Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αύριο, Κυριακή 4.3.2018, αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Γ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Κρήτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, 4.3.2018, στις 11.00 στην Ανδρόγεω. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να διακόψουν την αποχή τους (βλ. ανάρτηση της 10.2.2018). Τα αιτήματα αυτά όμως δεν έχουν ικανοποιηθεί. Άρα, δεν υπάρχει λόγος για να διακοπεί η αποχή. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες άλλα λένε. Η πλειοψηφία των συμβολαιογράφων δεν προτίθεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να πιστοποιηθεί, αλλά δέχεται πιέσεις για να λήξει την αποχή, και να "επανέλθει η νομιμότητα". ΄Αλλωστε για το λόγο αυτό δόθηκε και το "δωράκι" των συναινετικών διαζυγίων. Θα δούμε τι θα γίνει αύριο στη γενική συνέλευση, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν παρεμβάσεις από τις πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών.
Και κάποιες σκέψεις μου σχετικά με το ζήτημα αυτό:


     Με την απόφαση της 28.1.2018 (βλ. ανάρτηση της 19.2.20180 ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος απαιτούσε «1. Από την Πολιτεία να νομοθετήσει διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, της περιουσίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και μεγάλου μέρους των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που πραγματικά αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» και 2) τη διαχείριση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποκλειστικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
          Το πρώτο από τα παραπάνω αιτήματα, το οποίο ταυτίζεται με ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων του πανελλαδικού κινήματος κατά των πλειστηριασμών, και αποτελεί απαραίτητο όρο για την αποτροπή της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, έρχεται σε τέλεια αντίθεση με τα συμφέροντα και τις επιταγές του κεφαλαίου και των δανειστών, και για το λόγο αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί, ούτε διαφαίνεται πιθανότητα ικανοποίησής του, ιδιαίτερα μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup. Οι δήθεν «συμφωνίες κυρίων» με τις τράπεζες, και η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας από το νόμο Κατσέλη, που επικαλείται η κυβέρνηση, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ψεύτικες και επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια εκείνων που θέλουν να μην αντικρύζουν την αλήθεια.
         Όμως ούτε το δεύτερο από τα αιτήματα, που είναι τελείως γραφειοκρατικό και τυπικό, έχει ικανοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού δεν αφορά το κίνημα, αφού η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε, αν το ήθελε, να γίνει πραγματικός εγγυητής, νομοθετώντας όσα στο πρώτο αίτημα αναφέρονται.  
          Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν συντρέχει λόγος για τη διακοπή της αποχής, η οποία επιβάλλεται να συνεχιστεί έως ότου θεσμοθετηθεί η προστασία της λαικής στέγης, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των αδύναμων μικρομεσαίων, όπως αναφέρεται στο πρώτο αίτημα της απόφασης της 28.1.2018, συντονίζοντας παράλληλα τους συμβολαιογράφους σε πανελλήνιο επίπεδο, και ζητώντας τη συμμετοχή και βοήθεια των Δικηγορικών Συλλόγων, και λοιπών αρμοδίων φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου