Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Άτακτες υποχωρήσεις Αναστασιάδη – Τσίπρα – Κοτζιά πίσω από μια ρητορική χωρίς αντίκρυσμα




0
    
υποχωρήσεις
Η Γενεύη προκαλεί βαθιές ανησυχίες.
Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και ιδιαίτερα από την κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση μάλλον δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα των συζητήσεων της Γενεύης και τα πρώτα αποτελέσματά τους.
Ιδιαίτερα η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούν να κρύψουν τις απαράδεκτες υποχωρήσεις τους από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο με εξωραϊστικές δηλώσεις και εύκολες «πατριωτικές» κορώνες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρυσμα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή εύκολης αλλά κενόλογης ρητορικής διαπρέπει ιδιαίτερα ο Υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αυτήν την ώρα δίνει άλλοθι στην υποχωρητική στάση του Ανανιστή Ν. Αναστασιάδη.
Οι αντιρρήσεις μας δεν αφορούν μόνο την απαράδεκτη βάση των συνομιλιών της Γενεύης, που είναι το «νεκρό» και καταδικασμένο σχέδιο Ανάν.
Οι αντιρρήσεις μας αφορούν, επίσης, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο εδαφικό συνιστούν οπισθοχώρηση έναντι των προηγούμενων ετεροβαρών για τους Ελληνοκύπριους συμβιβασμών, ενώ και για το ζήτημα της διακυβέρνησης προκαλεί κατάπληξη το γεγονός, ότι οι αντιθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα θα επιλύονται κατά βάση με κλήρωση!
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η θέση της κυβέρνησης Τσίπρα για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων μεταφράστηκε από τον Ν. Κοτζιά με δηλώσεις του σε αόριστο «δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων», κάτι ασφαλώς που θα μπορούσε να είναι βάση συνεννόησης με την Τουρκία, αν το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης ήταν αρκετά ευρύ, ενώ εντύπωση προξένησε και η στάση του Ν. Κοτζιά για θέσπιση στην Κύπρο διεθνούς (!) αστυνομικής δύναμης, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Στο μεταξύ δεν γίνεται καμία αναφορά από την ελληνική κυβέρνηση στην ανάγκη απομάκρυνσης των «κυρίαρχων» βρετανικών βάσεων, για τη διασφάλιση της παρουσίας των οποίων στην Κύπρο κλήθηκε (!) και στρογγυλοκάθισε, ως γνήσιος αποικιοκράτης, στο τραπέζι της Διάσκεψης ο γνωστός και μη εξαιρετέος Υπ. Εξ. Μπόρις Τζόνσον.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη φέρουν τον τίτλο «Αυτού εξοχότητα» (His excellency) εκτός από τον Αντόνιο Γκουντέρες, του οποίου ο τίτλος αναγράφει Γενικός Γραμματέας. Με την προσφώνηση «Αυτού Εξοχότατος», παρουσιάζονται τόσο οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όσο και οι Υπ. Εξ. των εγγυητριών δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατικής οντότητας, κάτι που έθετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση η τουρκική πλευρά απέναντι στην οποία υποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία. Ο κ. Αναστασιάδης στην εισαγωγική του ομιλία στην πρωινή συνεδρία, τόνισε ότι συμμετέχει με διττή ιδιότητα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτή όμως η υπόμνηση δεν υποκαθιστά κατά κανέναν τρόπο ότι για τη διοργάνωση η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύεται επισήμως στη Γενεύη.
Κυπριακές αντιδράσεις
Στο μεταξύ δεν έχουν λάβει ανάλογη δημοσιότητα οι σφοδρές αντιδράσεις πολλών κυπριακών κομμάτων για τις εξελίξεις στη Γενεύη, τις οποίες παραθέτουμε χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά τα κόμματα και τις επιλογές τους.
Στη δημοσιότητα δόθηκε κοινή δήλωση των κυπριακών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου», δηλ. του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και των Οικολόγων, τα οποία αναφέρουν πως δεν θα παραστούν στη σημερινή δεξίωση, η οποία αποτελεί μέρος, όπως αναφέρουν, της Διεθνούς Διάσκεψης με την οποία διαφωνούν.
Προσθέτουν μάλιστα, πως «δεν δικαιολογείται η σύγκληση Διάσκεψης για την Κύπρο», καθώς όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζεται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επικεφαλής του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί του εδαφικού, όπως προέβλεπε η αρχικής συμφωνία για τη σύγκλιση της διάσκεψης, ανοικτό παραμένει το θέμα της διακυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και να το φέρει στις διαπραγματεύσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.
Στην πραγματικότητα κοινή είναι διαπίστωση, όχι μόνο των κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου», ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και όλα βρίσκονται στο τραπέζι, σε μια συνολική διαδικασία «πάρε-δώσε».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η απόκρυψη χαρτών από τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.
Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση και της προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους, όπως και ο βουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Γεωργάλλας που την συνοδεύει, αναχώρησαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και επιστρέφουν το απόγευμα στην Κύπρο.
Η κ. Θεοχάρους γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη διαδικασία της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, μη αποδεχόμενη τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και εκφράζοντας τη διαφωνία της με χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.
Η Iskra υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και ξένων «αστυνομικών» δυνάμεων, την άμεση διάλυση των ξένων βάσεων, την άμεση κατάργηση κάθε μορφής εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και φυσικά με την κατοχύρωση ενιαίου κράτους που θα αποφασίζει τελικά με γνώμονα τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.
Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου