Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Ντοκιμαντέρ του Φ.Σ Νομικής ΑΠΘ: Η ανατομία του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Διαστάσεις της παραβίασης του Συντάγματος

Αναδημοσίευση από το ThePressProject. Είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό και ενημερωτικό το ντοκιμαντέρ των μελλοντικών συναδέλφων μας, και αξίζει να το παρακολουθήσετε ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων των φοιτητών και του κόσμου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να θυμίσουμε ότι το σύνολο σχεδόν των Συνταγματολόγων ομονοούν στη διαπίστωση ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το σύνολο; Όχι, βέβαια. Ξεπήδησαν πάλι Μανιατάκης και Αλιβιζάτος να μας πουν ότι το άρθρο 16 είναι ξεπερασμένο !!! Α, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ που παρακολουθεί απαθής την καταστρατήγηση του άρθρου αυτού, και ακούει ψύχραιμη το Μητσοτάκη να της λέει ότι στόχος, είναι να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια (συνάντηση της 29.1.2024) !!!!

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής του ΑΠΘ δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που αναλύονται διεξοδικά τόσο οι ακαδημαϊκές συνέπειες, όσο και η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. «Συζητώντας με επτά έγκριτους ακαδημαϊκούς ανατέμνουμε το ίδιο το νομοσχέδιο εξετάζοντας τόσο τη συμβατότητά του με τους συνταγματικούς κανόνες όσο και τη σχέση του με την ευρωπαϊκή εναρμόνιση. Μέριμνά μας αποτέλεσε οι σχετικές προβληματικές να καταστούν εύληπτες και για τον μη νομικό θεατή, ελπίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και θα αποσαφηνίζει τα όσα ομιχλώδη έχουν ειπωθεί σχετικά με ένα τόσο φλέγον ζήτημα» τονίζουν οι φοιτήτριες και φοιτητές. 
 
Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο:

«Εκτελώντας την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Α.Π.Θ. για την εκπόνηση πολύμορφων δράσεων, ενημερωτικών και πολιτιστικών, ενάντια στο νομοσχέδιο για την εγκατάσταση ΝΠΠΕ (Ιδιωτικά ΑΕΙ), δημιουργήθηκε το παρόν ντοκιμαντέρ στο οποίο αναλύονται οι νομικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Συζητώντας με επτά έγκριτους ακαδημαϊκούς ανατέμνουμε το ίδιο το νομοσχέδιο εξετάζοντας τόσο τη συμβατότητά του με τους συνταγματικούς κανόνες όσο και τη σχέση του με την ευρωπαϊκή εναρμόνιση.

Μέριμνά μας αποτέλεσε οι σχετικές προβληματικές να καταστούν εύληπτες και για τον μη νομικό θεατή, ελπίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και θα αποσαφηνίζει τα όσα ομιχλώδη έχουν ειπωθεί σχετικά με ένα τόσο φλέγον ζήτημα».

 Συμμετέχουν:

  • Βέργης Φώτης - Λέκτορας Νομικής Gonville & Caius College, Cambridge
  • Καϊδατζής Ακρίτας - Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Α.Π.Θ.
  • Καμτσίδου Ιφιγένεια - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Α.Π.Θ.
  • Κουρουνδής Χαράλαμπος - Εντεταλμένος Διδασκαλίας Δ.Π.Θ. και Ε.Α.Π.
  • Στεργίου Άγγελος - Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α.Π.Θ.
  • Τάκης Ανδρέας - Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου, Α.Π.Θ.
  • Τσιγαρίδας Βασίλης - Διδάκτορας Νομικής Α.Π.Θ., Δικηγόρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου