Από το λογαριασμό της εναλλακτικής παρέμβασης δικηγορικής ανατροπής στο facebook. Διαβάστε σε ποιες διευθύνσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ή και να επικοινωνήσετε.
Από το λογαριασμό της εναλλακτικής παρέμβασης δικηγορικής ανατροπής στο facebook. Διαβάστε σε ποιες διευθύνσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ή και να επικοινωνήσετε.
Αναδημοσίευση από το The Press Project
γράφει ο Θανάσης Καμπαγιάννης*
Ακόμα και για μια κυβέρνηση τόσο ανεπαρκή διαχειριστικά όσο η σημερινή, οι νέες προβλέψεις της σημερινής με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1678/23-4-2021) για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι μνημείο παραλογισμού.
Για 17 μέρες (από σήμερα μέχρι τα χαράματα της 10ης Μαϊου), η κυβέρνηση απαγορεύει μετακινήσεις από νομό σε νομό που μέχρι χτες (με την με αριθμό Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β’ 1558/17-4-2021) ήταν νόμιμες, παραλύοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή και δημιουργώντας χάος σε ρυθμισμένες από καιρό εργασίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για λόγους εργασίας εντός 48ώρου (άρθρο 1 παρ. 2 περ. Α της σημερινής ΚΥΑ) με υπεύθυνη δήλωση (ΕΡΓΑΝΗ ή χειρόγραφη) όπου ρητά αναφέρεται ο λόγος της μετακίνησης (η ΚΥΑ αναφέρει ενδεικτικά «π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία»).
Όμως, οι συναλλασσόμενοι μαζί τους (πχ μάρτυρες, πολίτες που έχουν κανονίσει ραντεβού μετάβασης σε υπηρεσία εκτός του νομού όπου ζούνε, κοκ) δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έτσι, για παράδειγμα, για πολίτη που έχει κανονίσει να υπογράψει συμβόλαιο σε άλλο νομό ή μάρτυρα που πρέπει να μεταβεί σε δικαστήριο άλλου νομού, δεν προβλέπεται νόμιμη μετακίνηση. Για πολίτη που έχει κανονίσει ιατρική πράξη σε ιδιωτική δομή υγείας άλλου νομού δεν προβλέπεται νόμιμη μετακίνηση, κοκ. Από τον συνδυασμό των προβλέψεων της ΚΥΑ και των δηλώσεων Χαρδαλιά, δεν προκύπτει εφαρμογή των προβλεπομένων στην από 7/11/2020 ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας (τα οποία ούτως ή άλλως ουδέποτε είχαν συμπεριληφθεί σε ΚΥΑ), με συνέπεια τον κίνδυνο επιβολής εξοντωτικού προστίμου ύψους 300 ευρώ κατ’ άτομο.
Σε μια άλλη επίδειξη εξυπνακισμού, η ΚΥΑ προβλέπει την εφάπαξ μετακίνηση στην δηλωμένη στο Ε1 οικία του πολίτη, απαγορεύοντάς του στη συνέχεια να μετακινηθεί για λόγους εργασίας μέχρι τις 10 Μαΐου. Δηλαδή, επιστροφή στην οικία επί ποινή εξαναγκαστικής παραμονής και στέρησης εργασίας! Τόσο «φιλελεύθερη» η κυβέρνησή μας…
Γίνεται αντιληπτό ότι για εκατοντάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με πελάτες τους υπερτοπικά και για τους οποίους οι δύο εβδομάδες των γιορτών του Πάσχα είναι κατά βάση εργάσιμες, οι προβλέψεις της ΚΥΑ είναι καταστροφικές. Και όλα αυτά, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να αφικνούνται στη χώρα τουρίστες μέσω πτήσεων σε πιλοτικά προγράμματα για το άνοιγμα της χώρας, με μόνη προϋπόθεση ένα αρνητικό μοριακό τέστ!
Οι επιστημονικοί σύλλογοι και ο ΔΣΑ πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν την κατάργηση των εν λόγω διατάξεων. Να ζητήσουν:
*Θανάσης Καμπαγιάννης, πρώην μέλος ΔΣ του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»
Αναδημοσίευση από το το news 24/7. Ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Φιλέρη για τη γνωστή υπόθεση του υποβιβασμού του Εργοτέλη από τη χούντα και την αποδυνάμωσή του με τη μεταφορά των σημαντικότερων παικτών του στον Ο.Φ.Η., λόγω της απόφασης της προοδευτικής διοίκησής του να παραχωρήσει το γήπεδο για τη διοργάνωση δύο συναυλιών από το Μίκη Θεοδωράκη το 1966. Μια ιστορία που θεωρήθηκε ταμπού και έμεινε στην αφάνεια για δεκαετίες, και αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την εκπομπή του Παύλου Τσίμα (βλ. προηγούμενη ανάρτησή μας). Να θυμίσω ότι Πρόεδρος του Γ.Σ. Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ την περίοδο εκείνη ήταν ο εκλεκτός συνάδελφος, Μανόλης Φαρσάρης, ο οποίος δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στην πανδημία και τον εγκλεισμό λόγω κορωνοιού, και η απώλειά του έγινε καθυστερημένα αντιληπτή, τουλάχιστον από εμένα.
Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 54 χρόνια, προκάλεσε απανωτά σοκ στην ελληνική κοινωνία. Δεν ήταν μόνο οι διώξεις, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες των πολιτών που αντιτάχθηκαν στους συνταγματάρχες, το δόγμα «ησυχία, τάξις και ασφάλεια» που διατράνωνε στους σχεδόν παρανοϊκούς μονολόγους του ο Παπαδόπουλος. Η εφτάχρονη χούντα ξερίζωσε βίαια ένα πολιτιστικό κίνημα που αναπτυσσόταν στη δεκαετία του 60 και την εποχή των μεγάλων αναζητήσεων από τη νεολαία όλου του κόσμου, η «Ελλάς έμπαινε στο γύψο».
Ο αθλητισμός ήταν ένα πεδίο δράσης των συνταγματαρχών. Ένα πρωτοπαλίκαρο του πραξικοπήματος άλλωστε, ο αντισυνταγματάρχης και καταδρομέας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, έγινε το αφεντικό του ελληνικού αθλητισμού μέχρι το 1974.
O απόλυτος έλεγχος των σωματείων, η εξαφάνιση των ενοχλητικών «αντιφρονούντων», ο διορισμός διοικήσεων και κυβερνητικών επιτρόπων, η εξυπηρέτηση των ημετέρων, σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, που ήθελε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε επιτυχία, σε οποιοδήποτε σπορ. Η ΑΕΚ του 68, ο Χρήστος Παπανικολάου και το Παγκόσμιο ρεκόρ, αργότερα ο Παναθηναϊκός και το Γουέμπλεϊ, έγιναν αντικείμενα σφοδρής εκμετάλλευσης από τη χούντα, που είχε στομφώδη συνθήματα όπως το «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο».
Στην πραγματικότητα η δικτατορία ήθελε ελεγχόμενα από την ίδια σωματεία, διοικήσεις και κατ’ επέκταση αθλητές (γι αυτό και διέδωσε σημαντικά τα σπορ των ενόπλων δυνάμεων). Με απανωτά διατάγματα και νόμους, αναδιάρθρωνε κατά το δοκούν τις εθνικές κατηγορίες, διέταζε συγχωνεύσεις σωματείων και υποβίβαζε συνήθως εκείνα των οποίων οι διοικήσεις δεν είχαν πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης.
Ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» μπορεί να ελλόχευε στα γκολπόστ, στα καλάθια και στα φιλέ, ή στα Γραφεία των συλλόγων, όπως ο Αστέρας Τρίπολης, η Προοδευτική, ο Τύρναβος στη Λάρισα, ο Διαγόρας Ρόδου, ο Παναιγιάλειος, ο Διαγόρας Ρόδου, είναι μερικές από τις ομάδες που κυνήγησε η χούντα.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Εργοτέλης, τον οποίο το δικτατορικό καθεστώς είχε στοχεύσει ευθύς εξ’ αρχής, λόγω της φιλοξενίας του Μίκη Θεοδωράκη και της ορχήστρας του, σε δυο ιστορικές συναυλίες στο «Μαρτινένγκο», το καλοκαίρι του 1966. Ο σύλλογος της Κρήτης, υποχρεώθηκε από την Β Εθνική στην οποία αγωνιζόταν να επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα.
Αυτή την ιστορία θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε σήμερα, ψηλαφώντας και τη διαδρομή της Ελλάδας προς την δικτατορία
Πολύτιμος βοηθός το βιβλίο του καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννη Ζαϊμάκη, «Εργοτέλης 1929-2009. Ψηφίδες της Αθλητικής και Κοινωνικής Ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου», που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα γεγονότα εκείνης της εποχής…
Η δεκαετία του 60 βρήκε τον Εργοτέλη στη νεοσύστατη Β Εθνική κατηγορία. Ένα χρόνο πριν ήταν πρωταθλητής Κρήτης για τρίτη φορά στην ιστορία του και έδειχνε ικανός να πρωταγωνιστήσει, αν δεν έπεφτε θύμα των πειραματισμών της ΕΠΟ που κάθε χρόνο άλλαζε το σύστημα διεξαγωγής. Η τρίτη θέση στη Β Εθνική της σεζόν 1960-61, πίσω από τον Ατρόμητο Πειραιά και τον Πανελευσινιακό είχε ενθουσιάσει και το κοινό της ομάδας.
Ο Εργοτέλης, που ιδρύθηκε το 1929, είχε ευρύτατο λαϊκό έρεισμα στο Ηράκλειο και το Μαρτινένγκο γέμιζε από κόσμο. Υπήρχε ενθουσιασμός, πάθος αλλά και ένταση όπως στο ντέρμπι της επόμενης χρονιάς εναντίον του ΟΦΗ, με τον διαιτητή του ματς να ξεφεύγει τρέχοντας μέσα στα χωράφια.
Αναδημοσίευση από το The Press Project. Η δικαίωση ενός πραγματικού αγωνιστή του ιατρικού κλάδου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς
Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ο οποίος μετά την εκδικητική του μετάθεση από τον Άγιο Σάββα στο «Σωτηρία» βρέθηκε απολυμένος από το ΕΣΥ μετά από 13 χρόνια προσφοράς, τελικά επιστρέφει σε αυτό καθώς του ανακοινώθηκε ότι επιλέχθηκε από την επιτροπή κρίσεων για μόνιμη θέση στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 12 Απρίλη, στην συνέντευξη της επιτροπής κρίσεων για μόνιμη θέση ακτινολόγου στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, συμμετείχε ο Κώστας Καταραχιας, με τα χαρτιά που είχε καταθέσει αρκετούς μήνες πριν την απόλυσή του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενημερώθηκε με email από την επιτροπή κρίσεων, ότι ήρθε πρώτος στις κρίσεις για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ότι διορίζεται δηλαδή μόνιμος γιατρός στο Έλενα Βενιζέλου, αφού τα προσόντα του ήταν περισσότερα από των υπόλοιπων συναδέλφων του που κατέθεσαν τα χαρτιά τους και πέρασαν συνέντευξη για το ίδιο νοσοκομείο.
Ο ίδιος, μιλώντας στο TPP, ανέφερε ότι «είναι ανακούφιση» ωστόσο έτσι αποδεικνύεται και ο λόγος που απολύθηκε. «Ο λόγος που με διώξανε δεν ήταν η ιατρική μου ικανότητα ή αν έχω τα προσόντα. Ήταν καθαρή, αγνή, πολιτική δίωξη αυτό που μου έκαναν. Παραμένω άνεργος αυτή τη στιγμή. Ο διορισμός αυτός μπορεί να πάρει τέσσερις μήνες και παραπάνω. Δεν είναι μια άμεση διαδικασία και δεν συγχωρείται ότι στέρησαν τον Άγιο Σάββα σε έναν γιατρό από τον Δεκέμβρη για λόγους συνδικαλιστικούς, πολιτικούς»
Όπως υπογραμμίζει η μάχη ενάντια στην απόλυση του συνεχίζεται γιατί παραμένει απολυμένος. «Μου στερήσανε επί μήνες τη δουλειά μου στον Άγιο Σάββα ενώ δε θα έπρεπε, δεν υπήρχε κανένας λόγος. 25 Μάιου τα ασφαλιστικά μέτρα θα γίνουν κανονικά, θα τα διεκδικήσουμε. Δεν υποχωρούμε από αυτό το πράγμα» λέει χαρακτηριστικά.
«Ακόμα και με τις δικές τους διαδικασίες αποκαλύπτεται ότι είμαι γιατρός που μπορώ να είμαι στο ΕΣΥ» υπογραμμίζει ο Κ. Καταραχιάς.
«Αποδείχθηκε με αυτόν τον τρόπο ότι η απόλυση του Καταραχιά από τον Άγιο Σάββα ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγε το σωματείο και ξέραμε όλοι μας. Ότι δηλαδή πρόκειται για
Αναδημοσίευση από το The Press Project Πρόκειται για μια κίνηση στην οποία συμμετέχει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων - Δικηγορική Ανατροπή, και είναι ευρύτερη σε σχέση με την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα, η οποία είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Συμμετέχουμε και στις δύο κινήσεις.
«Κρατάμε τη μορφή της Δημοκρατίας αλλά χάνουμε το περιεχόμενο».
«Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να μην έχουμε δικτατορία. Και δεν έχουμε Δημοκρατία… Η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή γιατί δεν έχει συναίνεση και ξέρει πως θα έχει ακόμη λιγότερη συναίνεση».
Η πρώτη ρήση, του Κώστα Λαπαβίτσα, και η δεύτερη, του Θανάση Καμπαγιάννη, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές περιλήψεις των λόγων που οδήγησαν μια σειρά δημοκρατικούς πολίτες, από όλο το πραγματικά δημοκρατικό τόξο, πανεπιστημιακούς, νομικούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους από κάθε κοινωνικό χώρο, να προχωρήσουν σε ένα ευρύτατο κάλεσμα μιας «μονοθεματικής πρωτοβουλίας», όπως χαρακτηριστικά την ονόμασαν, που θα έχει ως στόχο την σύμπραξη όλων μας στην υπεράσπιση των συνταγματικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που θίγονται.
Οι άξονες θα είναι τρεις, όπως είπε, ανοίγοντας την σημερινή ενημέρωση για την οργάνωση και τη δράση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών, ο καθηγητής του Παντείου, Δημήτρης Καλτσώνης.
Η τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών, η συμβολή στη συνένωση και σύγκληση όλων των προσπαθειών με αντίστοιχο περιεχόμενο και η συμβολή στην εγρήγορση του ελληνικού λαού. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση το Δίκτυο έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας και δράσης, που εργάζονται σε συνταγματικά, νομικά και εργασιακά και θα ασχοληθούν και με το θέμα της ενημέρωσης – θέμα κεντρικό στις προθέσεις όλων μας.
Όπως τόνισε ο κος Καλτσώνης, όλοι όσοι συναντήθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία, «πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, δικηγόροι…» έχουν ήδη νοιώσει στο πετσί τους «τα συστημικά και επανειλλημένα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες, τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Που, μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, αλλά σήμερα το ένα πλήγμα ακολουθεί το άλλο… από την παράνομη απαγόρευση της πορείας στο Πολυτεχνείο, μέχρι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, την απόλυση συνδικαλιστή γιατρού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, η μία δυσάρεστη έκπληξη ακολουθεί την άλλη».
Αυτή η διαπίστωση οδήγησε στην απόφαση να δράσουν, «να ενώσουμε τις φωνές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από το μερικό Εμείς να περάσουμε στο μεγάλο Εμείς», για την ενημέρωση και προάσπιση των κεκτημένων του Ελληνικού λαού, που όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, και με τη φράση του καθηγητή Στράτου Γεωργούλα, «κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα». Ο κος Γεωργούλας, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θύμισε επίσης τις εικόνες καταστολής όταν έφταναν στα νησιά «που τα έχουν μετατρέψει στις μεγαλύτερες φυλακές ψυχών», τα ΜΑΤ «καραβιές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη»
Στην ιδρυτική του διακήρυξη, το Δίκτυο ανέφερε άλλωστε, ό,τι «ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία», ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς, η πανδημία «αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών», με αποτέλεσμα «η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης».
Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, «η Ελλάδα αποτελεί περίπτωση από μόνη της, γιατί η κοινωνία και η οικονομία είναι σε βαθύτερη κρίση, οπότε είναι και εντονότερη η αντιδημοκρατική αντίδραση.. Δεν είμαστε πλειοψηφία. Όμως είδαμε ήδη, και στη Νέα Σμύρνη, πως υπάρχει μια πολύ δυναμική μειοψηφία. Και έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε. Ιδέες, προτάσεις, αναλύσεις, σε όσα δε μπορεί να παράγει η κοινωνία αυτόματα από τα κάτω, έτσι όμως που να έρθουν σε επαφή και σχέση αντιδράσεις και κινήματα. Είμαστε μεν μονοθεματική πρωτοβουλία, όμως χρειάζονται και οι πολυθεματικές, η σύνδεση με άλλες δράσεις και ενέργειες, ένα ευρύτερο μέτωπο», ανέφερε ο Κώστας Λαπαβίτσας, που όπως και άλλοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η συνδικαλίστρια Κατερίνα Γιαννοπούλου, αναφέρθηκε ειδικά στην δίωξη του γιατρού κου Καταραχιά, που έχει μπει στο στόχαστρο για την συνδικαλιστική του δράση.
Το σκηνικό που ζούμε σήμερα «έρχεται από παλιά» ανέφερε ο γνωστός νομικός Δημήτρης Σαραφιανός, τονίζοντας ότι τα πρώτα βήματα προς την κατάργηση των συνταγματικών μας ελευθεριών ήρθαν με τη μορφή των αντιτρομοκρατικών νόμων και τις παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για το προσφυγικό δίκαιο. Ο κος Σαραφιανός αναφέρθηκε στην «σωρεία αντισυνταγματικών νόμων» που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τις διαδηλώσεις, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, τον πτωχευτικό, αλλά και τις «πρακτικές που παραβιάζουν ακόμη και τις διατάξεις των αντισυνταγματικών αυτών νόμων» τους. Είναι μια κατάσταση που «απαιτεί ενότητα, διότι δεν ορρωδούν προ ουδενός» και «ενότητα για να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται και εντείνεται, ανεξάρτητα από ποιά κυβέρνηση».
Τα δάνεια από ξένες νομοθεσίες, οι οποίες δεν συνάδουν με το Ελληνικό σύνταγμα, επεσήμανε ο νομικός και συγγραφέας Δημήτρης Μπελαντής, αναφερόμενος και στους κινδύνους που εγγυμονεί ένα «πανοπτικό κράτος» που μας έχει «υπό καθημερινή επιτήρηση».
Σε πρώτο στάδιο, μετά τη συνέντευξη Τύπου, η Πρωτοβουλία παρουσίασε τις αναλυτικές θέσεις της για την αστυνομική αυθαιρεσία:
Το κείμενο της πρώτης διακήρυξης με τις υπογραφές:
ενημέρωση για την υπόθεση, από τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη
Το αίτημα ακύρωσης των εκατοντάδων καταχρηστικών προστίμων είναι πολιτικό καθήκον του μαζικού κινήματος. Αλλά, κομμάτι της πολιτικής μάχης είναι και η δικαστική τους αμφισβήτηση. Ήδη, η κυβέρνηση πιέστηκε και αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά: δεν είναι τυχαίο ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για την πιλοτική δίκη και το κουρέλιασμα της απαγόρευσης στις 28/1 από τους φοιτητές, η ΚΥΑ της 29/1 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δικαίωμα μετακίνησης σε συνάθροιση, ενώ η τελευταία 6ήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε αριθμητικό όριο (μια δειλή συνομολόγηση της έλλειψης αναλογικότητας των προηγούμενων ολικών απαγορεύσεων).
Η εκδίκαση της υπόθεσης αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης ενός δικαιώματος που παρανόμως απαγορεύεται είναι τελικά η άσκησή του. Ο έλεγχος συνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων από 15 έως 18 Νοεμβρίου, χωρίς τον κίνδυνο «κατάργησης της δίκης», καθίσταται εφικτός γιατί κάποιοι πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση και άσκησαν το δικαίωμα.
Οι δικαστές του ΣτΕ θα έχουν πλέον την υποχρέωση να τοποθετηθούν: το πώς θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, το αν θα συνταχθούν ή όχι με την υπαρκτή τάση Ανώτατων Δικαστηρίων διεθνώς να οριοθετούν τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας εν μέσω πανδημίας, είναι πλέον δική τους επιλογή και ευθύνη.
Περισσότερα μπορείτε να ακούσετε από τους συνηγόρους, στη συνέντευξη τύπου της «Επιτροπής Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις»
Η κυβέρνηση του συζύγου της Μαρέβας, που πέρυσι τέτοιον καιρό χειροκροτούσε στα μπαλκόνια τους "ήρωες γιατρούς", μια ανείπωτη κοροιδία που απαντήθηκε δεόντως, απολύει σήμερα έναν από τους μπροστάρηδες του αγώνα εκείνων των ηρώων, εμφανιζόμενη στη δίκη για τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής , μια δεύτερη ανείπωτη κοροιδία που απαιτεί άμεση απάντηση !!! Οι επιλογές της κυβέρνησης του συζύγου της υπέρκομψης έχει αποδειχτεί ότι άσκηση συνειδητής σκληρής πολιτικής για τη θεμελίωση ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος, που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο του αγώνα που καλά γνωρίζουμε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το αίτημα προσωρινής διαταγής του Κώστα Καταραχιά, που εκδικάστηκε χθες 31.3.2021 από την πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και ζητούσε να παραμείνει στη θέση εργασίας του από σήμερα μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά την παράταση της σύμβασης εργασίας του με το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» τουλάχιστον μέχρι τις 31.10.2021, απορρίφθηκε. Λόγω της φύσης της διαδικασίας δεν προβλέπεται η σύνταξη σκεπτικού των αποφάσεων επί αιτημάτων προσωρινών διαταγών.
Ετσι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το σκεπτικό της απόρριψης. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι όπως είπαμε και χθες η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε προσπάθεια να απορριφθεί το αίτημα. Και μόνο η δημόσια αναγγελία της παρουσίας νομικού συμβούλου του Υπουργείου Υγείας (χωρίς κανέναν δικονομικό ρόλο) στη δικαστική αίθουσα χθες είναι εύγλωττη. Η φωνή της αγωνιζόμενης κοινωνίας δεν κατόρθωσε ακόμα να κατακτήσει το δίκιο της.
Δικάσιμος για την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε η 25.5.2021. Την ημέρα εκείνη συνεπώς θα δοθεί ο επόμενος δικαστικός αγώνας για τη δικαίωση του Κώστα Καταραχιά και την παράταση της σύμβασης εργασίας του με το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» τουλάχιστον μέχρι τις 31.10.2021, και μαζί για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
Ο Κώστας Καταραχιάς εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Αγίου Σάββα για τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με τη συνδικαλιστική νομοθεσία.
Με θερμές ευχαριστίες σε όσους με κάθε τρόπο, από κάθε χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, ανάμεσα στους οποίους την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ που παρενέβησαν στη δίκη και τους δικηγόρους τους, και με την πρόσκληση να συστρατευθούν μαζί μας ακόμα πιο δυναμικά τότε συνεχίζουμε τον δικαστικό και όχι μόνο αγώνα.
Αθήνα, 1.4.2021
Οι συνήγοροι του Κώστα Καταραχιά
Δημήτρης Ζώτος
Κώστας Παπαδάκης