Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Στη μνήμη του συναδέλφου Γιώργου Μαμαλάκη του Εμμανουήλ

Έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο ενός εκλεκτού συναδέλφου, του Γιώργου Εμμανουήλ Μαμαλάκη, με τον οποίο με συνέδεε και στενή συγγενική σχέση (ήμασταν αγαπημένα δεύτερα ξαδέλφια - οι μητέρες μας ήταν πολύ αγαπημένες πρώτες εξαδέλφες, και τον είχε βαφτίσει η μητέρα μου), αλλά και σχέση δασκάλου και  μαθητή, καθώς σε αυτόν έκανα την άσκησή μου και  ο Γιώργος με δίδαξε και με καθοδήγησε στα πρώτα μου βήματα στο γραφείο του απέναντι από  την εφημερίδα "Μεσόγειος", στην οδό Χάνδακος, "τα δικηγορικά", όπως λεγόταν τότε, αφού στο δρόμο αυτό και ξεκινώντας από τα Λιοντάρια βρισκόταν μεγάλος αριθμός δικηγορικών γραφείων (Ιωάννη Μιλτιάδου, Εμμανουήλ Φραγκάκη, Φίλιππου Ανδρουλακάκη, Εμμανουήλ Ανδρονά, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, Γιάννη Σερπετσιδάκη - δίπλα στου Μαμαλάκη, Γιώργου Λαμπάκη, Ευάγγελου Καλλέργη, Μιλτιάδη Ψωμαδάκης κ.α.). Θυμάμαι τον απλό, νηφάλιο και ήρεμο τρόπο με τον οποίο μου μετέδιδε πράγματα που μου φαινόταν τότε βουνό (πως συντάσσουμε μια αγωγή - "όπως γράφουμε μια έκθεση στο σχολείο" μου έλεγε, σε ποιες διατάξεις τη στηρίζουμε, πως ψάχνουμε νομολογία και νομοθεσία στο Ραπτάρχη κ.α.). Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζε με επιτυχία και τις υποθέσεις που χειριζόταν. Έχω και πολύ περισσότερες και πιο ζεστές και γλυκές μνήμες από την κοινή και την οικογενειακή μας ζωή, οι οποίες δεν έχουν θέση σε αυτή τη μικρή ανάρτηση.
Ποτέ δεν επιδίωξε να ανταλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο (διορισμό, θέση, υποψηφιότητα) την προοδευτική του ιδεολογία (με την Ένωση Κέντρου ως φοιτητής και πριν τη δικτατορία, και με το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση). Ο Γιώργος υπήρξε μέχρι τέλους ένας μπον βιβέρ, ανοιχτό μυαλό, νεωτεριστής, καλός δικηγόρος, και ιδιαίτερα αγαπητός στους πελάτες, τους συμπολίτες μας και τους συναδέλφους, που τον αποκαλούσαμε "Γιώργος  Μαμαλάκης ο μικρός", για να τον ξεχωρίζουμε από το συνονόματο και εξάδελφό του, το Γιώργο Μαμαλάκη του Κωνσταντίνου, γιο του φημισμένου ποινικολόγου της Κρήτης των αρχών του εικοστού αιώνα, και φίλος της Δικηγορικής Συσπείρωσης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, αφού, εκτός από τη δική μας σχέση, ήταν πολύ φίλος και με το Μιχάλη Σαρχιανάκη. Ήταν παντρεμένος με τη Χρύσα Κρίκου - Μαμαλάκη, συμβολαιογράφο Λειβαδιάς, μια στέρεη σχέση από τα φοιτητικά τους χρόνια, με την οποία απέκτησαν μια θυγατέρα, την Εμμανουέλα.

Το ετήσιο μνημόσυνο του Γιώργου θα γίνει αύριο, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στον Άγιο Τίτο. 
Και πάλι εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στην αγαπημένη σύζυγό του, Χρύσα Κρίκου Μαμαλάκη, τη θυγατέρα του, Εμμανουέλα, τον αδελφό και τη νύφη του, Μιχάλη και Μαργαρίτα Μαμαλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου