Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Η κατάσχεση ολόκληρου του μη δηλωθέντος ποσού από το τελωνείο και η επιβολή επί πλέον προστίμου έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

(από την ιστοσελίδα του ECHR)

ιδιοκτησία
1°Π - Άρθρο 1

ΑΠΟΦΑΣΗ

Togrul κατά Βουλγαρίας της 15.11.2018 (αρ.  προσφ. 20611/10)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα στην περιουσία. Μη δήλωση ποσού 199.400 ευρώ στις τελωνειακές αρχές της Βουλγαρίας. Δέσμευση του συνολικού ποσού, επιβολή προστίμου και επιπλέον κατάσχεση ποσού 9.100 ευρώ. Η νομιμοποίηση του ποσού δεν αμφισβητήθηκε και ο προσφεύγων τιμωρήθηκε μόνο για μη συμμόρφωση με απαίτηση της τελωνειακής αρχής. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η δέσμευση του πλήρους αδήλωτου ποσού ευρώ είχε καθαρά τιμωρητικό και ποινικό χαρακτήρα, διότι δεν αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το κράτος και το μέτρο ήταν δυσανάλογο. Όσον αφορά τη κατάσχεση των 9.100 ευρώ, κρίθηκε ότι ήταν δικαιολογημένη μέχρις ότου περατώθηκε η ποινική διαδικασία, κατόπιν η μόνη διαδικασία κατά του προσφεύγοντος ήταν διοικητική και επομένως το ποσό είχε παρακρατηθεί από τις αρχές χωρίς βάση. Παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία.

ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 1 ΠΠΠ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Ο προσφεύγων İsmet Togrul, είναι Τούρκος υπήκοος που γεννήθηκε το 1963 και ζει στην Κωνσταντινούπολη.
Η υπόθεση αφορά τη δήμευση από τις βουλγαρικές αρχές ενός ποσού (199.400 ευρώ) που ο προσφεύγων δεν είχε δηλώσει στα βουλγαρικά τελωνεία και την κατάσχεση επιπλέον ποσού 9.100 ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2008 ο κ. Togrul εισήλθε στη Βουλγαρία με αυτοκίνητο. Καθώς έβγαινε από τη χώρα ένας Βούλγαρος τελωνειακός υπάλληλος τον ρώτησε αν είχε κάτι να δηλώσει. Είπε ότι είχε, και παρουσίασε το ποσό των 199.400 ευρώ σε μετρητά, εξηγώντας ότι τα χρήματα προήλθαν από την πώληση οχήματος και από το τραπεζικό λογαριασμό του. Παρουσίασε δικαιολογητικά έγγραφα. Την ίδια μέρα ο επικεφαλής του τελωνείου του  Svilengrad εξέδωσε ένταλμα διοικητικής παράβασης κατηγορώντας τον ότι δεν δήλωσε τα εν λόγω χρήματα. Ένας αστυνομικός κατάσχεσε τα 199.400 ευρώ, μαζί με δύο χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 600 ευρώ. Ο προσφεύγων παρέδωσε στη συνέχεια περαιτέρω χαρτονομίσματα αξίας 8.500 ευρώ στον  ανακριτικό υπάλληλο που είχε επιληφθεί της υπόθεσης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του, αλλά τον Ιανουάριο του 2009 ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι τα γεγονότα δεν στοιχειοθετούσαν ποινικό αδίκημα.
Τον Φεβρουάριο του 2009, ο επικεφαλής του τελωνείου του Svilengrad επέβαλε πρόστιμο στον κ. Togrul περίπου 1.533,88 ευρώ με την αιτιολογία ότι δεν τήρησε την υποχρέωσή του να δηλώσει το ποσό των 199.400  ευρώ που είχαν κατασχεθεί από αυτόν. Επιπλέον, τα 9.100 ευρώ που είχε ο κ. Togrul παραδώσει στον αστυνομικό είχαν κατασχεθεί.
Βασιζόμενος στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (προστασία της περιουσίας), ο κ. Togrul ισχυρίζεται ότι το πρόστιμο και η απόφαση δέσμευσης για παραβίαση της τελωνειακής νομοθεσίας, συνολικά, ήταν δυσανάλογη. Ο ίδιος καταγγέλλει επίσης την παράλειψη των αρχών να του επιστρέψουν τα 9.100 ευρώ.

ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…


Ελληνική υπόθεση: Ακύρωση πρόσβασης σε δικαστήριο νηπιαγωγού εξαιτίας συνεχών αναβολών. Η καταδίκη του Στρασβούργου και πως το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να αποφασίσει εξαιτίας των αναβολών που έδωσε το ίδιο !!!

(από την ιστοσελίδα ECHR)

Σχόλιο: όταν το δικαίωμα στην αναβολή καταργεί το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας, ή, ορθότερα, όταν η στρεψοδικία τυφλώνει πραγματικά τη Δικαιοσύνη

δικηγόρος

ΑΠΟΦΑΣΗ

Φρεζάντου κατά Ελλάδας της 8.11.2018 (αρ. προσφ. 2683/12)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αίτηση ακύρωσης νηπιαγωγού ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Τερματισμός της δίκης χωρίς έκδοση απόφασης. Δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο.
Η προσφεύγουσα νηπιαγωγός είχε  υποβάλει αίτηση για τη θέση εκπαιδευτικής συντονίστριας  στο εξωτερικό. Δεν επιλέχτηκε και το 2008 προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο με Αίτηση Ακύρωσης πράξης διορισμού του εκπαιδευτικού συντονιστή που είχε ισχύ δύο ετών. Το 2009 και το 2010, ο δικηγόρος της υπέβαλε δύο αιτήματα για την επιτάχυνση της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης θα εξέπνεε σύντομα. Το Διοικητικό Εφετείο ανέβαλε πέντε φορές επειδή η διοίκηση δεν είχε καταθέσει τις απόψεις της.
Το εθνικό δικαστήριο τελικά εξέδωσε απόφαση το  2011 (δηλαδή τρία χρόνια μετά) και έκρινε ότι παρέλκει η έκδοση απόφασης, με την αιτιολογία ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν ήταν πλέον σε ισχύ και η προσφεύγουσα δεν είχε πλέον ιδιαίτερο έννομο συμφέρον.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Στρασβούργου η προσφεύγουσα ανέμενε ότι το Διοικητικό Εφετείο θα αποφάσιζε, θετικά ή αρνητικά, για την Αίτηση Ακύρωσής της. Εντούτοις, με το να αναβάλει 5 φορές παρά την επικείμενη λήξη της προσβαλλομένης πράξης το Διοικητικό Εφετείο απέφυγε την υποχρέωσή του να δώσει απάντηση σχετικά με τη νομιμότητα της προσβαλλόμενης πράξης, που αποτελεί τον πυρήνα της δικαιοδοτικής του λειτουργίας. Η καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης, είχε ως αποτέλεσμα: α) την περάτωση της δίκης, β) την αδυναμία της προσφεύγουσας να εξασφαλίσει μια απόφαση επί του αιτήματός της και γ) της στέρηση της αποτελεσματικότητας του ενδίκου μέσου που ασκήθηκε. Επομένως, η προσφεύγουσα στερήθηκε του δικαιώματός της πρόσβασης σε δικαστήριο και δίκαιης δίκης. Παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ.

ΣΧΟΛΙΟ-ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Σημαντική η απόφαση για την προστασία του διαδίκου που προσφεύγει στα δικαστήρια. Η προσφεύγουσα νηπιαγωγός υπέβαλε Αίτηση Ακύρωσης διοικητικής πράξης διορισμού, διάρκειας δύο ετών. Το Διοικητικό Εφετείο έδινε συνεχώς αναβολές για να καταθέσει τις απόψεις του το ελληνικό δημόσιο. Αποτέλεσμα να εκδώσει απόφαση μετά τρία χρόνια και ήδη είχε παρέλθει ο χρόνος διάρκειας της προσβαλλομένης διοικητικής πράξης. Έτσι το Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση αφού δεν είχε νόημα πια για την νηπιαγωγό. Το Στρασβούργο δεν συγχώρεσε την δικαστηριακή πρακτική και καταδίκασε την Ελλάδα για παρεμπόδιση πρόσβασης σε δικαστήριο. Δεν μπορεί το εθνικό Δικαστήριο να δημιουργεί με την αναβλητικότητα και την ανεκτικότητα συνθήκες όπου ο διάδικος θα απωλέσει το θεμελιώδες δικαίωμά του πρόσβασης σε δικαστήριο που περιλαμβάνει και την έκδοση απόφασης επί του αιτήματός του. Ορθή η απόφαση του Στρασβούργου και διδακτική για την πρακτική των εθνικών δικαστηρίων.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τροποποίηση Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στη νΤΜ και ΕΜ

(από την ιστοσελίδα ΔΙΚΑΣΤΗΣ)

Στο ΦΕΚ B 5246/2018 δημοσιεύθηκε  η έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που επήλθε με την αριθμ. 1/2018 απόφαση της Ολομέλειας αυτού, ως εξής:

 Εγκρίνει τη γενομένη με την αριθμ. 1/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ως ακολούθως:
«1) Αυξάνει τον αριθμό των οριζομένων υποθέσεων ανά δικάσιμο του Μονομελούς Πρωτοδικείου, τακτικής διαδικασίας (νΤΜΟΝ), κατά δέκα πέντε (15), αρχής γενομένης από 1-1-2019.
2) Ορίζει για το μήνα Ιούνιο κάθε έτους, μία (1) δικάσιμο υποθέσεων, εκουσίας δικαιοδοσίας Μονομελούς Πρωτοδικείου και δη την πρώτη Τετάρτη του μήνα».

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Λαφαζάνης-Χουντής στο Ηράκλειο Κρήτης ενάντια στην αποικιακή Ελληνογερμανική Συνέλευσης


Λαφαζάνης: Δεν πρέπει να βρεθούν έλληνες νεοδωσίλογοι συνεργάτες που θα δώσουν παρών στην Ελληνο-γερμανική Συνέλευση
Στο Ηράκλειο Κρήτης θα βρίσκονται την Πέμπτη (1/11) ο Παν. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και ο Ν. Χουντής Ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε για να λάβουν μέρος στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίαςενάντια στην αποικιακή Ελληνο Γερμανική Συνέλευση, συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4:30 μ.μ στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν στην Χερσόνησο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Lyttos Beachόπου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, με αίτημα την ματαίωση της.
Ο Παν. Λαφαζάνης πριν αναχωρήσει για το Ηράκλειο έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η αδούλωτη Κρήτη και πάλι θα δώσει το μεγάλο αγωνιστικό παρών ενάντια στη νέα Γερμανική κηδεμονία και την νέα Γερμανική οικονομική κατοχή της χώρας, πράγματα που προασπίζει και προωθεί η Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση, υπό τον Νόρμπερτ Μπάρτλευφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Ελλάδα (!) και την συνδιαχειρίστρια του σε ρόλο βοηθού γκαουλάϊτερ, περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Δεν πρέπει να βρεθούν νεοδωσίλογοι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες και άλλοι έλληνες αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν σε μια Συνέλευση νεοαποικιοποίησης της πατρίδας μας και Γερμανικού ελέγχου των φυσικών της πόρων, της ενέργειας, της διαχείρισης σκουπιδιών, της εκπαίδευσης… μέχρι και της ελληνικής νεολαίας.
Οι πολίτες της Κρήτης οφείλουν να αντιμετωπίσουν την επίσημη Γερμανική παρουσία στο Ηράκλειο και την Χερσόνησο για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση ως νέα κατοχική παρουσία και ως τέτοια να ματαιωθεί η παρουσία τους, μαζί με την παρουσία των ντόπιων συνεργατών τους και της μολυσματικής Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης.
Καθήκον του Νόρμπερτ Μπέρτλε είναι να πληρώσει τις οφειλόμενες Γερμανικές επανορθώσεις για τις καταστροφές και τα θύματα της Ναζιστικής Θηριωδίας και όχι να ηγείται Συνελεύσεων για νέες υποδουλώσεις και νέα οικονομικά θύματα στη χώρα μας».

ΣΗΜΕΡΑ : Όχι στην Αποικιοποίηση της Ελλάδας - Όχι στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν από πλευράς ΛΑ.Ε. ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Χουντής