Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Να υιοθετήσει η αριστερά στην χώρα την αντισυστημικότητα Πελετίδη στην Πάτρα (του Σπύρου Γουδέβενου)

(αναδημοσίευση από τον "άνεμο αντίστασης")

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019


Του Σπύρου Γουδέβενου       

Μία μέρα προ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, εμείς εδώ στην Πάτρα οι ανήκοντες στην πικραμένη Ριζοσπαστική Αριστερά, σε μία κάλπη έχουμε την επιλογή μίας ουσιαστικής ψήφου, αυτή για τον Δήμο Πατρέων, επιλέγοντας την Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής των νυν Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
Το φαινόμενο Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, διαφωνώντας με τις θεωρήσεις των συντρόφων του ΚΚΕ, είναι μοναδικό και δεν άπτεται ούτε της γενικότερης γραμμής του ΚΚΕ (το οποίο στα πλαίσια της στρατηγικής ήττας της αριστεράς υπέστη  μικρή εκλογική καθίζηση, ούτε στην λογική των αυτοδιοικητικών παρατάξεων των ΛΑΣΥ (Λαική Συσπείρωση), που πέραν της Πάτρα, δεν αύξησαν δυνάμεις και στους δήμους που άσκησαν εξουσία πλην της Πάτρας, δεν κέρδισαν την συντριπτική εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους.
Ζώντας στην Πάτρα, δεν μπορώ να εντοπίσω τι λιγότερο έκαναν οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της ΛΑΣΥ σε άλλους δήμους, μπορώ όμως να πω ότι ο Κώστας Πελετίδης ταυτίστηκε με το σύνολο των υποτελών τάξεων της πόλης, δίνοντας το πλέον ορθό παράδειγμα "αριστερής διαχείρισης" εν μέσω άγριου καπιταλισμού, πράγμα αντιφατικό με την γραμμή και του ΚΚΕ πανελλαδικά.  Ο Κώστας Πελετίδης, υιοθέτησε μία "αντισυστημικότητα", μία αντίσταση,  σε όλα τα θέματα που έφερνε το μνημονιακό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στην πόλη, ακόμα και σε θέματα που η τεκμηρίωση της μίας άποψης και της αντίθετης ήταν δύσκολη. Ο Κώστας Πελετίδης, έχοντας τη θεώρηση ότι "για να καίγονται οι απέναντι για το τάδε θέμα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα", θεώρηση που στην πράξη πολλές φορές επιβεβαιώθηκε, κατέδειξε στους Πατρινούς ότι αυτός είναι απέναντι από το σύστημα που χρεοκόπησε την χώρα και κυρίως τους πολίτες της, στα όρια βέβαια του Δήμου Πατρέων.

Το πιο τρανταχτό δείγμα αντισυστημικότητας ήταν η στάση της Δημοτικής αρχής στην διεκδίκηση ελεύθερων χώρων στα όρια του Δήμου. ΟΛΠ και Κτηματική υπηρεσία κατέχουν στην Πάτρα πολλούς ελεύθερους χώρους, που βάση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων από μέρα σε μέρα μπορούν να εκχωρηθούν για ένα κομμάτι ψωμί σε επενδυτές-αρπακτικά. Ο Πελετίδης σε όποια περιοχή υπήρχε από το παρελθόν λαϊκό αίτημα για να γίνει πλατεία, πάρκο, αλλά δεν γινόταν γιατί το Κράτος δεν παραχωρούσε την εν λόγω έκταση, έκανε κανονικό "ντου" με τα συνεργεία του Δήμου. και όπως μπορούσε διαμόρφωνε τον κάθε χώρο, σε μέρος αναψυχής για τους πολίτες. Ακολουθούσαν μηνύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ενάντια σε Πελετίδη, ο Δήμαρχος του έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια, και έτσι και οι χώροι πέρναγαν άτυπα στους πολίτες της Πάτρας, και κανένα δικαστήριο δεν τόλμαγε να καταδικάσει τον Δήμαρχο, γιατί απλά έτσι θα καταδίκαζε χιλιάδες πολίτες της Πάτρα.
"Αντισυστημικό" ήταν ότι επί Δημοτικής Αρχής Πελετίδη, μεγάλος εργολάβος έργο δεν πήρε στην Πάτρα, και τα κόστη των παρεμβάσεων για την τσέπη των πατρινών ήταν πραγματικά μικρά. Ακόμα και οι συντηρητικοί Πατρινοί, στα πρώτα χρόνια των μνημονίων έβλεπαν ότι για μεγάλα εθνικά έργα που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, μεγαλοεργολάβοι με υπερτιμολογήσεις έβγαλαν τεράστια κέρδη. Και ενώ αυτά τα έλεγε και ο "αντιμνημονιακός" ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 2015, ο Τσίπρας μια χα΄ρα συνέχισε το πάρτι τους. Αρα και ο πιο συντηρητικό Πατρινός είδε τον Πελετίδη στην πόλη του να κάνει πράξη αυτό που δεν κατάφερε κανείς στην χώρα. Δεν το λες και λίγο.
Ένα επίσης παράδειγμα είναι η δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο είναι δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Πετάει η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ του Λιμανιού την ιδέα σε ΔΕΠΑ και στην κοινή γνώμη να φτιάξουμε μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον χώρο, έρχονται οι ντόπιοι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αρχίζουν τα πανηγύρια. Η Δημοτική αρχή Πελετίδη κάνει την έκπληξη........λέει ΟΧΙ, τονίζοντας ότι είναι μεν υπέρ της χρήσης φυσικού αερίου, αλλά μία τέτοια μονάδα κοντά σε κατοικημένη περιοχή, φέρνει την πιθανότητα τραγικού ατυχήματος με επιπτώσεις ζωές. "Αντιαναπτυξιακός" ο Πελετίδης, φωνασκεί το εδώ μνημονιακό σύστημα. Το θέμα είναι ότι ενώ ο κίνδυνος ενός τέτοιου ατυχήματος είναι μικρός, λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Πάτρας υπάρχουν ακατοίκητες περιοχές που ένα τέτοιο ατύχημα θα είχε μηδενικές συνέπειες σε ζωές. Το θέμα είναι ο το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ της πόλης αποκρύπτει ότι μία ιδανική λύση για μία μονάδα μακριά από την πόλη απαιτεί έργα σύνδεσης της εκεί περιοχής εγκατάστασης με το λιμάνι. Με λίγα λόγια, επιλέγουν να φέρουν αέριο με ρίσκο για φονικό ατύχημα, από το να επενδύσει η κάθε ΔΕΠΑ ένα επιπλέον ποσό για μία εντελώς ασφαλή επένδυση. Και βέβαια ούτε κουβέντα να φτιάξουν για την βόρεια Πελοπόννησο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου από την Αθήνα, για να μπορεί το φυσικό αέριο να έρθει και στα νοικοκυριά. Κανείς από το σύστημα δεν θέλει να επενδύσει ευρώ για να έχουμε όλοι πραγματικά φυσικό αέριο,. Ανάλογη επιφυλακτικότητα έδειξε ο Δήμος στο 5ης γενιάς ίντερνετ, 5G, που προτάθηκε πιλοτικά να έρθει στην πόλη. Όλο το μνημονιακό σύστημα πανηγύριζε, η Δημοτική Αρχή πήρε υπόψη και επιστημονικές απόψεις που το θεωρούν επικίνδυνο, ενώ βέβαια υπάρχουν επίσης επιστημονικές απόψεις που το θεωρούν ασφαλές για τους πολίτες, και δεν το "κυνήγησε" το θέμα.
Επίσης ο "αντιφασισμός" ήταν ο πιο ουσιαστικός αντιφασισμός της χώρας, σε ότι αφορά δημόσιες αρχές. Επί Δημαρχίας Πελετίδης δεν παραχωρήθηκε ούτε μια φορά δημοτικός χώρος για δημόσια εκδήλωση των ναζί της Χρυσής Αυγής. Και στην Πάτρα η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων για εκδηλώσεις ανήκουν στον Δήμο. Η Χρυσή Αυγή εξαφανίστηκε από τον δημόσιο λόγο της πόλης, και ήταν ένας λόγος που δεν κατέβασε σχήμα στις εκλογές της Πάτρας. Δικαιολογίες του τύπου ότι "είναι εκλεγμένοι, τι να κάνουμε...", "δεν το πήραμε χαμπάρι ότι ήταν αυτοί..." που χρησιμοποίησαν ακόμα και φαινομενικά αριστερόστροφες αρχές, ξεφτιλίστηκαν από την πρακτική της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη.
Κλείνοντας ο γνήσιος αντισυστημισμός Πελετίδη μπορεί να συρρικνωθεί στη φράση...."Αρνήθηκε καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του να συνδιαλλαγεί, να προσπαθήσει να βρει κοινό τόπο,  για το παραμικρό θέμα, με κυβέρνηση, εκπρόσωπο της, φορέα των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, μεγαλοεπιχειρηματίες. Ακόμα και με τα ιδεολογήμτα που έφεραν".. Αρνήθηκε κάθε κουβέντα με αυτούς που για τους πολλούς φτωχοποίησαν την χώρα, ακόμα και αν σε κεντρικό επίπεδο, απουσία πραγματικής εναλλακτικής συμβιβάζονται με αυτούς. Στην Πάτρα, όμως δεν χρειάστηκαν να συμβιβαστούν

Αυτή την αντισυστημικότητα πρέπει να υιοθετήσει η Αριστερά στην χώρα. Καθαρά απέναντι από όποια επιλογή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. 100% αντισυστημικότητα, 100% στο πλευρό μόνο των υποτελών τάξεων της χώρας. Για τους άλλους που βολεύονται και με λίγο ελεύθερη αγορά, με το ιδεολόγημα των ιδιωτικό επενδύσεων που θα μας σώσουν, της περιορισμένης ακόμα σεισάχθειας για να μην πέσουν τα ταμεία έξω, υπάρχουν πλέον ο ΣΎΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και μικρότεροι ευρώδουλοι σχηματισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου