Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Αναδρομή 2022: Μια χρονιά γεμάτη αγώνες (φωτογραφικό άλμπουμ)

Από την ιστοσελίδα της ΕΠΔΑ. Μια σύντομη φωτογραφική αναδρομή στην έντονη δράση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας - Δικηγορικής Ανατροπής της παράταξης που τελικά μας εκπροσωπεί όλους, καθώς στις υπόλοιπες πόλης της χώρας οι κινητοποιήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Καλή επόμενη αγωνιστική χρονιά για όλες και όλους μας !!!!

Ήταν μια χρονιά δύσκολη και πολλές φορές ζοφερή το 2022. Στο τέλος της, ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή προτιμάμε να θυμόμαστε τις στιγμές της συλλογικότητας, της μαζικής αντίστασης και του αγώνα. Εκτός από τις ανακοινώσεις, τις παρεμβάσεις, την παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Εναλλακτική επιμένει σταθερά στην εξώστρεφη κινηματική δράση των δικηγόρων δίπλα στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Στις 24 φωτογραφίες αυτής της ανάρτησης, θυμίζουμε κάποιες από τις μάχες που δώσαμε το 2022: ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στην έμφυλη βία, τον ρατσισμό και τον φασισμό, για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων στην υγειονομική περίθαλψη, για τη δικηγορική δεοντολογία, για τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στην Πανεπιστημιακή αστυνομία και τις δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες, για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, για την υπεράσπιση της δικηγορίας ενάντια στον ευτελισμό της, για την υπεράσπιση του απορρήτου των επικοινωνιών, για τα δικαιώματα των νέων δικηγόρων, για το δικαίωμα των προσφύγων στη στέγαση, για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, ενάντια στην ακρίβεια πλάι στους απεργούς εργαζόμενους, ενάντια στην αστυνομική δολοφονική βία από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο μέχρι τον Κώστα Φραγκούλη, για το δικαίωμα στην ασφάλιση.

Η συλλογικότητα και οι αγωνιστικοί δεσμοί που χτίσαμε μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το 2023 μπορεί να είναι μια καλύτερη χρονιά, μόνο όμως μέσα από τους αγώνες όλων μας. Καλές γιορτές και καλή ανάπαυλα σε όλες και όλους!

26 Φεβρουαρίου 2022: Πανεργατική συγκέντρωση ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη.
8 Μαρτίου 2022: Συγκέντρωση για την ημέρα της γυναίκας.

Αποχαιρετώντας το 2022 : Απολογισμός και προοπτικές στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες (του Κώστα Παπαδάκη)

Ο Κώστας Παπαδάκης κάνει έναν αναλυτικό απολογισμό για όσα έγιναν το 2022 σε νομοθετικό επίπεδο, στο επίπεδο της αστυνομικής βίας και καταστολής, σε δικαστικό επίπεδο με την πλήρη ατιμωρισία των αστυνομικών, αναφέρεται στις εκλογές της ΕΝΔΕ και την επαναφορά της συντηρητικής παράταξης, και στις επικείμενες συγκρούσεις του 2023. 



Ο χρόνος που φεύγει υπήρξε χρόνος πολύ σκληρής αναμέτρησης ανάμεσα στις δυνάμεις της εξουσίας και τις δυνάμεις του κινήματος. Συνέχισε την δυναμική της προηγούμενης χρονιάς και ανέδειξε ισχυρές προωθήσεις και στις δύο πλευρές, υψώνοντας ακόμα περισσότερο το αμοιβαίο φορτίο για την χρονιά που έρχεται. Αξίζει τον κόπο και μάλλον επιβάλλεται και πάλι μια ανασκόπηση-απολογισμός σε όσα συνέβησαν στην διάρκεια του, η συναγωγή συμπερασμάτων, ο προσανατολισμός και η εκπόνηση επιδιώξεων και διεκδικήσεων για τον επόμενο χρόνο. Το 2022 συνεχίστηκε η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης Ν.Δ. και των δυνάμεων της εξουσίας που την στηρίζουν. Η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε σε όλα τα πεδία. Στο  νομοθετικό πεδίο συνεχίστηκε η επιδρομή των προηγούμενων ετών και προστέθηκε μια σειρά νόμων με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να θωρακίσει την εξουσία απέναντι στο κίνημα. Τέτοιοι νόμοι είναι :

Ο ν. 4908/2022 (ΦΕΚ 52/Α/11-03-2022), άρθρο 72, με τον οποίο επωφελούμενη αυτήν την φορά από την αποτρόπαια δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, κατάργησε την δυνατότητα μετατροπής, αναστολής και ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης σε περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του άρθρου 187 ΠΚ, ακόμα κι αν αυτές έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα. Ας σημειωθεί ότι στην ρύθμιση αυτή έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεση τους όλοι οι νομικοί και δικηγορικοί φορείς παρά την αφόρητα συντηρητική και καθεστωτική αντίληψη και συμπεριφορά των  ηγεσιών τους, ενώ οι δικηγόροι όλης της χώρας πραγματοποιούν “στοχευμένη αποχή”, διαδοχικά παρατεινόμενη τουλάχιστον μέχρι 31.3.2023, απ’ όλα τα δικαστήρια που δικάζονταν σε 1ο βαθμό υποθέσεις του ΠΚ 187.

Ο ν. 4937/2022 (ΦΕΚ Α 106/02.06.2022, «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας κλπ»), με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει την διάλυση των δικαστικών και εισαγγελικών υπηρεσιών, που εδώ και χρόνια υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσλήψεων, της διατήρησης εκατοντάδων οργανικών κενών και της πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης του πολίτη, καθιερώνοντας συλλήβδην τις ψηφιακές επιδόσεις, αντί της επίδοσης εγγράφων με δικαστικό επιμελητή, όπως προβλεπόταν στην Ποινική Δικονομία.

Ήταν μάλιστα τόση η βιασύνη της να τα πραγματοποιήσει άμεσα και να απαλλάξει (άρθρο 22) την ΕΛ.ΑΣ. από την υποχρέωση κοινοποίησης εγγράφων, βεβαιώσεων γνησίου υπογραφής, επικύρωσης αντιγράφων κλπ (Για να κάνει τι άραγε, στον χρόνο που θα “απελευθερωθεί” ; Για να δέρνει τον κόσμο στις διαδηλώσεις ή για να μεριμνά για την φύλαξη υψηλών προσώπων ;), ώστε αμέσως δημιουργήθηκε πρόβλημα στις φυλακές, που η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των κρατουμένων δεν μπορεί να γίνει από άλλους υπαλλήλους, πλην αστυνομικών, με αποτέλεσμα να καταστήσει αδύνατη την εξουσιοδότηση των δικηγόρων και την διεξαγωγή δικών και την άσκηση δικαιωμάτων των δηκατηγορουμένων, αφού δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη, εξαιτίας της σπουδής με την οποία και αυτό το νομοσχέδιο προωθήθηκε.

Με τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση (άρθρο 29) προέβλεψε επιλεκτικά την μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση πλην ισόβιας κάθειρξης, άρα δηλαδή και πάλι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη για όλα τα καταδικασμένα, πλην Ρουπακιά, μέλη της Χρυσής Αυγής (ήδη πολλοί έχουν μεταχθεί και πριν το νόμο και έχουν αποφυλακισθεί) , ενώ όπως είναι γνωστό είχε αρνηθεί την εφαρμογή του δικού της νόμου στον Δημήτρη Κουφοντίνα και σε άλλους κρατούμενους.

Ο ν. 4938/2022 – ΦΕΚ 109/Α/6-6-2022 “Οργανισμός των Δικαστηρίων”, άλλο ένα θεσμικό νομοθέτημα που προβλήθηκε με τις περγαμηνές της μεταρρύθμισης, αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις δικαστικών, εισαγγελέων, δικηγόρων και πολιτών, κυρίως διότι παρέχει τη δυνατότητα (άρθρο 2) σύμπτυξης των δικαστικών υπηρεσιών (“δικαστικός Καλλικράτης”), δίνοντας τη δυνατότητα κατάργησης Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων ολόκληρων Νομών, πράγμα το οποίο εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη καθυστέρηση και αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη, συγκέντρωση δικηγορικής ύλης στα δικηγορικά γραφεία των πόλων που θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται δικαστήρια, αδυναμία πρόσβασης δικαιοσύνης για τους φτωχούς και αφανισμός των δικηγορικών γραφείων των άλλων περιοχών.

Ο νόμος προβλέπει και τη δυνατότητα λειτουργίας δικαστηρίων με τηλεματική (άρθρο 2), δηλαδή εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, πράγμα ΄που καταργεί την αρχή της αμεσότητας της δίκης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η επιμονή στη διατύπωση ως κριτηρίων

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Separate but (not) equal ("Διαχωρισμένοι αλλά (όχι) ίσοι") ή “Romani lives matter”; (του Χαρ. Κουρουνδή)

Από την ιστοσελίδα της ΕΠΔΑ. Τελικά ισχύει αυτό που είπε ο Λύτρας, ότι ο αστυνομικός θα είχε προφυλακιστεί αν δεν ήταν Ρομά ο μακαρίτης ο Φραγκούλης; Προσωπική μου άποψη είναι ότι  ισχύει, και μάλιστα στην εποχή που διανύουμε. Ο συνάδελφος Κουρουνδής εξετάζει το θέμα με σοβαρή επιστημονική και ιστορική ματιά

Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους των Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη, ο Χαράλαμπος Κουρουνδής γράφει για την ιστορία και την εφαρμογή του δόγματος “διαχωρισμένοι αλλά ίσοι” στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. (Αναδημοσίευση από το Syntagma Watch, 21/12/2022)

 

Στη σύγχρονη ιστορία των διακρίσεων και του ρατσισμού εμβληματική θέση έχει το δόγμα “separate but equal” («διαχωρισμένοι αλλά ίσοι») που εξήγγειλε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1896[1]. Το εν λόγω δόγμα σήμαινε ότι λευκοί και μαύροι στις ΗΠΑ είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στα μέσα μεταφοράς ή στα εστιατόρια. «Απλώς» έπρεπε να κάθονται σε διαφορετικές θέσεις και χώρους. Αυτή η διαφορά στην πράξη ήταν τεράστια. Ο φυλετικός διαχωρισμός είχε ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ λευκών και μαύρων.

Στην περίπτωση των Ελλήνων Ρομά, το δόγμα «διαχωρισμένοι αλλά ίσοι» έχει εφαρμοστεί στην πιο καθαρή μορφή του με τον σχολικό διαχωρισμό στον Ασπρόπυργο της Ελευσίνας[2]. Η ουσία του δόγματος όμως, η τυπική ισότητα που συγκαλύπτει την πραγματική ανισότητα που προκαλεί ο διαχωρισμός, διέπει και την επιλογή των κριτηρίων για την επιβολή προσωρινής κράτησης σε περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με θύτες αστυνομικούς και θύματα Ρομά.

Σύμφωνα με το άρθρο 282 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «σκοπός των περιοριστικών όρων, του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και της προσωρινής κράτησης είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης», μέτρα τα οποία επιβάλλονται αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου.

Πώς εφαρμόζονται γενικά αυτές οι προβλέψεις; Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου για την πρακτική της προσωρινής κράτησης στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015[3], η Ελλάδα φαίνεται να αποκλίνει από τη νομολογία του ΕΔΔΑ σε σχέση με το τεκμήριο υπέρ της μη κράτησης, ενώ η ανθρωποκτονία λόγω της φύσης της οδηγεί ακόμα συχνότερα σε προσωρινή κράτηση (σελ. 38-39 της έρευνας). Με απλά λόγια, η προσωρινή κράτηση στην Ελλάδα εφαρμόζεται εκτεταμένα και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν θα επιβληθεί σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας με δόλο.

Πώς εφαρμόζονται ειδικά αυτές οι προβλέψεις, όταν αφορούν περιπτώσεις ανθρωποκτονιών με θύτες αστυνομικούς και θύματα Ρομά; Οι δύο τελευταίες σχετικές υποθέσεις, η ανθρωποκτονία του Ρομά Νίκου Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021 από αστυνομικούς με 36 σφαίρες και η πρόσφατη ανθρωποκτονία του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό με σφαίρα στο κεφάλι είχαν κοινή αντιμετώπιση. Στους θύτες δεν επιβλήθηκε προσωρινή κράτηση παρότι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με (ενδεχόμενο) δόλο. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, πριν από την κρίση αναφορικά με την επιβολή ή μη προσωρινής κράτησης στους αστυνομικούς, οι τελευταίοι είχαν την τύχη να δεχθούν την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες περιπτώσεων; Τα κριτήρια του νόμου είναι τα ίδια. «Απλώς» εφαρμόζονται διαφορετικά. Εάν ο θύτης είναι αστυνομικός και το θύμα είναι Ρομά, η δικαστική ερμηνεία ακολουθεί τις πιο φιλελεύθερες προσλήψεις του θεσμού της προσωρινής κράτησης διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις και το τεκμήριο της αθωότητας και ερμηνεύοντας συσταλτικά τις προϋποθέσεις του νόμου. Εάν όχι, η επιείκεια και ο ανθρωπισμός δίνουν τη θέση τους στον παραδειγματισμό και στη γενικοπροληπτική λειτουργία της προσωρινής κράτησης.

Η αστυνομική βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα αποτελεί, βέβαια, ένα συστημικό πρόβλημα παρά την (ατεκμηρίωτη) αντίθετη τοποθέτηση πρώην Υπουργού[4]. Οι προτάσεις σε θεσμικό επίπεδο για τον περιορισμό του εν λόγω φαινομένου δεν λείπουν[5]. Το κλειδί όμως για να καταπολεμηθεί η αστυνομική βία με θύματα Ρομά και άλλες αποκλεισμένες ομάδες (πρόσφυγες, μετανάστες κλπ)[6] βρίσκεται στην κινητοποίηση της κοινωνίας.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα στο Δικαστικό Μέγαρο !!!!

Σήμερα έγινε στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, με το κέρασμα από  το Λ.Ε.Α.Δ.Η.  και με τα κάλαντα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου να παιανίζει στο κεφαλόσκαλο, και την παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων !!! Την εκδήλωση τίμησαν τα μέλη του Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, και αρκετές συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Προσωπικά αναγκάστηκα σε απουσία λόγω ανάρρωσης από τον κορωνοιό. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο τραβήχτηκαν από το Μιχάλη Σαρχιανάκη, που τον ευχαριστώ πολύ !!!!
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένες γιορτές σε όλες και όλους !!!!






Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Καμπαγιάννης: Τίθεται πλέον ζήτημα για το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα (του Θανάση Καμπαγιάννη)

Αναδημοσίευση από την εφσυν. Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Θανάση Καμπαγιάννη για την εκτροπή στο δημοκρατικό πολίτευμα που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες στη χώρα, και στην οποία συμμετέχουν διάφοροι με παντοίους τρόπους. Μια τοποθέτηση η οποία έχει λείψει, και υπογραμμίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερους. Το κείμενο έχει δημοσιευθεί και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες (infowar, candiadoc κ.α.).

 

 

Ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης παίρνει θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Euractiv αλλά και την επίθεση Ντογιάκου στον Τύπο.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα του έγκυρου ειδησεογραφικού Euractiv, μετά από έλεγχο της ΑΔΑΕ στην COSMOTE, αποκαλύφθηκαν νέες "νόμιμες επισυνδέσεις" με εισαγγελικές διατάξεις για λόγους εθνικής ασφάλειας σε βάρος του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Κατά το δημοσίευμα, τον έλεγχο αποπειράθηκε να εμποδίσει παρανόμως με προφορική γνώμη του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ωστόσο ο έλεγχος για τα ως άνω πρόσωπα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τη συνταγματική νομιμότητα που θωρακίζει την ανεξαρτησία της αρμόδιας Αρχής.

Αποκαλύπτεται πλέον ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν "μεμονωμένη αστοχία", αλλά κομμάτι της δράσης ενός οργανωμένου εγκληματικού κυκλώματος που έχει δράσει μέσα στην ΕΥΠ και έχει υποκλέψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αρχηγών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων. Πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τοποτηρητή τον ανιψιό του, γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η στοιχειοθέτηση συστήματος υποκλοπών, και μάλιστα μέσω της "νόμιμης" οδού των εισαγγελικών διατάξεων (πέραν δηλαδή των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το σύστημα Predator και τη χρήση του από την ΕΥΠ) θέτει πλέον ζήτημα για την ίδια την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Προκύπτουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι ένα παρακράτος με κέντρο την ΕΥΠ, με εισαγγελικές προσβάσεις και ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει στήσει έναν μηχανισμό υποκλοπών με σκοπό την αναπαραγωγή της πολιτικής κυριαρχίας αυτών που έδωσαν την εντολή της συγκρότησής του.

Κάθε απεύθυνση προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που επί μήνες παρακωλύουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου, είναι πλέον περιττή. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και αυτός ο Πρωθυπουργός πρέπει να λογοδοτήσει πολιτικά και ποινικά. Αν, μάλιστα, ισχύει η απόπειρα παρακώλυσης του ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαθέτουμε πια και την θλιβερή εξήγηση για τα νωθρά αντανακλαστικά της δικαστικής εξουσίας.

Πλέον το ζήτημα είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως είχαμε πει μετά την επιβεβαίωση της παρακολούθησης Χατζηδάκη, κάθε συνέχιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με όρους τυπικής καθημερινότητας βαρύνει πλέον και τα ίδια. Κάθε συμμόρφωση στην κοινοβουλευτική κανονικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως συνενοχή. Αντί να ψηφίζουν τα προεκλογικά επιδόματα των 600 ευρώ για τους ένστολους ψηφοφόρους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν έμπρακτες πρωτοβουλίες που να σημάνουν το "Ως Εδώ".

Δημοκρατικό πολίτευμα δεν σημαίνει τα ντουβάρια μιας τυπικά λειτουργούσας Βουλής. Σημαίνει ελευθερίες και δικαιώματα, πολίτες που δεν φοβούνται τη σκιά τους, μειοψηφίες που μπορούν να γίνουν πλειοψηφίες μέσα από την ανεμπόδιστη πολιτική δράση. Αυτά πλέον φαίνεται να έχουν καταλυθεί στην Ελλάδα. Γι' αυτό λέμε ότι είμαστε πια στην Ώρα Μηδέν».

*Θ. Καμπαγιάννης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Όχι νέα αύξηση στις εισφορές! – Συγκέντρωση των δικηγόρων στο Υπουργείο Εργασίας (φωτογραφίες)

 Από την ιστοσελίδα της ΕΠΔΑ. Όπως γράψαμε, στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα, δεν έγινε κάποια συγκέντρωση για το ασφαλιστικό, σε αντίθεση με το 2016. Στην Αθήνα όμως είχαμε μαζική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και η ΕΠΔΑ, από όπου και οι φωτογραφίες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας δικηγόρων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης ανέφερε τα εξής:

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Δευτέρα 12.12.2022 : απέχουμε από τα καθήκοντά μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τον ορατό κίνδυνο της πλήρους εξαθλίωσης και αφανισμού του κλάδου !!!!

 

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση του Δ.Σ.Η. της 4.2.2016 πάλι για το ασφαλιστικό !!!!

Η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κινητοποίηση για το Ηράκλειο. Υπογράψτε το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο link στο τέλος της δημοσίευσης !!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κατά την συνεδρίαση της 07-12-2022 επικύρωσε ομόφωνα την από 20-11-2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων μελών του από τα καθήκοντά τους, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στην Αθήνα.

Η αποχή μας είναι επιβεβλημένη λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στον ορατό κίνδυνο πλήρους εξαθλίωσης και αφανισμού του κλάδου που θα επιφέρει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από 01-01-2023 σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, την ίδια στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης και η άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ.

Άδειες θα χορηγούνται από την Επιτροπή Αδειών του Δ.Σ.Η στις εξής περιπτώσεις: α)σε υποθέσεις για τις οποίες τίθεται θέμα παραγραφής ή προθεσμίας, β)όπου υπάρχει κρατούμενος ή προσωρινά κρατούμενος για τον οποίο συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, γ)σε κακουργήματα και πλημμελήματα για τα οποία συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής (δηλαδή, για τα πλημμελήματα 6ετία σε πρώτο βαθμό και 7ετία σε δεύτερο βαθμό), δ)σε συνοδείες κρατουμένων για κακούργημα, ε)για την κατάθεση Αντιρρήσεων (Διοικητικό). Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται άδεια για την κατάθεση προτάσεων (20ημερο και 120 ημερών) κατά την νέα τακτική διαδικασία του Κ.Πολ.Δ και προσθήκης-αντίκρουσης.

Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης https://apps.olomeleia.gr/.