Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Η σημερινή "πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού"

Την "πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού" ξεκίνησε -και καθυστερημένα- από τον κλάδο των υγειονομικών, αλλά τελικά δεν φαίνεται να είχε την αναμενόμενη επιτυχία, αφού τη στήριξαν  ελάχιστα κόμματα (Μέρα25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ), Λ.Α.Ε.) και από τις οργανώσεις υγείας ένα μικρό μέρος, που πρόσκειται στα κόμματα που προαναφέρθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν συμμετείχαν, ούτε φαίνεται να έχουν κατά νου να οργανώσουν κάποια αντίστοιχη και ίσως πιο επιτυχημένη δράση. Όταν βιώνουμε την καθημερινή εκατόμβη νεκρών που σήμερα έφτασαν του 17.425 (!!!), δηλαδή όταν έχει μέχρι σήμερα εξαφανιστεί μια ολόκληρη πόλη όπως η Φλώρινα ( 17,686 κάτοικοι), και τη δραματική εξαθλίωση της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, την φοβερή ακρίβεια των τεστ και των φαρμάκων, τα αλλεπάλληλα αντιλαικά κυβερνητικά μέτρα (άνοιγμα σχολείων, κλείσιμο στο 50%+1, τη μείωση των ημερών άδειας και αποδοχών των εργαζομένων, τα ευνοικά μέτρα για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας, και τόσα γνωστά άλλα, χωρίς οποιαδήποτε ευρύτερη αντίδραση, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δυστυχώς αξίζουμε όσα βιώνουμε. 

Στο Ηράκλειο η συμμετοχή ήταν μικρή, και τον τόνο έδωσαν οι φοιτητές της Ιατρικής με την παρουσία τους και με συνθήματα.

 
Από ό,τι φαίνεται όμως η κατάσταση, όπως αποτυπώθηκε στα άρθρα του TPP και του Candiadoc δεν ήταν σημαντικά καλλίτερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την υπόλοιπη Ελλάδα. Να περιμένουμε την επόμενη κίνηση
 


Σήμερα στις 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας : πανελλαδική συγκέντρωση για την υγεία

Την κίνηση που γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο στηρίζουν οργανώσεις και κινήσεις, και κόμματα της Αριστεράς



Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αποχαιρετισμός στο Στέλιο Καστρινάκη (του Μανόλη Ατσαλή)

 

Από το facebook του Μανόλη Ατσαλή. Μια σημαντική ανάρτηση που συμπληρώνει τη δική μου, δίνοντας σημαντικά επί πλέον στοιχεία για την πορεία του Στέλιου. 
 
Έφυγε από την ζωή ο Στέλιος Καστρινάκης | Cretalive ειδήσεις

Γόνος εύπορης οικογένειας που λειτούργησε από τις αρχές του 1900 μέχρι και το τέλος της 10ετιας του ' 70 περίπου, την επιχείρηση "Μύλοι Καστρινάκη" κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και αρχικά άσκησε δικηγορία στην Αθήνα. Το 1974 επέστρεψε στη γενέθλια πόλη προκειμένου, μέσα σε αντίξοες συνθήκες (και με προβλήματα υγείας του ίδιου), να περισώσει ότι απέμεινε από την οικογενειακή επιχείρηση. Θυμάμαι ότι δεν αισθανόταν ιδιαίτερα ευτυχής για τούτο. Γύρω στο 1986 βρέθηκα νέος συνεργαζόμενος δικηγόρος στο γραφείο του (στην οδό 25ης Αυγούστου) για δύο περίπου χρόνια. Οπλισμένος με καλλιέργεια ψυχής, ευγενής, με εξαιρετικό ήθος, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και το 1996 εκλέχτηκε πρόεδρος του Δ.Σ.Η. μέχρι και το 1999 (αφού πρώτα υπήρξε γραμματέας και αντιπρόεδρος του δ.σ.). Στη θητεία του αυτή εκλέχτηκα σύμβουλος του δ.σ.
Με την θέληση και την επιμονή ενός ευπατρι δη αλλά και "νοικοκύρη" :
* Οργάνωσε και εμπλούτισε τη νομική βιβλιοθήκη του συλλόγου στην οδό Ζωγράφου, με ωράριο και κανονισμό λειτουργίας .
*Κατάρτισε τον Κανονισμό λειτουργίας του δ.σ., έπειτα από εισήγηση της συναδέλφου και συμβούλου Κατερίνας Αποστολακη- Ξυριτακη.
* Πρωτοστάτησε στην ηλεκτρονική αναβάθμιση του δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (αγορά υπολογιστών έπειτα από προσφορές εταιρειών, με σύνδεση στην πρώτη τράπεζα νομικών πληροφοριών την Eλλαςlex ).
* Λειτούργησε όλες τις επιτροπές του συλλόγου (δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας και μοιρασιάς αρμοδιοτήτων παρά το εντονο "προεδροκεντρικο" σύστημα διοίκησης των δικηγορικών συλλόγων), με αιχμής αυτές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Συνταγματικών Ελευθεριών, Επιστημονική και Πολιτιστική.
* Ανέβασε- σκηνοθέτησε και έπαιξε ο ίδιος στην παράσταση "Η επέτειος" (μονόπρακτο του Α. Τσεχωφ ), συνεχίζοντας την παράδοση του Συλλόγου μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης .
Δεν είχε δηλαδή κανένα απολύτως θέμα στο να "τσαλακωθει" πάνω στο σανίδι, όπως και πολλοί άλλωστε από τους συναδέλφουςτην εποχή εκείνη.
Ήταν άλλωστε που τότε έπνεε άνεμος δημι- ουργικής "τρέλας", ήδη απο την προεδρία του αείμνηστου επίσης Μιχάλη Φαρσαρη, που διαρκεί μέχρι τις μέρες μας, αν εξαιρέσει κανείς τα δύο χρόνια πανδημίας ( ενδεικτικά θα αναφέρω: 7 θεατρικές παραστάσεις του συναδέλφου και σκηνοθέτη Γ. Μαρκοπούλου, εκθέσεις ζωγραφικής , έκδοση της ποιητικής συλλογής "Απόπειρες Κατά Συρροήν" (1992), ποικίλες εκδόσεις βιβλιων, χρηματοδότηση εκδόσεων η επιστημονικών συγγραμμάτων ή βιβλίων συναδέλφων, εκδοση περιοδικου κ.α. πολλά..)
Ο Στέλιος Καστρινάκης επίσης ήταν πάντοτε παρών και στα τεκταινόμενα της πόλης. Βρεθήκαμε σε πορείες- διαδηλώσεις μαζί μέσα στην κρίση του 2008 και μετά. Θυμάμαι γύρω στο 2009 ή 2010 σε μια από τις πορείες την έντονη αποστροφή του (..) που δεν θα εξέφραζε εύκολα κάποιος με την ιδιότητα του, που κατέδειχνε την απογοήτευση του από την πολιτική και τους πολιτικούς για την κρίση που μας επέβαλαν οι τράπεζες και οι άστοχες -εγκληματικές πολιτικές δεκαετιών.
Συνέγραψε δύο βιβλία την "γνώση της παρακμής" και την "παρέα των φυγάδων" έργο εξόχως αυτοβιογραφικό.
Εύχομαι πλέον η συνειδητοποίηση της παρακμής που τον απογοήτευσε να έχει μειωθεί μιας και αυτός ανήκει και πάλι στην παρέα εκείνων "των φυγάδων" που περιγρά- φει στο βιβλίο του.
*Επίσης επί θητείας του μαζί με την τότε σύμβουλο Βιβή Δερμιτζάκη διοργανώσαμε εκδηλώσεις για τον "ρατσισμό και την ξενοφοβία" με τους αείμνηστους επίσης Αλικη Γιωτόπουλου- Μαραγκοπούλου, Γιώργο Βότση και τον τότε πρόεδρο της "Διεθνούς Αμνηστίας" Παπαϊωάννου, οι οποίες την εποχή που στήθηκαν (δηλ αμέσως μετά την έκρηξη του προσφυγικού- μεταναστευτικού από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια) έγιναν και με αρκετές διαφωνίες ακόμη και μελών του ΔΣ του ΔΣΗ.
*Με την Αριστέα Πλεύρη στήσαμε μουσική εκδήλωση μέσα στις φυλακές Αλικαρνασσού για τους τότε κρατούμενους..
Καλό σου κατευόδιο αγαπητέ Στέλιο μοιραστηκαμε αμοιβαία αισθήματα, σκέψεις , χαρές και λύπες που θα μείνουν για πάντα στην σκέψη μου και συ μαζί!! Πιστεύω πως η μνήμη του δεν πρέπει να γίνει λήθη. Υπάρχουν τρόποι ..όπως μια επετειακή έκδοση με την ιστορία τουλάχιστον μία 40ετιας 1975-2015
Μερικοί άνθρωποι δεν γερνούν μα πεθαίνουν νέοι.
Θερμά συλλυπητήρια στη Λενια, τα παιδιά και τα εγγόνια του.-

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο Στέλιος Καστρινάκης

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 85 ετών ο Στέλιος Καστρινάκης, που διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. το διάστημα 1996 - 1999, και Γενικός Γραμματέας τις αμέσως προηγούμενες θητείες, με Πρόεδρο το Μιχάλη Φαρσάρη. Από τις θέσεις αυτές προσέφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο, εισηγούμενος και υλοποιώντας πρωτοποριακές ιδέες. Ο Στέλιος ήταν ένας από τους πρώτους συναδέλφους που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και μετά από λίγα χρόνια πρότεινε, αποδέχθηκε το Δ.Σ. και υλοποιήθηκε με δική του φροντίδα και ευθύνη το πρόγραμμα της μαζικής προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών Hyundai από το κατάστημα Σταυρακάκη του Ηρακλείου, και εκμάθησης του προγράμματος pfs από τους συναδέλφους. Η αγορά έγινε με την εγγύηση του Δ.Σ.Η. και η αξία των ηλεκτρονικών υπολογιστών εξοφλήθηκε μέσω του διανεμητικού λογαριασμού. Επρόκειτο για μια φοβερή για την εποχή της πρωτοτυπία σε πανελλήνιο επίπεδο, η οποία έβαλε τους δικηγόρους του Ηρακλείου σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο προστέθηκε αμέσως μετά η δημιουργία της πρώτης τράπεζας νομικών πληροφοριών της Hellas Lex, στο έμψυχο δυναμικό της οποίας στηρίχθηκε λίγο μετά η Nomos

20.12.2013 σε εκδήλωση για τη βράβευση των παλιών Προέδρων του Δ.Σ.Η., Μανόλη Κλίνη, και Στέλιου Καστρινάκη και του μέλους του Δ.Σ.Η., Γιώργου Κανακαράκη. Από αριστερά Γιώργος Κανακαράκης, Στέλιος Καστρινάκης, Βασίλης Λαμπρινός, Μανόλης Κλίνης (αρχείο Γιάννη Λεβέντη)

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. συνέχισε το έργο της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Συλλόγου. Δικό του επίτευγμα είναι η ταξινόμηση και η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης της βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Καθιέρωσε το καθηκοντολόγιο των μελών του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. και τον Κανονισμό Λειτουργίας, που συνέταξαν μαζί με την τότε Γ.Γραμματέα, Κατερίνα Αποστολάκη, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε από τις επόμενες διοικήσεις. Ο αγώνας για την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης υπήρξε σημαντικό μέρος της δραστηριότητας και της δικής του προεδρίας. Συνέχισε το πολιτιστικό έργο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση Φαρσάρη, και επί της θητείας του ανέβηκαν σημαντικά έργα από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου. Συμμετείχε και ο ίδιος ενεργά στη θεατρική ομάδα, ανεβάζοντας το 1993 σε δική του σκηνοθεσία την "Επέτειο" του Τσέχωφ, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος, ο Γιώργος Λεμπιδάκης και η Ελευθερία Κοντάκη με μουσική επένδυση Γιάννη Λεβέντη. Το 2011 συμμετείχε ως ηθοποιός στους "Αδερφοφάδες" του Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου. Για το έργο του ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. βραβεύτηκε από το Σύλλογο στις 20.12.2013.

Ο Στέλιος Καστρινάκης, γόνος της γνωστής παλιάς  οικογένειας του Ηρακλείου, με σαφέστατες προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις, υπήρξε ένας εξαιρετικός και επιτυχημένος συνάδελφος που εξέδωσε σημαντικές και πρωτοποριακές αποφάσεις ήδη από το δεκαετία του 1990. Στο γραφείο του στη γωνία της λεωφόρου 25ης Αυγούστου και πλατείας Αγίου Τίτου θήτευσαν πολλές νέες και νέοι συνάδελφοι, τους οποίους ο Στέλιος αντιμετώπιζε πάντοτε ως ισότιμους συναδέλφους και τους παρείχε απλόχερα τις γνώσεις του. Το ίδιο έκανε και σε όποιον άλλο συνάδελφο ζητούσε τη βοήθειά του. Προσωπικά έχω μάθει πολλά πράγματα από το Στέλιο. Και αν οι γνώσεις του ξεπερνούσαν κατά πολύ το επίπεδο των ασκουμένων ή των άλλων συναδέλφων, ο Στέλιος πάντοτε φρόντιζε να αναλύει και να λύνει κάθε απορία, ως ίσος προς ίσον.

Η απώλεια του Στέλιου είναι μια σημαντική απώλεια. Θα λείψει σε όλους μας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στη Λένια και τα παιδιά του.

2000 : Πορεία για το Εφετείο : από αριστερά Μανόλης Ατσαλής, η Θάλεια Φανουράκη, που τόσο μας λείπει όλα αυτά τα χρόνια, Στέλλα Παλαιολόγου, Στέλιος Καστρινάκης (αρχείο Γιάννη Λεβέντη)



Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. σε σώμα

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3.1.2022 για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. σε σώμαπαίχτηκε το ίδιο γνωστό έργο : η πλειοψηφία, με την πρόσχημα ότι το προεδρείο πρέπει να αποτελείται από τα μέλη εκείνα που στηρίζουν το πρόγραμμα της παράταξης Λογοθέτη, δεν άφησε κανένα περιθώριο για τη συγκρότηση ενός αντιπροσωπευτικού προεδρείου, όπως είχαν ζητήσει με έγγραφό τους οι 3 σύμβουλοι που υποστήριξε η Δικηγορική Συσπείρωση, και είχε υποστηρίξει προφορικά και η παράταξη Κοσμαδάκη. Για τη διαδικασία της Δευτέρας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση από τους τρεις συμβούλους που υποστήριξε η Δικηγορική Συσπείρωση, ενώ υπήρξε και σχετική ανάρτηση του Νίκου Φλαμουράκη στο facebook. Για την πληρότητα της πληροφόρησης σημειώνω ότι οι 6 σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Φλαμουράκη ως Α' Αντιπροέδρου, και στη συνέχεια λευκά, ήταν οι τρεις σύμβουλοι που υποστήριξε η Δικηγορική Συσπείρωση, η Κατερίνα Κοσμαδάκη, ο Νίκος Φλαμουράκης και ο Κυριάκος Τζωρτζάκης. Συμπληρώνω επίσης ότι η παράταξη Λογοθέτη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τετραετούς θητείας του νέου Δ.Σ. επέλεξε να αδιαφορήσει για το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών και σε επίπεδο προέδρων αλλά και συμβούλων, και να επιλέξει την εφαρμογή του δικού της και μόνο προγράμματος, υψώνοντας τείχη με ένα εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη φορά αριθμό συναδέλφων, που στήριξαν τις άλλες υποψηφιότητες.

Ηράκλειο, 4.1.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενόψει της συγκρότησης σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. καταθέσαμε και εγγράφως κείμενο με το ακόλουθο περιεχόμενο:

 «Ηράκλειο 3.1.2022

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο

του Δ.Σ.Η.

Ενόψει της σημερινής συγκρότησης σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Δ.Σ.Η., καταθέτουμε το αίτημά μας για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματική εκπροσώπηση σε αυτό όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Δ. Σ. Η ικανοποίηση του αιτήματός μας αυτού αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές του Δ.Σ.Η.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΟΛΙΑ

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ»

 

 Το εν λόγω αίτημα υποβάλλαμε  έχοντας την αντίληψη ότι είναι ορθό να εκπροσωπούνται στο προεδρείο όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συλλογικότητα και ενότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρήσαμε ότι οι μειοψηφούσες ομάδες θα έπρεπε να εκπροσωπούνται στο νέο προεδρείο, κι αν όχι από τις θέσεις του γενικού γραμματέα ή του ταμία που εκ των πραγμάτων προϋποθέτουν στενή συνεργασία και οπωσδήποτε σωστή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΣ, τουλάχιστον από τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, διασαφηνίζοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που υπήρχε συμφωνία ως προς την συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, η κατανομή των θέσεων μπορούσε να προκύψει  κατόπιν συζήτησης.

            Δυστυχώς η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία των συμβούλων του Δ.Σ. με το σκεπτικό ότι το προεδρείο πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της πλειοψηφούσας ομάδας για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος της. Κατά συνέπεια ακολούθησε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή σε κάθε ξεχωριστή θέση.

Η πρώτη ψηφοφορία αφορούσε τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου για την οποία τέθηκαν οι υποψηφιότητες του Νίκου Κουβίδη, ο οποίος έλαβε 8 ψήφους και του Νίκου Φλαμουράκη, ο οποίος έλαβε 6 ψήφους. Κατόπιν της de facto επιβεβαίωσης ότι δεν υπάρχει περιθώριο να λάβει θέση του Προεδρείου άλλο μέλος πλην της πλειοψηφούσας ομάδας αποφασίσαμε να απέχουμε από τις υποψηφιότητες για τις λοιπές θέσεις του Δ.Σ.

Το αποτέλεσμα για τις θέσεις του Προεδρείου διαμορφώθηκε ως εξής

Α΄ Αντιπρόεδρος: Νίκος Κουβίδης (8 ψήφοι υπέρ). Ο έτερος υποψήφιος Νίκος Φλαμουράκης έλαβε 6 ψήφους υπέρ.

Β΄ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Γερωνυμάκης (8 ψήφοι υπέρ – 6 λευκά)

Γενικός Γραμματέας: Νικος Καραγιάννης (8 ψήφοι υπέρ – 6 λευκά)

Ταμίας: Αγγελική Φωτοπούλου: (8 ψήφοι υπέρ – 6 λευκά)

 Αποδείχθηκε λοιπόν ότι κρατάει γερά η νοοτροπία της πλειοψηφίας ακόμα και αν αυτή εκφράζεται με οριακό πλέον ποσοστό.      Επειδή όμως το εκλογικό σώμα αδιαμφισβήτητα επέλεξε τη συμμετοχικότητα ετερόκλητων δυνάμεων εντός του Δ.Σ., εμείς από την πλευράς μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκφραστεί η ποικιλομορφία των θέσεων ώστε να πετύχουμε ένα Δ.Σ. ενωτικό, μαχητικό και αλληλέγγυο.

 ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΟΛΙΑ

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ