Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Πέθανε ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης

Ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, νικημένος από τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε τα 2,5 τελευταία χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 14.00 στη Λιγόρτυνο. 

 Ιδιαίτερα αγαπημένος και καλός συνάδελφος, σύντροφος, αγωνιστής, φίλος και ενεργό μέλος της Δικηγορικής Συσπείρωσης. Συνταξιοδοτήθηκε στα τέλη του 2014, και στις 15.2.2015, σε ειδική εκδήλωση, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ.Η. μαζί με τον Τίτο Ταγαράκη. Μέλος του ΚΚΕ από τα φοιτητικά του χρόνια, και του ενιαίου Συνασπισμού, στον οποίο παρέμεινε μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ, και συμμετείχε στα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος με το Συνασπισμό και διατέλεσε επί διετία Αντινομάρχης Ηρακλείου με αρμοδιότητα τη σχολική στέγη, προωθώντας και υλοποιώντας την κατασκευή πολλών σχολείων, μεταξύ των οποίων και του σχολείου των Ρομά, κάτι που αποτελούσε μεγάλη επιτυχία και καύχημα του Μιχάλη. Στη συνέχεια συμμετείχε στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Πλατφόρμας, και ήταν υποψήφιος βουλευτής. Από το Μάρτη του 2019 δήλωσε ξανά την υποστήριξή του στο ΚΚΕ. Πάντα θυμάμαι τη συγκίνηση με την οποία αναφερόταν στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δ.Σ.Η. στην Τουρκία (συμμετείχαν μεταξύ άλλων, Μιχάλης Φαρσάρης, Δημήτρης Ξυριτάκης, Μαρία Μηλαθιανάκη, Μαρίνα Μιχελάκη, Μιχάλης Σφακιανάκης και οι συμβολαιογράφοι Στέλλα Αρχοντάκη Κρήτη Σμπώκου Φαρσάρη - βλ. φωτογραφία)  στις αγωνιζόμενες Κούρδισες που έκαναν απεργία πείνας θανάτου (με κόκκινη κορδέλα στο κεφάλι), και την πήγαν όλες μέχρι τέλους και πέθαναν.

Από την αποστολή του ΔΣΗ στην Τουρκία για συμπαράσταση στις Κούρδισες αγωνίστριες

Επίσκεψη της Δικηγορικής Συσπείρωσης στον Πρόεδρο Πρωτοδικών στις εκλογές του ΔΣΗ το 2014

Σπουδαίος μουσικός, έπαιζε λύρα και μπουζούκι, ακολουθώντας μια σημαντική μουσική οικογενειακή παράδοση, που τιμούν και η αδελφή του, σπουδαία και γνωστή τραγουδίστρια, Κατερίνα Σκορδαλάκη και η συνάδελφος θυγατέρα του, Αμαλία Ασκορδαλάκη, που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το λυρικό τραγούδι, και συμμετείχε και στην εξαιρετική παράσταση του "Ιδομενέα, βασιλιά της Κρήτης". Επίσης ήταν μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου, και συμμετείχε στις παραστάσεις του Καπετάν Μιχάλη, των Αδερφοφάδων, και του Πλούτου. Διατέλεσε και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγόρτυνου, από όπου καταγόταν. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν τη συνταξιοδότησή του, ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που πάντα αγαπούσε. Ευδιάθετος, πνευματώδης και χαρισματικός, ήταν το κέντρο της παρέας, και, είναι αλήθεια, ότι όλοι περιμέναμε την ώρα που θα μας έλεγε με έναν εξαιρετικά θεατρικό, γλαφυρό και διασκεδαστικό τρόπο διάφορες κωμικές ιστορίες, που μόνο εκείνος ήξερε να λέει με αυτόν τον τρόπο. 

Έγραψα από μνήμης όσα  θυμάμαι για το Μιχάλη. Και είναι όντως πάρα πολλά. Και ξεχνώ και άλλα ακόμη. Για μια αγαπημένη πολυσχιδή προσωπικότητα. Και υπογραμμίζουν την οδύνη της απώλειάς του, και το κενό που αφήνει. Θερμά συλλυπητήρια στην Όλγα και τις αγαπημένες θυγατέρες του, την Αμαλία, τη Στέλλα και την Κωνσταντίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου