Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Η ομιλία Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη μου δημιούργησε εύλογα και επίμονα ερωτήματα:
(1) ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Η δήλωση αυτή προυποθέτει πλήρη πίστη σε αυτά που λες. Την πίστη αυτή ουδείς την έχει, ή, μάλλον, για να ακριβολογούμε, κάνουν πως την έχουν εκείνοι που τον υποστηρίζουν. Αν όμως πραγματικά πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, ας μας πει, με την ίδια επισημότητα, τι θα κάνει ο ίδιος εάν όντως δεν είναι τα τελευταία ("θα σκίσω το πτυχίο μου" έλεγε κάποιος συνάδελφος εξ Αθηνών, και οι πελάτες του το θεωρούσαν επαρκή διαβεβαίωση για την καλή πορεία της υπόθεσης). Εγώ προτείνω να υποθηκεύσει από τώρα και υπέρ των δανειστών την παρούσα και μέλλουσα περιουσία του (συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων της γιαγιάς του, αλλά και του ιδίου για τα βαρύγδουπα βιβλία που θα επιχειρήσει να γράψει στο μέλλον), με τον όρο μάλιστα ότι αυτή η περιουσία θα εκποιηθεί πριν από οποιαδήποτε μελλοντική περικοπή, παραιτούμενος βεβαίως του δικαιώματος διζήσεως. Αυτό θα με έπειθε πραγματικά ότι τα μέτρα αυτά θα ήταν τα τελευταία. Δεν πρόκειται όμως να το κάνει ο Σαμαράς, γιατί η δέσμευσή του είναι όπως και των προηγουμένων: για τα σκουπίδια, και στάχτη στα μάτια στον κόσμο για να υποταχθεί για άλλη μια φορά, και να τον διατηρήσει στην εξουσία.
(2) είπε επίσης ότι το 2014 θα αρχίσει να διακρίνεται το φως στο τούνελ. Υποθέτω πως εννοούσε το τούνελ που λέγεται ότι θα μας βγάλει στις αγορές. Αλήθεια, πόσο μεγάλο είναι αυτό το τούνελ; Ο Παπανδρέου έλεγε ότι θα βγούμε (όχι ότι θα αρχίσει να φαίνεται το φως) το 2010, μετά η έξοδος μετατέθηκε για το 2011, το 2012, και τώρα, πραγματοποιώντας ένα ποιοτικό και προς τα εμπρός άλμα, πηδήξαμε μία διετία, και πήγαμε στο 2014. Ποιος πιστεύει τέτοιες μπαρούφες; (οι απαντήσεις είναι ανάλογες των όσων ακούγονται); Αν το πιστεύει και αυτό ο Σαμαράς, του προτείνω ό,τι και ανωτέρω: να υποθηκεύσει την περιουσία του στους δανειστές.
(3) είπε ότι, μόλις κλειδώσουν τα μέτρα των 11,6 δις, οι εταίροι μας θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 30 δις. Ρώτησε για ποιο λόγο την είχαν κλειδώσει, εφόσον έπρεπε να μας την είχαν δώσει από την άνοιξη; Μήπως επειδή ήθελαν να επιρρίψουν στο ΣΥΡΙΖΑ την έλλειψη ρευστού; Και εφόσον είναι τόσο επώδυνα τα μέτρα, και αδυνατούν να τα πάρουν οι κυβερνητικοί εταίροι, γιατί δεν λένε στην τρόικα να τα κρατήσει από το πακέτο των 30 δις, ώστε να αναπνεύσει μια ώρα αρχύτερα η οικονομία; Η απάντηση είναι απλή: (α) επειδή τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνο 11,6 δις, είναι πολύ περισσότερα, γιατί αφορούν σε περικοπές, οι οποίες θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον.και (β) επειδή έτσι λειτουργούν πάντα οι τράπεζες: δεν γίνεται αυτό που θέλεις εσύ, αλλά αυτό που θέλουν εκείνες, το οποίο σε δεσμεύει πολύ περισσότερο από όσο εσύ νομίζεις.
(4) είπε, τέλος, ότι από τα 30 δις τα 27 θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, και αναστέναξε ανακουφισμένος ο κάθε πικραμμένος. Αυτό γιατί δεν έγινε όμως με τις προηγούμενες δόσεις, αλλά έπρεπε να φθάσουμε σε αυτήν, η οποία θα μας δοθεί αφού τα ξεπουλήσουμε όλα; Γιατί έτσι λειτουργούν οι τράπεζες, και γιατί η περίφημη εισροή ρευστού στην αγορά δεν πρόκειται ούτε τώρα να γίνει. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο και ξεδιάντροπο παραμύθι του πολλά υποσχόμενου πρωθυπουργού,  ο οποίος στη φάση αυτή θεωρεί ότι πρέπει να εξυπηρετήσει τα μνημόνια. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε όμως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου