Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Πρώτη υποδόση 13 δισ: πάρτι των διεθνών τοκογλύφων και μιας χούφτας τραπεζιτών

(αναδημοσίευση από το ίσκρα)
forodiafygi_wide(Πεμ. 20/8/15 - 12:02)
ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!
"Πάρτυ" στις πλάτες των φορολουμένων κάνουν οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της ανακύκλωσης του δημοσίου χρέους, καθώς αμέσως μετά την σημερινή εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του νέου τρίτου μνημονίου ύψους 13 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, περισσότερα από 12 δισ. θα καταλήξουν εντός των επόμενων ημερών και πάλι στα ταμεία των δανειστών.
Συνολικά, η πρώτη δόση ανέρχεται στο ποσό των 26 δισ. ευρώ και από αυτά, πάνω από 12,5 δισ. θα επιστρέψουν στους δανειστές (ΕΚΤ 3,4 δισ., ΔΝΤ 2,2 δισ., ESM 7 δισ.), ενώ 10 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανεκεφαλαιοποίησής τους. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έσπευσε να πληρώσει το πρωί της Πέμπτης (20/8) 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η πρώτη υποδόση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διαδικασία του "μαρτυρίου της σταγόνας" τους επόμενους μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), δηλαδή με την εκταμίευση άλλων 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από δύο τμηματικές κατοβολές και υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης και εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.
Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου του τρίτου μνημονίου ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
ΤΙ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ
  • Σε 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, θα δημιουργηθούν αυτόματα από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και θα διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.
  • Τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν σήμερα, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων.
  • 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos (έχουν συναφθεί συμβάσεις συνολικού ύψος 9,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει σταδιακά να επιστραφούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης)
  • 2,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Για συμφωνία η οποία «προσφέρει προοπτική για την ελληνική οικονομία και τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων (διάβαζε απορρυθμίσεις) με αποφασιστικότητα και θέληση και εμείς θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία. Έχω δηλώσει και πριν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα έτη, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε» τόνισε.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το πρόγραμμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ESM και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
«Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση. Ο ESM θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου