Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πρόκληση η αποφυλάκιση Ρουπακιά

(αναδημοσίευση από το iskra)

-----000roupak(Σαβ. 20/2/16 - 10:36)
ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Βαρύ πόνο στους συγγενείς και τους οικείους του Παύλου Φύσσα και αγανάκτηση σε κάθε δημοκράτη πολίτη προκάλεσε η είδηση για την επικείμενη αποφυλάκιση του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Φύσσα καθώς στις 18 Μαρτίου εξαντλείται το μέγιστο διάστημα προσωρινής κράτησης, που ορίζεται από το σύνταγμα στους 18 μήνες.
Φυσικά, η επικείμενη αποφυλάκιση του Ρουπακιά θα συνοδευτεί από αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αλλά αυτό δεν μετριάζει τις αλγεινές εντυπώσεις: ο νεοναζί φονιάς του Παύλου Φύσσα θα πάει σπίτι του, γεγονός που αποτελεί προσβολή στη μνήμη του νεκρού και πρόκληση για κάθε δημοκρατική συνείδηση. Ακόμη περισσότερο που, με την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, δεν θα έχει μείνει κανένας Χρυσαυγίτης στη φυλακή. Οι ιεραρχικά ανώτεροί του είναι ελεύθεροι να στήνουν κάθε μέρα από ένα «σόου» στη Βουλή και να οργανώνουν καινούργια πογκρόμ εναντίον μεταναστών και προσφύγων έξω από αυτήν.
Για τη θλιβερή αυτή εξέλιξη έχουν ευθύνη οι δικαστικές αρχές, που ανέχθηκαν να σέρνεται η πολύκροτη δίκη με ρυθμούς χελώνας, αντί να αποδώσουν γρήγορα δικαιοσύνη, όπως απαιτεί το κοινό αίσθημα. Σοβαρές ευθύνες βαρύνουν ωστόσο και την κυβέρνηση, και προσωπικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δεν εξασφάλισαν μια αίθουσα της προκοπής για τη γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου η υπόθεση Φύσσα εκδικαζόταν εκ περιτροπής, μαζί με άλλες υποθέσεις για ζητήματα τρομοκρατίας. Με αυτά τα δεδομένα, η ντροπιαστική, για το κράτος δικαίου, εξέλιξη με την αποφυλάκιση Ρουπακιά- εξέλιξη η οποία εκθέτει και διεθνώς τη χώρα- ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως πολύ έγκαιρα, αλλά εις μάτην, είχαν προειδοποιήσει η πολιτική αγωγή, αντιφασίστες ακτιβιστές και συλλογικότητες.
Α.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου