Μια ταινία μικρού μήκους, που εμένα με συγκίνησε ιδιαίτερα, και την κράτησα για την αποψινή βραδιά. Και να τον πιστεύετε !!!! Έρχεται με διάφορες μορφές, και ξυπνάει και ξεκινάει από μέσα μας !!!!
Καλή χρόνια !!!
Μια ταινία μικρού μήκους, που εμένα με συγκίνησε ιδιαίτερα, και την κράτησα για την αποψινή βραδιά. Και να τον πιστεύετε !!!! Έρχεται με διάφορες μορφές, και ξυπνάει και ξεκινάει από μέσα μας !!!!
Καλή χρόνια !!!
Οι συνήθεις πιεστικές δικηγορικές υποχρεώσεις του τέλους του έτους, και το κλίμα των Χριστουγέννων που ακολούθησε, συντέλεσαν ώστε η ανάρτηση αυτή να έρθει στο τέλος του χρόνου. Νομίζω όμως ότι την οφείλω σε όσες και όσους ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό. Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη, με παρουσία αρκετού κόσμου από διάφορους χώρους και με διαφορετικούς προβληματισμούς. Παραθέτω εδώ την τοποθέτησή μου, που στηρίζεται και σε κείμενα του συντρόφου δικηγόρου Αθηνών και μέλους της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, Δημήτρη Σαραφιανού, τον οποίο και ευχαριστώ. Επειδή πάντοτε είναι ιδιαίτερα σημαντική η συζήτηση που ακολουθεί, έκανα κάποιες περικοπές στην τοποθέτησή μου. Εδώ όμως την παραθέτω αυτούσια, στην αρχική της μορφή.
Το ζήτημα της κατοικίας είναι ένα θέμα αμιγώς πολιτικό !!!! Και η κατασκευή των νόμων όμως, που τους παράγει η εκτελεστική εξουσία που εκλέγεται ή επιβάλλεται πραξικοπηματικά, είναι εξ ίσου θέμα πολιτικό, αφού η νομοθεσία αποτελεί έκφραση των πολιτικών συσχετισμών της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Ασπίδα προστασίας απέναντι στην ψήφιση ανεξέλεγκτων καταχρηστικών νομοθετημάτων θα έπρεπε να αποτελεί η δικαστική εξουσία, η οποία θα μπορούσε, και κάποτε το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει, να προστατεύει το λαό με τους κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος, που τοποθετούνται δηλαδή πάνω από τους συνήθεις νόμους. Και αυτά είναι το Σύνταγμα, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οι Διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες. Το Σύνταγμα βέβαια μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταλυθεί. Και όχι μόνο με πραξικόπημα. Αλλά και με απλό νόμο. Όπως το νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ψηφίστηκε γιατί, όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πιερρακάκης, η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει τη συνταγματική αναθεώρηση και απαιτεί την ιδιωτική παιδεία εδώ και τώρα.
Ας δούμε λοιπόν τι λέει το Σύνταγμά μας για την κατοικία : Διαβάστε το, πριν το κατεβάσουν, που λένε !!! Σύμφωνα με το άρθρο 21§4 Σ, «4. H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους». Η Ολ.ΣτΕ στην 106/91 απόφασή της, ερμηνεύοντας από κοινού τα άρθρα 21 και 24 Σ., έκρινε ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και κρίνει ότι όποιος βρίσκεται σε κατάσταση αστεγίας ή υπό συνεχή κίνδυνο αστεγίας στερείται του δικαιώματός του για συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας (άρθρο 5§1 Σ), εν τέλει δε διακυβεύεται η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (άρθρο 2§1 Σ).
Το δικαίωμα στην κατοικία κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα έναν άλλο κανόνα υπερνομοθετικής ισχύος, σύμφωνα με το οποίο τα συμβαλλόμενα Κράτη δεσμεύονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος κατάλληλης κατοικίας, όπου κάποιος θα μπορεί να διαμένει ειρηνικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, που κρίνεται ως θεμελιώδες δικαίωμα και κεντρικής σημασίας για την απόλαυση των οικονομικών, κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τα όργανα του ΟΗΕ ερμηνεύουν τη διάταξη αυτή ως απόλυτη κατοχύρωση του δικαιώματος κατάλληλης κατοικίας, που αποκλείει την έξωση, αν το κράτος δεν διασφαλίζει εναλλακτική αξιοπρεπή κατοικία σε αυτόν που την υφίσταται. Δηλαδή αποκλείει τη δυνατότητα να σε πετάξουν στο δρόμο. Αποκλείει τους άστεγους, που όμως πλημμυρίζουν όλη την πολιτισμένη δυτική κοινωνία.
Η προστασία επεκτείνεται σε όλη την οικογένεια, και στα παιδιά, τα οποία προστατεύει επί πλέον και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που επίσης είναι κανόνας υπερνομοθετικής ισχύος, απαιτεί να εξασφαλίζει το κράτος ασφαλή κατοικία για τα παιδιά, ώστε να μπορούν να μετέχουν στις δραστηριότητές τους και να αναπτυχθούν.
Άρα, το κράτος υποχρεώνεται πολλαπλά να σε βοηθήσει να αποκτήσεις κατοικία, να την ξεπληρώσεις εννοείται, και να τη διατηρήσεις, για να μπορείς να είσαι πολίτης τόσον εσύ όσο και τα παιδιά σου !!!!
Πέθανε χθες σε ηλικία 96 ετών, και κηδεύεται σήμερα, Τρίτη 31.12.2024 στις 12.00 στον Άγιο Τίτο η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, μια ανήσυχη ενεργητική γυναίκα, ιστορικό στέλεχος και αγωνίστρια της Αριστεράς (Ε.Δ.Α., Κ.Κ.Ε. εσ., ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές συναντηθήκαμε, και συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε) και του Εργοτέλη, του οποίου ήταν αθλήτρια στίβου και μέλος του Δ.Σ. προδικτατορικά, σε μια εποχή κατά την οποία δεν ήταν συνηθισμένο να ανακατεύονται γυναίκες στις διοικήσεις σωματείων. Ήταν η εποχή που ο Εργοτέλης είχε μια προοδευτική διοίκηση από στελέχη της Ένωσης Κέντρου, και της Ε.Δ.Α. τα οποία στη συνέχεια έλαβαν και την ιστορική απόφαση για την παραχώρηση του γηπέδου στο Μίκη Θεοδωράκη για την πραγματοποίηση της συναυλίας λίγο πριν τη δικτατορία. Θυμάμαι όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τα διοικητικά του Εργοτέλη, το 1988, να μου λέει ο Νίκος Παχιαδάκης, προπονητής τότε των Ακαδημιών του Εργοτέλη, ότι η Δέσποινα είχε φροντίσει ώστε ο Σύλλογος να παρέχει σε όλα τα παιδιά των Ακαδημιών γάλα και μπισκότα για να παίρνουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να αθληθούν. Η ίδια μου έχει μιλήσει και για τον Εργοτέλη, και για τη θητεία της στην Αριστερά από την εφηβική της ηλικία από την κατοχή ήδη. Για όλα αυτά ελπίζω να μπορέσω να μιλήσω σε άλλη ανάρτηση. Προς το παρόν δημοσιεύω από τη συλλογή μου μια φωτογραφία του 1961 με τη Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, όπως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο "Εργοτέλης" του Γιάννη Ζαιμάκη, και μια του 2020 από το facebook του γνωστού παλαίμαχου παράγοντα του Εργοτέλη, Παύλου Ροδίτη, που αγαπάει και τιμάει τον αθλητισμό και τους ανθρώπους του.
Πέμπτη 19.12.2024 στις 19.00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το ΜέΡΑ25 διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Κατοικία : από μέσο κερδοσκοπίας σε ανθρώπινο δικαίωμα".
Όμοια εκδήλωση είχε γίνει πριν ένα μήνα ακριβώς (19.11.2024) στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία. Μιλούν
- Ηρώ Διώτη Συντονίστρια Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25
- Γιάννης Λεβέντης Δικηγόρος μέλος της ΛΑ.Ε./Α.Α.
- Μαρία Ηγουμενίδη μέλος του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Συντονίζει ο Μάριος Διονέλλης
Η σημερινή εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Δικηγορικής Προοπτικής για την Παλαιστίνη !!!
Οι συνθήκες στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι τραγικές, και έχουν επισημανθεί με προηγούμενες παρεμβάσεις της Δικηγορικής Προοπτικής Η αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί μια κλιμάκωση των προηγούμενων ενεργειών της παράταξης. Το ερώτημα είναι αν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και οι λοιπές παρατάξεις του Δ.Σ.Η. και το Δ.Σ. ή και οι άλλοι φορείς που προσκαλούνται.
Οι συνθήκες που επικρατούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης είναι γνωστές σε όλους.
Απίστευτη ταλαιπωρία για την καταχώρηση μιας πράξης για συμβαλλομένους, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, που από τα ξημερώματα σπεύδουν να στηθούν στην ουρά με την ελπίδα να εξυπηρετηθούν. Δραματική υποστελέχωση και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και υποδομών. Τεράστια αναμονή για τον έλεγχο των καταχωρηθέντων πράξεων και για έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων. Καμία ασφάλειας στην έρευνα επί των ακινήτων ως προς την πληρότητα και την ορθότητα του ελέγχου.
Η κυβέρνηση και ο φορέας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ έχουν πλήρη γνώση των προβλημάτων και πάρα τις δεκάδες υποσχέσεις του τελευταίου διαστήματος για λήψη μέτρων, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση.
Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δημιουργεί κινδύνους για εμάς ως επαγγελματίες που δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε υποθέσεις που μας ανατίθενται καθώς και για τις ιδιοκτησίες των πολιτών. Πέραν τούτου αποτελεί αποτελεί τεράστια προσβολή για την αξιοπρέπεια όλων μας και δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή.
Καλούμε σε ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
τους εμπλεκόμενους φορείς, τους επαγγελματίες και τους πολίτες του Ηρακλείου
την Δευτέρα 16-12-2024 και ώρα 8:30 π.μ. στην είσοδο του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ