Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η πρώτη αντιδικία δανειοληπτών και ΕΤΑΑ/ΤΑΝ

Την περασμένη Δευτέρα, 4.2.2013, συζητήθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης που είχαν καταθέσει τέσσερεις συναδέλφισσες από το Ηράκλειο κατά του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ για το γνωστό θέμα των οφειλών από τα δάνεια που είχαν λάβει. Στις δίκες αυτές παρενέβη υπέρ των αιτουσών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου που παραστάθηκε με τον υπογράφοντα. Η ακροαματική διαδικασία δεν παρουσίασε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το θέμα ήταν νομικό και μόνον, κατά πόσον δηλαδή η απαίτηση του ΕΤΑΑ/ΤΑΝ έχει υποπέσει σε παραγραφή ή όχι. Το Ταμείο επικαλέσθηκε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες όμως αφορούσαν περιπτώσεις στις οποίες τα δάνεια είχαν προηγουμένως καταγγελθεί, οπότε η παραγραφή επιμηκύνεται εκ του νόμου σε εικοσαετή. Στα σημειώματα το ΕΤΑΑ/ΤΑΝ μας εξέπληξε, καθώς, στην προσπάθειά του να "σώσει την παρτίδα", κατέφυγε σε αναξιοπρεπείς ισχυρισμούς κατά των συναδελφισσών ("κυλούμε στην ανομία" και άλλα σχετικά !!!). Οι ισχυρισμοί αυτοί απαντήθηκαν δεόντως με τα σημειώματα αντίκρουσης που κατέθεσαν οι συναδέλφισσες.
Παραμένει όμως το ερώτημα: αυτά είχε να μας πει το ΕΤΑΑ/ΤΑΝ για την τεράστια αμέλεια των διοικήσεών του, αλλά και των διοικήσεων του ΤΝ, που άφησαν τις απαιτήσεις να παραγραφούν; Οι λόγοι αυτής της εγκληματικής αμέλειας θα πρέπει να διερευνηθούν, και να αναζητηθούν ευθύνες από τους πραγματικά υπεύθυνους, και όχι να επιχειρείται για άλλη μια φορά να μεταφορτωθεί το βάρος στους πολίτες. Έλεος πια !!! Αν δικαιωθούμε, όπως αναμένουμε, θα πρέπει να κατατεθεί έγκαιρα μηνυτήρια αναφορά για αυτό το σκάνδαλο, το οποίο δεν είναι το μόνο στο χώρο των ασφαλιστικών μας φορέων, όπου τόσα πολλά ακούγονται για αμέλειες εγκληματικές. 
Πάντως ο δικηγόρος του Ταμείου μας διαβεβαίωσε ότι το ΕΤΑΑ/ΤΑΝ παρά τα ενημερωτικά έγγραφα και τις βεβαιώσεις οφειλών, που έχει στείλει, δεν πρόκειται να εκδώσει πράξη βεβαίωσης κατά τον ΚΕΔΕ, και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να περάσει η πρότασή του για διακανονισμό των οφειλών στα πλαίσια των ρυθμίσεων του ΙΚΑ. Μακάρι να το επιτύχουν, αν και απορούμε για ποιο λόγο ο Υπουργός δεν έχει αποδεχθεί έως σήμερα το αίτημα. Τόσα και τόσα περνάνε σε άσχετα νομοσχέδια, αυτό γιατί αρνούνται να το περάσουν; Μήπως πρέπει να ανατεθεί το ζήτημα στο γνωστό αντισυνταγματολόγο, ο οποίος επί παντός επιστητού έχει θεσμοθετήσει με καλογερίστικο τρόπο (το κρέας βαπτίζεται ψάρι, και αμαρτίαν ουκ έχω); 
Η ομάδα που χειριστήκαμε το θέμα είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, καθώς και για ειδικώτερες συμβουλές και επισημάνσεις, οι οποίες δεν μπορούν να εκτεθούν από τη θέση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου