Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό; (του Γιάννη Νικολόπουλου)

Αναδημοσίευση από το rproject. Και πάλι το ίδιο ερώτημα, σε άλλη βάση. Και να μην ξεχνάμε ότι η Κίνα για να ξεπεράσει το πλήγμα του κορωνοιού έχτισε μέσα σε λίγες μέρες ολόκληρο νοσοκομείο ΜΕΘ, όπου νοσήλευε τους ασθενείς, δεν το έριξε στα ευχολόγια και την ατομική των κινέζων ευθύνη. Στην Ελλάδα, αν και εμείς συμπεριφερόμαστε περίπου ως κινέζοι, και υπακούομε αγόγγυστα στον εγκλεισμό, η κυβέρνηση κοιτάζει ποιους θα ευνοήσει, γιατί η επόμενη ημέρα πάντοτε έρχεται. Και τότε θέλει οι δικοί της να παραμένουν στο πλάι της. Γνωστό το σενάριο. 

 
Πολιτικές σκοπιμότητες, κάλπικες διαβεβαιώσεις, μισές αλήθειες και… προσευχές των αριστερών ψαλτών της κυβέρνησης δεν είναι ιατροφαρμακευτικές συνταγές καταπολέμησης του κορωνοϊού.
Όλη η Ευ­ρώ­πη, ει­δι­κά η λε­γό­με­νη Βό­ρεια, που είχε επεν­δύ­σει αρ­χι­κά και σχε­δόν ομοιό­μορ­φα (Βρε­τα­νία, Ολ­λαν­δία) στην… ανο­σία της αγέ­λης, στρέ­φε­ται στα μα­ζι­κά τεστ δια­πί­στω­σης των φο­ρέ­ων και απο­κά­λυ­ψης της πραγ­μα­τι­κής δια­σπο­ράς του κο­ρω­νοϊ­ού μέσα στις κοι­νω­νί­ες της, προ­κει­μέ­νου, και έστω με κα­θυ­στέ­ρη­ση, να αντι­με­τω­πί­σουν το «κακό» στη ρίζα του, στα πρό­τυ­πα της Ασίας (Νότια Κορέα, Ταϊ­βάν) και έπει­τα και από τις σχε­τι­κές συ­στά­σεις του Πα­γκό­σμιου Ορ­γα­νι­σμού Υγεί­ας, που επι­μέ­νει στην άμεση έναρ­ξη μιας τέ­τοιας εκ­στρα­τεί­ας γε­νι­κής εξέ­τα­σης του πλη­θυ­σμού.
Η Ελ­λά­δα με την κυ­βέρ­νη­ση του Κυ­ριά­κου Κων­στα­ντί­νου Μη­τσο­τά­κη δεν το κάνει.
Γιατί, είναι το εύ­λο­γο ερώ­τη­μα. Την ώρα που ήδη έχουν σκά­σει, με­τα­ξύ άλλων, οι κραυ­γα­λέ­ες υπο­θέ­σεις μα­ζι­κών κρου­σμά­των στο επι­βα­τη­γό πλοίο «Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος» και στο στρα­τό­πε­δο συ­γκέ­ντρω­σης προ­σφύ­γων στη Ρι­τσώ­να, την ώρα που πλη­θαί­νουν οι επώ­νυ­μες, ενυ­πό­γρα­φες και δη­μό­σιες κα­ταγ­γε­λί­ες ότι είτε το τη­λε­φω­νι­κό κέ­ντρο είτε ο ίδιος ο ΕΟΔΥ απο­φεύ­γει να χα­ρα­κτη­ρί­σει «βαριά» ορι­σμέ­να κρού­σμα­τα και επο­μέ­νως αυτές οι πε­ρι­πτώ­σεις ασθε­νών δεν προ­σέρ­χο­νται για τη σχε­τι­κή εξέ­τα­ση, και συ­να­κό­λου­θα δεν κα­τα­γρά­φο­νται στην κα­θη­με­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση και εξέ­λι­ξη της νόσου, η κυ­βέρ­νη­ση που «Μένει (στον γυά­λι­νο πύργο του) Μα­ξί­μου» νο­μί­ζει ότι έχει ελέγ­ξει την κα­τά­στα­ση απο­κλει­στι­κά και μόνο, με το σύν­θη­μα «Μέ­νου­με Σπίτι».
Αυτή είναι και η σπα­σμέ­νη πυ­ξί­δα στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση και κα­τά­στα­ση – η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ και ο Κυ­ριά­κος Κων­στα­ντί­νου Μη­τσο­τά­κης προ­σω­πι­κά αρ­νού­νται να προ­βούν σε μα­ζι­κή εξέ­τα­ση του πλη­θυ­σμού για τη δια­σπο­ρά του κο­ρω­νοϊ­ού, φο­βού­με­νοι ότι μια τέ­τοια κί­νη­ση θα απο­κά­λυ­πτε πως όπως δεν υπάρ­χει ανο­σία της
αγέ­λης χωρίς εμ­βό­λιο και φάρ­μα­κα, έτσι δεν υπάρ­χει και ανο­σία της κα­ρα­ντί­νας, χωρίς κα­τα­γρα­φή, σα­φείς οδη­γί­ες απο­μό­νω­σης, επο­πτευό­με­νη από για­τρό φρο­ντί­δα, θε­ρα­πεία και ίαση των ασθε­νών, ανε­ξαρ­τή­τως συμ­πτω­μά­των (συν­θή­κες που δια­μορ­φώ­νουν και πρω­τό­κολ­λα που εφαρ­μό­ζουν οι για­τροί πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας στην Ολ­λαν­δία, τη Γερ­μα­νία ή την Ιτα­λία).
Κατά τα άλλα, η αυ­το­θαυ­μα­ζό­με­νη στον κα­θρέ­φτη της, κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ βάζει σε κα­ρα­ντί­να (άραγε, χωρίς τη συ­νε­πα­γό­με­νη ίδρυ­ση νο­σο­κο­μεια­κών μο­νά­δων στον προ­σφο­ρό­τε­ρο κλει­στό χώρο της εκά­στο­τε κοι­νό­τη­τας; Δεν έχω δια­βά­σει για σχε­τι­κές αυ­το­σχέ­διες ορ­γα­νώ­σεις «νο­σο­κο­μεί­ων» σε γυ­μνα­στή­ρια ή σχο­λεία) ολό­κλη­ρα χωριά στη Δυ­τι­κή και την Ανα­το­λι­κή Μα­κε­δο­νία, τη Θράκη και σύ­ντο­μα όπως δεί­χνουν τα πράγ­μα­τα, και σε νησιά του Αι­γαί­ου.
Τέ­τοια… απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα είχε, όχι η ατο­μι­κή ευ­θύ­νη των πο­λι­τών, αλλά η υπερ­φί­α­λη επί­δει­ξη κυ­βερ­νη­τι­κής ανευ­θυ­νό­τη­τας από τη ΝΔ και τον Μη­τσο­τά­κη, εδώ και έξι εβδο­μά­δες.
Θε­ω­ρούν ακόμη και σή­με­ρα, έπει­τα και από τα τε­λευ­ταία, απο­κα­λυ­πτι­κά πε­ρι­στα­τι­κά στο «Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος» και το στρα­τό­πε­δο της Ρι­τσώ­νας, ότι με το «δω­ρά­κι» των 30.000.000 ευρώ στις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και τα τεστ στη χάση και τη φέξη και όπου κρί­νε­ται (άραγε, με ποια συμ­πτώ­μα­τα ή σε ποια ηλι­κία και με ποια υπο­κεί­με­να νο­σή­μα­τα;) «βαρύ» το πε­ρι­στα­τι­κό, ότι αφε­νός θα έχουν έναν επι­κοι­νω­νια­κά «ελέγ­ξι­μο» και «μικρό» κα­τά­λο­γο κρου­σμά­των και ότι αφε­τέ­ρου θα μπο­ρούν να ισχυ­ρί­ζο­νται είτε πα­τώ­ντας πάνω στον αριθ­μό των κρου­σμά­των είτε στον αριθ­μό των νε­κρών, ότι η κα­τά­στα­ση στην Ελ­λά­δα βαί­νει πολύ κα­λύ­τε­ρη σε σχέση με την Ισπα­νία, την Ιτα­λία ή το Βέλ­γιο – όποιο πλα­στό, απο­σπα­σμα­τι­κό και κα­τα­σκευα­σμέ­νο γρά­φη­μα θα τους βο­λεύ­ει κάθε φορά.
Το τεστ δεν είναι ακρι­βό – 60 ευρώ μά­ξι­μουμ.(στην Ελ­λά­δα βλέπω ότι χρε­ώ­νε­ται πέντε φορές πάνω!).  Αλλά η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη φρό­ντι­σε πρώτα να χα­ρί­σει 30.000.000 ευρώ στους κλι­νι­κάρ­χες, έπει­τα 20.000.000 ευρώ φόρο συ­χνο­τή­των στους κα­να­λάρ­χες και κα­τό­πιν ακόμη 11.000.000 ευρώ στους ίδιους κα­να­λάρ­χες, (σύ­νο­λο δη­λα­δή, 31.000.000 ευρώ) για την επι­κοι­νω­νια­κή «κα­ται­γί­δα» του «Μέ­νε­τε Σπίτι (και έχει ο θεός, όπως εν­δε­χο­μέ­νως θα πρό­σθε­τε ο επι­στή­μο­νας της ψαλ­τι­κής, Τσιό­δρας)». Αστι­κές, πο­λι­τι­κά­ντι­κες, τι­πο­τέ­νιες  και νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες προ­τε­ραιό­τη­τες.
Οι υπό­λοι­ποι, οι υγειο­νο­μι­κοί του ΕΣΥ, οι ασθε­νείς του κο­ρω­νοϊ­ού ή οι άλλοι ασθε­νείς που δεν μπο­ρούν να «ανα­βά­λουν» τη χρό­νια ή αιφ­νί­δια ασθέ­νεια τους μπρο­στά στην παν­δη­μία, οι λε­χώ­νες (όπως η έγκυος πρό­σφυ­γας στη Ρι­τσώ­να), οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι συ­ντα­ξιού­χοι, οι άνερ­γοι ή οι άστε­γοι, οι ανα­σφά­λι­στοι ή οι εγκα­τα­λειμ­μέ­νοι της Μό­ριας και της ΒΙΑΛ, επι­βι­βά­ζο­νται κατά δια­τα­γή Μη­τσο­τά­κη, στη Σχε­δία της Μέ­δου­σας για να ανα­με­τρη­θούν άο­πλοι και γυ­μνοί με τα πλο­κά­μια του COVID-19. Και όποιος έζησε, έζησε.
Για τους άλ­λους, θα βγουν τα καϊ­νά­ρια των ΜΜΕ και της επι­δο­τού­με­νης με 11.000.000 ευρώ πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης να πουν ότι έφται­γαν επει­δή δεν ανέ­λα­βαν την ατο­μι­κή ευ­θύ­νη να κλει­δα­μπα­ρω­θούν στα σπι­τά­κια τους, μαζί με τον ιό και να πε­θά­νουν ατα­ξι­νό­μη­τοι και ακα­τά­τα­κτοι, ώστε να μην χα­λά­σουν οι στα­τι­στι­κές και οι αριθ­μοί του Μη­τσο­τά­κη, του Τσιό­δρα και του Χαρ­δα­λιά!
Μα­ζι­κά τεστ, λοι­πόν και στην Ελ­λά­δα. Για να ξέ­ρουν όλοι 1ον, το τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει με την παν­δη­μία, 2ον, το τι πραγ­μα­τι­κά χρειά­ζε­ται να γίνει χθες για να πε­ριο­ρι­στούν οι πραγ­μα­τι­κοί και όχι οι ει­κο­νι­κοί αριθ­μοί των κρου­σμά­των και των θα­νά­των, 3ον, το τι πραγ­μα­τι­κά «πέ­τυ­χε» η στρα­τη­γι­κή της κυ­βέρ­νη­σης και 4ον, το πόσο «απο­τε­λε­σμα­τι­κή» ήταν η επίρ­ρι­ψη όλων των βαρών για την εξέ­λι­ξη του COVID-19 στις πλά­τες των ατό­μων και των οι­κο­γε­νειών, όπως θα έλεγε και η Μάρ­γκα­ρετ Θά­τσερ.
Οποια­δή­πο­τε άλλη στάση από πλευ­ράς κυ­βέρ­νη­σης θα είναι ξε­κά­θα­ρη δή­λω­ση αδυ­να­μί­ας ελέγ­χου της παν­δη­μί­ας, πο­λι­τι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης του φόβου, μι­κρο­πο­λι­τι­κών σκο­πι­μο­τή­των για να δια­σω­θεί η πρω­θυ­πουρ­γία του Μη­τσο­τά­κη και γλοιω­δών προ­σευ­χών των αρι­στε­ρών ψαλ­τών της κα­θη­με­ρι­νής, κυ­βερ­νη­τι­κής «ενη­μέ­ρω­σης» στον άγιο α-φα­νού­ριο, πως έχουν αντι­κα­τα­στή­σει την υγειο­νο­μι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του κο­ρω­νοϊ­ού με την επι­κοι­νω­νια­κή αντι­με­τώ­πι­ση των πι­θα­νών, λαϊ­κών και τα­ξι­κών αντι­δρά­σε­ων μπρο­στά στην πρω­θυ­πουρ­γι­κή ανι­κα­νό­τη­τα και την κυ­βερ­νη­τι­κή ανευ­θυ­νό­τη­τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου