Τελείως απογοητευτική ήταν η τελευταία μας Γενικής Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα του Β' Τριμελούς. Ούτε στην επαναληπτική συνεδρίαση επιτεύχθηκε απαρτία, και έτσι η συνέλευση ήταν άτυπη και απλά ενημερωτική. Είναι εντυπωσιακό πως οι συνάδελφοι γυρνούν την πλάτη στο φορέα και τα προβλήματά τους. Μια αιτιολογία θα ήταν η αδυναμία του Δ.Σ. ή και της Ολομέλειας να δώσει πραγματικές μάχες και λύσεις για τα προβλήματά μας. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος: η πραγματική αιτία της αποχής είναι ότι οι συνάδελφοι δεν έχουν μάθει να μάχονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, και, πολύ περισσότερο, δεν έχουν μάθε να μάχονται συλλογικά. Πρόκειται για ευρύτατα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν απαντάται μόνο στο δικό μας χώρο, αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τελευταίος χρόνος έδειξε ότι αλλάζει αυτή η νοοτροπία στη χώρα μας, όχι όμως και στο χώρο μας, και δεν είναι τυχαίο ότι στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις δεν συμμετείχαν δικηγόροι.
Πίσω στη Γ.Σ.: ο Πρόεδρος παρέθεσε για άλλη μια φορά συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τη μείωση του αριθμού των εκδιδομένων διπλοτύπων. Χαρακτηριστικά είπε ότι οι συνάλελφοι που δεν έχουν εκδώσει διπλότυπο, ή έχουν εκδώσει μόνον 1-5 διπλότυπα ετησίως αυξήθηκαν από 25% το 2009 σε 40% το 2011. Σε αυτόν το λόγο απέδωσε τη δραματική μείωση των εσόδων του Δ.Σ.Η. και την αδυναμία κάλυψης των ανειλημμένων υποχρεώσεων για λογαριασμό των συναδέλφων (τράπεζες νομικών πληροφοριών, ασφαλιστική κάλυψη, Λ.Ε.Δ.Ε. κ.α.) και τη διανομή μερίσματος. Αυτή η θεώρηση, κατ΄εμάς, είναι τελείως πρόχειρη, και απαιτείται ενδελεχής μελέτη και άλλων στοιχείων (π.χ. αριθμός κατατιθεμένων δικογράφων, συζητουμένων υποθέσεων και εκδιδομένων αποφάσεων) για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Ο έλεγχος αυτός δεν έχει γίνει, και θα εισηγηθούμε να πραγματοποιηθεί.
Ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση στο Λ.Ε.Δ.Ε., λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως, διαφορετικά θα πέσει έξω. Σχετικά υπάρχουν διάφορες προτάσεις, για τις οποίες θα ληφθεί απόφαση στη Γ.Σ. του Σεπτέμβρη.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προσωρινή εξαίρεση του Τ.Υ.Δ.Ε. από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ,. Το Ταμείο μας υποχρεούται μέχρι 31.12.2012 να αποφασίσει εάν θα υπαχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή εάν συνεχίσει αυτόνομα την πορεία του. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εκπονήσει και σχετική αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, εάν επιλέξει την αυτόνομη πορεία. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Πρόεδρος, στο θέμα αυτό έχουν πιαστεί στον ύπνο οι πρόεδροι των επαρχιακών Δ.Σ. και η ηγεσία του Τ.Υ.Δ.Ε. και δεν έχουν ουδεμία κίνηση έως τώρα, ενώ αντίθετα ο Δ.Σ.Α. και ο Δ.Σ.Θ., που δεν υπάγονται στο Τ.Υ.Δ.Ε., έχουν εκπονήσει σχετικές μελέτες και αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με την πορεία τους.
Πάνω στα δύο θέματα (Λ.Ε.Δ.Ε. και Τ.Υ.Δ.Ε.) αναφέρθηκε εκτενώς ο Μανούσος Ξενάκης, και ενημέρωσε τους συναδέλφους για τις κινήσεις που γίνονται. Άλλωστε έχει εξουσιοδοτηθεί ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση από το Δ.Σ./Δ.Σ.Η. σχετικά με την παρακολούθηση αυτού του θέματος.
Ακολούθησε τοποθέτηση του Μιχάλη Σαρχιανάκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης, τονίζοντας ότι ουδεμία λύση μπορούμε να αναμένουμε, εφόσον συνεχίζει η χώρα μας τη σημερινή μνημονιακή πολιτική. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί το δικηγορικό σώμα να αναμένει οποιαδήποτε βελτίωση από το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, διότι, όσο καλές και εάν είναι οι προθέσεις τους, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τη μνημονιακή πολιτική.
Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε την κόπωση που έχει καταλάβει συνολικά το δικηγορικό σώμα, το οποίο εμφανίζεται αδύναμο πλέον να αντιδράσει στα απανωτά χτυπήματα και την τακτική που επιβάλλει το "δόγμα του σοκ". Είπε ότι οι δικηγόροι έχουν πληγεί σε τρία επίπεδα:
(α) στη μείωση των αμοιβών και αποδοχών τους, θέμα για το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί να δώσει κανείς πειστικές μάχες και να συσπειρώσει δίπλα του την κοινωνία,
(β) στην τρομερή αύξηση του κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη με την εισαγωγή του Φ.Π.Α., τη θέσπιση διαφόρων ειδών πανάκριβων παραβόλων, ενσήμων κ.λ.π., και την τρομακτική αύξηση των ήδη υφισταμένων. Οι αυξήσεις αυτές έχουν επιβαρύνει το κόστος της δικηγορίας κατά 50%, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δραστηριότητά μας, είτε ένα μέρος του κόστους αυτού να το επιβαρύνεται ο δικηγόρος.
(γ) στην απίθανη επίθεση που έχει δεχθεί η δικαιοσύνη με τις απανωτές αλλαγές που ξεκινούν από τα παγκοσμίου πρωτοτυπίας μονομελή κακουργοδικεία, έως το πρόσφατο νομοσχέδιο της λεγόμενης δίκαιης δίκης και τη μεταφορά τεράστιου όγκου της δικηγορικής ύλης από το πρωτοδικείο στο ειρηνοδικείο. Για όλα αυτά τα θέματα δεν έχει λάβει θέση η Ολομέλεια, ιδίως για την τελευταία αλλαγή, η οποία αλλάζει όλο το χάρτη της απονομής της δικαιοσύνης τη στιγμή που τα περιφερειακά ειρηνοδικεία, που θα είναι κατά τόπο αρμόδια για τόσο μεγάλο όγκο υποθέσεων, έχουν κλείσει ή φυτοζωούν επειδή δεν έχουν υπαλλήλους. Φανταστείτε π.χ. πως θα δικάζει τη σύσταση σωματείου ή την ακύρωση απόφασης της Γ.Σ. του το Ειρηνοδικείο Βιάννου ή Αρκαλοχωρίου που δεν έχουν σήμερα ούτε ειρηνοδίκη, ούτε γραμματέα !!!
Για τα δύο τελευταία θέματα πρότεινε να υπάρξει σημαντική προεργασία και πρόταση εκ μέρους του Δ.Σ.Η. προς την Ολομέλεια, και στη συνέχεια στον Υπουργό για την ανατροπή των μέτρων αυτών. Σχετική παράσταση να γίνει στον κ. Ρουπακιώτη και κατά την αναμενόμενη το αμέσως προσεχές διάστημα επίσκεψή του στο Ηράκλειο. Ως παράταξη θα προετοιμάσουμε σχετικά έγγραφα που θα υποβάλλουμε προς έγκριση στο Δ.Σ./Δ.Σ.Η.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου