Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

"Άγνοια" (;;) τραπεζών για την εφαρμογή της ΠΝΠ

Μετά την επιβολή του αναγκαστικού κλεισίματος των τραπεζών, οι τελευταίες αρνούνται έμμεσα να εφαρμόσουν ένα σημαντικό τμήμα της ΠΝΠ (πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο εξωτερικό), προφασιζόμενες άγνοια της σχετικής πρόβλεψης της ΠΝΠ (!!!!!!!!!!!), με αποτέλεσμα να μένουν έκθετοι χιλιάδες έμποροι σε όλη τη χώρα, γεγονός που αναμφισβήτητα επιρρεάζει την κρίση τους  για το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Προφανώς αυτά τα κάνουν οι ντόπιοι "θεσμοί" (βλ. ντόπιες τράπεζες, χρυσοπληρωμένες από τον ελληνικό λαό) υπακούοντας στον μεγάλο "θεσμό" (βλ. Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα), στον οποίο ανήκουν.
Διαβάστε παρακαλώ τη συνημμένη αίτησή μου προς το Υπουργείο Οικονομικών, και πιέστε, όπου μπορείτε για την εφαρμογή του νόμου. 
 
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΙΔΟΜΕΝΕΩΣ  38    71202  ΗΡΑΚΛΕΙΟ
τηλ. (2810) 223994, 281308 - fax 330744 - κινητό 6973-054500
e-mail: levent@her.forthnet.gr

Ηράκλειο 30.6.2015
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
                                                           
Προς  
                                                            1) το Υπουργείο Οικονομικών
2) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σύμφωνα με την από 28.6.2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία Βραχείας Διάρκειας» (ΦΕΚ Α’ 65/28.6.2015) Άρθρο πρώτο «1. …. Κατά την τραπεζική αργία τα ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και θα έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον το προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας πράξης και την προετοιμασία για την επανέναρξη των συναλλαγών με το κοινό μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας ….. 4. Συνιστάται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής αποτελεί η έγκριση των κατά την παράγραφο 3, στοιχείο δ της παρούσας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ως άνω συναλλαγές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος», ενώ σύμφωνα με την από 29.6.2015 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τη συγκρότηση της άνω Πενταμελούς Επιτροπής «Τα αιτήματα για την έγκριση συναλλαγών θα υποβάλλονται στην Εμπορική Τράπεζα του ενδιαφερόμενου, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβάζει το εν λόγω αίτημα προς έγκριση στην Επιτροπή».
            Από το πρωί έχω λάβει αγωνιώδη ερωτήματα πελατών μου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξοφλήσουν σε προμηθευτές του εξωτερικού υποχρεώσεις οι οποίες κατέστησαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του χρονικού διαστήματος 28.6/6.7.2015, δεδομένου ότι πανελληνίως όλα τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά, και ουδεμία τράπεζα έχει ορίσει προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, και την εξυπηρέτηση των πελατών αυτών, οι οποίοι στερούνται της εναλλακτικής λύσης της απ’ευθείας υποβολής του αιτήματος στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Μάλιστα υπάρχουν και στελέχη που προτείνουν στους πελάτες να απευθυνθούν στην τράπεζά τους όταν αυτή θα ανοίξει, όταν δηλαδή πλέον δεν θα ισχύει η ΠΝΠ. Τα ανωτέρω διαπίστωσα και σε προσωπική επικοινωνία με τράπεζες.
            Επειδή η παραπάνω τραπεζική πρακτική είναι τελείως παράνομη, και συνιστά ευθεία παραβίαση της νομιμότητας, και άμεση παρέμβαση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ενόψει του δημοψηφίσματος της 5.7.2015, ζητώ να λάβετε επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση εφαρμογή της σχετικής διάταξης της ΠΝΠ, την εξυπηρέτηση χιλιάδων πελατών και ψηφοφόρων στο εξαιρετικά αποφασιστικό για τη χώρα μας δημοψήφισμα, και να προβείτε στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.


                                                            Με τιμή
Ο αιτών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου