Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Όχι στην Ευρώπη της λιτότητας, του ρατσισμού, του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς Συλλογικό κείμενο υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΛΑ.Ε.



(αναδημοσίευση από το rproject)


Με τους λαούς και τα κινήματα - Ανατροπή των μνημονίων - Ρήξη με ευρώ και ΕΕ
Οι επερ­χό­με­νες ευ­ρω­ε­κλο­γές θα είναι μια ση­μα­ντι­κή πο­λι­τι­κή μάχη στην Ευ­ρώ­πη και στην Ελ­λά­δα
1. Οι κυ­ρί­αρ­χες τά­ξεις επι­μέ­νουν στο σχέ­διο «ΕΕ και Ευρώ». Παρά τις ρωγ­μές (π.χ. Brexit) παρά τις δια­φω­νί­ες και τους αντα­γω­νι­σμούς (π.χ. χώρες του Βί­ζεν­γκαρντ, Ιτα­λία), παρά δη­λα­δή τα φαι­νό­με­να που υπο­γραμ­μί­ζουν την κρίση και το βάλ­τω­μα της στρα­τη­γι­κής των «ολο­κλη­ρώ­σε­ων», οι πλειο­ψη­φι­κές κα­θε­στω­τι­κές δυ­νά­μεις δη­λώ­νουν απο­φα­σι­σμέ­νες να προ­χω­ρή­σουν στο δρόμο που χά­ρα­ξαν στο Μά­α­στρι­χτ και στη Λι­σα­βό­να, με τις δια­βό­η­τες συν­θή­κες που έθε­σαν τα θε­μέ­λια για τη σύγ­χρο­νη ΕΕ και την Ευ­ρω­ζώ­νη.
2. Αυτή η επι­λο­γή ση­μαί­νει προ­σή­λω­ση στη στρα­τη­γι­κή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, ση­μαί­νει ενί­σχυ­ση της ρα­τσι­στι­κής οχύ­ρω­σης στην «Ευ­ρώ­πη-φρού­ριο», ση­μαί­νει ενί­σχυ­ση του ευ­ρω-ιμπε­ρια­λι­σμού με τις απο­φά­σεις για τον ευ­ρω-στρα­τό και τους ευ­ρω-εξο­πλι­σμούς. Ενώ ταυ­τό­χρο­να συρ­ρι­κνώ­νουν τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις,για τις κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες, για τα «προ­γράμ­μα­τα σύ­γκλι­σης» και την ενί­σχυ­ση των αγρο­τών.
Σε αυτές τις πο­λι­τι­κές έχουν συ­γκλί­νει από καιρό τα δύο βα­σι­κά κυ­βερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα σε όλη την Ευ­ρώ­πη, σε βαθμό που οι δια­φο­ρές με­τα­ξύ τους έχουν γίνει δυσ­διά­κρι­τες ακόμη και για την εκλο­γι­κή βάση τους. Η πα­ρα­δο­σια­κή Δεξιά και η σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρη σο­σαλ­δη­μο­κρα­τία, έχο­ντας συ­γκυ­βερ­νή­σει επί μα­κρόν σε χώρες κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας όπως η Γερ­μα­νία, σκια­γρα­φούν πλέον την έν­νοια του  «ακραί­ου κέ­ντρου», ως της δύ­να­μης που έχει ανα­δεί­ξει ως σήμα κα­τα­τε­θέν την Ευ­ρω­παϊ­κή ενο­ποί­η­ση δια της προ­σή­λω­σης στον νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό. Σε αυτόν τον χώρο εντά­χθη­καν και οι δυ­νά­μεις της «κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς», σε αυτόν το χώρο εντάσ­σει πλέον τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία ο Αλ. Τσί­πρας.
3. Ως δήθεν αντι­πο­λί­τευ­ση απέ­να­ντι στο «ακραίο κέ­ντρο» εμ­φα­νί­ζε­ται σή­με­ρα σε αρ­κε­τές χώρες η ακρο­δε­ξιά . Μια δύ­να­μη που υπο­στη­ρί­ζει στα­θε­ρά τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες αντι­με­ταρ­ρυθ­μί­σεις (όπως φαί­νε­ται στην πο­λι­τι­κή της στην Ουγ­γα­ρία, στην Αυ­στρία κ.ο.κ),  σε συν­δυα­σμό με τις ακραί­ες ρα­τσι­στι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες και τους με­τα­νά­στες (π.χ. Ιτα­λία), όπως και με τις ακραί­ες σε­ξι­στι­κές επι­θέ­σεις ενά­ντια στους ομο­φυ­λό­φι­λους και ενά­ντια στα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών (π.χ. Ισπα­νία). Η σύγ­χρο­νη ευ­ρω­παϊ­κή ακρο­δε­ξιά βρί­σκε­ται σε επι­κοι­νω­νία με το ρεύμα του Ντό­ναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και ενώ στην πα­ρού­σα συ­γκυ­ρία υπο­στη­ρί­ζει και μά­λι­στα ενερ­γά τις νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες αντερ­γα­τι­κές επι­θέ­σεις, ανα­λαμ­βά­νει ταυ­τό­χρο­να την προ­ε­τοι­μα­σία για μια στρο­φή προς τον οι­κο­νο­μι­κό εθνι­κι­σμό και τον προ­στα­τευ­τι­σμό. Αυτό είναι το νόημα του στρα­τη­γι­κού συν­θή­μα­τος των Λε­πέν-Σαλ­βί­νι: «για την Ευ­ρώ­πη των κυ­ρί­αρ­χων Εθνών-κρα­τών». Η ακρο­δε­ξιά είναι θα­νά­σι­μος αντί­πα­λος για το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και για τις δη­μο­κρα­τι­κές πο­λι­τι­κές κα­τα­κτή­σεις, την ίδια στιγ­μή όμως είναι απο­λύ­τως κα­θα­ρό ότι η ανοχή απέ­να­ντι στο «ακραίο κέ­ντρο» δεν απο­τε­λεί άμυνα απέ­να­ντι στην ανερ­χό­με­νη ακρο­δε­ξιά. Γιατί, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το δρόμο για την άνοδο της ακρο­δε­ξιάς «στρώ­νουν» οι κυ­βερ­νη­τι­κές πο­λι­τι­κές της
λι­τό­τη­τας και της πε­ρι­φρό­νη­σης της λαϊ­κής κυ­ριαρ­χί­ας της Δε­ξιάς, της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, της κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς. Αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται με τον τρα­γι­κό­τε­ρο τρόπο στα ζη­τή­μα­τα του ρα­τσι­σμού, όπου η πο­λι­τι­κή των κυ­βερ­νή­σε­ων και των θε­σμών της ΕΕ έχει με­τα­τρέ­ψει τα νερά της Με­σο­γεί­ου και του Αι­γαί­ου σε μα­ζι­κούς τά­φους προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών.
Την απά­ντη­ση σε αυτό το δί­πο­λο των κα­θε­στω­τι­κών δυ­νά­με­ων οφεί­λει να δώσει ο χώρος της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς και των κοι­νω­νι­κών κι­νη­μά­των.
4. Η εμπει­ρία του 2015 στην Ελ­λά­δα απο­δει­κνύ­ει ότι η πο­λι­τι­κή της ρήξης με την Ευ­ρω­ζώ­νη και την ΕΕ απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στη προ­ϋ­πό­θε­ση για την ανα­τρο­πή του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού και της διαρ­κούς λι­τό­τη­τας. Σή­με­ρα μά­λι­στα αυτή η γνώση είναι ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο εμπει­ρία των λαών σε όλη την ΕΕ.

Η θέση αυτή γί­νε­ται πλέον μια σαφής δια­χω­ρι­στι­κή γραμ­μή ανά­με­σα στις δυ­νά­μεις που επι­μέ­νουν στην υπε­ρά­σπι­ση των ερ­γα­τι­κών-λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και στις δυ­νά­μεις εκεί­νες (όπως ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και το Ευ­ρω­παϊ­κό Κόμμα της Αρι­στε­ράς) που μπαί­νουν στο δρόμο της σύ­γκλι­σης με την ευ­ρω­παϊ­κή σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία και, μέσω αυτής, με τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή της κα­πι­τα­λι­στι­κής πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης.
5. Όπως ζή­σα­με την πε­ρί­ο­δο 2010-2015, αλλά και όπως εί­δα­με από την εμπει­ρία του Brexit, η ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, αν και είναι ανα­γκαία συν­θή­κη, δεν είναι η μο­να­δι­κή συν­θή­κη για την υπε­ρά­σπι­ση των ερ­γα­τι­κών-λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Γι’ αυτό και επι­μέ­νου­με στην ανά­γκη η ρήξη να ακο­λου­θεί­ται από ένα σαφές με­τα­βα­τι­κό πρό­γραμ­μα που θα λο­γο­δο­τεί στις ερ­γα­τι­κές-λαϊ­κές ανά­γκες και θα εντάσ­σει την ανα­τρο­πή του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού μέσα στη γε­νι­κό­τε­ρη διεκ­δί­κη­ση της σο­σια­λι­στι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης.
6. Οι συν­θή­κες και οι ρυθ­μί­σεις της ΕΕ (όπως τα άρθρα που επι­βάλ­λουν την έγκρι­ση των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών των χω­ρών-με­λών από την Κο­μι­σιόν) έχουν υπο­βαθ­μί­σει δρα­στι­κά το δι­καί­ω­μα των λαών να απο­φα­σί­ζουν για το μέλ­λον τους. Με αυτή την έν­νοια, η αρχή της Λαϊ­κής Κυ­ριαρ­χί­ας, μια κα­τά­κτη­ση 200 και πλέον ετών, έχει κυ­ριο­λε­κτι­κά κα­ταρ­ρα­κω­θεί. Γι’ αυτό και η πάλη ενά­ντια στις μνη­μο­νια­κές-νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες οι­κο­νο­μι­κές πο­λι­τι­κές συν­δέ­ε­ται με τον αγώνα υπε­ρά­σπι­σης των δη­μο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών και δι­καιω­μά­των σε όλα τα επί­πε­δα. Είναι δη­λα­δή πρω­τί­στως η πάλη για το δι­καί­ω­μα της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας (των ερ­γα­ζο­μέ­νων, των γυ­ναι­κών, των με­τα­να­στών, των προ­σφύ­γων) να ορί­ζουν την πο­λι­τι­κή που ασκεί­ται στη χώρα που ζουν. Γι’ αυτό και δεν έχει σχέση αυτός ο αγώ­νας με τους θαυ­μα­στές του Τραμπ, τα ορ­φα­νά της ακρο­δε­ξιάς και τις συχνά πο­λε­μο­κά­πη­λες κραυ­γές τους, που προ­σπα­θούν απλά να θέ­σουν τους λαούς στα συμ­φέ­ρο­ντα άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέ­ντρων.
7. Οι επι­διώ­ξεις αυτής της πάλης είναι φα­νε­ρό ότι ξε­περ­νούν τα στενά όρια των εθνι­κών συ­νό­ρων. Η διε­θνής αλ­λη­λεγ­γύη, ο συ­ντο­νι­σμός ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την κλι­μά­κω­ση της δρά­σης, η συν­δια­μόρ­φω­ση στό­χων και προ­ο­πτι­κών, όλες αυτές οι πλευ­ρές ενός σύγ­χρο­νου διε­θνι­σμού είναι ανα­γκαί­ες σή­με­ρα όσο ποτέ. Με την έν­νοια αυτή είναι για εμάς ση­μα­ντι­κή η συμ­με­το­χή στις διερ­γα­σί­ες του με­τώ­που «Και τώρα ο Λαός», που απορ­ρί­πτει τις επι­λο­γές του ευ­ρω­ρε­φορ­μι­σμού του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και του ΚΕΑ.
8. Γνω­ρί­ζου­με ότι σή­με­ρα ο κό­σμος μας περ­νά­ει δύ­σκο­λες μέρες στη χώρα μας. Η κοι­νω­νι­κή επί­θε­ση της λι­τό­τη­τας συν­δυά­στη­κε με τις απο­γοη­τεύ­σεις των πο­λι­τι­κών δια­ψεύ­σε­ων. Γι’ αυτό η ανα­τρε­πτι­κή πο­λι­τι­κή δεν μπο­ρεί να πε­ριο­ρί­ζε­ται στα λόγια. Και προ­ϋ­πό­θε­ση για το πέ­ρα­σμα στην πράξη είναι μια με­τω­πι­κή τα­κτι­κή που επι­διώ­κει ει­λι­κρι­νή συ­γκέ­ντρω­ση δυ­νά­με­ων, με στόχο να γί­νουν εφι­κτές οι νίκες που έχει ανά­γκη ο κό­σμος μας. Για να συ­νε­χι­στεί η αντί­στα­ση – για να προ­ε­τοι­μα­στεί η αντε­πί­θε­ση, όλοι μας έχου­με κάνει την επι­λο­γή της συμ­με­το­χής στο μέ­τω­πο της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας και συμ­με­τέ­χου­με στις Ευ­ρω­ε­κλο­γές ως υπο­ψή­φιοι της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας.
Πα­λεύ­ου­με σε κάθε επί­πε­δο (τόσο στο εσω­τε­ρι­κό της ΛΑΕ όσο και ευ­ρύ­τε­ρα) για την προ­ώ­θη­ση ενός με­τώ­που της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Μια επι­λο­γή που ολο­φά­νε­ρα αφορά κα­ταρ­χήν τις δυ­νά­μεις της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, όσους/ες   απο­χώ­ρη­σαν από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το κα­λο­καί­ρι του 2015, αλλά και κάθε αρι­στε­ρό αγω­νι­στή που αρ­νεί­ται την απο­δο­χή του υπάρ­χο­ντος κα­θε­στώ­τος ως «μο­νό­δρο­μο» και «κα­νο­νι­κό­τη­τα».
Είναι μια επι­λο­γή που ολο­φά­νε­ρα προ­ϋ­πο­θέ­τει την απόρ­ρι­ψη τόσο των δε­ξιό­στρο­φων πο­λι­τι­κών προ­σαρ­μο­γών, όσο και της επι­μο­νή σε έναν αδιέ­ξο­δο αυ­το­α­να­φο­ρι­κό σε­χτα­ρι­σμό.
Θε­ω­ρού­με ότι η τα­κτι­κή όλων των δυ­νά­με­ων στις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές και στις Ευ­ρω­ε­κλο­γές θα πρέ­πει να «με­τρη­θεί» και με το κρι­τή­ριο του εάν και κατά πόσο υπη­ρε­τεί αυτή την κα­τεύ­θυν­ση της με­τω­πι­κής συ­νερ­γα­σί­ας των δυ­νά­με­ων της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς για τη ρήξη και την ανα­τρο­πή των κυ­ρί­αρ­χων πο­λι­τι­κών. Κα­τεύ­θυν­ση που, ακόμα και αν δεν υλο­ποι­ή­θη­κε τώρα, πρέ­πει να συ­νε­χί­σει να επι­διώ­κε­ται στο μα­ζι­κό κί­νη­μα και στις επό­με­νες, στις εθνι­κές εκλο­γές.
Στο πλαί­σιο αυτό κα­λού­με στην ψή­φι­ση του ψη­φο­δελ­τί­ου της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας στις ευ­ρω­ε­κλο­γές και ει­δι­κό­τε­ρα στη στή­ρι­ξη των υπο­ψη­φί­ων που μά­χο­νται ανοι­χτά για την προ­ο­πτι­κή της ανα­σύν­θε­σης και της με­τω­πι­κής ενό­τη­τας της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.
Οι υπο­ψή­φιοι/ες ευ­ρω­βου­λευ­τές:
Σπύ­ρος Δρί­τσας
Στά­θης Κου­βε­λά­κης
Μάνια Μπαρ­σέφ­σκη
Μαρία Μπό­λα­ρη
Αντώ­νης Σι­γά­λας
Χρή­στος Σταυ­ρα­κά­κης
Ντίνα Σω­τη­ριά­δη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου