Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Για τη χθεσινή εκδήλωση

Αναλυτικό ρεπορτάζ με βίντεο με τις τρεις εισηγήσεις μπορείτε να παρακαλουθήσετε στην ιστοσελίδα του Μάριου Διονέλλη, από όπου και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. 

https://dionellis.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b2%cf%89%ce%bc%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b5/

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος, και το αμφιθέατρο του Μουσείου αποδείχθηκε εξαιρετικά μικρό, κάτι που θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει οι διοργανωτές. Όσον αφορά στην εκδήλωση καθ'εαυτή, ήταν φανερή η έλλειψη συγκεκριμένης επιστημονικής αλλά και πολιτικής θέσης εκ μέρους των ομιλητών, μάλιστα οι κ.κ. Αναγνώστου και Κεφαλάς, αναφερόμενοι στο πως φθάσαμε ως εδώ, απέφυγαν όχι μόνο να επιρρίψουν ευθύνες, αλλά και να αναφερθούν σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις και πρόσωπα, λέγοντας και οι δύο "ας μη λέμε ονόματα". Πρόκειται για μια απαράδεκτη θέση, η οποία αθωώνει όλους εκείνους που "έστρωσαν το τραπέζι" για να φθάσουμε ως εδώ. Έτσι είναι δυνατόν, ας πούμε, να δούμε το Σταθάκη να υποστηρίζει το έργο της επιτροπής, για να το τορπιλίσει στη συνέχεια, όταν θα υπουργοποιηθεί ξανά. Ο κ. Κεφαλάς έδωσε μεγαλύτερο βάρος στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις (east med, AOZ Τουρκίας - Λιβάνου, καλώδιο σύνδεσης της Κρήτης με την Ελλάδα κ.α.), χωρίς όμως και αυτός να πάρει συγκεκριμένη πολιτική θέση, όπως θα έπρεπε, αφού επέλεξε να αναφερθεί στα συγκεκριμένα γεωπολιτικά παιχνίδια, στα οποία έχουν συμμετάσχει με θαυμαστό τρόπο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος. Εάν όμως είναι κοινή η γραμμή που χαράζουν όλες οι κυβερνήσεις, τότε εμείς πρέπει να δηλώνουμε σαφέστατα την αντίθεσή μας, και να κατονομάζουμε σε ποιους στεκόμαστε απέναντι (βλ. και ανάρτηση "'Ή εμείς ή αυτοί" της 7.1.2020 αναδημοσίευση από το the press project). Και τελικά, κανείς δεν είπε ποια είναι η δυστυχία των περιοχών στις οποίες γίνονται εξορύξεις, ούτε ξεκαθάρισε σε ποιο περιβάλλον θα ζούμε αν γίνουν αυτές οι επενδύσεις και δημιουργηθούν εκείνες οι θέσεις εργασίας, και αν το περιβάλλον αυτό θα είναι βιώσιμο. Οι Σκουριές είναι ακόμη εδώ. Ουδείς αναφέρθηκε στην επερχόμενη δυστοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου