(αναδημοσίευση από το iskra)
(Δευτ. 29/8/16 – 17:53, Τετ. 31/8/16 – 20:48)
Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΕΚΡΙΝΕ ΕΝΟΧΗ ΤΗ ROUSSEFF
Ναόμι Κλάιν, Όλιβερ Στόουν, Νόαμ Τσόμσκι, Σούζαν Σάραντον, Αρουντάτι Ρόι και 17 ακόμη ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενοι και δημόσια πρόσωπα καταγγέλλουν πραξικόπημα στη Βραζιλία.
Σε επιστολή που έστειλαν την Τετάρτη στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, καταδικάζουν τη μομφή κατά της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και ζητούν η Γερουσία της Βραζιλίας να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου 2014 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες».
Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Όχι Πραξικόπημα στη Βραζιλία, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.
Οι διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι η «Βραζιλία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική. Αν αυτή η συνεχής επίθεση στους δημοκρατικούς της θεσμούς πετύχει, τα αρνητικά κύματα από το σοκ θα προκαλέσουν δονήσεις σε όλη την περιοχή».
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας καλλιτέχνες και με όλους αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη σε όλη τη Βραζιλία», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η Βραζιλία βγήκε πρόσφατα από μια δικτατορία περίπου 30 χρόνων και οι εξελίξεις αυτές μπορεί να πάνε πίσω δεκαετίες ολόκληρες την πρόοδο της χώρας προς την κοινωνική και οικονομική ένταξη».
«Ανησυχούμε για την πολιτικά υποκινούμενη μομφή κατά της προέδρου, την οποία έχει εγκαταστήσει μια μη εκλεγμένη μεταβατική κυβέρνηση», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Η νομική βάση για τη μομφή που είναι σε εξέλιξη αμφισβητείται ευρέως και υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι οι βασικοί υποστηρικτές της εκστρατείας της μομφής επιδιώκουν την απομάκρυνση της προέδρου ώστε να σταματήσουν οι έρευνες για διαφθορά στην οποία οι ίδιοι εμπλέκονται» σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Η δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία απομακρύνθηκε προσωρινά από την εξουσία τον Μάιο και παραπέμφθηκε σε δίκη, άρχισε την Πέμπτη και διακόπηκε για λίγο την Παρασκευή.
Τυχόν απομάκρυνση της Ρουσέφ θα τερματίσει 13 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το Κόμμα των Εργατών, με
συνέπεια ότι ο μη εκλεγμένος, κεντροδεξιός Τέμερ να είναι πρόεδρος της Βραζιλίας μέχρι το 2018, το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ.
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016
Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΕΚΡΙΝΕ ΕΝΟΧΗ ΤΗ ROUSSEFF
Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ
από το αξίωμά της, βάζοντας τέλος σε μια υπόθεση που είχε πολώσει τη
χώρα της Λατινικής Αμερικής και παραλύσει την πολιτική ζωή, τους
τελευταίους εννέα μήνες.
Εν τω μεταξύ, η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε να μην στερήσει από την Ντίλμα Ρουσέφ τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία.
Μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, ο νυν αντιπρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας, σε μια τελετή που θα γίνει στο Κογκρέσο στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.
Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά, βάζοντας τέλος στη 13ετή διακυβέρνηση της χώρας από αριστερές κυβερνήσεις.
Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.
Η Ρουσέφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να κάνει μια δήλωση στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Μπραζίλια για να μεταβεί στο σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη όπου ζουν η κόρη της και τα δύο εγγόνια της.
"Είναι καλά, είναι ήρεμη" διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). "Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο" υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.
Αργά το βράδυ αναμένεται επίσης να προβληθεί από την τηλεόραση ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
Ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου