Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Σημαντική απόφαση για το κίνημα : αθώοι οι 12 φοιτητές του Φυσικού

Μετά από μια κοπιαστική διαδικασία που κράτησε 7 ώρες, αθωώθηκαν οι 12 φοιτητές του Φυσικού, αφού κρίθηκε ότι δεν διέπραξαν τα αδικήματα που τους αποδόθηκαν με το κατηγορητήριο. Το αδίκημα που απασχόλησε περισσότερο το Δικαστήριο ήταν η παράνομη βία. Καταλυτική υπήρξε η παρουσία και η κατάθεση του τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευριπίδη Στεφάνου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Σύγκλητος σε συνεδρίαση παρουσία του νομικού της συμβούλου είχε λάβει απόφαση να δοθεί η ενδιάμεση εξεταστική, απόφαση την οποία δεν ακολούθησε μόνο το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αξιοπρόσεκτες ήταν οι δηλώσεις των καθηγητών που παρέστησαν στη δίκη (απουσίασαν αρκετοί και για διάφορους λόγους) ότι δεν θυμόταν να υπήρξε παρόμοια απόφαση της Συγκλήτου, ότι το Φυσικό έχει παράδοση να μη δίνει εξεταστική που χάθηκε ή αλλιώς να μη δίνει εξεταστική μετά από κινητοποιήσεις, και ότι θεωρούσαν (χωρίς κάποια νομική τεκμηρίωση βέβαια) ότι η χορήγηση της ενδιάμεσης εξεταστικής ήταν αντίθετη στο νόμο Διαμαντοπούλου. Υπ'αυτές τις συνθήκες, η απόφαση αναδεικνύεται σε μια πραγματική νίκη για το κίνημα.
Συγκινητική ήταν η παρουσία της κ. Σουζάννας Παπαδοπούλου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου κρήτης και Συνηγόρου του Φοιτητή την εποχή εκείνη, η οποία με νενανικό σφρίγος παρέμεινε στο χώρο σε όλη τη διαδικασία και κατέθεσε για τα γεγονότα.. 
Ευχαριστούμε και όλους τους καθηγητές και φοιτητές που παρέστησαν στη δίκη, είτε ως προταθέντες μάρτυρες (τελικά δεν εξετάστηκαν όλοι, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της δίκης), είτε ως συμπαράσταση, και όλους εκείνους που δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν επί 7 ώρες, και στο τέλος όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου. Ευχαριστούμε επίσης την έδρα για την αναλυτική και διεξοδική διαδικασία, καθώς και την κ. γραμματέα που παρέμεινε μετά το πέρας του ωραρίου για να περαιωθεί η δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου