Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας - Δικηγορικής Ανατροπής
Καταγγελία απόλυσης νέας δικηγόρου δημοσιοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (Αττικής):
«Καταγγέλλουμε την παράνομη και απαράδεκτη απόλυση συναδέλφου μας, μέλους του Σωματείου μας, από τη δικηγορική εταιρεία DTS Law». Η συνάδελφος είχε δεχθεί ήδη απειλές για την πρόθεσή της να απεργήσει στις 6 Απρίλη και σήμερα (σσ: 7/4/2022) της ανακοινώθηκε, ότι αύριο θα είναι η τελευταία ημέρα που έρχεται στο γραφείο για δουλειά. Η συνάδελφος όρθωσε το ανάστημά της, συμμετείχε στην απεργία της 06ης.04.2022… Το συγκεκριμένο περιστατικό επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά οι μισθωτοί δικηγόροι. Η έλλειψη κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων δίνει τον αέρα στους εργοδότες μας, αποθρασύνοντάς τους, να προβαίνουν σε απαράδεκτες, αυθαίρετες, παράνομες πρακτικές, νομίζοντας ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.»
Η Αντίρρηση, σχήμα που παρεμβαίνει στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την απόλυση και συμμετείχε στην κινητοποίηση που εξήγγειλε το Σωματείο στις 8/4/2022:
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του Σωματείου μας κάτω από τα γραφεία της εταιρείας «DTS Law», η οποία απέλυσε αδικαιολόγητα συναδέλφισσά μας λόγω της συμμετοχής της στην απεργία της 06/04. Το φωνάζουμε δυνατά: Δεν είμαστε “συνεργάτες”, είμαστε εργαζόμενοι! Καταγγέλλουμε την παράνομη και απαράδεκτη απόλυση! Να αρθεί ΑΜΕΣΑ η παράνομη απόλυση της συναδέλφου! Να πάρει άμεσα θέση ο Δικηγορικός Σύλλογος! ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.»
Οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης στο ΔΣ του ΔΣΑ Θ. Καμπαγιάννης και Δ. Σαραφιανός παρενέβησαν στη σχετική συζήτηση εντός του Συμβουλίου, μετά την από 12/4 επιστολή του συναδέλφου Αντ. Αντανασιώτη, τονίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών:
«Επείγει ως Διοικητικό Συμβούλιο να συζητήσουμε τις άμεσες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να ρυθμίσουμε το παντελώς αρρύθμιστο και εκμεταλλευτικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων μέσα στα δικηγορικά γραφεία και τις εταιρείες, πίσω από την βιτρίνα του “συνεργάτη”. Από την πλευρά μας έχουμε δημόσια τοποθετηθεί τόσο ως Εναλλακτική Παρέμβαση όσο και μέσω του σχήματος της Αντίρρησης, που συμμετέχει στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.
Μέχρι να το κάνουμε αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά την καταγγελία που γνωστοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Επείγει δηλαδή να απευθυνθούμε στη δικηγορική εταιρεία που διέκοψε τη “συνεργασία” με τη συνάδελφο και να έχουμε μια επίσημη τοποθέτηση που να εξηγεί αυτή την απόφαση. Καταλαβαίνετε προφανώς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ότι τυχόν απάντηση της εταιρείας ότι ο λόγος διακοπής της συνεργασίας είναι η μη προσέλευση της “συνεργάτιδος” στον χώρο εργασίας την ημέρα της γενικής απεργίας αποτελεί έμμεση ομολογία ύπαρξης έμμισθης σχέσης.
Δεν γίνεται δηλαδή ΚΑΙ να ομνύουν κάποιοι στην “ανεξαρτησία” του δικηγορικού λειτουργήματος ΚΑΙ να απαιτούνε συνθήκες εξαρτημένης εργασίας (ωράριο με κάρτα, κλπ) κατά βούληση και αναλόγως τι τους συμφέρει κάθε φορά.
Γι’ αυτό προτείνουμε την άμεση δημιουργία μιας τριμελούς επιτροπής συμβούλων που θα έρθει σε επαφή με την εταιρεία και την συνάδελφο (η οποία είναι μέλος του ΔΣΑ, εξού και η αρμοδιότητά μας, ανεξαρτήτως του ότι η εταιρεία ανήκει στον ΔΣ Πειραιά – σε κάθε δε περίπτωση ο πρόεδρος του ΔΣΑ είναι και πρόεδρος της Ολομέλειας), θα ενημερώσει υπεύθυνα το Συμβούλιο και θα εισηγηθεί την έκδοση ανακοίνωσης και λοιπές ενέργειες. Δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας για συμμετοχή στην επιτροπή αυτή.»
Επισημαίνουμε εδώ ότι σε δημοσίευμα του The Press Project, δημοσιογράφος μίλησε με τον εργοδότη δικηγόρο. Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
“Με πολυετή εμπειρία στον χώρο, ο κ. Σταμόπουλος έδωσε τη δική του οπτική για το θέμα, ενώ παραδέχτηκε πως ο λόγος απόλυσης της κοπέλας, «το κερασάκι στην τούρτα», ήταν το γεγονός ότι απήργησε. Όπως εξήγησε, η νεαρή δικηγόρος ανήκει σε πολιτικό χώρο της Αριστεράς ιδεολογικά, γεγονός με το οποίο δεν είχε πρόβλημα ο ίδιος, παρά μόνον ότι αυτό το γεγονός παρακώλυε το δικηγορικό έργο που είχε αναλάβει η κοπέλα. «Της είπα “γιατί θα απεργήσεις; Έχεις κάποιο πρόβλημα με εμένα που είμαι ο εργοδότης σου; Το θεωρώ αγένεια προς εμένα. Πήγαινε αλλά άλλη φορά αν το ξανακάνεις, φεύγεις από το γραφείο”». Ο κ. Σταμόπουλος υπογράμμισε πως, για εκείνη την ημέρα, της είχε κλείσει εισιτήρια και είχε καλύψει τα έξοδά της για δουλειά στην Κρήτη. «Μου είπε ότι θα κατέβει στην απεργία γιατί είναι θέμα ιδεολογίας. Της είπα να το σκεφτεί μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου, όπου ήρθε και μου είπε ότι τελικά θα απεργήσει» προσθέτει και τονίζει: «Για εκείνη είναι θέμα ιδεολογίας. Για εμένα είναι θέμα τάξεως, να με ακούνε. Έχω 40 χρόνια εμπειρία και κανονικά να με πληρώνουν θα έπρεπε».”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου