Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Κείμενο συλλογής υπογραφών από νομικούς για την υπεράσπιση των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η φωτογραφία είναι από το σχετικό δημοσίευμα του ΠΡΙΝ
 

Από την ομάδα των δικηγόρων υπεράσπισης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης λάβαμε το παρακάτω έγγραφο, το οποίο παρακαλούμε να προσυπογράψουν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι που συμφωνούν. Η προσυπογραφή μπορεί να γίνει είτε μέσω των ομάδων της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου και των Δικηγόρων Ηρακλείου Κρήτης στο facebook, είτε της ομάδας της Δικηγορικής Συσπείρωσης στο Viber, είτε με αποστολή sms στα κινητά 6973054500 (Γιάννης Λεβέντης) και 6944844274 (Μιχάλης Σαρχιανάκης), ή email στο leventis.her@gmail.com ή στο sarxian@cosmotemail.gr. Μέχρι στιγμής από το Δ.Σ.Η. έχουν συνυπογράψει το κείμενο 14 άτομα: τα μέλη του Δ.Σ. Καλομοίρης Οδυσσσέας και Λαγουδάκης Χρονάκης Χάρης, και οι συνάδελφοι Ατσαλής Μανόλης, Λαγουδάκης Κώστας, Λεβέντης Γιάννης, Νησιώτη Στέλλα, Ξενάκης Μανούσος, Πλαγιωτάκη Μαρία, Σαρχιανάκης Μιχάλης, Τερζάκης Θοδωρής, Φαρσάρης Νικόλας, Φραντζικινάκη Μαρία, Χαφνάβη Ελένη, Ψωμά Χαρά.


Όσοι και όσες νομικοί υπογράφουμε αυτή τη δήλωση εκφράζουμε την έκπληξη και την ανησυχία μας για το ότι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων και Πρόεδροι των φοιτητικών τους συλλόγων, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, για μια παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στον Κοσμήτορα Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Το άρθρο 322 ΠΚ (αρπαγή) για το αδίκημα του οποίου έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι 8 φοιτητές,  αποσκοπεί στον κολασμό συμπεριφορών ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως η με τη βία κράτηση ομήρων για λύτρα, ληστείες τραπεζών με κράτηση ομήρων ή αρπαγή γυναικών προς εξαναγκαστική σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευσή τους. Τυχόν εφαρμογή αυτών των διατάξεων στην περίπτωση μίας συνδικαλιστικής κινητοποίησης, πέραν του ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας, οδηγεί στην εξίσωση εντελώς ανόμοιων και ασύμμετρων κοινωνικών συμπεριφορών. Αφενός υποτιμά την απαξία των συμπεριφορών κατά των οποίων πράγματι στρέφονται οι διατάξεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, αναδεικνύει μια ανησυχητική οπτική για τα όρια άσκησης θεμελιωδών και συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων όπως η συνδικαλιστική ελευθερία. 

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η προανάκριση εκκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας και χωρίς καν τα ακαδημαϊκά αρμόδια όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Μια έξωθεν παρέμβαση που μετέφερε στο χώρο της ποινικής διερεύνησης μια υπόθεση φοιτητικών διεκδικήσεων, αυτομάτως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ως προς τις στοχεύσεις και τους σκοπούς της. Και μόνο το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικώς 8 νέοι και νέες, φοιτητές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, και δη για αδικήματα που επισύρουν πολυετή  κάθειρξη, ακριβώς για την συνδικαλιστική τους πρακτική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηματοδοτεί  μία επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και έναν τρομακτικό περιορισμό των παραδεδεγμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου