Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τα “μπλοκάκια” και τις ασφαλιστικές εισφορές τους (όλο το κείμενο)

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας. Πολύ σημαντική εξέλιξη για την ασφάλιση των συναδέλφων με "μπλοκάκι".


Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 41/2023 του ΕΦΚΑ για τα “μπλοκάκια” και την υπαγωγή του ασφαλισμένου “συνεργάτη” στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016. Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ:

Αρ. Πρωτ.: 342888
Ημ/νία: 11/07/23

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Πληρ.: Κων/νος Τσουκνίδας
Σοφία Νικολοπούλου

Τηλ.: 210-52855656, 580
e-mail: tm.asfalisismm@efka.gov.gr
Ταχ. Δ/νση: Σατωβριάνδου 18, 104 32 Αθήνα
 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 41

ΘΕΜΑ: Διαδικασία αντιρρήσεων στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της υπαγωγής ασφαλισμένου στη ρύθμιση της παρ. 9 άρθρου 39 του ν. 4387/2016

ΣΧΕΤ: 1. Η αρ. Δ.15/Γ’/οικ. 96195/26-11-2021 (ΦΕΚ 6013/Β’/20.12.2021) Υπουργική Απόφαση
2. Η εγκύκλιος 17/2017 του e-ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 17/2017 του e-ΕΦΚΑ δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση προσώπων που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, εφεξής καλούμενη «ρύθμιση» και ειδικότερα το πεδίο εφαρμογής, τους κλάδους ασφάλισης, τη διαδικασία απεικόνισης ασφάλισης και υποβολής ΑΠΔ και τη διαδικασία δήλωσης ασφαλιστικών στοιχείων στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με την παρούσα, κοινοποιούνται οι διατάξεις της αρ. Δ.15/Γ’/οικ. 96195/26-11-2021 (ΦΕΚ 6013/Β’/20.12.2021) Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ορίζονται θέματα και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή σχετικά με:

– Τη Διαδικασία Δήλωσης Υπαγωγής του ασφαλισμένου στη ρύθμιση από τον αντισυμβαλλόμενο και Διακοπής αυτής.

– Τη Διαδικασία Μη Υποβολής Δήλωσης υπαγωγής στην ρύθμιση εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου και ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί ο παρέχων σε αυτόν, υπηρεσίες, ασφαλισμένος ως προς τη δήλωση εκ μέρους του.

– Τη Διαδικασία Αντιρρήσεων εκ μέρους του ασφαλισμένου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του αντισυμβαλλόμενου.

– Τη Διαδικασία Αντιρρήσεων εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του ασφαλισμένου.

– Τη διαχείριση περιπτώσεων μη εμπρόθεσμης υποβολής αντιρρήσεων, είτε εκ μέρους του ασφαλισμένου είτε του αντισυμβαλλόμενου.

– Τη διαχείριση Δηλώσεων Υπαγωγής και Διακοπής στη ρύθμιση και αντιρρήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1.1.2017 έως και την έκδοση της κοινοποιούμενης Υπουργικής Απόφασης.

– Τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων (επισυνάπτονται υποδείγματα).

Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων εμπίπτουν μη μισθωτοί, αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους από ΔΠΥ προέρχεται από την απασχόλησή τους, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, σε ένα έως και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με συνέπεια, την αναλογική εφαρμογή στους εν λόγω ασφαλισμένους των διατάξεων του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω ρυθμίσεις καταλαμβάνεται και ο ασφαλισμένος δικηγόρος ο οποίος συμβάλλεται με δικηγόρο ή δικηγορική εταιρία. Αναλυτικές οδηγίες για την απεικόνιση της ασφάλισης των εν λόγω προσώπων θα παρασχεθούν με νεότερο έγγραφο.

Αρμόδια Τοπική Διεύθυνση για την εφαρμογή των οριζομένων στην ως άνω ΥΑ είναι η Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ που υπάγεται ο αντισυμβαλλόμενος του ασφαλισμένου, με βάση την έδρα του.

Διαδικασία Δήλωσης Υπαγωγής και Διακοπής στην ρύθμιση Διαδικασία Αντιρρήσεων

Με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες για τη δήλωση Υπαγωγής στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 ν. 4387/2016, και τη Δήλωση Διακοπής από οποιονδήποτε συμβαλλόμενο.

Επισημαίνεται ότι, εξακολουθούν να ισχύουν οι λειτουργικότητες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Υπαγωγή στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 Ν. 4387/2016» (εγκύκλιος 17/2017) και θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις στα πλαίσια εφαρμογής της ΥΑ.

Α. Διαδικασία για τη δήλωση της υπαγωγής από τον αντισυμβαλλόμενο εργοδότη

Η υπαγωγή του ασφαλισμένου στην εν λόγω ρύθμιση απεικονίζεται μέσα από τη διενέργεια δήλωσης των στοιχείων του από τον αντισυμβαλλόμενο εργοδότη μέχρι και τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα, από εκείνον κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Επίσης, ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης υποβάλλει όμοια δήλωση και για τη διακοπή της υπαγωγής στη ρύθμιση, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Τέλος εποχής… μετά από μια πλήρη πολιτική αποτυχία (του Αντώνη Νταβανέλου)

Αναδημοσίευση από το RProject. Ένα σημαντικό άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου με σημαντικές αναφορές στη συνεργασία με τον Τσίπρα στα πλαίσια της Αριστερής Πλατφόρμας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πορεία στην οποία συμμετείχα μαζί με το σημαντικό τμήμα εκείνο που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ  τον Ιούλιο του 2015. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του Αντώνη Νταβανέλου, όπως συνήθως άλλωστε.

Παραίτηση Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πα­ραί­τη­ση του Αλ. Τσί­πρα από την ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΠΣ ήταν μια ανα­πό­φευ­κτη εξέ­λι­ξη, μετά τη διπλή εκλο­γι­κή συ­ντρι­βή στην οποία οδή­γη­σε το κόμμα του με τις επι­λο­γές και τη γραμ­μή του. Η αθλιό­τη­τα του αντι­πά­λου (κα­νείς δεν δι­καιού­ται να ξεχνά ότι η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη βρέ­θη­κε συχνά να πα­ρα­παί­ει μέσα στην προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο, π.χ. μετά τις υπο­κλο­πές, τα Τέμπη κ.ά.), αλλά και η πλή­ρης ανι­κα­νό­τη­τα να δια­γνω­στεί η προ­ο­πτι­κή μιας τόσο βα­ριάς ήττας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έκα­ναν αυτήν την εξέ­λι­ξη απλώς ανα­πό­δρα­στη. 

Στη συ­νέ­χεια ακο­λού­θη­σε ένα με­λό­δρα­μα που δεν αξί­ζει σε τέ­τοιες «βα­ριές» στιγ­μές. Ένα με­λό­δρα­μα που δεν είναι κα­θό­λου «αθώο»: επι­χει­ρεί να επα­να­χα­ρά­ξει το πα­ρελ­θόν, για να προ­κα­τα­λά­βει (κατά δύ­να­μη…) το μέλ­λον. 

Ο Αλ. Τσί­πρας έδει­ξε, λέει, γεν­ναιό­τη­τα. Όμως αρ­χι­κά προ­σπά­θη­σε να απο­φύ­γει την αυ­το­νό­η­τη πα­ραί­τη­ση, διεκ­δι­κώ­ντας «μια ακόμα ευ­και­ρία» μέχρι τις ευ­ρω­ε­κλο­γές. Όταν ανα­δεί­χθη­καν τα όρια της δεύ­τε­ρης εκλο­γι­κής ήττας και όταν απο­δεί­χθη­κε ότι το εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έμοια­ζε με κα­ζά­νι που βρά­ζει, αυτή η από­πει­ρα κα­τέρ­ρευ­σε. Ο Αλ. Τσί­πρας δή­λω­σε την από­φα­σή του να απο­χω­ρή­σει από την ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ένα κά­ποιο Εκτε­λε­στι­κό Γρα­φείο, ένα άτυπο όρ­γα­νο που δεν προ­βλέ­πε­ται από το κα­τα­στα­τι­κό του κόμ­μα­τός του. Ακόμα και στην κρί­σι­μη στιγ­μή της πο­λι­τι­κής ζωής του, ο Αλ. Τσί­πρας (όπως και σε εκεί­νο το φο­βε­ρό κα­λο­καί­ρι του 2015) «απέ­δρα­σε» από την υπο­χρέ­ω­ση να στα­θεί μπρο­στά στην ΚΕ και στην ΠΓ του κόμ­μα­τός του, απέ­φυ­γε την υπο­χρέ­ω­ση να εξη­γή­σει τις απο­φά­σεις του στα μέλη του κόμ­μα­τός του. 

Ο Αλ. Τσί­πρας δέ­χθη­κε, λέει, ανε­λέ­η­τες επι­θέ­σεις από το «σύ­στη­μα». Αντί­θε­τα, το κα­θε­στω­τι­κό «Βήμα» δη­λώ­νει ότι θα τον θυ­μά­ται με συ­γκί­νη­ση: «Από το κα­λο­καί­ρι του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος κι εντεύ­θεν, φα­νέ­ρω­σε αρε­τές, πο­λι­τεύ­τη­κε πει­θαρ­χη­μέ­να, προ­σαρ­μό­στη­κε στις απαι­τή­σεις των ευ­ρω­παϊ­κών εταί­ρων, έλαβε πλή­θος μέ­τρων και κα­τά­φε­ρε… να πα­ρα­δώ­σει το 2019 στον κ. Μη­τσο­τά­κη το δη­μό­σιο τα­μείο γε­μά­το και αν­θε­κτι­κό στις κρί­σεις που ακο­λού­θη­σαν». Ο προ­σε­κτι­κός πα­ρα­τη­ρη­τής ξέρει ότι αυτό αντα­να­κλά μια το­πο­θέ­τη­ση του συ­νό­λου των κα­θε­στω­τι­κών δυ­νά­με­ων, που χτί­ζουν προ­σε­κτι­κά μια διά­κρι­ση: Άλλο ο Αλέ­ξης, άλλο το κόμμα του και άλλο οι «ανευ­θυ­νό­τη­τες» που αυτό το κόμμα εξα­πέ­λυ­σε στη δη­μό­σια ζωή σε μια προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο. Σε αυτή τη διά­κρι­ση βα­σί­ζο­νται οι όποιες προ­ο­πτι­κές του Αλ. Τσί­πρα για «επά­νο­δο» στη δη­μό­σια ζωή, που προ­σε­κτι­κά αφή­νο­νται ανοι­χτές από πολ­λές και διά­φο­ρες πλευ­ρές.

Άλ­λω­στε, μια ανα­σύν­θε­ση των αντι­πο­λι­τευ­τι­κών δυ­νά­με­ων, στην πο­λι­τι­κή βάση που χα­ρά­ζει η σύγ­χρο­νη ευ­ρω­παϊ­κή σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία, πι­θα­νό­τα­τα θα κρι­θεί ανα­γκαία πολύ σύ­ντο­μα. 

Γι’ αυτό και μόνο αξί­ζει να θυ­μί­σου­με ορι­σμέ­νες πλευ­ρές της ιστο­ρί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που σή­με­ρα κα­κο­ποιού­νται βά­ναυ­σα. 

Η προϊ­στο­ρία

Ο μύθος ότι ο Αλ. Τσί­πρας «πήρε από το χέρι ένα μικρό κόμμα της Αρι­στε­ράς και το εκτό­ξευ­σε» δεν έχει σχέση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. 

Η συ­γκρό­τη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έγινε εφι­κτή μέσα σε μια διπλή δια­δι­κα­σία: α) Την επιρ­ροή του διε­θνούς κι­νή­μα­τος κατά της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κα­πι­τα­λι­στι­κής πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης και την ίδρυ­ση εδώ του Ελ­λη­νι­κού Κοι­νω­νι­κού Φό­ρουμ. β) Την «αρι­στε­ρή στρο­φή» στο κόμμα του Συ­να­σπι­σμού και τη σκλη­ρή ήττα -τότε…- της γραμ­μής συγ­χώ­νευ­σης με το σο­σιαλ­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό τόσο στην Ευ­ρώ­πη όσο και εδώ, στην Ελ­λά­δα του «εκ­συγ­χρο­νι­σμού» επί Ση­μί­τη. 

Τα πρώτα ση­μα­ντι­κά βή­μα­τα ανά­πτυ­ξης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ου­σια­στι­κά η έξοδο από το λυ­κό­φως του 3% έγι­ναν στην πε­ρί­ο­δο Αλα­βά­νου. Η σκλη­ρή γραμ­μή του Αλα­βά­νου ενά­ντια στην κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Πενήντα αποχρώσεις του μαύρου (του Πέτρου Παπακωνσταντίνου)

Αναδημοσίευση από το infowar της 28.6.2023.  Ο Παπακωνσταντίνου που βρέθηκε πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη περίοδο της ανόδου και της συνθηκολόγησης, περιγράφει εύστοχα τις συμπεριφορές που υποστήκαμε όλοι όσοι θεωρηθήκαμε "βαρίδια" για την υποτιθέμενη αναπεπταμένη πορεία προς το κέντρο, που αποδείχθηκε ότι άλλους ωφέλησε.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αναγγέλλουν την είσοδο της Ελλάδας σε μια περίοδο κοινωνικών και πολιτικών παγετώνων, άγνωστης διάρκειας. Από τον δικομματισμό ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ περάσαμε στο σύστημα του ένα-και μισό- και ένα τρίτο, με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά να έχει την απόλυτη πολιτική πρωτοβουλία και ιδεολογική ηγεμονία. Μόνος αντίπαλός της στο ορατό μέλλον θα είναι ο ίδιος ο εαυτός της και τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει στη νέα εποχή των υψηλών επιτοκίων και της περικοπής κρατικών δαπανών, η οποία θα ακολουθήσει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο την προσωρινή, επιβεβλημένη λόγω Covid, δημοσιονομική χαλάρωση. Το πιο εφιαλτικό είναι ότι τα τρία ακροδεξιά- εθνικιστικά- ρατσιστικά ή και νεοναζιστικά μορφώματα που μπήκαν στη Βουλή, συγκέντρωσαν αθροιστικά σχεδόν το 13% των ψήφων. Οι αριστερής καταγωγής, φρασεολογίας ή πρόθεσης δυνάμεις (ας κρατήσουμε για την ώρα το αριστερόμετρο στο θηκάρι του, για οικονομία της συζήτησης) συρρικνώθηκαν σε απογοητευτικό βαθμό, με μοναδική θετική εξαίρεση την αισθητή άνοδο του ΚΚΕ, η οποία μετριάζει κάπως, αλλά δεν ανατρέπει τη γενική εικόνα. 

«Καλά να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εφάρμοσε Μνημόνια». «Δεν ήθελα με τίποτα να δω τον Τσίπρα να τη βγάζει καθαρή». Έχω ακούσει κι εγώ τις τελευταίες εβδομάδες επωδούς αυτού του τύπου από αριστερούς ανθρώπους σαν κι αυτούς στους οποίους αναφέρεται ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος σε ένα πρόσφατο, άξιο προσοχής άρθρο του («Δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που πάτωσε ο Τσίπρας»konstantakopoulos.gr). Δεν υπήρξα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν πάντα στα αριστερά του, μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015 συγκρούστηκα μετωπικά μαζί του και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι προβεβλημένα στελέχη του έγραφαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου «Στον Κουβά!» για μέχρι χθες συντρόφους τους που προσπάθησαν να μείνουν πιστοί στη λαϊκή επιταγή και να εκφράσουν το ρεύμα του «ΟΧΙ». Αλλά όσο έβγαινα τότε από τα ρούχα μου, άλλο τόσο βγαίνω και τώρα, όταν ακούω ή διαβάζω πολύ (πάρα πολύ) επαναστάτες να πετάνε τη σκούφια τους όχι για τις δικές τους, λίγο αξιοζήλευτες επιδόσεις, αλλά για τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τους απασχολεί και πολύ αυτός ο μαύρος ουρανός που απειλεί να πέσει πάνω στα κεφάλια όλων μας. Μου θυμίζουν όλα τούτα ένα πικρό ανέκδοτο. Εμφανίζεται ο Θεός στον κακόψυχο πιστό και του λέει: «Θα σου δώσω ό,τι μου ζητήσεις, αλλά πρόσεξε. Ό,τι δώσω σε σένα, θα δώσω τα διπλά στο γείτονά σου». Το σκέφτεται λίγο και του απαντάει: «Θέλω να μου βγάλεις το ένα μάτι».  

Ασφαλώς με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τον Ρουβίκωνα χωρίς τα όπλα του και χωρίς την ψυχή του. Μετά την εκλογική ήττα (αλλά όχι συντριβή) του 2019, υιοθέτησε μια άσφαιρη, κεντροαριστερή αντιπολιτευτική γραμμή, φιλοδοξώντας να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει το μερίδιο υποστήριξης από πλευράς ΜΜΕ και ολιγαρχίας που η ηγεσία του πίστευε ότι δικαιούνταν, βάσει των άγραφων κανόνων του δικομματισμού. «Απέτυχεν οικτρά και εξουδενώθη». Έκανε σημαία του τη «μεσαία τάξη» και καταβαραθρώθηκε στην εργατική. Σάλπισε τη στροφή προς