Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Περί της εισφοράς του Ν. 128/1975 (του δικηγόρου Μάριου Μαρινάκου)

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα dejure
http://mariosmarinakos.blogspot.com/2018/07/1281975.html)


Το ότι η επιβολή της εισφοράς στους δανειολήπτες είναι μη νόμιμη, είναι γνωστό. Το ότι κάποια δικαστήρια επιμένουν να την κρίνουν ως δήθεν νόμιμη είναι, επίσης, γνωστό.

Αυτή η ανασφάλεια δικαίου, λοιπόν, πράγματι υπάρχει ή είναι επίπλαστη; 



Α. Κατ' αρχάς ο Άρειος Πάγος (ΑΠ 1356/2012) έχει κρίνει ότι
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 1 παρ. 1 και 3 ν. 128/1975, επιβλήθηκε εισφορά σε βάρος των πάσης φύσεως πιστωτικών ιδρυμάτων, που λειτουργούν στην Ελλάδα υπέρ κοινού λογαριασμού, ανερχομένη σε ποσοστό 1%ο ετησίως επί του μέσου ετησίου ύψους των εντός εκάστου ημερολογιακού έτους μηνιαίων υπολοίπων, των χορηγουμένων από αυτά πάσης φύσεως δανείων ή πιστώσεων. Από τη γραμματική διατύπωση της τελευταίας διάταξης της παρ. 3 του άρ. 1 ν. 128/1975, κατά την οποία "επιβάλλεται από του έτους 1976 εισφορά, βαρύνουσα τα πάσης φύσεως πιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένης και της Τραπέζης της Ελλάδος υπέρ λογαριασμού", σαφώς προκύπτει ότι ο νομοθέτης θέλησε, όπως η ανωτέρω εισφορά αφορά και βαρύνει αποκλειστικά τα λειτουργούντα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα και όχι τους δανειολήπτες πελάτες τους. Τούτο συνάγεται και κατ' αντιδιαστολή προς τη διάταξη του άρ. 22 παρ. 2 ν. 2515/1997 (με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση καταβολής της ίδιας εισφοράς και στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού), έχουσα ως εξής: "Στην περίπτωση αυτή υπόχρεος για την απόδοση της εν λόγω εισφοράς είναι ο δανειοδοτούμενος". Επί πλέον, με τη διάταξη του άρ. 6 ν. 1676/1986 επιβλήθηκε σε όλα επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, φόρος με την ονομασία "Ειδικός Φόρος Τραπεζικών Εργασιών (Ε.Φ.Τ.Ε.)", ο οποίος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρ. 11 παρ. 3 αυτού, επιρρίπτεται από τις τράπεζες στον αντισυμβαλλόμενο τους (ο φόρος αυτός έχει ήδη καταργηθεί με το άρ. 33 ν. 2873/2000). Εξάλλου, με τις διατάξεις του άρ. 30 παρ. 1 και 2 εδ. α' ν. 2789/2000, ορίζεται ότι, κατ' εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, η συνολική οφειλή από τόκους σε καθυστέρηση, που παρήχθησαν από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, που έχουν συνομολογηθεί με πιστωτικά ιδρύματα, δεν δύναται να υπερβεί το πιο κάτω αναφερόμενο πολλαπλάσιο της απαίτησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο της καταγγελίας της σύμβασης ή, προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, κατά το χρόνο του οριστικού κλεισίματος αυτών ή, όπου δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση, από τότε που η απαίτηση κατέστη εν όλω ή εν μέρει ληξιπρόθεσμη και απαιτητή κατά τους όρους της οικείας σύμβασης ή κατά το νόμο το τετραπλάσιο, αν τα ως άνω περιστατικά συνέβησαν μέχρι την 31.12.1985, β ') το τριπλάσιο, αν συνέβησαν-μετά την υπό α' ημερομηνία και μέχρι την 31.12.1990, γ) το διπλάσιο, αν συνέβησαν μετά την υπό β' ημερομηνία και μέχρι την 15.4.1998. Προκειμένου για οφειλές από συμβάσεις δανείων, στη βάση υπολογισμού του προηγούμενου εδαφίου δεν περιλαμβάνονται τόκοι από ανατοκισμό. Καταβολές, που έχουν γίνει υπό των οφειλετών ή τρίτων χάριν αυτών, μετά τις ημερομηνίες της προηγουμένης παραγράφου,

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους (του Γιάννη Ρίτσου)

Μια ανέλπιστη ανάρτηση της Ράνιας Θρασκιά με έφερε ξαφνικά σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και άγνωστο σε εμένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Το ποίημα αυτό πραγματικά με συγκλόνισε. Αναδημοσιεύω από την ιστοσελίδα briefing που παρέθεσε όλο το ποίημα :

Ο Γιάννης Ρίτσος ανήκει στους ποιητές που έχουν εκφράσει μια σπάνια ευαισθησία απέναντι στα παιδιά, μέσω των έργων τους. Η συλλογή πολύστιχων ποιημάτων Υδρία, κυκλοφόρησε το 1957 και ήταν αφιερωμένη στη Φωτεινούλα Φιλιακού που έφυγε από τη ζωή όταν ήταν 2 χρονών. Ο θάνατός της, συγκλόνισε τον ποιητή. 
Το παρακάτω, είναι απόσπασμα από το ποίημα Σχήμα της απουσίας. 
Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους,
τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους
την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει
σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο. Πάντα εκεί –
Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένεμα και πλάτεμα
σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή
καταμεσής καλοκαιριού, στα ερημικά χωράφια.
Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι
κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο
και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο
που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ΄τη στέρηση
μα απ’ την αύξηση. Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,
είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι.
Κάποτε, μες στο βράδυ της άνοιξης, ένα παιδί σηκώνεται και φεύγει ανεξήγητα
χωρίς κανείς να το μαλώσει’ σηκώνεται αργά, απροειδοποίητα,
εκεί που καθόταν ήσυχα στο χώμα
κι η θέση του στο χώμα μένει ζεστή
και το σχήμα της στάσης του αχνίζει ακόμη στο δροσερόν αέρα

Η Ελλάδα του σεισμού, της βροχής και της φωτιάς… (του Νίκου Μπογιόπουλου)

(από τον ημεροδρόμο)
 • 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Στο κράτος μας όπου πάντα «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006. Τραβήχτηκε στη Νέα Σκιώνη, ακριβώς την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε αποκαΐδια το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Εκεί, μέσα στα αποκαΐδια, δίπλα από τα καψαλισμένα δέντρα, όπως αποκάλυψε τότε ο «Ρ» (30/8/2006), διαφημίζονταν οι«Προσεχώς Μεζονέτες»…

Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει τότε, όποιος ενδιαφερόταν να καπαρώσει λίγο κομματάκι του (καμένου) δάσους, θα έπρεπε απλώς να έκανε λίγη υπομονή αφού ο κύριος που απαντούσε στο τηλέφωνο διευκρίνιζε ότι οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα…
Η Ελλάδα της φωτιάς…
Ένα χρόνο αργότερα από τις «προσεχώς μεζονέτες» ήρθε η Ηλεία. Και η Πάρνηθα. Γιατί κάηκαν τότε η Ηλεία και η Πάρνηθα, γιατί η Ελλάδα έζησε την τραγωδία των δεκάδων νεκρών; Ας θυμηθούμε μερικά στοιχεία:
α) Το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ίδιων των πυροσβεστών, για να μπορούσε να επιτελέσει στοιχειωδώς το καθήκον του χρειαζόταν 16.000 προσωπικό. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις τους, είχαν περιορίσει τις οργανικές θέσεις των πυροσβεστών στις 12.765. Αλλά μόνο στα χαρτιά. Γιατί ο πραγματικός αριθμός των πυροσβεστών ήταν ακόμα μικρότερος αφού στο Σώμα υπηρετούσαν μόλις 9.025 πυροσβέστες. Δηλαδή 3.500 λιγότεροι ακόμα κι από αυτόν τον περιορισμένο αριθμό που έχει εγκριθεί.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Οι σημερινές και αυριανές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του πάρκου !!!
Προτείνεται η παρακολούθηση και συμμετοχή στην αποψινή συζήτηση και στην αυριανή γενική συνέλευση.
Να μην περάσει η μετάλλαξη του Πάρκου στο ερείπιο που έχει δημιουργήσει ο Δήμος !!!
Αλήθεια, σε κανέναν και καμία δεν λείπει το Πάρκο μας, όπως ήταν λίγο καιρό πριν; 
Και βέβαια δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη !!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Ιουλίου
Κεντρική συζήτηση
18:00 - 21:00 Ανοιχτή συζήτηση για μεγάλα τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα
Παρουσίαση αγώνων κατοίκων από :
• Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική
• Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στα πετρέλαια στην Ήπειρο
• Water Warriors, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, Θεσσαλονίκη
• Συντονιστικό Ρεθύμνου ενάντια στις ΒΑΠΕ
• Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας

Παιδικές δραστηριότητες
18:00 - 19:00 Αφήγηση παραμυθιών
19:00 - 21:00 Η ζωγραφική του Χουάν Μιρό μέσα από τις τέχνες
Τσουραι Music Fest
21:00 KOOBA TERCU (Αθήνα), WHAM JAH (Αθήνα), Όρη (Αθήνα), THE PERIODS (Αθήνα) + more

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Ιουλίου
Κεντρική συζήτηση
18:00 - 21:00 Ανοιχτή συζήτηση για τον αγώνα υπεράσπισης του πάρκου Γεωργιάδη: απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων, καθορισμός κινήσεων στο άμεσο μέλλον και ευρύτερη στοχοθεσία

Παιδικές δραστηριότητες
18:00 - 19:30 Τα παιδιά μιλούν με τα δένδρα
Για μικρούς και μεγάλους
19:30 - 20:30 Σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα από το ΕΚΠΑΖ-Εθελοντές Κρήτης
Συναυλία
21:00 ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΕΣ (Ηράκλειο), DOGS N RATS, BLUES BAIT (Ηράκλειο), NEW ZERO GOD (Αθήνα) + more

Περιμένοντας να περάσει η μέρα

(αναδημοσίευση από το thepressproject και το schoolwave.gr ) - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ !!!



Περιμένοντας να περάσει η μέρα

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
by ThePressProject
Όροι χρήσης
«Στο σχολείο μας πέφτει πολύ bullying. Έχουμε στην τάξη μας ένα παιδί που είναι ομοφυλόφιλος. Δεν ενοχλεί κανέναν το κοπέλι, απλά κάθεται σε ένα θρανίο και περιμένει να περάσει η μέρα να πάει σπίτι του. Δεν ενοχλεί κανέναν, δεν την έχει πέσει σε κανέναν. Και για κάποιο λόγο πάνε διάφοροι και του πετάνε πράγματα, τον σπρώχνουν, τον βρίζουν…» Η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή. Συνέβη σε ένα σχολείο στην Ελλάδα του 2018. Η μόνη ελπίδα να μην ξανασυμβεί είναι τα ίδια τα παιδιά που τη διηγήθηκαν.
 
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 Ώρα: 15:46:20
του Χρήστου Ιωαννίδη, εκπαιδευτικού και υπεύθυνου του φεστιβάλ Schoolwave*

Κάθε χρόνο, λίγο πριν το Schoolwave, μιλάω με τα συγκροτήματα που συμμετέχουν – κάτι σαν συνέντευξη. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία μπαίνουν στο τεύχος που κρατάτε. Η μουσική είναι η αφορμή. Συχνά η συζήτηση ξεφεύγει. Όπως ξέφυγε, όταν μιλούσα με τον Θοδωρή και τον Μιχαήλ-Άγγελο, δύο μαθητές της Τρίτης Λυκείου από την Κρήτη.

Τους στίχους ποιος τους γράφει;

Θοδωρής: Τους στίχους εγώ. Μου αρέσει πολύ να γράφω. Ερωτικά τραγούδια δεν μπορώ να γράψω - έχω δοκιμάσει πολλές φορές και δεν μπορώ με τίποτα. Ενώ το να γράψω στίχους με κοινωνικά μηνύματα, ας πούμε για τον εκφοβισμό, μου είναι πιο εύκολο, μου βγαίνει πιο γρήγορα.

Έχεις βιώματα τέτοια;

Όχι. Μόνο σαν θεατής. Ας πούμε, στο σχολείο μας πέφτει πολύ bullying. Έχουμε στην τάξη μας ένα παιδί που είναι ομοφυλόφιλος. Δεν ενοχλεί κανέναν το κοπέλι, απλά κάθεται σε ένα θρανίο και περιμένει να περάσει η μέρα να πάει σπίτι του. Δεν ενοχλεί κανέναν, δεν την έχει πέσει σε κανέναν. Και για κάποιο λόγο πάνε διάφοροι και του πετάνε πράγματα, τον σπρώχνουν, τον βρίζουν…

Είναι φοβερό αυτό που είπες ότι «περιμένει να περάσει η μέρα».

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Η δικηγόρος Βιβή Δερμιτζάκη αποχαιρετά το Μιχάλη Φαρσάρη

(αναδημοσίευση από το cretalive 2.7.2018)
  
Ο,τι και να πω για το Μιχάλη Φαρσάρη μοιάζει σίγουρα τετριμμένο αλλά είναι για μένα αναγκαίο. Περνούσε σοβαρός, αλλά χαιρετούσε πάντα χαμογελαστός, όταν μικρό παιδί μέναμε στην ίδια γειτονιά του κέντρου. Είχα μεγάλη περιέργεια για τον άνθρωπο αυτόν και σιγά - σιγά άρχισα να καταλαβαίνω τον οικογενειάρχη, το δικηγόρο, τον αγωνιστή, τον άνθρωπο. 

Φοιτήτρια ακόμη τον επισκέφτηκα στο γραφείο του για υπόθεση μας και από την συζήτηση, πέραν αυτής, κυριολεκτικά εγκλωβίστηκα στις απόψεις του.

Αισθάνθηκα πολύ υπερήφανη, νέα τότε δικηγόρος, που ανήκα στην ομάδα που διεκδικούσε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου το 1987. Δύσκολο εγχείρημα για την ομάδα, την ΑΚΙΔ (Ανεξάρτητη Κίνηση Δικηγόρων), αλλά καθόλου δύσκολο για Εκείνον. Η προσωπικότητά του, οι ιδέες του, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα πράγματα, η ακεραιότητά του ήταν γνωστά σε ΟΛΟΥΣ, εκλέχτηκε Πρόεδρος τότε και δύο ακόμη φορές και αν ήθελε θα ήταν ακόμη Πρόεδρος. 
Επί της Προεδρίας του ο ΔΣΗ άρχισε να αποκτά οντότητα και συνδικαλιστική ταυτότητα, να διεκδικεί, να συσπειρώνει τους συναδέλφους, να ανοίγεται στην κοινωνία όπως αρμόζει στο πρώτο επιστημονικό σύλλογο της πόλης. Ζητήματα καθημερινότητας των δικηγόρων τέθηκαν, προβλήθηκαν και λύθηκαν τότε ή αργότερα και άλλα σοβαρότερα, όπως το μεγάλο θέμα Εφετείο, το Δικαστικό μέγαρο, η απλή αναλογική άρχισαν να διεκδικούνται. 
Επί των ημερών του ο Σύλλογος έγινε ισότιμος συνομιλητής των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας και οι παρεμβάσεις του στα τοπικά και πολιτικά θέματα ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας. Θεωρούσε σημαντικό να υπάρχει επαφή και γνωριμία όλων των συναδέλφων για αυτό φρόντισε ο ΔΣΗ και συσπείρωσε τους συναδέλφους με εκδόσεις, επιτροπές, θεατρικές παραστάσεις, συνεστιάσεις ακόμη και εκδρομές όπως εκείνη στην Αλβανία και πράγματι είναι σημαντική αυτή η επαφή για σχέσεις εμπιστοσύνης και μεταξύ μας σεβασμό στο δύσκολο αυτό λειτούργημα. 
Ο Μιχάλης Φαρσάρης υπήρξε μεγάλος Δάσκαλος για όλους εμάς που είμαστε κοντά του στο Διοικητικό Συμβούλιο, είτε ανήκαμε στην ομάδα του είτε όχι. Εκτός από το συνδικαλισμό, μας δίδαξε το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τον συνάδελφο και την προσήλωση στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Πόσο υπερήφανοι πρέπει να είναι η σύζυγός του και τα παιδιά του και μέσα στην φοβερή απώλεια να έχουν ως παρηγοριά το μέγεθος της προσωπικότητάς του.

Μιχάλη καλό ταξίδι!
(Μικρό σχόλιο; στο Μιχάλη όλοι πολλά οφείλουμε. Επιφυλάσσομαι για μια αναλυτική δημοσίευση)

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η κληρονομιά του ναι (του Κώστα Λαπαβίτσα)


(αναδημοσίευση από την προσωπική του ιστοσελίδα και την ίσκρα)
ναι
Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν το κορυφαίο κοινωνικό και πολιτικό γεγονός της μακράς ελληνικής κρίσης. Καθόρισε την πορεία που τελικά ακολούθησε η χώρα. Τρία χρόνια μετά μπορεί κανείς να το εξετάσει ψύχραιμα, χωρίς να παραβλέπει το βαρύ συναισθηματικό του φορτίο.
Στο δημοψήφισμα εμφανίστηκαν δύο κοινωνικά στρατόπεδα σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η πλευρά του Όχι κυριαρχήθηκε από τα λαϊκά στρώματα, τη μισθωτή εργασία και τη μικρομεσαία θάλασσα της ελληνικής κοινωνίας. Η πλευρά του Ναι σφραγίστηκε από τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά και από την ανώτερη μεσαία τάξη. Η αντιπαράθεσή τους αποκρυσταλλώθηκε στα συγκεκριμένα επίδικα του ευρώ και του χρέους.
Η ταξική διαφορά ήταν εύκολα ορατή. Το Όχι άντλησε στήριξη από το πληβειακό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως τις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας. Ήταν απτός ο ενθουσιασμός και η προσδοκία του ότι κάτι επιτέλους θα αλλάξει πραγματικά στη χώρα. Το Ναι στηρίχτηκε στο αστικό στοιχείο, όπως ήταν φανερό από την πλευρά των «Μένουμε Ευρώπη». Εξίσου απτός ήταν ο θυμός και η επιθετικότητά του, δηλαδή η κλασική αντίδραση ανθρώπων που νιώθουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.
Ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα είναι κάτι συνηθισμένο όταν υπάρχουν βαθιές κοινωνικές κρίσεις. Η σύγκρουση γίνεται πάντα για συγκεκριμένα ζητήματα και έρχεται μια κρίσιμη ιστορική στιγμή που δίνει τη νίκη σε ένα από τα στρατόπεδα. Ο νικητής λύνει τα ζητήματα όπως αυτός επιλέγει και η κοινωνία προχωράει μέσα στο νέο πλαίσιο. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική μορφή της περίφημης ταξικής πάλης που ο Καρλ Μαρξ πίστευε ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνίας.
Η κρίσιμη ιστορική στιγμή της μακράς ελληνικής κρίσης ήταν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Το παράδοξο όμως είναι ότι ενώ τυπικά κέρδισε η πλευρά του Όχι, στην πράξη νικητής αναδείχθηκε η πλευρά του Ναι. Τα λαϊκά στρώματα κατήγαγαν μια Πύρρειο νίκη που δεν κράτησε ούτε μια εβδομάδα. Η τελική απάντηση στα καυτά ζητήματα του ευρώ και του χρέους δόθηκε από τα αστικά στρώματα, που κράτησαν τη χώρα στην ΟΝΕ και υποχώρησαν απέναντι στους δανειστές στο θέμα του χρέους. Η Ελλάδα της μόνιμης λιτότητας, της βαριάς φορολογίας, της οικονομικής δυστοκίας και της μαζικής μετανάστευσης της νεολαίας φτιάχτηκε από το νικητή, την πλευρά του Ναι.
Η πολιτική ήττα της πλευράς του Όχι ήταν έργο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μια ακόμη παραδοξότητα της ελληνικής κρίσης που θα συνεχίσει να απασχολεί τους ιστορικούς. Για ποιό λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε το δημοψήφισμα ζητώντας από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει Όχι, όταν η ηγεσία της στην πραγματικότητα προτιμούσε τις λύσεις που απαιτούσε η πλευρά του Ναι;