Ελλάδα ως χώρα δεν φέρει καμμία ευθύνη για αυτή την ασυγκράτητη κίνηση πληθυσμών από την Ανατολή προς τη Δύση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕλΛ όμως φέρει ασυγχώρητες ευθύνες για την προχειρότητα και κυρίως την ασυγχώρητη καθυστέρηση αντιμετώπισης του προσφυγικού κύματος. Η εξέλιξη είχε διαφανεί ήδη ότι λαμβάνει διαστάσεις πλημμυρίδας από τις πρώτες μέρες του 2015. Είχε προειδοποιήσει για αυτό επισήμως η αρμοστεία του ΟΗΕ για τους

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Συνέχιση της αποχής έως και 4 Μαρτίου 2016

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                          Αθήνα, 25/2/2016

Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως και την Παρασκευή 4/3/2016 για το ασφαλιστικό

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη, 25/2/2016, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Δικηγόρων έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό.
Η Σ.Ε αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα, καμία πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση που να ικανοποιεί τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του αντι-ασφαλιστικού προσχεδίου και χορήγηση ποσοτικοποιημένων στοιχείων ώστε να εκκινήσει από μηδενική βάση ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε:
  • Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016,
  • Σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα του ασφαλιστικού, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Για το συνεχιζόμενο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων (του Νίκου Τζάρα)



ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
‘Ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σαν αγοραστές της δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, έφερε  στο φως έκθεση του διεθνούς κέντρου ερευνών Transnational Institute.  
Στην έκθεση, την οποία η «Εφ.Συν.» έλαβε κατ’ αποκλειστικότητα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραδείγματα ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων που μεσολάβησαν στη διαδικασία.  
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.   Οι συντάκτες δεν κρύβουν την έκπληξή τους τόσο για την «απίστευτα» χαμηλή τιμή όσο και για την επικύρωση της συμφωνίας  ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.  
Οι  ερευνητές του Transnational Institute αναφέρονται στο γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι ΄Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.
Η έκθεση δεν παραλείπει φυσικά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. να ξεπουλήσει τα 14 περιφερειακά-  κερδοφόρα αεροδρόμια της χώρας    κατά παράβαση κειμένων  συνταγματικών και κοινοτικών διατάξεων.
Η σύμβαση εκχώρησης των 14 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων  και το Αεροδρόμιο Χανίων , που δημοσιεύτηκε και στον τοπικό τύπο , απασχόλησε ιδιαίτερα  τους ερευνητές που   επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι και μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.  

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της 'Ενωσης Διοικητικών Δικαστών)
 
Σχόλιο: η ανάρτηση, αν και καθυστερημένη, είναι σημαντική, καθώς επισημαίνει ένα σοβαρό αριθμό των προβλημάτων που έχουν ακυρώσει την Ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, αμφισβητεί ορθά, αν και έμμεσα, την "αυθεντία" του ΣτΕ (πιλοτική δίκη), και κάνει  συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία της Ένωσης, και να την διευρύνουμε σύμφωνα και με τις δικές μας απόψεις. Τέλος, επισημαίνουμε στους Διοικητικούς Δικαστές ότι, ευθυγραμμιζόμενοι με το παρόν ψήφισμα, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. Οι δικηγόροι είμαστε συναγωνιστές, και, με τα δικόγραφα και τους ισχυρισμούς μας, τους δίνουμε το έναυσμα για να αποκαταστήσουν την Αρμονία του Δικαίου, την οποία εμείς δεν μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τις δικές τους επαναστατικές αποφάσεις. Ας το τολμήσουν. 
Οι πολιτικοί Δικαστές σε ποιο μήκος κύματος βρίσκονται;


ΨΗΦΙΣΜΑ
της Tακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
της  13ης/2/2016
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
          Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχασε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Οι δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, η απαξίωση της στέγης και της αγροτικής γης, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της Πρόνοιας και η ανεργία που καλπάζει συνδυάστηκαν με μια σχεδιασμένη πρωτοφανή υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων. Σήμερα η προσφυγή ειδικά στο διοικητικό δικαστήριο είναι απρόσιτη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Υπέρμετρα παράβολα, αδικαιολόγητα δικονομικά βάρη, ενδικοφανείς διαδικασίες συνδυάζονται με τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και δημιουργούν συνθήκες δικονομικής ασφυξίας στους πολίτες. 
       Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναδεικνύει τις αιτίες της βραδύτητας της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης. Είναι πρωτίστως η κοινωνική ανισότητα, η άδικη κατανομή των

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κάτω από τις γραβάτες υπάρχουν μισθωτοί

(αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά και το Rproject)


Πληκτρολόγια διαφόρων… προελεύσεων βάλθηκαν να γράψουν για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μηχανικών και των δικηγόρων. Να τις ορίσουν ως κινητοποιήσεις «της γραβάτας», να φτιάξουν πρωτοσέλιδα με τίτλους «Η επανάσταση της γραβάτας» («ΤΑ ΝΕΑ», 15/1/2016) ή και –με περίσσια ευκολία– να τις ανάγουν σε κινητοποιήσεις «κατσαρόλας».
Δεν ήταν μονάχα τα πληκτρολόγια των ΜΜΕ που εντάχθηκαν στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος όσων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ήταν και αυτά διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, που με επιμονή εντείνουν μέχρι και σήμερα αυτή την προπαγάνδα: Με διαβεβαιώσεις ότι η κυβερνητική πρόταση είναι ταξικά μεροληπτική, ότι ήρθε η ώρα την κρίση να πληρώσουν οι Κροίσοι και ότι χρειάζεται επιτέλους να «κάνουν μια θυσία και οι “πάση θυσία”» (Κυρίτσης Γ., «Αυγή», 26/1/2016), δείχνοντας ως «πάση θυσία» και ως «Μένουμε Ευρώπη» τους περίπου 15.000 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που διαδήλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.
Ναι, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μεγαλοδικηγόροι. Ναι, κατέβηκαν στους δρόμους μηχανικοί-αφεντικά. Ναι, συμμετείχαν και επιστημονικοί σύλλογοι που είχαν στηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Και ναι, δίπλα σε όλους τους προηγούμενους ή σε γειτονικά μπλοκ, διαδήλωσαν και οι «μπλοκάκηδες», οι υπάλληλοι των προηγούμενων αφεντικών, οι μισθωτοί, οι χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενοι νέοι επιστήμονες, οι άνεργοι. Και ναι, η γραβάτα φορέθηκε από τους μεγαλοδικηγόρους, φορέθηκε όμως και από τους μπλοκάκηδες δικηγόρους, τους μισθωτούς, τους επισφαλώς εργαζόμενους για 400 ευρώ μαύρης εργασίας. Γιατί γι’ αυτούς και αυτές, το σακάκι με τη γραβάτα και το ταγιέρ αποτελούν πρακτικά τη «στολή εργασίας» στους χώρους όπου εργάζονται, γιατί οι

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πρόκληση η αποφυλάκιση Ρουπακιά

(αναδημοσίευση από το iskra)

-----000roupak(Σαβ. 20/2/16 - 10:36)
ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Βαρύ πόνο στους συγγενείς και τους οικείους του Παύλου Φύσσα και αγανάκτηση σε κάθε δημοκράτη πολίτη προκάλεσε η είδηση για την επικείμενη αποφυλάκιση του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Φύσσα καθώς στις 18 Μαρτίου εξαντλείται το μέγιστο διάστημα προσωρινής κράτησης, που ορίζεται από το σύνταγμα στους 18 μήνες.
Φυσικά, η επικείμενη αποφυλάκιση του Ρουπακιά θα συνοδευτεί από αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αλλά αυτό δεν μετριάζει τις αλγεινές εντυπώσεις: ο νεοναζί φονιάς του Παύλου Φύσσα θα πάει σπίτι του, γεγονός που αποτελεί προσβολή στη μνήμη του νεκρού και πρόκληση για κάθε δημοκρατική συνείδηση. Ακόμη περισσότερο που, με την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, δεν θα έχει μείνει κανένας Χρυσαυγίτης στη φυλακή. Οι ιεραρχικά ανώτεροί του είναι ελεύθεροι να στήνουν κάθε μέρα από ένα «σόου» στη Βουλή και να οργανώνουν καινούργια πογκρόμ εναντίον μεταναστών και προσφύγων έξω από αυτήν.
Για τη θλιβερή αυτή εξέλιξη έχουν ευθύνη οι δικαστικές αρχές, που ανέχθηκαν να σέρνεται η πολύκροτη δίκη με ρυθμούς χελώνας, αντί να αποδώσουν γρήγορα δικαιοσύνη, όπως απαιτεί το κοινό αίσθημα. Σοβαρές ευθύνες βαρύνουν ωστόσο και την κυβέρνηση, και προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δεν εξασφάλισαν μια αίθουσα της προκοπής για τη γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου η υπόθεση Φύσσα εκδικαζόταν εκ περιτροπής, μαζί με άλλες υποθέσεις για ζητήματα τρομοκρατίας. Με αυτά τα δεδομένα, η ντροπιαστική, για το κράτος δικαίου, εξέλιξη με την αποφυλάκιση Ρουπακιά- εξέλιξη η οποία εκθέτει και διεθνώς τη χώρα- ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως πολύ έγκαιρα, αλλά εις μάτην, είχαν προειδοποιήσει η πολιτική αγωγή, αντιφασίστες ακτιβιστές και συλλογικότητες.
Α.Θ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας)

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18/2/2016
Παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών
Μια ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου των Νομικών που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος,  παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρής, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ.
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού, ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αφού το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δικηγόρων αλλά και όλων των επιστημονικών φορέων να τους χορηγήσει συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία καθώς και την σχετική αναλογιστική μελέτη που οφείλει να συνοδεύει τις προτάσεις του. Η εμμονή της κυβέρνησης σ΄ ένα σχέδιο ασφαλιστικού, με δημευτικό-φορολογικό χαρακτήρα, είναι ξεκάθαρη και δεν μας αφορά.
 Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ότι η εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης από το δικηγορικό σώμα, έγινε με σκοπό να καταδειχθεί ότι οι Δικηγόροι επιθυμούν να συμβάλουν  ουσιαστικά, με θέσεις, συγκεκριμένα στοιχεία και ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη πρόταση στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Για αυτό, όπως είπε, την καταθέτουν έγκαιρα στον δημόσιο διάλογο.
Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών(ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που παρέθεσε εισαγωγικά ο κ. Αλεξανδρής, το κράτος οφείλει στο Τομέα Ασφάλισης Νομικών από την τριμερή χρηματοδότηση 379 εκ.

Νέα παράταση της αποχής έως και 29.2.2016

ΑρχικήΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Aθήνα, 19/2/2016
 Αποφάσεις Συντονιστικής Επιτροπής για συνέχιση της αποχής και αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης
 Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, την Παρασκευή, 19/2/2016, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου και χορήγηση συγκεκριμένων, ποσοτικοποιημένων στοιχείων προκειμένου να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε:
Συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, έως και την Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016.
Αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, στις 11 π.μ
Νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, την ίδια ημέρα, Πέμπτη, 25/2/2016, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Canto General - Vegetaciones (βλαστήσεις)

Από τη συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που διοργάνωσε η "Σπίθα" στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο, την 25η Μαρτίου 2011. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει από το εξαίσιο Canto General σε ποίηση Pablo Neruda το Vegetaciones (βλαστήσεις). Αφιέρωμα στους αγρότες που θα κατακλύσουν αύριο την Αθήνα.

Παρέμβαση του Μϊκη Θεοδωράκη

(αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα του μεγάλου συνθέτη και το ίσκρα)

---000_Mikis_Theodorakis(Πέμ. 11/2/16 – 18:45)
Κείμενο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.  Κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του ότι «έχουν αναδειχθεί σε αρχιερείς της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζουν κατ’ εντολήν των ξένων Θεσμών».
Ολόκληρη η παρέμβαση:  
«Εδώ και καιρό ζούμε τις συνέπειες της ανυπαρξίας πολιτικής από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανυπαρξία πολιτικής που σιγά-σιγά και σταθερά μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Ποια είναι αυτή: Η χώρα έχει απομονωθεί με την κατάληψη των τελωνείων στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες και έχει παραλύσει από τα δεκάδες μπλόκα αλλά και από την γενική απεργία όλων ανεξαρτήτως των κλάδων της κοινωνικής ζωής, ενώ οι αγρότες με τα εκατοντάδες τρακτέρ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να κατεβούν στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.  
Είναι φανερό ότι φτάσαμε πλέον στην ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Κυβέρνησης που προς το παρόν παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις αδύναμη, σαν να μην υπάρχει. Σήμερα για πρώτη φορά αποφάσισε να βγει από τη νάρκη της αλλά αντί να δώσει κάποια λύση εκτονώνοντας την κατάσταση, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την σύγκρουσή της με τους αγρότες που όπως φαίνεται αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι για όλα, αφού τους έχουν φτάσει στο σημείο να παλεύουν για τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματά τους. Μια σύγκρουση για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.
Ο «διάλογος» που προτείνει τώρα είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών, αφού τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η κυβέρνηση αλλά οι Θεσμοί. Βεβαίως μια σύγκρουση όποιας μορφής και με όποια αποτελέσματα θα είναι πλήγμα δεινό σε μια καταρρέουσα χώρα. Και είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει όχι μόνο σε βαθύτερη κρίση αλλά παράλληλα και σε μια ακόμα βαθύτερη αλλαγή της ψυχολογίας του Ελληνικού Λαού, ο οποίος πιστεύω ότι συνειδητοποιεί πλέον σε ευρύτατη κλίμακα την ορθότητα των προβλέψεων και των θέσεών μας για το αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.  
Η διχαστική δήλωση του κ. Τσίπρα που μας χωρίζει σε καλούς και κακούς Έλληνες αποδεικνύει ότι έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Αφού για κείνον «κακοί» προφανώς είναι η Δεξιά κι όμως την ίδια στιγμή ο ίδιος και η

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Από το Δ.Σ.Α. : Κατάθεση αιτήματος στον Υπουργό Εργασίας για χορήγηση αντιγράφων αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.)



             ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΘΗΝΩΝ
                                                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                           Αθήνα, 10/2/2016

Κατάθεση αιτήματος στον υπουργό Εργασίας για χορήγηση αντιγράφων των εκπονηθεισών αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό

Με έγγραφη αίτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής, ζητεί να "μας χορηγθούν χορηγηθούν αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών –κατά τη δημόσια δήλωσή του υπουργού,  - αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα".
Ακολουθεί το πλήρες κέιμενο του αιτήματος:

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Αποκλεισμός δικηγόρων από το Εθνικό Μητρώιο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (απόφαση της Συντονιστικής)

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας)



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                             Αθήνα, 5/2/2016

Απόφαση Σ.Ε για τον αποκλεισμό των δικηγόρων από Εθνικό Μητρώο  Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Παρασκευή, 5/2/2016 στα γραφεία του ΔΣΑ, ασχολήθηκε και με το νομοσχέδιο που αποκλείει τους δικηγόρους από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Για το θέμα αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή  επισημαίνει τα εξής:
Κατατέθηκε στη Βουλή, και εισήχθη σήμερα προς συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εθνικό Μητρώο  Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα

Συντονιστική: συνέχιση αποχής έως και 15.2.2016

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας)



ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                 Αθήνα, 5/2/2016

Απόφαση για παράταση της πανελλαδικής αποχής έως και την Δευτέρα 15/2/2016 για το ασφαλιστικό

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Παρασκευή 5/2/2016 στα γραφεία του ΔΣΑ για το θέμα του ασφαλιστικού, αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016.
Τα μέλη της Συντονιστικής επαναλαμβάνουν την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος  για άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση.
Η Σ.Ε επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εμμένει σ’ ένα ασφαλιστικό προσχέδιο αναξιόπιστο και μη βιώσιμο, χωρίς μάλιστα να παραθέτει, όπως επανειλημμένα της έχει ζητηθεί, συγκεκριμένα στοιχεία καθώς  και αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του.

Συγκλονιστική λαική συμμετοχή στην απεργία της 4.2.2016

Η απεργιακή κινητοποίηση της 4.2.2016 υπήρξε πραγματικά συγκλονιστική σε όλη τη χώρα. Σε τοπικό επίπεδο σημαντική ήταν και η συμμετοχή του Δ.Σ.Η. στις κινητοποιήσεις, η οποία ξεκίνησε με κατάληψη των Δικαστηρίων στις 08.30 για να ακολουθήσει η συμμετοχή του Δ.Σ. και μεγάλου αριθμού συναδέλφων στην πορεία που ξεκίνησε λίγες ώρες αργότερα από το Ε.Κ.Η. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και του Συλλόγου μας,  και σημαντικού αριθμού συναδέλφων, καθώς και αρκετών μαζικών φορέων (Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ., Ι.Σ.Η., Ε.Β.Ε.Η. κ.α.) και απλών επιστημόνων, επαγγελματιών και πολιτών, που υποστήριξαν το "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα της 5.7.2015, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την καθαρή αλήθεια : ότι τα μνημόνια, όποιον αριθμό και χρώμα και αν έχουν, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και είναι τοξικά για τη ζωή του τόπου. Οδηγούν σε πλήρη ασφυξία την οικονομική και, κατά συνέπεια, και την κοινωνική ζωή του τόπου, ξεπουλούν κάθε περιουσιακό αγαθό και πλουτοπαραγωγική πηγή, και δεν μπορεί να έχουν άλλη κατάληξη παρά τον πλήρη αφανισμό της χώρας μας και ημών των ιδίων. Η πλήρης συνθηκολόγηση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση με την πλήρη ανατροπή των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, την αυθαίρετη ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών προς την κατεύθυνση της υποταγής και μόνο και την συρρίκνωση των ελπίδων που είχε

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Γραβάτες και σώβρακα (του Στάθη)

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)

(Παρ. 5/2/16 – 09:30)
Του ΣΤΑΘΗ*
Το αξιοθαύμαστο σθένος του λαού της Ρώμης («με το σπαθί και το άροτρο») υπήρξε στα χέρια των αρχόντων του πρώτα το εργαλείο και ύστερα το εμπόρευμα, με τα οποία μετέτρεψαν τη δημοκρατική Ρώμη εν πρώτοις και την αυτοκρατορική στη συνέχεια σε ένα πολιτειακό σύστημα που αντιλαμβανόταν τον πόλεμο ως εργολαβία προς πλουτισμό και την ειρήνη ως προετοιμασία για πόλεμο. Από τότε ελάχιστα έχουν αλλάξει οι άνθρωποι, η πολιτική και τα πολιτεύματα (άλλωστε οι αναφορές τους σήμερα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο παραμένουν ιδιαίτατες). Για να δουλέψει αυτή η κρεατομηχανή (η οντότης Ρώμη) χρειαζόταν κανόνες. Προς τούτο οι Ρωμαίοι αξιοποίησαν στο έπακρο το αθηναϊκό και σπαρτιατικό δίκαιο, δημιουργώντας το «περίφημο» ρωμαϊκό δίκαιο, στο οποίον εν πολλοίς αναφέρεται και το σύγχρονο. Το δίκαιο εκείνο τακτοποιούσε τις ταξικές σχέσεις της εποχής, εξασφαλίζοντας την υπεροχή των Δυνατών έναντι των υπόλοιπων ελεύθερων και των δούλων, αλλά ο κύριος όγκος του αφορούσε στις σχέσεις των Δυνατών μεταξύ τους και στον ασταμάτητο αγώνα αλληλοεξόντωσης της τάξης τους, προς προσπορισμό πλούτου και ισχύος. Ο λαός υπήρξε για αιώνες σφάγιο σε ατέλειωτους εμφυλίους (των πλούσιων οικογενειών), ώσπου σφάγιο στη θέση του να μπει ο επαγγελματικός στρατός. Αλλά, αν η Pax Romana που ακολούθησε υπήρξε για τους κατακτημένους, τον πολύ λαό της Ρώμης και τους σκλάβους μια σχετικώς ειρηνική και ιδιαιτέρως μακρά περίοδος, για τους Δυνατούς ήταν μια αδιάκοπη και ανελέητη σφαγή στο εσωτερικό της τάξης τους . Το παλιό, λαϊκό εκείνο «με το σπαθί και το άροτρο» είχε αντικατασταθεί «με το σπαθί και τον νόμο» (που στην ουσία ήταν ο νόμος του σπαθιού) των δυνατών (είτε πατρικίων είτε πάμπλουτων πληβείων). Ο νόμος, για όποιον έπεφτε στην αρπάγη του, ήταν σκληρός, αλλά νόμος. Dura lex sed lex, σκληρός νόμος αλλά νόμος,

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Πέμπτη 4.2.2016 ώρα 08.30 στο Δικαστικό Μέγαρο

Αύριο συμμετέχουμε όλες και όλοι στην πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 08.30 στο Δικαστικό μέγαρο.
Να μη λείψει καμιά και κανείς
Δεν απαιτείται γραβάτα, ούτε επίσημο ένδυμα

                                                                                                            

Ποδόσφαιρο, εργατικό κίνημα και πολιτική στο Ηράκλειο" : το 2ο και 3ο μέρος της ομιλίας του Γιάννη Ζαιμάκη


Επίτροπος Ενέργειας Κομισιόν σε Ν. Χουντή: η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν υποχρεωτική !!!!

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)

Σχόλιο: θυμίζω ότι ο Νίκος Χουντής έχει βγάλει αρκετούς "λαγούς" στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως εκείνο το αξέχαστο για το χαράτσι της ΔΕΗ και τις απαράδεκτες διακοπές ρεύματος. Ετούτη η απάντηση αποδεικνύει την "περήφανη αντίσταση" της κυβέρνησης Τσίπρα: κάνει ό,τι δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να ζητηθεί, για να είναι αρεστή. 

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΧΟΥΝΤΗ: Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

(Τρι. 2/2/16 - 16:00)
Ο Ν. Χουντής, ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχθηκε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν περιέχει διατάξεις με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς αναφέρει ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Arias Cañete, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή, όσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, η απάντηση της Κομισιόν τον δικαιώνει, καθώς με την ερώτησή του κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε, δέχθηκε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «Η οδηγία 72/2009/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις με σκοπό την ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς.
Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το ελληνικό κράτος με επιδίωξη την αναδιοργάνωση της ιδιοκτησιακής διάρθρωσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)...».

Εξάλλου, ο κ. Cañete ξεκαθαρίζει ότι «δε συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και με την ανάγκη επίτευξης καλύτερης τιμής, ο αποκλεισμός μη ευρωπαϊκών εταιριών από το διαγωνισμό για το 20% του στρατηγικού επενδυτή», καρφώνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μετά την επίσκεψη Ολάντ, «βασιλικότερη του βασιλέως», είχε σπεύσει να αποκλείσει μη ευρωπαϊκές εταιρίες από το διαγωνισμό.
Τέλος, ο κ. Cañete απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα του Νίκου Χουντή, «πώς θα εξασφαλισθεί η άμεση και πλήρης αποζημίωση της ΔΕΗ ώστε και αυτή και ο ΑΔΜΗΕ να είναι βιώσιμοι, ιδιαίτερα όταν πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δηλώνει ότι «η μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας για τέτοιου είδους συναλλαγές. Τίποτα δεν εμποδίζει την αποζημίωση της ΔΕΗ σε εύλογη αγοραία τιμή».
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Arias Cañete, έχουν ως εξής:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-015759/2015 προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Ανεξαρτητοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε έναντι των θεσμών «να προχωρήσει στην

Επιτροπή αγώνα δικηγόρων: Κανένα παζάρι στις πλάτες μας !!!

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)
Σχόλιο: πρόκειται για ένα κείμενο, με το οποίο προφανέστατα συμφωνούμε. Τον επικείμενο συμβιβασμό, τον οποίο "κυοφορεί" η ηγεσία μας, εντοπίσαμε και καταγγείλαμε στη Γ.Σ. της 21.1.2016, για να λάβουμε από τον κ. Πρόεδρο την απάντηση ότι τα ίδια κάναμε με τον Φ.Π.Α. και τελικά μας επιβλήθηκε, ενώ θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την επιβολή του με μικρότερο συντελεστή. Πάντοτε σταθήκαμε ως Παράταξη αντίθετοι σε  παρόμοιες μεθόδους "πάλης", και παραμένουμε στην ίδια θέση και τώρα. Το ζήτημα δεν είναι πόσο βαθειά θα μας κόψουν το πόδι, αλλά να μην μας το κόψουν. Πάντοτε το λέγαμε. Θα επανέλθω επί του θέματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!

---000dikig11(Τρ. 2/2/16 - 18:45)
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ''NAI -NΕKOYΣ'' ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ  
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα την άθλια μ:εθόδευση της ηγεσίας των επιστημονικών φορέων προκειμένου να υπονομεύσουν τον αγώνα του κόσμου των ελεύθερων επαγγελμάτων και όλης της κοινωνίας ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα τα κοινωνικής ασφάλισης. Προτού καν σπεύσουν στο τραπέζι του «διαλόγου» με την κυβέρνηση Τσίπρα, οι δήθεν εκπρόσωποι του ΔΣΑ και των λοιπών επιστημονικών φορέων είχαν ήδη επεξεργαστεί προτάσεις συμβιβασμού με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Εδώ και έναν περίπου μήνα ο δικηγορικός κόσμος αλλά και σύσσωμος ο κόσμος των ελεύθερων επαγγελμάτων δίνει έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και εξόντωσης των εργαζομένων. Ο αγώνας αυτός ορθώθηκε εξαρχής ενάντια στο σύνολο των προτεινομένων αλλαγών που στοχεύουν απροκάλυπτα στη βίαιη εξώθηση της πλειοψηφίας των δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών από τη δουλειά. Εξάλλου, προχωρήσαμε στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με αποχή διαρκείας καθώς είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι στον αγώνα μας αυτό θα νικήσουμε μέσα από την ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που προκλητικά επιχειρεί να πλασάρει τη «θηλιά» που μας κρεμά στο λαιμό ως δήθεν σανίδα σωτηρίας για τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και ενάντια τους κάθε λογής μηχανισμούς των δανειστών, ΕΕ και ΔΝΤ, που ενορχηστρώνουν την «αποτελεσματική» εφαρμογή και το βάθεμα της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.
Ωστόσο, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην κλιμάκωση του αγώνα μας με την μαζικότατη συμμετοχή χιλιάδων συναδέλφων στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, η ηγεσία του ΔΣΑ και οι εκπρόσωποι των λοιπών επιστημονικών φορέων, επιχειρούν με υπόγειες μεθοδεύσεις να κλείσουν πρόωρα τις κινητοποιήσεις προδιαγράφοντας την ήττα. Έτσι, ήρθε στο φως ένα ανεπίσημο έγγραφο (non paper) με τίτλο «Θέματα προς συζήτηση στο διάλογο με το Υπουργείο» και με ημερομηνία 15.1.2016, ενόψει δηλαδή της συνάντησης των «εκπροσώπων» μας με τον πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί μια λύση «συμβιβασμού» με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στο κείμενο αυτό επισημαίνεται ότι: «Το παρόν κείμενο αποτελεί σχέδιο προτάσεων – σκέψεων των επιστημονικών φορέων, που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή 15.1.2016. Επ’ αυτών πρέπει να πάρουμε θέση ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματισθεί τη Δευτέρα