Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Την ενοχή του Ανδρέα Γεωργίου πρότεινε ο εισαγγελέας

(από το 902.gr)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ

Πηγή: Eurokinissi
Να κριθεί ένοχος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Δικάζεται ξανά μετά από έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου.
Η κατηγορία αφορά την παράλληλη απασχόληση του Ανδρέα Γεωργίου -επί μερικούς μήνες (Αύγουστο έως Νοέμβρη 2010)- ως επικεφαλής της Αρχής αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατηγορείται, επίσης, για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της διοίκησης της Αρχής.
Κατά τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που δεν έκανε, επιδεικνύοντας ασέβεια στοννόμο αλλά και στη συλλογικότητα. Αναφερόμενος στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης του Ανδρέα Γεωργίου, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». 

Υπόθεση «Ελστάτικο»: Όταν η Δικαιοσύνη παραμερίζεται

(από το Thepressproject)



ΡΕΠΟΡΤΑΖ
by ThePressProject
Όσες κυβερνήσεις, υπουργοί και γραμματείς και να έχουν αλλάξει στα μνημονιακά χρόνια, υπάρχει μία σταθερά που παραμένει μέχρι και σήμερα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση Γεωργίου. Πότε επειδή ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οδηγείται στη Δικαιοσύνη, πότε επειδή η υπόθεσή του μπαίνει στο αρχείο, πάντα με εμφανείς τις παρεμβάσεις στην υπόθεσή του. Και μετά ξανά από την αρχή. Τι σημαίνει όμως «υπόθεση Γεωργίου»; Σε τι αναφέρεται, τι περιλαμβάνει, και τελικά, τι απαιτούν οι δανειστές όταν επί χρόνια μεθοδεύουν την απαλλαγή του προσώπου που έχει απασχολήσει περισσότερο την ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια;

 https://www.thepressproject.gr/article/114529/Ti-paizetai-me-ton-Georgiou-tis-ELSTAT

του Μηνά Κωνσταντίνου

Το τελευταίο επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της υπόθεσης του Ανδρέα Γεωργίου και των διώξεών του από τη Δικαιοσύνη, γράφτηκε κατά το τελευταίο κρίσιμο Eurogroup. Τότε που υπό την απειλή της μη καταβολής μιας δόσης δισεκατομμυρίων ευρώ, ζητήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να νομοθετήσουν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την απαλλαγή των κατηγορούμενων για το σκάνδαλο των 28 ακινήτων. Η δεύτερη απαίτηση ικανοποιήθηκε, ενώ η πρώτη δρομολογείται, την ώρα που οι λογαριασμοί του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με τη Δικαιοσύνη παραμένουν ανοικτοί.

Για να μπορέσει όμως κανείς να διαπιστώσει το βάθος της υπόθεσης που κρύβεται πίσω από τις διώξεις και τις μεθοδεύσεις για την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου, θα χρειαστεί να πάει μερικά χρόνια πίσω. Τόσο στα χρόνια κατά τα οποία ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις στο πρόσωπό του, όσο και λίγο νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τον διόριζε στο τιμόνι της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ακολούθως θα επικύρωνε εκείνα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που έστρωσαν τον «μονόδρομο» των προγραμμάτων διάσωσης.

Στο μάτι της Δικαιοσύνης


Τον Ιανουάριο του 2013 λοιπόν, ασκούνται διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατά του επικεφαλής τότε της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και κατά των δύο συνεργατών του, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, ο ίδιος θα παραπεμφθεί σε ακόμα μία δίκη, για παράβαση καθήκοντος, με την κατηγορία πως όταν ανέλαβε την ηγεσία της νεοσύστατης τότε ΕΛΣΤΑΤ, δεν είχε ακόμη παραιτηθεί από τη θέση του στο ΔΝΤ ως ειδικός για οικονομίες υπό κατάρρευση.
 

Απέλαση προσφύγων από την Αυστρία με τις ευλογίες του Δικαστηρίου της ΕΕ

(από το Thepressproject)

Δεκτή έγινε η προσφυγή της Αυστρίας και της Σλοβακίας από το Δικαστήριο της ΕΕ, βάσει της οποίας οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη χώρα άφιξης και όχι στην τελική χώρα υποδοχής. Με την απόφαση επί της ουσίας επικυρώνεται η διαδικασία του Δουβλίνου, ενώ δίνεται η νομική δυνατότητα στην Αυστρία να μπορεί να απελαύνει τους αιτούντες άσυλο.
 
Την υπόθεση έφεραν στο Δικαστήριο η Αυστρία και η Σλοβενία, με αφορμή την αίτηση ασύλου δύο οικογενειών από το Αφγανιστάν και ενός πρόσφυγα από τη Συρία, οι οποίες εισήλθαν στις χώρες αυτές ακολουθώντας τις νόμιμες διαδρομές μέσω Κροατίας.
 
Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Κροατία καθίσταται υπεύθυνη να εξετάσει τα αιτήματα για παροχή ασύλου. Ωστόσο, η Γερμανία έχει αναστείλει τον Κανονισμό για τους πρόσφυγες από τη Συρία σταματώντας τις απελάσεις προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου.
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επισημαίνει μάλιστα ότι αίτηση ασύλου θα πρέπει να γίνεται στη χώρα άφιξης, ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
 
«Ένα κράτος-μέλος το οποίο αποφάσισε, για ανθρωπιστικούς λόγους, να επιτρέψει την είσοδο ενός υπηκόου τρίτης χώρας, που δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα και δεν τα δικαιούται, δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη αυτή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή πως «μετά την άφιξη ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών που ζητούν διεθνή προστασία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υποστεί ο ενδιαφερόμενος απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση εάν μεταφερθεί».

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

"και μετά αψηφίσαμε το ΟΧΙ"

Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στη σημερινή "Αυγή".
Τα λέει όλα. Δημοσιεύθηκε ως φύλλο συκής για το ξεπούλημα της λαικής ψήφου. Άλλωστε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της "Αυγής" δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το δημοψήφισμα του 2015.
Να θυμίσω ότι σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" κατά του Σόιμπλε, ανάγκασε τον Τσίπρα να αποδοκιμάσει το σκιτσογράφο και να προκαλέσει ένα καυστικό δημοσίευμα του Θανάση Καρτερού (βλ. ανάρτησή μας της 22.2.2015 - "ιστορικές" ημερομηνίες δημιουργικής ασάφειας !!!), τότε που υπήρχαν ακόμη άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ που ανησυχούσαν για την πορεία της κυβέρνησης. Εύχομαι και ελπίζω ο Τάσος Αναστασίου να μην παίζει το κεφάλι του.