Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΤΕΛΗ .... ΤΑ ΤΕΛΗ, ΠΟΥ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, κατόπιν αιτήματος της παράταξής μας, και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, συνέστησε Επιτροπή, έργο της οποίας είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων αντισυνταγματικών μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και πλήττουν το σύνολο του ελληνικού λαού (τέλος επιτηδεύματος, τέλος αλληλεγγύης, τέλος επί των ακινήτων εισπραττόμενο μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. κ.λ.π.). Η Επιτροπή αυτή, στην οποία μετέχουν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και έγκριτοι συνάδελφοι, έχει λάβει έως σήμερα τις ακόλουθες αποφάσεις:
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ – ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
Α. να ασκήσει επ’ονόματι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγοου Αθηνών, για την ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει στο ΣτΕ κατά του τέλους επιτηδεύματος. Η αίτηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδικασθεί στις 4.11.2011 κατά τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της «πρότυπης δίκης». Όμοια παρέμβαση μπορεί να ασκηθεί και από οποιονδήποτε φορέα ή απλό πολίτη το επιθυμεί.
Β. να ασκήσει επ’ονόματι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου αυτοτελή αίτηση ακύρωσης κατά του παραπάνω τέλους, καθώς και κατά του τέλους επιτηδεύματος, καθόσον η Επιτροπή έχει εντοπίσει λόγους ακυρώσεως επί πλέον εκείνων τους οποίους επικαλείται στην αίτησή του ο Δ.Σ.Α. Και εδώ μπορούν να συμμετάσχουν όσοι φορείς ή πολίτες το επιθυμούν. Αίτηση αναστολής εκτελέσεως δεν πρόκειται να ασκηθεί, εφόσον δεν συντρέχει η περίπτωση της ανεπανόρθωτης βλάβης, την οποία προυποθέτει ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη (ν. 3900/Φεβρουαρίου 2011), προφανούς σκοπιμότητας, τροποποίηση.
Γ. Για λόγους οικονομικούς κρίνεται ασύμφορη η άσκηση ατομικών προσφυγών από τους συμπολίτες μας κατά των σημειωμάτων που τους έχουν αποσταλεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Ερευνάται όμως η δυνατότητα και, κυρίως, η σκοπιμότητα ασκήσεως ομαδικών προσφυγών. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται σκόπιμη από πλευράς συμβολικής, η άσκηση ατομικών προσφυγών εκ μέρους των προέδρων των διαφόρων φορέων, ατομικά και υπό την ιδιότητά τους αυτή. Οι προσφυγές αυτές θα ευδοκιμήσουν εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης του Δ.Σ.Α. και λοιπών αιτούντων, κατά την ανωτέρω διαδικασία της πρότυπης δίκης, καθόσον η απόφαση που θα εκδοθεί από το ΣτΕ είναι, κατά νόμο, απόλυτα δεσμευτική για τα διοικητικά δικαστήρια ουσίας.
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:
Α. Η Επιτροπή εργάζεται προς την κατεύθυνση της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά του τέλους αυτού. Θα υπάρξει άμεση συνεργασία και με τον Δ.Σ.Α. και με οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα. Όμοια αίτηση μπορεί να ασκηθεί και από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη.
Β. στην περίπτωση του συγκεκριμένου τέλους, και λόγω της σπουδαιότητος που παρουσιάζεται από πλευράς κοινωνικής, οι προσφυγές θα πρέπει να είναι ατομικές, και να συνοδευτούν από αίτηση αναστολής εκτελέσεως, εφόσον εκτιμάται ότι εδώ μπορεί να θεωρηθεί ότι συντρέχει η περίπτωση της ανεπανόρθωτης βλάβης.
Στην Επιτροπή μετέχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων, μεταξύ των οποίων οι Μιχάλης Ασκορδαλάκης, Μανόλης Ατσαλής, Γιώργος Βαθιανάκης, Στεπάν Βακιρτζιάν, Σοφία Βαμβακίδου, Βασσαλάκης Στέλιος, Πελαγία Κανακαράκη, Πέπη Κατσιγιαννάκη, Γιάννης Λεβέντης, Μανούσος Ξενάκης, Γιάννης Ξυλούρης, Βαλεντίνη Παπάλα, Μιχάλης Σαρχιανάκης, Σοφία Φυτά. Είναι ευπρόσδεκτοι και όσοι άλλοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει αύριο, Δευτέρα 10.10.2011, ώρα 12.30 στην αίθουσα Σακλαμπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου