Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Αναζητούνται τα "ισοδύναμα" της Πολιτικής Δικονομίας - Προωθείται η δημοσίευση του π.δ. για την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών

Το Δεκέμβρη του 2014 οι δικηγόροι της χώρας με ποσοστό 93,85% απέρριψαν το νέο Κ.Πολ.Δ. που προωθούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λόγω κυρίως της έκπτωσης της ακροαματικής διαδικασίας και της αλλαγής στο καθεστώς των πλειστηριασμών. Στον αγώνα εκείνο είχαμε συμπαραστάτες τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικαστικούς επιμελητές.Το σχέδιο αυτό ποτέ δεν ήρθε προς ψήφιση στην προηγούμενη Βουλή.
Λίγους μήνες μετά, στις 22.7.2015, η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά έφερε προς ψήφιση το ίδιο σχέδιο, και το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τα μνημονιακά κόμματα της Βουλής (222 ψήφους ή 74% ποσοστό πάντως πολύ κατώτερο του 93,85% των δικηγόρων)γιατί ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για το πρώτο "αριστερό" και τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Καταψήφισαν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και ήδη Λαικής Ενότητας, της ΚΟΕ, του ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Ο εξέχων νομικός και τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ψήφισε το νέο σχέδιο (που το Νοέμβρη ως δικηγόρος είχε προφανώς καταψηφίσει) επικαλούμενος λόγους "ανωτέρας βίας" (!!!). Τι λες, κύριε συνάδελφε και κύριε καθηγητά; Αυτό διδάσκεις στους φοιτητές σου ότι είναι "ανωτέρα βία"; Δεν είναι δυνατόν !!! Και που την ανακάλυψες την "ανωτέρα βία" σε ένα κυρίαρχο κράτος; "Ωραίος" τρόπος διαφυγής και τόσο παλιός, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τον χρησιμοποίησαν με πολύ πιο πειστικούς τρόπους. Αντίθετα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος το έκανε με τρόπο που να θυμίζει ότι πιέζεται. Αλλιώς τι ανωτέρα βία θα ήταν; Θαυμάστε τον στις τότε δηλώσεις του

Δηλώσεις Ν. Παρασκευόπουλου

Λίγο αργότερα (θα βρείτε το σχετικό απόσπασμα στο youtube) υποσχόταν ότι η κυβέρνηση ψήφιζε τότε το νέο Κ.Πολ.Δ. για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά θα τον άλλαζε μετά γιατί οι "θεσμοί" δεν απέρριψαν τις προτάσεις του για την εμμάρτυρη απόδειξη (προσοχή : όχι για τους πλειστηριασμούς), και είπαν ότι δεν έχουν χρόνο να τις αξιολογήσουν, άρα (κατά τη γνωστή ρητορική ΣΥΡΙΖΑ) παραμένει ζωντανή η "διαπραγμάτευση". Κούφιες υποσχέσεις: Στο ενδιάμεσο ο Νικόλας Παρασκευόπουλος δεν έκανε τίποτε για να αλλάξει τον κώδικα. Ούτε καν μια παρόμοια με την παραπάνω εμφάνιση δεν έκανε για να μας πει ότι προσπαθεί να επαναφέρει τη δική του πρόταση της Επιτροπής Κράνη, αλλά οι "τετραθεσμοί" δεν τον αφήνουν. Ανωτέρα βία είναι αυτή. Έρχεται εύκολα, δεν φεύγει όμως το ίδιο εύκολα.
Θυμίζω ότι η αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων υπήρξε "σφοδρή" και εξαντλήθηκε στην δεκάλεπτη ομιλία Αλεξανδρή στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία επετράπη παρανόμως (δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής) ελέω Κριτσωτάκη



Μετά ήρθαν οι απρόβλεπτες και αχρείαστες εκλογές (που όρισε ο Τσίπρας για τις 20.9.15, δηλαδή την ίδια μέρα που είχε αποφασίσει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το συνέδριο του κόμματος - τι απίθανη σύμπτωση !!!), διορίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η ξαφνική υπουργοποίηση του οποίου από τον Τσίπρα είχε προκαλέσει τόσες εντάσεις λόγω του παρελθόντος του. Τι να πεις όμως; Όπως έλεγε και ο Τσίπρας για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου "η αριστερά δεν είναι αλαζονική" !!!!
Και τι έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος; Αυτό που είχε αναλάβει προς τους "τετραθεσμούς" η κυβέρνηση Τσίπρα: να προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή του αντιδραστικού νέου Κ.Πολ.Δ., που απορρίψαμε με ποσοστό 93,85%. Έτσι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και σε άμεση συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, προώθησαν στο ΣτΕ το σχέδιο του π.δ. για την ηλεκτρονική διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Και το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στις 13.9.2015 έκρινε συνταγματικό το π.δ. η δημοσίευση του οποίου αναμένεται άμεσα, αφού δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή. Άρα είναι δεδομένο ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με τον τρόπο που όλοι εμείς απορρίψαμε. Είναι όμως ο τρόπος που οι "τετραθεσμοί" επιβάλλουν. Και τον τρόπο αυτό δεν έλαβαν καν την προσπάθεια να τον ανατρέψουν, ούτε ισοδύναμο να βρουν (π.χ. διενέργεια πλειστηριασμών με αλληλογραφία ή με κλήρωση - λέω τώρα), ούτε ο εν ανωτέρα βία τελών, Νικόλας Παρασκευόπουλος, ούτε οι λοιποί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι κομματικές οργανώσεις, ούτε τα στελέχη, ούτε κανείς τους, ούτε βεβαίως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αυτός αλλίμονο, πάντα αριστερός και προοδευτικών απόψεων, κάτι σαν τη Σαββαίδου, το Σαγιά, τον Ταγματάρχη και τους άλλους συνεργάτες της κυβέρνησης Τσίπρα)
Και έτσι οι αγώνες κατά των πλειστηριασμών, το κίνημα "δεν πληρώνω" και οι αγανακτισμένοι θα πάψουν να συναντιούνται στην πόρτα του Ειρηνοδικείου, και θα γίνουν αναγκαστούν να γίνουν χάκερς, ή θα βγουν στους δρόμους να συναντήσουν όλους εκείνους που θα πετάνε στο δρόμο οι τράπεζες, τα funds, και όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί με τους οποίους επέλεξε συνειδητά (και όχι λόγω ανωτέρας βίας) να συνεργαστεί η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας πέρα τα "βαρίδια". Και εκεί θα συναντηθούμε όλοι όσοι πιστεύουμε ότι μας ενώνει ένας κοινός αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου