Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Δύο χρόνια φυλακή στους χρυσαυγίτες του Ζαρού

(αναδημοσίευση από antinazi zone)

15.6.17

Σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι τρεις χρυσαυγίτες για την επίθεση με κρητικές κατσούνες σε ομάδα αντιφασιστών στον Ζαρό Ηρακλείου, τον Νοέμβριο του 2012. Το περιστατικό είχε συμβεί μετά από αντιφασιστική δράση αφισοκόλλησης στο χωριό με αφορμή προηγούμενες επιθέσεις στην περιοχή εις βάρος μεταναστών.

Οι τρεις χρυσαυγίτες δικάστηκαν χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, μετά από συνεχείς αναβολές και αφού πέρασαν  περίπου πέντε χρόνια από την επίθεση, την πατρότητα της οποίας ανέλαβε και «με τη βούλα» η Χρυσή Αυγή. Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Ζαρό, στο blog της Χρυσής Αυγής Κρήτης είχε ανέβει ειρωνικό κείμενο για την αξία της κρητικής κατσούνας στον... διάλογο.
Στο κείμενό της η Χρυσή Αυγή ανέφερε ειρωνικά πως τα τοπικά στελέχη της πείστηκαν από τους αντιεξουσιαστές «να μη χρησιμοποιούν τοπικά πλέον το μαίανδρο ως σύμβολο, διότι μοιάζει με αγκυλωτό σταυρό, που ξυπνά τραγικές μνήμες στο λαό της Κρήτης και να τον αντικαταστήσουν με την παραδοσιακή κρητική κτηνοτροφική κατσούνα (ή πατερίτσα), η οποία στο εξής θα ξυπνά αλησμόνητες μνήμες στους αντεξουσιαστές από την ενημερωτική τους επίσκεψη στο Ζαρό».

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Απόφαση Γερμανικού Δικαστηρίου: To ιδιωτικό απόρρητο ισχύει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

(αναδημοσίευση από την Καθημερινή)

Σχόλιο: πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία προστατεύει το facebook. Προφανέστατα διαφωνούμε με την απόφαση αυτή. Η ιδιωτικότητα και τα τυχόν πνευματικά δικαιώματα σαφέστατα δεν μπορούν να ανήκουν στο facebook, ειδικά όταν αφορούν ανηλίκους, των οποίων η τεκμαιρόμενη συναίνεση στους κανόνες του facebook προφανέστατα δεν μπορεί να αντιταχθεί στους γονείς. 


ΚΟΣΜΟΣ

















ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε χθες το αίτημα μητέρας προς το Facebook να της επιτρέψει την πρόσβαση στον λογαριασμό της πεθαμένης κόρης της. Στην απόφαση το Εφετείο του Βερολίνου, που ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική ετυμηγορία σε πρώτο βαθμό, εξήγησε ότι το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών επεκτείνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προορίζεται μόνο για τα μάτια συγκεκριμένων ανθρώπων. Το ιδιωτικό απόρρητο παραμένει ευαίσθητο ζήτημα στη Γερμανία εξαιτίας της εκτεταμένης παρακολούθησης από την ανατολικογερμανική Στάζι και τη ναζιστική Γκεστάπο. Οι μνήμες της κατασκοπείας αφυπνίστηκαν με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν το 2013 σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα μιας 15χρονης, η οποία έπεσε και σκοτώθηκε στο μετρό του Βερολίνου το 2012, επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης της για να ανακαλύψει αν η μικρή αυτοκτόνησε ή αν ήταν ατύχημα. Το Facebook έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε λογαριασμούς πεθαμένων, κλειδώνοντάς τους και επιτρέποντας μόνο να λειτουργήσουν ως πίνακας σημειωμάτων μνήμης από συγγενείς και φίλους.
Στα τέλη του 2015, περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου είχε δικαιώσει τη μητέρα, λέγοντας ότι το

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Προς μια αντιδραστική ή προς μια αντιδραστικότερη συνταγματική αναθεώρηση; (του Δημήτρη Σαραφιανού)

αναθεώρηση
Οι προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης έχουν πάντα εκτός από τον κρίσιμο θεσμικό τους ρόλο και ένα ρόλο πολιτικό, ρόλο πολιτικής παρέμβασης μέσα στην συγκυρία. Υπό αυτή την έννοια η πιο εύκολη κριτική που μπορεί κανείς να κάνει είναι ότι το άνοιγμα μια συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί μια προσπάθεια μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας από την επιβολή νέου επαίσχυντου μνημονίου, το οποίο στηρίζεται στην πραγματικότητα από όλα τα κόμματα της Βουλής.
Eίναι επίσης δεδομένο ότι αν ανοίξει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην παρούσα Βουλή και ψηφισθούν τα προς αναθεώρηση άρθρα με 180 ψήφους, τότε η επόμενη Βουλή –στην οποία δεν θα πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ- θα μπορεί να τα αναθεωρήσει με τον τρόπο που εκείνη θέλει με 151 ψήφους.
Όμως, ακόμα και αν το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν ολοκληρωθεί καν, αφήνει εξαιρετικά σημαντικά ίχνη στην διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου. Τόσο η πρόταση αναθεώρησης που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση Βερναρδάκη-Κατρούγκαλου-Δημητρόπουλου-Ζώρα-Νικολόπουλου-Χρυσόγονου),όσο και η πρόταση αναθεώρησης όψεις της οποίας αναμένεται να υποστηρίξει η ΝΔ (πρόταση Αλιβιζάτου-Βουρλούμη-Γεραπετρίτη-Κτιστάκι-Μάνου-Σπυρόπουλου) κινούνται σε παράλληλη κατεύθυνσηστην αναίρεση όψεων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στη διαμόρφωση «αντίβαρων», κυρίως με την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Περαιτέρω, παρότι υποτίθεται ότι οι προτάσεις αναθεώρησης θέλουν να δημιουργήσουν αντίβαρα στο «πρωθυπουργοκεντρικό» χαρακτήρα που έχει λάβει το πολιτικό σύστημα, στην πραγματικότητα το ενισχύουν υποβαθμίζοντας το ρόλο της Βουλής.
Συγκεκριμένα:
Και οι δυο προτάσεις προσδίδουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το λαό αποκτώντας μια υποτιθέμενη ευθεία νομιμοποίηση (πρόταση που υποστήριζε επί χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), στην δε πρόταση Αλιβιζάτου-Μάνου από ειδικό σώμα εκλεκτόρων. Οι προτάσεις δεν είναι τυχαίες. Αν θέλαν να αποφεύγεται η προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου με αυξημένη πλειοψηφία θα μπορούσαν κάλλιστα να προτείνουν την εκλογή του από τη Βουλή με απλή ή ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.Στόχος όμως είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου. Ετσι το πολιτικό σύστημα αποκτά ένα νέο κέντρο εξουσίας, μονοπρόσωπο, το