Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ένα σπάνιο βίντεο- Το Ηράκλειο την πρώτη ημέρα της χούντας και το αεροσκάφος που πετούσε φέιγ βολάν υπέρ του Παπαδόπουλου!

(αναδημοσίευση από το candiadoc του Αλέκου Ανδρικάκη)
http://www.candiadoc.gr/2018/04/21/ena-spanio-vinteo-to-iraklio-tin-prot/

Σχόλιο: να πούμε ότι τις επόμενες χρονιές, στην επέτειο της 21ης Απριλίου γινόταν ποδοσφαιρικός αγώνας στο Στάδιο Ελευθερίας συνήθως μεταξύ κάποιας Μικτής και της ΣΕΑΠ, πήγαινε αρκετός κόσμος, και πάνω από το στάδιο πετούσε και πάλι στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο έριχνε δερμάτινες μπάλλες ποδοσφαίρου. Και γινόταν ο χαμός !!! Έτσι σφυρηλατήθηκε το αντιδικτατορικό μένος, και το αθλητικό των Ελλήνων Χριστιανών ιδεώδες. Εκείνοι που έκαναν στο Ηράκλειο την πρώτη διαδήλωση κατά της χούντας, είχαν καταδιωχτεί, ή είχαν, δυστυχώς, τεθεί στο κοινωνικό περιθώριο. Μετά βέβαια όλοι αντιχουντικοί ήταν. Όπως θα γίνει και στο μέλλον: όλοι αντιμνημονιακοί θα λένε ότι ήταν !!!!

Λίγες ώρες μετά την επιβολή της χούντας, την 21η Απριλίου 1967, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο πετά πάνω από την πόλη του Ηρακλείου πετώντας φέιγ βολάν, με συνθήματα υπέρ του πραξικοπήματος. Το ντοκουμέντο, ένα φιλμ των 8mm, κινηματογράφησε αξιωματικός της τότε αμερικανικής βάσης των Γουρνών.
Στην κινηματογράφηση εμφανίζονται εικόνες από την πόλη του Ηρακλείου, 47 χρόνια πριν.

1967 Greek Military Coup from Steve Burre on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου