Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Για την καταβολή επιδόματος στους νέους και ασκούμενους δικηγόρους και την εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Όπως αναφέρουμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, χθες, Δευτέρα 23.3.2020, το κείμενο της Κίνησης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην επισφάλεια κατατέθηκε ηλεκτρονικά στο πρωτόκολλο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Το ίδιο μήνυμα προωθήθηκε χθες και από τα εκλεγμένα μέλη της Δικηγορικής Συσπείρωσης, Μιχάλη Σαρχιανάκη και Θοδωρή Τερζάκη, προς υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Η.  με την επισήμανση ότι το αίτημα αυτό "πρέπει να το στηρίξουμε ως Σύλλογος προς τα συναρμόδια Υπουργεία και αν τυχόν δεν ικανοποιηθεί να εξετάσουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε εμείς  στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους μέλη μας κάποιο χρηματικό βοήθημα, πριν το Πάσχα, το ακριβές ύψος του οποίου θασυζητήσουμε εν ευθέτω χρόνω".Το θέμα αυτό, όπως και τα προηγούμενα αιτήματά μας προς το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση - τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου μας.
Το κείμενο της Κίνησης απευθύνεται στα συναρμόδια Υπουργεία και του Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου,την Ολομέλεια, την ΕΑΝΔΑ και την ΕΑΝΔιΘ και παρατίθεται παρακάτω μαζί με τα ονόματα όλων των συναδέλφων που το έχουν υπογράψει. Στο μεταξύ χθες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α., Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς με αίτημα την καταβολή του επιδόματος και στους νέους και ασκούμενους δικηγόρους (η σχετική ανάρτηση από την ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α. παρατίθεται κατωτέρω). 
Επίσης έντονος προβληματισμός υπάρχει σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς οι προθεσμίες αναστέλλονται έως την 31.7.2020 για φορολογικές υποχρεώσεις, και για ένα τρίμηνο, δηλαδή έως 31.5.2020 για τις υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες. Κατά την ΑΚ 257 ο χρόνος αναστολής της παραγραφής δεν υπολογίζεται, και μετά την παύση της αναστολής συνεχίζεται η διαδρομή της προθεσμίας. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις αυτές στις 30.6.2020 (για υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες) και στις 31.8.2020 (για τις φορολογικές υποχρεώσεις) θα συμπέσουν με τις υποχρεώσεις των μηνών εκείνων, δηλαδή θα πρέπει να εξοφλούνται δύο δόσεις ανά μήνα, η τρέχουσα και η ανασταλείσα. Προφανέστατα θα είναι αδύνατη η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών ιδίως εν μέσω μιας παντελώς διαλυμένης οικονομίας. 
Περαιτέρω δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και τη δυνατότητα ή/και τον τρόπο υπαγωγής τους στις διατάξεις της ΠΝΠ, ενώ σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και για τις οφειλές των  υπερήμερων οφειλετών προς τις τράπεζες, οι οποίοι ρητά, και για να μην προσβληθεί η ιερή τραπεζική αγελάδα, εξαιρούνται της ρύθμισης. 
 Άρα είναι απόλυτα επιβεβλημένο να απαιτήσουμε τη μετάθεση όλων των προθεσμιών και όχι την αναστολή τους, καθώς και την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή και όλων των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων και απαιτητών οφειλών.  

Το κείμενο της Κίνησης με τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί έως το πρωί της Κυριακής, 22.3.2020, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/document/d/1Q4-YXKFsB_-tHIIcDsH3bCAv2piPVfL7V19ehl4eno0/edit?usp=drivesdk ενώ το έγγραφο μπορείτε να υπογράψετε στο σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-4zbb2vyeIH0737EtCEaBA9bJ3kgxXWKDBPlC6YSzltStVQ/viewform

Για το έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ.Α.βλ. https://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου