Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Για το δημοψήφισμα του 2015 - η προσωπική μου άποψη

Πάντοτε μελετώ με μεγάλη προσοχή τις πολιτικές και νομικές αναρτήσεις του αγαπημένου συντρόφου και συναδέλφου, Δημήτρη Μπελαντή, τον οποίο πραγματικά εκτιμώ, γιατί πάντοτε είναι ενδελεχείς κατατείνουν και συνεισφέρουν σε ένα γόνιμο διάλογο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πάντοτε συμφωνώ με τις -ρηξικέλευθες συνήθως- απόψεις του. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάρτησή του "Δέκα χρόνια πέρασαν", που δημοσίευσα προχθές.  

Η πληροφόρηση που είχα προσωπικά, ως μέλος τότε της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και νομικά υπεύθυνος των εκλογικών αναμετρήσεων εκείνης της περιόδου, και η άποψη που σχημάτισα και εξακολουθώ και σήμερα να έχω, δεν συμφωνεί με όσα αναφέρει ο Δημήτρης στην ανάρτησή σου σχετικά με τις πραγματικές και ειλικρινείς προθέσεις του Τσίπρα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ίδιος και το στενό του φιλικό του εξωκομματικό επιτελείο είχαν προαποφασίσει συνειδητά (με τη νομική έννοια του όρου) να πορευτούν όπως πορεύτηκαν, δηλαδή να μην κάνουν ρήξη, αλλά διαχείριση. Δηλαδή μια από τα ίδια. Το δημοψήφισμα όμως "δεν τους βγήκε". Αλλιώς περίμεναν τα πράγματα και αλλιώς τους ήρθαν. Δεν φταίει λοιπόν η έλλειψη σχεδίου από πλευράς της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως λέει ο Δημήτρης Μπελαντής. Προσωπικά γνωρίζω ότι σχέδιο υπήρχε, και το έχουν επιβεβαιώσει και ο Λαπαβίτσας, και ο Λαπατσιώρας και ο μακαρίτης, Πέτρος Μηλιαράκης, οι οποίοι το είχαν εκπονήσει, και διαβεβαιώνουν ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ούτε καν να το διαβάσει .... Αφού βέβαια είχε άλλα προαποφασίσει. 

Για το λόγο αυτό μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,  αντί να ταυτιστεί με τη λαϊκή βούληση, προχώρησε αυθαίρετα και μονομερώς στο πραξικόπημα του συμβιβασμού και την προδοσία του λαού μας. Και όλα αυτά, δυστυχώς, στο όνομά μας. Το ότι εμείς αποχωρήσαμε μετά από λίγες μέρες από το ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως βελτίωσε τη θέση μας, καθώς ήδη είχαμε "απομακρυνθεί εκ του ταμείου" !!! Η ΛΑ.Ε. κατρακύλησε εκλογικά γιατί καθυστέρησε να αντιδράσει, και δεν ξεσήκωσε το λαό εκείνες τις λίγες μέρες ανάμεσα στη Δευτέρα, 6.7.2015 και την ολοκλήρωση της προδοσίας και της κωλοτούμπας του Τσίπρα. Στην επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως επικεφαλής της ΛΑ.Ε. στο Ηράκλειο τον Ιούνιο του 2016 του είχε θέσει κατ'ιδίαν και μπροστά μου την ερώτηση αυτή η δημοσιογράφος, Φανή Καλαθάκη, και απάντηση δεν πήρε. Ούτε εγώ έχω πάρει ποτέ απάντηση στο ερώτημα αυτό. 

Με όλα τα παραπάνω συμφωνεί απόλυτα και η προσωπική μου εμπειρία της περιόδου εκείνης, την οποία επιφυλάσσομαι να εκθέσω εν καιρώ, μαζί με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο μου. Στην παρούσα φάση κρίνω χρήσιμο να παραπέμψω τόσο στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη  "Ανίκητοι ηττημένοι - Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες", το οποίο εκτιμώ ότι αποτυπώνει με ειλικρίνεια τα γεγονότα, αλλά και τη συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος στο millitaire και τον Πάρι Καρβουνόπουλο στις 12.7.2024, που ακολουθεί 

 

 

Επειδή η συνέντευξη έχει μεγάλη διάρκεια (40.17') παραθέτω τα κύρια σημεία της: Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος επισημαίνει ότι η  διαφορά του 3ου μνημονίου με τα δύο προηγούμενα είναι ότι σε αυτά ο λαός δεν ρωτήθηκε καν, ενώ το 3ο το αρνήθηκε ο ελληνικός λαός και όμως η κυβέρνηση το υπέγραψε, πράγμα που συνιστά ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ότι είχε συνοδεύσει το Γιωργάκη Παπανδρέου στο ταξίδι του στη Ρωσία, το οποίο πίστευε ότι γινόταν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά, προς έκπληξή του, διαπίστωσε ότι ο Παπανδρέου δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση και ήταν εξ αρχής αποφασισμένος να πάει στο μνημόνιο. Αναφέρεται στις καταστροφικές επιπτώσεις του PSI και κυρίως στην τελείως καταστροφική υπαγωγή των δανείων της Ελλάδας στο αγγλικό δίκαιο. Τότε επισκέφθηκε τον Τσίπρα και του ζήτησε να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διαφορετικά θα καταστρεφόταν η χώρα και μετά δεν θα υπήρχε χώρα για να κυβερνήσει. Αργότερα του ζήτησε να εκθέσει την δύσκολη πραγματική κατάσταση στον ελληνικό λαό και τις επίπονες λύσεις που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα, και ο Τσίπρας του είπε «Δημήτρη, αν τα πω αυτά, δεν θα πάρω τις εκλογές». Και από τότε δεν έκανε τίποτε, αντιθέτως το 2012 επισκέφθηκε τους πιο σκληρούς Αμερικανούς παράγοντες του καπιταλισμού και συνεργάστηκε μαζί τους και προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα μέσω των ισχυρών, ντόπιων και ξένων, οι οποίοι προφανέστατα τον ξεγέλασαν. Ο Λαφοντέν τα είχε πει στον Τσίπρα, αλλά δεν τον άκουσε. Θα μπορούσαμε να βρούμε υποστήριξη, αλλά δεν το ήθελε ο Τσίπρας, παρόλο που οι ευρωπαίοι όλοι γνώριζαν και φοβόταν ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν στο μέλλον εναντίον τους. Για αυτό συμπεραίνει ότι το παιχνίδι κρίθηκε ήδη από τις κινήσεις Τσίπρα το 2012. Χρησιμοποίησε την άμυνα στα μνημόνια για να πάρει την εξουσία και δεν αντιλήφθηκε την επαναστατική διάθεση του ελληνικού λαού τη συγκεκριμένη στιγμή να υπερασπιστεί τη χώρα του. Είχε την αντίληψη ότι το δημοψήφισμα θα έβγαινε 50-50, ένα αποτέλεσμα συζητήσιμο, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει, γιατί ήταν θέμα αξιοπρέπειας. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστια εντύπωση παγκοσμίως, και στο διάστημα 2010 – 2015 είχε δοθεί τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο Τσάβες ενώ πέθαινε, κάλεσε το Μαδούρο και του ζήτησε δύο πράγματα, το ένα ήταν να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ήταν ένα καθοριστικό γεγονός παγκοσμίως για την πορεία του κόσμου προς την άκρα δεξιά. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία, την οποία ο Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ το χρησιμοποίησαν για να πάρουν την εξουσία. Δυστυχώς. Χρειάζεται ένας διαρκής έλεγχος των ηγεσιών. Αν υπήρχε εσωτερική δημοκρατία θα είχαν αποφευχθεί όλα τα προβλήματα στα αριστερά κόμματα (ΚΚΕ το 1944, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), και ουδείς ήλεγχε τον Τσίπρα. Ουδένα κομματικό όργανο έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από τον Τσίπρα και από μια μεταβλητή γεωμετρία φίλων του. Αυτά δεν έχουν σχέση ούτε καν με τη γραφειοκρατική αριστερά.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε .... (του Δημήτρη Μπελαντή)

(από τη σελίδα του στο facebook)

Δημήτρης Μπελαντής

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ,το Δημοψήφισμα, η Στροφή : αλήθειες και ψέμματα για το καλοκαίρι του 2015,μια ανακεφαλαίωση

Πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν αυτές τις μέρες για τα δέκα χρόνια από το καλοκαίρι του 2015.Είπα κι εγώ λοιπόν να μαζέψω τις αναμνήσεις και τις σκέψεις μου.
Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την πολιτική και ηθική αθλιότητα και κατάπτωση της στροφής του Τσίπρα και της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κωλοτούμπα της 6ης Ιουλίου, την εγκατάλειψη της λαϊκής βούλησης όπως εκφράσθηκε στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και την απόλυτη προδοσία της ψήφισης του Τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο, αξίζει να σκεφτούμε βαθύτερα τι πήγε στραβά, υπερβαίνοντας σε κάποιον βαθμόπολιτικά τις κατηγορίες της "συνέπειας" και της "προδοσίας".
Κατά πρώτον, για όσους και όσες ανήκαμε στην Αριστερή Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως στο Αριστερό Ρεύμα και την Αριστερή Πλατφόρμα συνολικότερα, που ήταν ο κορμός της Αριστερής Αντιπολίτευσης, ξέραμε ή οσμιζόμασταν ήδη από το φθινόπωρο του 2012 το αργότερο ότι ο Τσίπρας κινείται σε συμβιβαστική κατεύθυνση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και το μνημονιακό καθεστώς -χωρίς βέβαια να προβλέπει κανείς ότι ως κυβέρνηση θα φτάσει στο σημείο να ψηφίσει και Τρίτο Μνημόνιο. Οι διαδοχικές επισκέψεις "γνωριμίας" του Τσίπρα το 2012-2015 στο Τέξας, στο ινστιτούτο Brookings, στην Νέα Υόρκη, την Δυτική Ευρώπη, το περίφημο Kόμο, οι φραστικές του συνεχείς αμβλύνσεις, η λυσσασμένη υπεράσπιση του ευρώ από την πλειοψηφία του κόμματος (περιλαμβάνοντας και την λεγόμενη Ανάσα ή Αριστερή ΑΡΕΝ, τους κατοπινού;ς "53", τον κύκλο του Γιάννη Μηλιού τουλάχιστον ως το 2014 κα.) , η άρνηση ουσιαστικά των επανακοινωνικοποιήσεων στο ιδρυτικό Συνέδριο του 2013 κπα έδειχναν που πήγαινε η κατάσταση. Η στάση πχ του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση της Κύπρου στις σχέσεις της με την ευρωζώνη την άνοιξη του 2013 είχε δείξει αρκετά πράγματα και ήταν το πρώτο προανάκρουσμα..
Κατά δεύτερον, δεν υπήρξε στοιχειώδης πολιτική, επιστημονική, αλλά και τεχνική προετοιμασία για την μεγάλη αναμέτρηση που θα ερχόταν αναπόφευκτα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κυβέρνηση. Το πρόγραμμα ήταν στοιχειώδες, η αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων ανύπαρκτη, εκτός μιας προσπάθειας που έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Ρωσία το 2015 ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, οι εμπνεύσεις κυρίως θεαματικού τύπου. Τα του διαβόητου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2014 παιδικές εκθέσεις που παρουσιάζαμε αμήχανα στα κανάλια. Δεν υπήρξε ούτε σοβαρή πολιτική διανόηση στο κόμμα ούτε σοβαρή πολιτική και επιστημονική