Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Οι τελευταίες Τετάρτες στο Ειρηνοδικείο









Παρακαλουθώ κάθε Τετάρτη τους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο και τη δράση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Όλοι οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016, γινόταν με το παλιό σύστημα και είχαν προσδιοριστεί πριν αρκετούς μήνες, δηλαδή πριν την αποχή μας ή σε κάποια ενδιάμεσα κενά της αποχής των δικαστικών επιμελητών. Έτσι, μετά τη 1.6.2016 (τελευταία ανάρτησή μας για τους πλειστηριασμούς στο Ηράκλειο) είχαν προγραμματιστεί να γίνουν οι παρακάτω πλειστηριασμοί 
    

Ημέρα
Προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί
Από
Τράπεζες
Από ιδιώτες
και άλλους
Πλειστηριασμοί που έγιναν
29.6.2916
2
1
1 (Ι.Κ.Α.)
0
6.7.2016
3
3

1 (Τράπεζα Πειραιώς διάδοχος Τρ.Κύπρου)
13.7.2016
3

3 (ιδιώτες)
0
20.7.2016
6
3
2 (ιδιώτες) 1 (Ι.Κ.Α.)
0
27.7.2016
10
4
6
1 (Τράπεζα Πειραιώς διάδοχος Τρ.Κύπρου)

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς, ως καθολική διάδοχος της Τράπεζας Κύπρου είναι εκείνη που έκανε τους δύο πλειστηριασμούς, αλλά και ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί έγιναν με τελείως διαφορετικές συνθήκες και λόγους:
Στις 6.7.2016 ο πλειστηριασμός έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη, προκειμένου να εξοφληθούν οι
οφειλές του προς τη Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε., και να πάρει το εναπομένον υπόλοιπο η επισπεύδουσα τράπεζα. Αναγκάστηκε να αποδεχθεί αυτή τη λύση προκειμένου να αποφύγει τυχόν παραίτηση της τράπεζας από την κατάσχεση που είχε επιβάλλει με το παλαιό καθεστώς, και επιβολή νέας κατάσχεσης με το καθεστώς του νέου Κ.Πολ.Δ., οπότε η τράπεζα θα επροηγείτο, γεγονός που θα του προκαλούσε προφανέστατη ζημία.
Στις 27.7.2016 εκπλειστηριαζόταν μια σειρά οριζοντίων ιδιοκτησιών, μεταξύ των οποίων και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη και της οικογένειάς του. Ο οφειλέτης, ο δικηγόρος του, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του κινήματος είχαν τη διαβεβαίωση ότι δεν είχε κατατεθεί προσφορά για την πρώτη κατοικία. Στις 17.00 όμως, η συμβολαιογράφος ανακοίνωσε ότι είχε προκατατεθειμένη προσφορά  και για την πρώτη κατοικία, και έτσι εκπλειστηριάσθηκε το σύνολο των οριζοντίων ιδιοκτησιών, και ο οφειλέτης έχασε και το σπίτι του, γεγονός που προκάλεσε έντονη ένταση, χωρίς βεβαίως να αλλάξει την κατάσταση. 
Η τελευταία εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό, καθώς ανατρέπει μια δεδομένη ισορροπία που υπήρχε ανάμεσα στους παράγοντες του πλειστηριασμού και το κίνημα, αφού οι εκατέρωθεν πληροφορίες εθεωρούντο δεσμευτικές και αληθείς, ιδίως σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει από 1η Σεπτεμβρίου, όταν οι πλειστηριασμοί θα πληθύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου