Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Δ.Σ.Η. : Με ανακοίνωσή του καταδικάζει το φασιστικό χαιρετισμό του Κων/νου Πλεύρη στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Με την παρακάτω ανακοίνωση το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταδικάζει το ναζιστικό χαιρετισμό του Κων/νου Πλεύρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση των τριών συμβούλων που υποστήριξε η Δικηγορική Συσπείρωση, και έγινε δεκτή. Το τελικό κείμενο βέβαια δεν υιοθέτησε ό,τι είχε προταθεί από τους συμβούλους μας, πρόκειται όμως για μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., την οποία χαιρετίζουμε και ευχόμαστε να έχει συνέχεια και σε άλλα φλέγοντα θέματα δημοκρατίας στη χώρα μας. Ευχόμαστε επίσης να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και οι λοιποί σύμβουλοι. Επρόκειτο για τον τρίτο ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη. Ο πρώτος έγινε σε διακοπή της δίκης. Ο δεύτερος και ο τρίτος κατά τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, χωρίς οι Εφέτες να λάβουν τον κόπο να βάλουν τον Πλεύρη στη θέση, πολύ περισσότερο να ζητήσουν την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του. Μάλιστα στο δεύτερο χαιρετισμό υπήρξε έντονη αντιπαράθεση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής με το Προεδρείο, που ισχυρίστηκε ότι δεν είδε το ναζιστικό χαιρετισμό, αναγκάζοντας τον Κώστα Παπαδάκη να πει "Αυτό λέγεται στρουθοκαμηλισμός" !!!! Και εφόσον η έδρα θα συνεχίσει να έχει την ίδια αντιμετώπιση προς τους χρυσαυγίτες, δεν θα πρέπει να αναμένεται ικανοποιητική η τελική της κρίση.

 

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου με τη με ημερομηνία 14-10-2022 ομόφωνη απόφαση του καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του δικηγόρου Αθηνών Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών στις 29-09-2022 και στις 07-10-2022 (στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών), και ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων στην κατ’ έφεση δίκη των μελών της «Χρυσής Αυγής» απεύθυνε χαιρετισμό με προτεταμένο το δεξί του χέρι κατά τα ναζιστικά πρότυπα.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Άλλωστε, ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και έχει καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως προκύπτει από τα άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων καθώς και το Προοίμιο και τα άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αφίστανται του δικηγορικού λειτουργήματος και ήθους, αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη και είναι συλλήβδην καταδικαστέες. Είναι δε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται, όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Δικηγόρων, εφόσον δε η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο οφείλει να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο.

 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου