Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Για την εκδίκαση της έφεσης κατά της ΜΠρΑθ 27/2021 και το απαράδεκτο καθεστώς του “συνεργάτη” δικηγόρουν (του Θανάση Καμπαγιάννη)

Από την ιστοσελίδα της ΕΠΔΑ. Η υπόθεση αφορά σε χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται πραγματικά σε καθεστώς γαλέρας, ως ανεξάρτητοι δήθεν επαγγελματίες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους πολλές φορές έγκλειστοι (κάποιοι κοντά στο λιμάνι, αν έχει τύχει να ξέρετε) για πάνω από 8 ώρες χωρίς έξτρα αμοιβή, εννοείται. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, και ελπίζω να σταθεί όσο ανεβαίνει τις σκάλες της δικαστικής ιεραρχίας, κάτι που συνήθως σπάνια συμβαίνει. Αν δε τύχει και πάει στον ΑΠ και από το αρμόδιο τμήμα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, τότε την κάτσαμε τη γαλέρα !!!! Εξαιρετικά σημαντική η πρόσθετη παρέμβαση του Δ.Σ.Α. στη δίκη αυτή, και η παρουσία των συμβούλων του στη διαδικασία. Δέστε στο τέλος την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτόδικη απόφαση.

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση από το fb του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Θανάση Καμπαγιάννη:

Συζητήθηκε σήμερα (20/9/2022) στο Εφετείο της Αθήνας η έφεση κατά της απόφασης 27/2021 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία συνάδελφός μας δικηγόρος που δούλευε “μπλοκάκι” σε τράπεζα (αμειβόμενος μηνιαίως με δελτίο παροχής υπηρεσιών) κρίθηκε ότι στην πραγματικότητα εργαζόταν με έμμισθη εντολή αορίστου χρόνου επί πάγια αντιμισθία.

Η αξία της πρωτόδικης απόφασης είναι μεγάλη, καθώς αποκαλύπτει το παράνομο εργασιακό καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζονται χιλιάδες “συνεργάτες” δικηγόροι, χωρίς καμία ρύθμιση από αυτές που υπάρχουν στο εργατικό δίκαιο, χωρίς αναγνώριση δώρων, επιδομάτων, κοκ ή πληρωμή εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι δε σκανδαλώδες ότι η δικαιολόγηση που προβάλλεται για αυτό το καθεστώς γαλέρας είναι η… ανεξαρτησία του δικηγόρου, η οποία έτσι μετατρέπεται από κατάκτηση σε πρόσχημα για την πιο σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση. Η αναγνώριση της σχέσης “συνεργασίας”, στην επίδικη περίπτωση επί 11 έτη (!), ως σχέσης έμμισθης εντολής (α. 42 του Κώδικα Δικηγόρων) αποτελεί ένα πρώτο βήμα που πρέπει να διεκδικήσουμε για όλους τους δικηγόρους που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτου (εταιρείες, δικηγορικά γραφεία, κλπ). Πέραν τούτου, θα χρειαστεί μαζική κινητοποίηση με στόχο την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, την κατάργηση του αρρύθμιστου αίσχους του “συνεργάτη” του α. 48 ΚΔ και την κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων κατ’ αναλογία των διατάξεων του εργατικού δικαίου, με ταυτόχρονη πρόνοια για την διατήρηση της λειτουργικής και επιστημονικής ανεξαρτησίας του δικηγόρου.

Πρόσθετη παρέμβαση άσκησε σήμερα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διά του προέδρου του, ενώ παρόντες ήμασταν και σύμβουλοι του ΔΣ για να στηρίξουμε τον νομικό αγώνα που δίνει ο συνάδελφός μας, ένας αγώνας που αφορά χιλιάδες δικηγόρους.

Εκτός από νομικό, το ζήτημα είναι συνδικαλιστικό και πολιτικό και απαιτεί μαζική κινητοποίηση την οποία οφείλουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στα χιλιάδες μέλη τους!

Η πρωτόδικη απόφαση υπάρχει εδώ:

https://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/MPrAth%2027.2021.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου