Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο Δ.Σ.Η. αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια παράταση της αποχής με αποδοχή όλων των δράσεων που πρότεινε η Δικηγορική Συσπείρωση


Σε μια κατάμεστη αίθουσα (παρόντα περίπου 200 - 250 άτομα) πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη άτυπη γενική συνέλευση του Δ.Σ.Η. με θέμα την πορεία των κινητοποιήσεων. Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν αυθόρμητη και αγωνιστική, και διαφάνηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να γίνεται αντιληπτό και να κινητοποιεί αγωνιστικά το πλήγμα που έχουν φέρει τα μνημόνια στον ελληνικό λαό, την δικαιοσύνη και το δικηγορικό σώμα. 
Κατά την προσωπική μου άποψη σε αυτό συνετέλεσαν τα παρακάτω γεγονότα:
(α) η εξαντληση της ανοχής και της υπομονής στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη ερεισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (ως "αριστεροχωρίου" νοούμενου) τόσο στην ελληνική κοινωνία, και, πολύ περισσότερο, στο δικηγορικό σώμα.
(β) ο ανηλεής εμπαιγμός της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, και  η επίκληση παιδαριωδών επιχειρημάτων που δεν αντέχουν στην αναμέτρηση με την αδίστακτη πραγματικότητα του 3ου και αριστερού μνημονίου
(γ) την αφόρητα αλλαζονική και εγωιστική συμπεριφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η Γενική Συνέλευση άρχισε με μια εκτενή ενημέρωση από τον Πρόεδρο, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στον τετράμηνο αγώνα μας, αναφέρθηκε στις διατάξεις του νέου νόμου, τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του στο δικηγορικό σώμα και τις διαφαινόμενες προθέσεις των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων, που φαίνεται όλοι να προσανατολίζονται στη συνέχιση της αποχής τουλάχιστον έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24.5.2016. Στο τέλος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η οποία ήταν συνέχιση της αποχής με αποδοχή 5 από τις προτάσεις δράσης της Δικηγορικής Συσπείρωσης. Η πρόταση αυτή τίθεται στην έγκριση της Γ.Σ., παρά το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί νομότυπα, λόγω έλλειψης χρόνου και η απόφαση που θα ληφθεί θα γίνει σεβαστή από τον Πρόεδρο και θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Πέμπτης. Στο σημείο αυτό
διευκρίνισε ο Πρόεδρος ότι θεωρεί απαραίτητο ο Δ.Σ.Η. να ακολουθήσει την απόφαση της Ολομέλειας, όποια και αν είναι αυτή, καθώς θεωρεί ανεδαφική οποιαδήποτε άλλη στάση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις συναδέλφων κυρίως ως προς τους προτεινόμενους τρόπους περαιτέρω αντίδρασης, και στη συνέχεια τοποθετήσεις:
Ο Γιάννης Θεοδοσάκης πρότεινε τη λήξη της αποχής με το σκεπτικό ότι η αποχή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, εξυπηρετεί το σύστημα και εξουθενώνει τους συναδέλφους. 
Ο Μιχάλης Σαρχιανάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις θέσεις της παράταξης, και κάλεσε τη γενική συνέλευση να ψηφίσει το σύνολο των προτεινομένων δράσεων. 
Η Μαρία Πλαγιωτάκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προστασία της αξιοπρέπειας των δικηγόρων, και ζήτησε να συνεχιστεί η αποχή μόνον εφόσον κλιμακωθεί.
Ο Γιάννης Λεβέντης, αφού έκανε κριτική στην αγωνιστική τακτική της Ολομέλειας, η οποία οδήγησε σε μια ήττα, επισημαίνοντας πάντως ότι ουδεμία διαφορετική πρόταση υπήρξε όλο αυτό το διάστημα, επισήμανε ξανά ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι συνδικαλιστικό, και απαιτεί ανατροπή της διαλυτικής και εξοντωτικής πολιτικής της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. που αποσκοπούν στην εξαθλίωση των λαών και μόνο. "Δεν είναι δυνατόν να πολέμησαν τόσες γενιές ανθρώπων, δεξιών, κεντρώων, σοσιαλιστών και αριστερών, για να έχουμε σήμερα ως μοναδικό ζητούμενο ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα". Τέλος ζήτησε τη διαγραφή των δικηγόρων από τους συλλόγους στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι όχι τόσο για την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για την ψήφιση του Κ.Πολ.Δ., και ιδίως του Υπουργού Δικαιοσύνης, Παρασκευόπουλου, ο οποίος από την ψήφιση του νέου κώδικα τον Ιούλιο 2015 έως σήμερα, και παρότι το υποσχέθηκε από το βήμα της βουλής, ουδέν έπραξε για τη βελτίωσή του και την προώθηση των θέσεων της Επιτροπής Κράνη κυρίως όσον αφορά την εμμάρτυρη απόδειξη.
Να σημειώσω την εμφανή απουσία συναδέλφων που θα υποστήριζαν τις κυβερνητικές επιλογές, καθώς και η συνήθης μόνιμη απουσία διαφόρων υποψηφίων των τελευταίων εκλογών. 
Ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία:
(1) υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα η πρόταση του Δ.Σ. εμπλουτισμένη με το σύνολο των προτάσεων της Δικηγορικής Συσπείρωσης ως εξής:
  1. Την επίσημη και ενεργή συμμετοχή του Δ.Σ.Η. στις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο εξής
  2. Τη συνέχιση της αποχής
  3. Επαναφορά όλων των θεμάτων που θίγουν το δικηγορικό σώμα, εμποδίζουν την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (Φ.Π.Α., παράβολα κλπ) και αναιρούν την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης της ίδιας.
  4. Επαναφορά του αιτήματος για κατάργηση των νέων διατάξεων του Κ.Πολ.Δ., και επίσημη ενημέρωση από την Ολομέλεια για τις ενέργειές της επί του θέματος από την ψήφισή του έως σήμερα.
  5. Κλείσιμο διαρκείας των Δικηγορικών Συλλόγων
  6. Μη χορήγηση αδειών, ακόμη και εάν εμπίπτουν στο εγκεκριμένο έως τώρα από την Ολομέλεια πλαίσιο. Έλεγχος παροχής υπηρεσιών από τους δικηγόρους που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
  7. Κατάληψη των δικαστηρίων όλης της χώρας.
  8. Άμεση ενημέρωση του λαού του Ηρακλείου (τραπεζάκια στο δρόμο, μεγάφωνα με συνθήματα, συλλογή υπογραφών) για τους λόγους της αποχής μας, και την καταστροφική επιρροή που θα έχει στη ζωή του η εφαρμογή του νέου Κ.Πολ.Δ. και των δύο νέων νόμων.
  9. Την άμεση και ενεργή συμμετοχή του Δ.Σ.Η. με το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηρακλείου, καθώς και όλων των λοιπών φορέων των εργαζομένων και επιστημονικών συλλόγων.
  10. Σύνδεση του αγώνα μας με την κοινωνία, όλους εργαζόμενους και τους ανέργους.
  11. Υποβολή εναλλακτικών προτάσεων (π.χ. δυνατότητα καταβολής μόνο των εισφορών υγείας με ταυτόχρονο πάγωμα ή/και διαγραφή της καταβολής των συνταξιοδοτικών εισφορών) για ανακούφιση των συναδέλφων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
  12. Εκπόνηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής πρότασης για το ασφαλιστικό (απεξάρτηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων από το εισόδημα, χρηματοδότηση από το Δημόσιο, διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου Νομικών) και το φορολογικό (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση αφορολόγητου, φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων).
(2) απορρίφθηκε με 5 ψήφους υπέρ η πρόταση του Γιάννη Θεοδοσάκη για διακοπή της αποχής. 

Τελειώνω με κάτι εντυπωσιακά πρωτοφανές για τούτο εδώ το blog. Η παρούσα ανάρτηση σήμερα έχει δεχτεί περίπου 600 επισκέψεις, δείγμα του τεράστιου πανελλαδικού ενδιαφέροντος για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου