Αναδημοσίευση και πάλι από το tvxs. Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του αγαπημένου μας, Θανάση Βέγγου, και την ιστορία του στη Μακρόνησο. Ως γνωστόν ο Θανάσης Βέγγος ήταν αριστερός και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Αυτές τις λεπτομέρειες όμως τις αγνοούσα.
Ο μοναχογιός του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγκου -και όχι Βέγγου- γεννιέται σαν σήμερα στις 29 Μαΐου 1927 στο Νέο Φάληρο. Ο πατέρας του παρότι ως αξιωματικός του στρατού πολεμά στους Βαλκανικούς Πολέμους, συμμετέχει στο ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Ουκρανία και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, διώκεται από τον στρατό ως μη “εθνικόφρων”. Αντιτάσσεται στη δικτατορία Μεταξά και στην Κατοχή αποτελεί μέλος του ΕΑΜ Νέου Φαλήρου. Εργάζεται ως τεχνικός στην Εταιρία Ηλεκτρισμού στο Φάληρο και στην αποχώρηση των Γερμανών συμμετέχει στη μάχη και την διάσωση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής μαζί με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα.
Μεταπολεμικά διώκεται ως αριστερός κάτι που φυσικά ακολουθεί ως φάκελος και τον έφηβο Θανάση. Για τον τελευταίο, ο πατέρας του αποτελεί τον δικό του ήρωα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα :να του δείχνει την αγάπη του. Σε συνέντευξή του το 2009 ο ηθοποιός Κώστας Κακαβάς περιγράφει το πάθος του λατρευτού Θανάση γι αυτόν:“Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρυφερός και ευαίσθητος είναι! Να φανταστείτε, μου έλεγε: “Κώστα μου, έκανα οικονομία και δεν έμαθα το τσιγάρο για να μπορώ να αγοράζω τσιγάρα για τον πατέρα μου, που ήταν φτωχός. Και τώρα που έπιασα λεφτά δεν ζει για να του προσφέρω λίγο καλύτερη ζωή. Δεν του πήγαινα τόσα τσιγάρα όσα έπρεπε”. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Βασίλης Βέγκος εμφανίζεται για λίγο στην πρώτη ταινία που παίζει ο γιος του “Μαγική πόλις”, στη σκηνή που ο φτωχικός συνοικισμός μαζεύει χρήματα για να διασώσει το φορτηγό του νεαρού Κοσμά (Γιώργος Φούντας) από τα χέρια ενός μαυραγορίτη (Στέφανος Στρατηγός).
Ο νεαρός Θανάσης μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια, δουλεύοντας από μικρός σε δουλειές του ποδαριού και βιοτεχνίες επεξεργασίας δερμάτων, στην Κατοχή ανήκει στην ΕΠΟΝ, ενώ τον Μάρτιο του 1949 υποχρεώνεται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ως “ανεπιθύμητος” στη Μακρόνησο, στην οποία αποκτά την γνωστή εμμονή του με την καθαριότητα. Ο ζωγράφος και σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος αναφέρει στη βιογραφία του :
“Ήταν νευρικός, αεικίνητος, αγχώδης με όλα. Ήταν όμως και καρτερικός και βοηθούσε. Το λιγότερο