Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Φθάνουν οι εκλογές, έφθασε και ο Κανελόπουλος

Σε μια τελείως προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη, που μόνο σκοπό είχε την ενίσχυση Κουράκη, αφίχθη τη Δευτέρα ξαφνικά στο Ηράκλειο ο Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κανελλόπουλος, για να δείξει ότι στέκεται "βράχος" στον εκλεκτό κυβερνητικό δήμαρχο, και μας ανήγγειλε την άμεση εντός διετίας ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, έργο το οποίο προφανώς θα περιλάβει ο Κουράκης στην ατζέντα του, μαζί με διάφορα άλλα μνημειώδη έργα του παρελθόντος και του μέλλοντος, όπως την ανέγερση του Κούλε, τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, την παράκαμψη Πλούτωνα - Ερμή και άλλα ιθαγενή έργα. Σημαντικό μέρος της επίσκεψης αναλώθηκε και στη διαμεσολάβηση υπέρ της οποίας τίθεται αναφανδόν ο Κανελλόπουλος, προκειμένου να εξαφανίσει τον απλό μαχόμενο δικηγόρο, και κυρίως να μεταφέρει, και στον τομέα της Δικαιοσύνης, ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας εξουσιας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν ο στόχος αυτός δεν γίνεται κατανοητός από τους συναδέλφους, τότε είμαι σίγουρος ότι πρέπει να ξεκινήσουμε εντατικά μαθήματα πολιτικής οικονομίας.
Παραθέτω παρακάτω τη σχετική ενημέρωση από το Μιχάλη Σαρχιανάκη. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤOY Δ.Σ.Η ΣΤΙΣ 12/5/2014 ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και κατά την κρίση μας (παρευρεθήκαμε ο γράφων, ο Μανόλης Ατσαλής και ο Μανούσος Ξενάκης), πέραν από τον προφανή προεκλογικό της χαρακτήρα, αποσκοπούσε στη στήριξη αυτών που πάση θυσία – εδώ και τώρα – προωθούν τη δημιουργία Παγκρήτιου Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και αυτοί είναι, στην παρούσα συγκυρία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και συνάδελφος μας διαμεσολαβήτρια. Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά και για τον κ. Γενικό, η προσπάθεια επίτευξης ομοφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών, η οποία θα οδηγούσε τον κ. Γενικό να ανακοινώσει περιχαρής την δημιουργία του Κέντρου, προσθέτοντας την στα της δημοπράτησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και ολοκλήρωσης του – ενδεχομένως - σε μία διετία (με παραχώρηση του, όπως επί λέξει είπε, στον ιδιώτη κατασκευαστή για 30-40 χρόνια), καθώς και στα εγκαίνια του συστήματος ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου με τα δικαστήρια της Αθήνας και αντίστροφα, ώστε τα δικόγραφα να κατατίθενται ηλεκτρονικά (ευσεβής πόθος προς το παρόν) δεν επετεύχθη και αυτό γιατί, πλην του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τα μέλη του οποίου προ διετίας απεφάσισαν σε Γενική Συνέλευση να στηρίξουν τον θεσμό, κανένα άλλο μαζικό όργανο άλλου Δικηγορικού Συλλόγου της Κρήτης δεν έχει αποφανθεί επ’ αυτού, μέχρι σήμερα. Και μπορεί βέβαια οι λοιποί Πρόεδροι να ανακοίνωσαν την καταρχήν βούληση τους να στηρίξουν τον θεσμό, ουδείς όμως είχε μια αντίστοιχη απόφαση να παρουσιάσει. Ειρήσθω εν παρόδω, τις περισσότερες επιφυλάξεις και δικαίως εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Η.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει εμφανής εκνευρισμός τόσο στην πλευρά των εκπροσώπων των Χανίων (τι θα πάω να πω εγώ στους συναδέλφους μου απόψε, έλεγε και ξανάλεγε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Χ), αλλά και στον εκπρόσωπο του ΕΒΕΗ, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, προκλητικότατα ρωτούσε τον Γενικό αν μπορούσε να προχωρήσει τη δημιουργία κέντρου κατάρτισης ως παράρτημα του ΕΒΕΑ, διότι «το ζητάει η αγορά», η οποία προφανώς έχει λύσει όλα της τα προβλήματα και το μόνο που της λείπει είναι το Κέντρο κατάρτισης διαμεσολαβητών.
Από την όλη συζήτηση και κυρίως τις απαντήσεις, αλλά και τις σιωπές του Γενικού, βγήκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όπως :
1. Ο αριθμός των διαμεσολαβητών θα είναι κλειστός, χωρίς να μπορεί να δοθεί νούμερο από τώρα (δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι δικηγόροι διαμεσολαβητές, είπε).
2. Οι εντολείς θα παρίστανται ενώπιον των διαμεσολαβητών με τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, οι οποίοι όμως θα πρέπει και εκείνοι να έχουν εκπαιδευθεί για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων τους (άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων, περιορισμός δηλαδή και εδώ και αφαίρεση δικηγορικής ύλης εν τοις πράγμασι από αυτούς που δεν θα εκπαιδευθούν)!
3. Σε παρατήρηση του εκπροσώπου της Δικηγορικής Συσπείρωσης ότι υπάρχει κίνδυνος αν είναι υποχρεωτική η διαμεσολάβηση να εξαντλείται οικονομικά ο εντολέας στο στάδιο αυτό και να μη συνεχίζει, με δεδομένη και την τεράστια αύξηση του κόστους προσφυγής στη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, η απάντηση του Γενικού ήταν ότι η πρόταση (χωρίς να γνωρίζουμε αν θα γίνει αποδεκτή) του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών να κοστίζει 200 Ευρώ, εκ των οποίων 150 να καταβάλουν οι τράπεζες και 50 οι δανειολήπτες.
4. Η επόμενη κατηγορία υποθέσεων στις οποίες θα προβλέπεται υποχρεωτικό στάδιο διαμεσολάβησης θα είναι οι υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου στα πλαίσια του θεσμού του «Οικογενειακού Δικαστηρίου» που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση (η στόχευση βέβαια είναι νομίζουμε προφανής, σιγά - σιγά υποχρεωτική διαμεσολάβηση παντού).
Κατόπιν αυτών, ήδη έχουμε υποβάλει προφορικά προς τον Πρόεδρο το αίτημα να κάνουμε μια Γ.Σ μετά τις εκλογές για το θέμα της διαμεσολάβησης και του Παγκρήτιου Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, αφού προηγηθεί μια ενημερωτική Γ.Σ για τον θεσμό όπως έχει εισαχθεί και λειτουργεί, για να αποφασίσει η Γ.Σ, μαζικά και δημοκρατικά τι θέλει να πράξουμε, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά και την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων να επανατοποθετηθεί συνολικά για τον θεσμό (άρα να μην προχωρήσει κάτι επί του παρόντος), μετά την κατάργηση της αποκλειστικής ανάθεσης σε δικηγόρους των ενδοσυνοριακών διαφορών, παρόλο που ο Γενικός υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο θα ξαναδεί το θέμα αυτό.
Συνολικά ο Γενικός ήταν ειλικρινής. Είπε ότι με αυτό το θεσμό, αλλά και τους νέους Κώδικες η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ασκείται η δικηγορία, αλλά και απονέμεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει το Δικηγορικό Σώμα είναι αν μοιράζεται αυτό το «όραμα», μαζί με τους αληθινούς εμπνευστές του, δηλαδή τις «συμπαθείς τάξεις» των τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ανεξάρτητη δικηγορία και πιστεύουν ότι βρήκαν την κατάλληλη εποχή και τους κατάλληλους ανθρώπους για να κάνουν τα οράματα τους πράξη.
                                                                       ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13/5/2014

                                                                    ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου