Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τα πρακτικά της Γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυναγματικό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε πλείονα σημεία και σύντομο ενημερωτικό σημείωμα

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.)














Συνημμένα αρχεία »praktika_tis_1is_eidikis_synedriasis_toy_e.s._tis_20is_aprilioy_2016.pdf

Ενημερωτικό Σημείωμα επί της Γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τα Πρακτικά της 1ης ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ 20ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 περιλαμβάνουν την κατά το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος Γνωμοδότηση για το σχέδιο νόμου «Ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας - Εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», που στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με το 44838/0092/14.4.2016 έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 26 άρθρα που αφορούν κυρίως τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και την υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Δεν πρόκειται για το σχέδιο νόμου “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων”, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το τελευταίο αυτό σχέδιο νόμου περιέχει 138 άρθρα, που συμπεριλαμβάνουν τόσο τις διατάξεις

Συνοπτική παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου σε πίνακες (του Στάθη Μπακάλη και του Διονύση Ρίζου - δικηγόρων)

Αποτέλεσμα εικόνας για φορολογία δικηγόρων(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α. -
βλ. link στο τέλος της ανάρτησης)




Συνοπτική παρουσίαση σχεδίου νόμου
για το ασφαλιστικό

1.   Εισφορές
Βασική αλλαγή που προβλέπεται πλέον εντός του νομοσχεδίου είναι ο υπολογισμός των εισφορών για τον δικηγόρο με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους. Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψιν ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 € ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 €. Για τους δικηγόρους το εισόδημα που λαμβάνεταιυπόψιν είναι εκείνο που αποκτάται από την οικεία δραστηριότητα, για τους εμμίσθους προβλέπεται ότι πέραν της εισφοράς από τη σχέση μισθωτής εργασίας θα καταβάλλεται εισφορά και για τα εισοδήματα που λαμβάνουν από ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με βάση τη γενική υποχρέωση (χωρίς όμως να εφαρμόζεται το κατώτατο όριο). Αν δεν έχουν καθόλου εισοδήματα από ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος δεν θα οφείλουν εισφορές.Τέλος για τα μέλη δικηγορικών εταιριών ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού μερίσματος της εταιρείας δια του ποσοστού συμμετοχής ενώ σε περίπτωση ζημιών καταβάλλεται το ελάχιστο προβλεπόμενο.
Συγκεκριμένα :
Α. Εισφορά κύριας σύνταξης(αρ. 39)
ΈτηΑσφ/σης
ΠοσοστόΕισφοράς
Ασφαλιστέο Εισόδημα*
0-2
14%
το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου οικ. έτους

3-5
17%
Από 5 και άνω
20%
*Υπάρχει ανώτατο κ κατώτατο όριο (4.923,07 € / 70.329,6 €)
* Το συνολικό ποσό που υπολείπεται του ποσοστού του 20% μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης αποτελεί ασφαλιστική οφειλήη οποία πρέπει να εξοφληθεί έως και το έτος συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, υπολογιζόμενη επί του μηνιαίου εισοδήματος σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, προσαυξημένου κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική αρχή.
Β. Εισφορά υγειονομικής περίθαλψης (αρ. 41)