Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο Άη Γιώργης και το πρωτογενές πλεόνασμα


Εγώ είχα πιστέψει ότι έγινε το θαύμα, μια και του Αη Γιωργιού επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα. Αποδεικνύεται όμως ότι το θαύμα ουδέποτε υπήρξε. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο. 
Εκτός όμως από το άρθρο, αξίζει να αναρωτηθούμε:
1. τι είναι πρωτογενές πλεόνασμα;
2. τι προσφέρει το πλεόνασμα αυτό;
Και για να το σκεφτούμε τελείως μπακάλικα (μέθοδος την οποία συνηθίζω να χρησιμοποιώ και να προτείνω προς χρήση για να γίνονται κατανοητά τα πράγματα και να καταρρίπτονται όλες οι μεγαλόσχημες αρλούμπες που ακούμε αυτά τα μνημονιακά χρόνια): αν έχουμε στο ψυγείο μας 2 κιλά κρέας, και σταματήσουμε να το καταναλώνουμε, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα κρέατος 2 κιλών, το οποίο θα μπορεί άνετα να το πιστοποιήσει και η Eurostat. Αυτό το πλεόνασμα όμως, τι προσφέρει στη ζωή μας, εφόσον κρέας δεν θα τρώμε; Και πως βελτιώνει τη ζωή μας; Αυτά πρέπει να τα σκεφτούν σοβαρά και εκείνοι που πανηγυρίζουν επειδή το κρέας υπάρχει ακόμη στην κατάψυξη. Γιατί και οι διαφημιζόμενες 14.000 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, τι θέσεις θα είναι; Με 500 €, δηλαδή με έναν μισθό που δεν αρκεί για τίποτε πέρα από το να παράγει και να διατηρεί τα δεσμά του σκλάβου;
Έλεος πια !!!!

(από την ιστοσελίδα tribune):

«Greek statistics με την «βούλα» της Ευρώπης πρωτογενές πλεόνασμα;»


«Greek statistics με την «βούλα» της Ευρώπης πρωτογενές πλεόνασμα;»

4

3
0
Google +
0
Τα «greek statistics» επαναφέρει με τίτλο της η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο, η Wall Street Journal, σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που ξεμπροστιάζει την Ευρωπαική Ένωση για τον τρόπο που παρουσίασε τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν προκειμένου να βγούν τα συγκεκριμένα νούμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα.


«Γιούπι, θα πουν πολλοί: Η Αθήνα έπιασε επιτέλους τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας», αναφέρει η Wall Street Journal στο ρεπορτάζ της Ματίνας Στεβή.
«Αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε πιο προσεκτικά: Κάτι δεν πάει σωστά. Πραγματικά, η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, η Eurostat, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -υπό τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος της Eurostat είπε πως το μέγεθος της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό της Eurostat, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιες είναι αυτές, και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Απο την πλευρά ο Simon O’Connor είπε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας ότι έβγαλαν μία σειρά από δαπάνες και άλλα και κονδύλια.
Στην βασική ερώτηση όμως των δημοσιογράφων εάν αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες η απάντηση ήταν σοκαριστική: «Η μέθοδος χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας».
wall street journal



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου