Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Για το Δημήτρη Ξυριτάκη


Έφυγε χθες από τη ζωή ο διακεκριμένος συνάδελφος και φίλος, Δημήτρης Ξυριτάκης, ένας ενεργός πολίτης, μαχόμενος δικηγόρος, και αγωνιστής της δημοκρατίας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12.00 από την εκκλησία του Αγίου Τίτου.
Από τα χρόνια της Ε.ΔΗ.Κ.   
Με έντονη πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου, και ενεργή συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Για τη δράση του συνελήφθη από τη χούντα, καταδικάστηκε και εξορίστηκε. 
Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε και πάλι ενεργά στο κόμμα της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.), και διετέλεσε πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Ν., νεολαίας της Ε.ΔΗ.Κ., μετά το θάνατο του προηγούμενου προέδρου της, επίσης αγωνιστή της δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη. Ταυτόχρονα ανέπτυξε έντονη αντιπολεμική δράση κατά των ξένων βάσεων στην Κρήτη με την Παγκρήτια Επιτροπή της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Μετά τη διάλυση της Ε.ΔΗ.Κ. δεν ακολούθησε την πορεία προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ακολούθησε η πλειοψηφία των πολιτευτών και ψηφοφόρων της, αλλά κράτησε μια μοναχική και ανεξάρτητη πορεία, η οποία τον έφερε για αρκετά χρόνια και αρκετές φορές κοντά στην αριστερά.
Εξέχων ποινικολόγος με διαρκή παρουσία στα ακροατήρια των κακουργοδικείων, αλλα και δωρεάν υπερασπιστής όσων διώκονταν για τις πολιτικές και κοινωνικές τους πεποιθήσεις. Σημαντικός δάσκαλος για πολλούς από εμάς τους νεότερούς του δικηγόρους.
Εραστής του βιβλίου,  της έρευνας και κάθε μορφής τέχνης, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και βαθειά μόρφωση με τα οποία εμπλούτιζε την άσκηση της δικηγορίας τόσο από πλευράς επιχειρημάτων, όσο και γλωσσικά. Αγαπούσε τη φύση, και λάτρευε τα γιοργαλίδικα άλογα, όντας ο ίδιος ικανός αναβάτης και ιδιοκτήτης τριών από αυτά τα εξαίσια πλάσματα, στη γέννα του νεότερου από τα οποία ευτύχησα να είμαι παρών με την οικογένειά μου. 

2008 Προεκλογική συνεστίαση της Δικηγορικής Συσπείρωσης
Συνέγραψε σημαντικά νομικά και κοινωνιολογικά άρθρα και αξιόλογες και εμπεριστατωμένες μελέτες για την ιστορία και τους ανθρώπους της Κρήτης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, "Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου περιόδου 1998-1999· "Αντώνιος Μιχελιδάκης", έκδοση του Δήμου Γαζίου, 2001 , "Συγνώμη Αναστάση...", εκδόσεις Φιλόπολις 2005· "Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007 και "Νικόλαος Κρασαδάκης", εκδόσεις Φιλόπολις 2008.
Με συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου  με αποκορύφωμα τη διεκδίκηση της δημαρχίας στο Ηράκλειο στις εκλογές της 12.10.1986, με αντίπαλους το Μανόλη Καρέλλη που υποστήριζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Στέλιο Ματζαπετάκη, που υποστήριζε η Ν.Δ. Το Δημήτρη Ξυριτάκη υποστήριξε τότε όλη η αριστερά (Κ.Κ.Ε. και Κ.Κ.Ε. εσ.) καθώς και όλα τα εκτός του τότε δικομματισμού κόμματα.
Συγκέντρωσε ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό (22,19%), χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, όπου πέρασαν οι άλλοι δύο αντίπαλοι, για να εκλεγεί τελικά Δήμαρχος ο Μανόλης Καρέλλης. Στο ψηφοδέλτιο εκείνο συμμετείχα ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καθώς και πολλοί άλλοι δικηγόροι (Γιώργος Ματθαιάκης, Χρήστος Πανταζής, Βούλα Ψωμά κ.α.). Στις εκλογές εκείνες για πρώτη φορά μετά το 1968 εμφανίστηκαν σε πολλούς δήμους της χώρας ενωμένα τα δύο Κ.Κ. της χώρας, ως ένας προάγγελος του Συνασπισμού που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά, και υποστήριξαν κοινούς υποψήφιους, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού ταρακούνησαν τον τότε δικομματισμό. Στη Θεσσαλονίκη υποστηρίχθηκε ο Στέλιος Νέστωρ (3ος με 23,27%), στην Πάτρα ο Θανάσης Γκολφινόπουλος (3ος με 15,70%), και στο Ηράκλειο ο Δημήτρης Ξυριτάκης. Η συνεργασία αυτή είχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε μικρότερους δήμους, αφού κατέληξε στην εκλογή δημάρχων στους δήμους Αιγάλεω (Γιάννης Μυστακόπουλος), Γλυφάδα (Ανδρέας Σιούφης), Καλλιθέα (Γιώργος Ψαλιδόπουλος), Μυτιλήνη (Στρατής Πάλλης)

Αργότερα διεκδίκησε τη δημαρχία του Δήμου Γαζίου, και επανήλθε στη διεκδίκηση της Δημαρχίας στο Δήμο Ηρακλείου στις δημοτικές εκλογές της 13.10.2002 με την υποστήριξη του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ, και πάλι με υποψήφιους από το χώρο των δικηγόρων (Αμαλία Ασκορδαλάκη, Γιώργη Κοπιδάκη, Στέλλα Παλαιολόγου).
Φίλος της Δικηγορικής Συσπείρωσης, την οποία υποστήριξε για αρκετά χρόνια, και ενεργό μέλος της θεατρικής ομάδας του Δ.Σ.Η. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ.Η. με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. τον Ιανουάριο του 2014 (https://dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com/2014/01/blog-post_5176.html)
Δίπλα του πάντα, η Κατερίνα Αποστολάκη, πραγματικά ακούραστη σύζυγος, μητέρα, σύντροφος και συνάδελφος, και τα αγαπημένα του παιδιά, ο Απόστολος και ο Λευτέρης, επίσης συνάδελφοι. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και όλους του οικείους και φίλους του.
Από τη μνήμη μου αναδύονται πολυάριθμες και σημαντικές στιγμές από τη μακρόχρονη γνωριμία μας, κάποιες από τις οποίες ελπίζω να δημοσιεύσω σε κάποια μεταγενέστερη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου