Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κορωνοιός : Δήλωση δικηγόρων της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων - Δικηγορικής Ανατροπής


Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων - Δικηγορική Ανατροπή
 https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-363878914070332/

Δήλωση συμβούλων Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Άρτας, Έδεσσας για κορωνοϊό: Μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά την αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων (UPDATE)
Υπογράφουν:
- Καμπαγιάννης Θανάσης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
- Κουρουνδής Χαράλαμπος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
- Σκουνάκη Αρετή, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
- Σαρχιανάκης Μιχάλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
- Τερζάκης Θοδωρής, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,
- Πατετσίνης Βαγγέλης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας,
- Παπαδόπουλος Πέτρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας.

 Η κρίση του κορωνοϊού σημαίνει τη λήψη μέτρων που θα παραλύσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Με τον κίνδυνο ενός σεναρίου Ιταλίας, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων από 13/3/2020, για την αποφυγή συγκεντρώσεων που θα σημάνουν τη διασπορά του ιού. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Ωστόσο, το κλείσιμο των δικαστηρίων καταρχήν μέχρι τις 27/3/2020, που προβλέπεται όμως να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες, σημαίνει οικονομική ασφυξία, ιδιαίτερα για τους άμισθους συναδέλφους.
Για τον λόγο αυτό, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων πρέπει να απευθυνθεί ΑΜΕΣΑ στην κυβέρνηση με μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζει, πέραν της ομαλής λειτουργίας της αναστολής (προθεσμίες κλπ), τη βιωσιμότητα των συναδέλφων, αλλά και συνολικότερα των πολιτών, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Ως σύμβουλοι ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων, προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα, καθ' όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ενδεχόμενο λουκέτο:
ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Ενοικιοστάσιο και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το πάγωμα των ενοικίων, την αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμής για μισθώματα και εκτέλεσης εξώσεων και την παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Προσωρινή απαγόρευση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας επί ποινή ακυρότητας αυτής. Δεν πρέπει να επιτραπεί η κρίση λόγω κορονοϊού να μετατραπεί σε εργασιακό πογκρόμ.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Έκτακτο επίδομα σε άμισθους συναδέλφους/ισσες με χρήση πόρων από τις εισφορές στον ΟΑΕΔ.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Να σταλούν μηδενικά ειδοποιητήρια από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, να παραταθεί η έναρξη αποπληρωμής των 120 δόσεων στα ταμεία (σήμερα 31/5/2020), να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση ότι η μη πληρωμή δεν συνεπάγεται έλλειψη ενημερότητας.
ΔΟΣΕΙΣ/ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αναστολή πληρωμής δανείων (τράπεζες, ταμεία, κλπ), να μην σταλούν ειδοποιητήρια, να μην καταστεί απαιτητή καμία δόση όσο τα δικαστήρια είναι κλειστά.
ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Αναστολή διακοπών νερού, ρεύματος και τηλεφώνου. Για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας που προβλέπει το Υπουργείο Υγείας, όλοι οι κάτοικοι της επικράτειας χρειάζονται πρόσβαση σε νερό, ρεύμα και δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει τις αρμόδιες εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) να απόσχουν από κάθε ενέργεια διακοπής παροχών νερού και ρεύματος και να προβούν σε επανασυνδέσεις όπου αυτές έχουν υπάρξει, ενώ για το τηλέφωνο μπορεί μέσω taxis να δηλωθεί ένας αριθμός (κατά τα πρότυπα του ακατάσχετου λογαριασμού) που δεν θα μπορεί να διακοπεί.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Δημόσια τοποθέτηση των Συλλόγων υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του συστήματος υγείας με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού. Στο μέτρο που οι ανάγκες το επιτάξουν, καθώς όλες οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το ήδη υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας θα λυγίσει κάτω από το πλήθος και το βάρος των περιστατικών που θα κληθεί να διαχειριστεί, απαιτείται προσωρινή επίταξη ιδιωτικών κλινικών που θα πρέπει να λειτουργήσουν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας.
Με ευθύνη των Συλλόγων, πρέπει να εξασφαλιστεί επιπλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα μέλη μας. Η διαπίστωση της ασθένειας από τον ιό στα δημόσια νοσοκομεία είναι χρονοβόρα, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία το τεστ κοστίζει 140-300 ευρώ. Οι Σύλλογοι πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη εξέταση για τα μέλη τους δωρεάν. Στα πλαίσια της προστασίας των μελών μας, να καταρτιστεί κατάλογος ευπαθών/ανασφάλιστων/απόρων συναδέλφων, με ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ηλικιωμένα μέλη μας. Να ανασταλεί η πληρωμή συνδρομών στους Δικηγορικούς Συλλόγους και να παραταθεί η ισχύς των υπαρχουσών ταυτοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου